Íme a Blaser R8 család, melyben több tucat különleges fegyvert találhatunk, és szinte kivétel nélkül mind az eredeti Blaser R8 alapmodell technológiájára épült. Mindössze néhány esztétikai és kevés technikai változtatást eszközöltek a különféle modelleken. Alábbi cikkünkben bemutatjuk a már említett modelleket, melyeknél a hangsúlyt inkább a különbségekre fektetjük, hiszen az alapfelszereltség gyakorlatilag mindenhol adott.

 

Blaser R8

Az R8 az R8-as sorozat alapmodellje, amely egy nagy teljesítményű vadászfegyver minden előnyével rendelkezik. Minden R8 modell kivehető tár nélkül is kapható. (Kivéve az R8 Baronesse, az R8 Custom acél tokkal és az R8 Professional Success modellek). A külső önmagáért beszél. Elegáns megjelenését többek között az aranyszínű, titán-nitriddel ellátott elsütőbillentyű vagy éppen a „Diamond Like Carbon” – fekete, magasfényű kivitelének köszönheti. Csövének hossza 580mm/650mm, átmérője 17 mm∅, súlya 3 kg.
A tusba épített kick-stop egy rozsdamentes acél henger, amely wolfram gyöngyökkel van megtöltve. Ennek segítségével a visszarúgás körülbelül 20%-kal csökkenthető. Mindeközben a tus súlya kissé megnövekszik, így javítja az egyensúlyt a nehezebb fegyvereknél. A tusatalp 2,5 vagy 3,0 centiméteres vastagságban gumírozott, ami szintén segít csökkenteni a fegyver rúgását.

 

Blaser R8 Luxus

Mindamellett, hogy az R8 Luxus változata különféle arabeszk vagy állatalakos motívumokat idéző gravírozással készített, ezüstszínű könnyűfém rendszerkamrával is választható, magában hordozza az R8 fegyvercsalád minden előnyös tulajdonságát. Megjelenését tekintve az egyedisége a végtelenségig fokozható, hiszen a gravírozás mellett rendelhető például a zárdugattyú fogantyújára szerelhető vésett illetve aranyozott acél- vagy fagolyókkal. Vagy éppen monogrammos vagy állatalakos ezüst markolatrózsával.
A tusra dupla élű pofadék és egyenes tusahát jellemző. Ezen felül közel 15 miliméteres gumiagytalppal rendelkezik, ami véd a visszarúgástól és komfortosabbá teszi a lövést. A fegyverhez igényelhető a távcsőhöz illeszkedő gyári oldható szerelék többféle kivitelben. Úgy, mint a Swarovski SR sínes, Zeiss, S&B convex sínes, prizmasínes, és a Weaver sínes gyűrűs szereléke.

Blaser R8 Baronesse

Az R8 Baronesse-re, mint a fentebb említett két modellre szintén jellemző az IC – Illumination Control technológia, melynek segítségével automatikusan működtethető a vele kompatibilis világító szálkeresztes céltávcsövek világítása. Amely a tolózár pozíciójától függően kapcsol fel vagy le. Exkluzivitását a kaukázusi diófa tus és a fekete ébenfa díszítés adja. A rendszerkamra mindkét oldalára részletgazdag kézi finishelésű vadászjeleneteket kérhetünk. Ezen felül a tárfenék és a sátorvas is vésett. Amennyiben testre szeretnénk szabni, felár ellenében lehetőség van magasabb kategóriájú faanyagok választására, fénygyűjtős irányzékkal szerelt csövekre, vagy éppen egyedi hosszúságú tus igénylésére.

 

Blaser R8 Intuition

Blaser R8 Intuition kivitelezésének folyamán gondoltak a hölgyekre is, hiszen sokoldalú és könnyebb felhasználást ígér. Ezen felül Monte Carlo típusú tus jól illeszkedik a női vadászok kezéhez. Elegáns megjelenése köszönhető az acéltáblának, amelyre a modell megnevezése, „Intuition” van gravírozva, illetve az arany színű „R8” felíratnak. A rendszerkamra fekete színű, és a két részből álló agyazás között helyezkedik el. A 20 mm gumiagytalp szintén kedvez a nőknek, hiszen felfogja az esetleges visszarúgást.

 

 

Blaser R8 Compact

Ahogyan a nevében is szerepel, valóban egy kompakt fegyverről beszélünk. Hiszen egy 35 centiméteres, rövidebb kialakítású, szintén Monte Carlo pofadékkal rendelkezik. Ennek köszönhetően egészen sokoldalúan használható fel. Ennél a modellnél a fentebb már említett acéltáblán a „Compact” megnevezést tüntették fel

 

 

Blaser R8 Success Leather

Az R8 Succes Leather kitűnően ötvözi a prémium minőségű bőr és az elegáns dió összességét. A modell tökéletes ergonómiáját a thumbhole-al ellátott fatus és a bőr biztos fogása biztosítja. Ennek köszönhetően a használata kiváló lövéspontosságot garantál.

Blaser R8 Professional Success Leather

Blaser R8 Professional Success Leather modell, ahogyan a nevében is benne van, megtestesíti a szintetikus tus és a bőr berakások elegáns összességét. A szintetikus tusnak köszönhetően számos helyzetben, félelemérzet nélkül használhatjuk, hiszen felülete jóval strapabíróbb, mint a fatusú testvéreié. A bőrnek köszönhetően pedig a masszív fogás biztosított. Igényeire alakíthatja, mert különféle agyazást és bőrberakást választhat.

 

 

Blaser R8 Silence

Egyre több államban legalizálják a hangtompító használatát, ami hazánkban egyelőre még várat magára. Ennek ellenére a Blaser megalkotta az integrált Silence kivitelt. Amelynél a megszokottól eltérően a hangtompító nem olyan mintha utólag helyezték volna fel, hanem olybá tűnik, hogy a cső jóval vastagabb és erőteljesebb.

 

Blaser R8 Professional

A Blaser R8 Professional egy meglehetősen strapabíró, szintetikus anyagú fegyvermodell bőr berakásokkal és gumírozott tussal. Kérhető ezeken felül állítható pofadékkal és álcamintával is.

 

 

Blaser R8 Professional Success

Blaser R8 Professional Success az a modell, amely sportlövészek számára is nagyszerű választás. Szintén szintetikus tussal és konfigurációs lehetőségekkel a sportlövő egyedi igényéhez igazítható. Az agyazás két különböző színben kérhető.

 

 

Blaser R8 Professional Success Monza

Blaser R8 Professional Success Monza egy igazán szemet gyönyörködtető modell azoknak, akik rajonganak a szintetikus tussal szerelt fegyverekért. A Diamond Like Carbon elsütőszerkezet mellett fekete agyazás, fekete zárdugattyú golyó és fekete bőr berakás jellemzi.

 

 

Blaser R8 Professional Success Ruthenium

A Blaser R8 Professional Success Ruthenium szintén Diamond Like Carbon elsütőszerkezettel szerelt, sötétbarna bőr berakásokkal és sötétbarna szintetikus agyazással készített R8 modell. A Diamond Like Carbon azaz DLC borítás a világon egy meglehetősen ritka fém. A tus lyukas, melynek köszönhetően erőteljesebb és biztonságosabb fogás eszközölhető, és ismétlés esetén is jobb célzást biztosít.
A Ruthenium bevonatú tárfenék amellett, hogy kopásálló, még elegáns is. Többek között kick-stop és Carbon Bi-Pod is kérhető hozzá.

 

Blaser R8 Carbon Success

A carbon egy olyan szénszálerősítésű anyag, amely kitűnő szilárdságot biztosít úgy, hogy közben a súlyban ez nem mutatkozik meg. A tus egyrészes, és így teljes hosszában futnak benne az elemi szálak, így a lehető legmasszívabb stabilitást biztosítja.

Blaser R8 Kilombero

A Blaser Kilombero safari csővel, 22 mm átmérő, 60 cm hosszú, Selous típusú irányzékkal van ellátva. Safari típusú tus, Monte Carlo pofadék, illetve fekete vagy vörös gumiagytalp jellemzi. Ezen felül fekete acél rendszerkamra és biztostó teszi klasszikussá a megjelenést. Nagyvad vadászatra kiváló, hiszen számos erőteljes kaliberben rendelhető. Egyedi tushossz és nyolcféle faminta igényelhető hozzá.

 

Blaser R8 Selous

A Blaser R8 Selous a másik modell, amely az afrikai vadászatok során kiváló társ lehet, hiszen nagy kaliberekben is választható. Edzett acél elsütőszerkezettel szerelték, és tradicionális megjelenés jellemzi.

 

Blaser R8 Professional Hunter

Blaser R8 Professional Hunter szintetikus anyagú, nagy kaliberben is kérhető Safari csővel szerelt fegyver. Három különböző színben kapható, a legjellemzőbb még mindig a fekete. De a lentebbi képen látható összeállítás is egyre népszerűbb.

Blaser R8 Ultimate

A Blaser R8 Ultimate tökéletes összhangot teremt a funkcionalitás és a megjelenés között. Az egyedi igényekhez állítható tus tökéletes fogást és pontosabb célzást biztosít. Többféle kivitelben is megtalálható a piacon.  Fekete és barna szintetikus agyazással, bőrbetétekkel. Memória funkcióval rendelkezik, aminek köszönhetően a vásárló könnyen beállíthatja a tust a saját igényeinek megfelelően. A visszarúgást csökkentő rendszer (Recoil Absorption System_RAS) pedig segít komfortosabbá tenni a lövést, még nagyobb kaliber esetében is. A Blaser R8 Ultimate családot az alábbi modellek alkotják, amelyek rendszerüket tekintve kevéssé különböznek. Annál feltűnőbbek a megjelenésüket érintő különbségek.

R8 Ultimate Huntec

Blaser R8 Ultimate X

Blaser R8 Ultimate Carbon

 

 

Blaser R8 Ultimate Leather

 

 

Blaser R8 Ultimate Carbon Leather

 

 

 

Blaser R8 Ultimate Leather Huntec

 

Blaser R8 Ultimate X Leather

 

Blaser R8 Ultimate Silence

 

Blaser R8 Ultimate Carbon Silence

 

Blaser R8 Ultimate Silence Huntec

 

Blaser R8 Ultimate X Silence

 

Blaser R8 Ultimate Silence Leather

 

Blaser R8 Ultimate Carbon Silence Leather

 

Blaser R8 Ultimate Silence Leather Huntec

 

Blaser R8 Ultimate X Silence Leather

 

 

Összességében tehát a Blaser R8 család tervezői, kivitelezői a fegyverfogatók részéről felmerülő lehető legtöbb igényt igyekeznek maradéktalanul kielégíteni, ami megmutatkozik a fentebbi felsorolásban is. Az említett extrákon kívül természetesen még számos pozitív tulajdonság és még több opcionális lehetőség áll a potenciális vevők rendelkezésére.

Tarjányi Lili

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!