Akár tapasztalt agyaggalamb lövő vagy, akár új vagy a sportágban, vagy arról álmodozol, hogy a repülő narancssárga korongokat porrá változtatod, úgy döntöttünk, hogy a világ egyik legjobb sörétlövőjének agyát kérdezzük ki.

Payton Meyer négyszeres All-American, többszörös Oklahoma állami bajnok, és ő volt a 2017-es angol bajnokság Sub-Junior bajnoka. Meyer folyamatosan tör a csúcsra, és 2022-ben a San Antonióban megrendezett angol világbajnokságon a junior bajnoki aranyérmet szerezte meg.

A számos dobogós helyezés mellett Meyer gyökerei mélyen gyökereznek az agyaggalamb lövészet világában. Az apja nyolcéves korában vezette be a sportágba. Meyer apja rendszeres vendége volt egy helyi klubnak, és amikor elkezdte magával vinni Paytont, az úgy tapadt rá a puskás sportra, mint kacsa a vízre.

„10 évesen kezdtem el a 4-H lövészeteken versenyezni” – mondta Meyer – „és persze, mint sok lövész, én is nagyon fiatalon kezdtem el vadászni apámmal.”

Meyer trap- és skeetlövészettel kezdett, mint sokan mások, de a sporting clays – sportos agyag az agyaggalamb-lövés egyik formája – megnyerte a szívét.

„Semmi sem hasonlítható a sporting clayshez” – mondta Meyer. „A bemutatók annyira különbözőek, és úgy vélem, hogy a sporting clays egy olyan sportág, amely a versenyzőt igazi, mindenre kiterjedő lövővé teszi. Aki a sporting clays-t szét tudja zúzni, az jól tud trap- és skeetlövészetre is lőni, és úgy gondolom, hogy a sporting clays szimulálja a legjobban a vadászhelyzeteket.”

Még hosszan sorolhatnánk Meyer lövészeti és vadászati elismeréseit, de most az a célunk, hogy segítsünk neked abban, hogy jobb agyaglövész legyél. Íme Meyer öt legfontosabb tippje, hogy több agyagcélt törjön szét.

Tipp #1: Ne célozz, hanem fogd rá (a célra)!

Meyer első tippje egy régi, de jó tipp, és gyorsan rámutatott, hogy a sörétes puskát ráfogni kell a célra, nem pedig célozni.

„Mindkét szemed nyitott és úgy lősz” – mondta Meyer. „Puskával célzol, de a sörétes puskát ráfogod. Szeretem azt mondani az embereknek, hogy ez olyan, mint a baseball. Nem a kesztyűt nézed, hanem a labdát, és a kesztyűt a labdához mozgatod. Ugyanez igaz a sörétes puskával való lövésnél is. Nem a csövet vagy a célgömböt kell nézni. A célpontot figyeled, és aztán támadod a célpontot. A vizuális kontroll nagyon fontos.”

Tipp #2: Ellenőrzés az állványon

Meyer második tippje szintén a vizualizációról szólt, de nem a célpontról. Ehelyett megjegyezte, hogy annak a lövésznek, aki több agyagcélt akar eltalálni, tervvel kell rendelkeznie, amikor feláll a lövő állásra.

„Nem akarsz az lövő állásra állni, és csak úgy hívni a madarat” – folytatta Meyer. „Vannak dolgok, amiket vizualizálni kell – megtervezni. Három ilyen dolog a láb, a szem és a tartási pozíció”.

Meyer megjegyezte, hogy szeretnénk, ha a lábaink kényelmesek és pihentek lennének.

„Nem akarsz úgy feltekeredni, mint egy rugó, készen arra, hogy felrobbanj a lőálláson. Kényelmesnek és lazának kell lenned. A lábtartás állásonként és személyenként változik, de ha minden célt jó lábtartással közelítesz meg, több célt fogsz kilőni.”

A szem pozíciója a következő a listán, és Meyer rámutatott, hogy a gyors célbefogás elengedhetetlen.

„Egyes állások nehezebbek, mint mások, de minél hamarabb észre tudod venni a madarat, annál hamarabb tudod a szemedet a madár sebességéhez igazítani. Minél hamarabb látod a madarat, annál több időd van arra, hogy felfogd, mit csinál, és megfelelően támadj. Rossz dolgok történnek, ha későn veszel észre egy madarat. Lehet, hogy túl messze van, kellemetlen szögben mozog, vagy annyira lelassul, hogy összekuszálja a lendítésedet.”

A lábtartáshoz hasonlóan a tartás helyzete is állásonként és személyes választásonként változik. Meyer azonban rámutatott, hogy minden lövésznek jó tartási pozíciót kell kialakítania, mielőtt a madarat hívja.

Tipp #3: Támadás

Fontos tudni, hogy az agyagcélok gyorsan indulnak, majd lelassulnak, és Meyer azt javasolja, hogy mindig akkor támadjuk meg a célt és törjük meg, amikor a madarat a legjobban látjuk.

„A Sporting clays utánozza a legjobban a vadászati forgatókönyveket, de természetesen vannak különbségek. A legnagyobb az, hogy a sporting clay a leggyorsabban mozog a kilövés pillanatában, majd elkezd lassulni. Ennek az ellenkezője igaz a fácán vagy a fürj felrepülésére. Az felrepülő madarak először a leglassabban mozognak, majd felgyorsul a sebességük.”

„A cél távolságát, szögét és sebességét akarod leolvasni, és akkor támadod meg a célt, amikor a legjobb rálátásod van. Ha túl korán lősz, akkor lehet, hogy túl gyorsan mozog, de ha túl későn lősz, akkor lehet, hogy túl messze van és túl lassan mozog. Sok célpontot kell látnod, és akkor ráérezhetsz, hogy mikor akarod megtörni őket.”

Tipp #4: Három céltípus

Bár Meyer megjegyezte, hogy ez a tipp egy kicsit fejlettebb, hangsúlyozta a fontosságát.

„Túl sok embert látok, akik sokat gyakorolják a rendkívül nehéz lövéseket az edzéseken. Ezeknek az lövéseknek a gyakorlása fontos, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a másik két céltípust sem”.”

Meyer a másik két céltípust „egy húron levő” és „technikai” célpontnak nevezte. Megjegyezte, hogy ahhoz, hogy valaki nagyszerű lövő legyen, képesnek kell lennie az összes egy húron levő céltáblát és szinte az összes technikai céltáblát eltörni”.

„Ha csak a szuperkemény lövéseket gyakorolod, és figyelmen kívül hagyod a zsinóros és technikai lövéseket, akkor rossz szolgálatot teszel magadnak. Természetesen az a célom, hogy minden madarat eltaláljak, de ha elhibázok egy madarat, akkor azt akarom, hogy az a harmadik, nagyon nehéz kategóriában legyen.”

Tipp #5: Jó lövészek

Meyer többször megjegyezte beszélgetésünk során, hogy más lövészek nagy hatással vannak rá, és azt ajánlotta, hogy más jó lövészekkel lőjön együtt, akik pozitívak és szórakoztatóak.

„Nagyon sok nagyszerű ember van a lövészsportban. Nem kell profikkal vagy magas szintű szakértőkkel lőnöd, de ha jó lövészekkel vagy együtt, a lövésed természetesen fejlődni fog, és jó tanácsokat kapsz tőlük.”

GYIK

Szükségem van egy csúcsminőségű sörétes puskára a trap, skeet vagy sporting clays lövészethez?

Nem. Bármi is van, az jó lesz. A sörétes sport a szórakozásról és a lövészi fejlődésről szól. Ha élvezed a lövészetet, és úgy döntesz, hogy komolyabban foglalkozol egy adott sportággal, akkor egy jobb sörétes puskára frissíthetsz, hogy jobb lövővé válj. Meyer egy Browning Citori CXS 32 hüvelykes csövű puskával lő.

A sportlövészet jobb szárnyaslövővé tesz?

Igen. Meyer úgy véli, hogy a sporting clays a vadászat legrealisztikusabb szimulációja, és azt mondta: „Ha valaki tud sporting clays-t lőni, akkor bármely más sportágban is versenyezhet.

Hogyan kezdhetek el versenyszerűen sporting clays-t lőni?

Látogasson el az NSCA online oldalára. A honlapon számos helyi versenyt találhat különböző államokban. Az is jó, ha tagságot szerzel. Meyer ezen a szervezeten keresztül versenyez.

Végső gondolatok 

Fogadja meg Meyer tanácsát:

  1. Menj ki a nyáron, és csinálj narancsport.
  2. Ne vedd magad túl komolyan, és tartsd szórakoztatónak és biztonságosnak.
  3. Dolgozz azon, hogy egyre jobb és teljesebb lövész legyél.

Köszönjük a beküldőnek!

Forrás: https://www.browning.com

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!