Nézzük mi a helyzet az optikával felszerelhető „pulykafegyverek” vagy éppen  a 28-as kaliberű puskák tekintetében 2023-ban!?

Idén rengeteg fegyver van, ami felkeltheti a fegyverrajongók figyelmét. A Mossberg egy egész sor fegyvert kínál pulykavadászatra, köztük számos szerelékkel ellátott „pumpás puskát”. A RemArms pedig kibővíti 870 FieldMaster termékcsaládját 20-as kaliberű és szintetikus tusú puskákkal. A Retay és a Sauer új félautomata fegyvereket is kínál.

Mégis a 2023-as év nagy újdonsága a sörétes fegyverek terén a 3 hüvelykes 28-as, amely pontosan az amire a 3 hüvelykes .410-es után vágynak: egy kisméretű fegyver, amellyel könnyű a célzás és van ereje is. Azoknak, akik egy mindenre alkalmas 3 hüvelykes 28-ast szeretnének, a Beretta az új A400-as félautomatát kínálja. Mindent egybevetve, a 2023-as év új sörétes puskáinak termése széles skálán mozog, így mindenki találhat számára megfelelőt. Íme a legmenőbb új modellek.

Mossberg 835 and 500 Optic-Ready Turkey Guns

A Mossberg három dedikált, pulyka vadászatra szánt előágyszánas fegyvert mutat be RMR-stílusban. Mindhárom fegyver szintetikus burkolatot kapott, amelyet Mossy Oak Green Leaf álcázóval mintázott, és a szerelékhez egy takarót is mellékelnek, ha úgy dönt a vadász, hogy optika nélkül használja a fegyvert. Ez a fegyver egy optikával ellátott 3 ½ hüvelykes 12-es kaliberű, 24 hüvelykes csővel is kapható. A tiszteletre méltó 500-as modell 20-as és 410-es kaliberű puskában is megkapta a szereléket.  A 20-as kaliberű 22 hüvelykes X-Factor csővel, míg a .410-es 24 hüvelykes csővel rendelkezik. A fegyverek súlya 6,75, illetve 6,25 font.

Mossberg SA Pistol Grip Turkey Guns

A Mossberg könnyű, gázüzemű, félautomata pisztolymarkolatú „pulykafegyverrel” érkezik. Az tus erőteljes pisztolymarkolattal rendelkezik a kényelmes fogás érdekében és rövidített, 12,75 hüvelyk hosszú. Teljes hosszúságú Picatinny-sínnel és bordára szerelt száloptikás célzókészülékkel kapható. A fegyverek 22 hüvelykes csövekkel, meghosszabbított X-Full „pulykacsövekkel” és teljes Mossy Oak Green Leaf álcázással rendelkeznek. Hat kilós súlyukkal könnyedén hordozhatók az erdőben. A 3 hüvelykes 20-as és a 3 hüvelykes 28-as kaliberűek.

Mossberg SA-20 Turkey Gun

A Mossberg egy camo-felszerelésű, matt fém, 20-as kaliberű, gázzal működő félautomata fegyverrel egészíti ki a 2023-as új „pulykapuska-kínálatát”, amelyet az erdőben való vadászatra ajánlanak. Az SA-20-as könnyű és megbízható fegyverként vált népszerűvé a tulajdonosai körében. A szintetikus tus és az elülső rész Mossy Oak Green Leaf kivitelű, és 22 hüvelykes csővel rendelkezik, hogy kompakt maradjon. A többi új SA puskához hasonlóan ez is rendelkezik bordára szerelt száloptikás célzókészülékkel és kiterjesztett fojtással. Picatinny sínnel szerelték, ha inkább távcsövet vagy irányzékot szeretne hozzáadni. A súlya mindössze 5 ¾ font, így ideális a „run-and-gun” vadászok számára.

Beretta A400 Upland

A Beretta az A400 Upland magnum változatával csatlakozik a 3 hüvelykes 28-as kaliberű puskát kínáló fegyvergyártók listájához. A jól bevált A400 megbízható, lágy lövésű gázfegyver, amely rendkívül népszerű a céllövők és a nagy volumenű galambvadászok körében. Ez a legújabb, kicsinyített változat nagyszerű, mindenre alkalmas kisöbű fegyver lehet, amely képes könnyű 28-as cél- és galambtölteteket lőni, de a fácánok, récék, sőt (TSS-sel) pulykák esetében nehezebb töltetekkel is megbirkózik. Jelenleg egy diófa változatban kapható, nikkelezett szerelékkel, új gravírozási mintával és diófa részekkel. 28 vagy 30 hüvelykes csövek közül lehet választani. A hosszú csövű változat nagyszerű sport/galamb/vízimadárfegyver lehet. Hamarosan egy 26 hüvelykes modellel is bővül a kínálat. A Beretta csövek méltán híresek, mivel a cég 1526 óta gyártja őket, és az A400-as a Steelium csővel büszkélkedhetnek.

RemArms Synthetic FieldMaster

A RemArms az a csoport, amely visszahozta a klasszikus 870-et az köztudatba. Idén egy 3 hüvelykes, 12-es, fekete, szintetikus töltésű, 12-es kaliberű fegyverrel bővíti a FieldMaster termékcsaládot. A tavaly bemutatott diófatusú FieldMasterhez hasonlóan magasabb szintű illeszkedést és kivitelezést kap, mint a régi Expressek, matt fém bevonattal, amely jobban ellenáll a korróziónak. Fekete szintetikus tussal, kisaggyal, puha tusatalppal és hevedercsapszegekkel is rendelkezik. A 870-esek nagy örömére a FieldMaster idén már diófa és szintetikus tussal, 3 hüvelykes 20 kaliberű kivitelben is kapható lesz.

Retay Gordion Compact

A Retay félautomaták továbbra is jól elkészített, vonzó árú fegyverek. Idén újdonságként megjelentek a Gordion rövidebb változatával az alacsonyabb lövészek számára. A 20-as kaliberű puska 12,5 hüvelykes húzáshosszal rendelkezik, és 24 vagy 26 hüvelykes csövek közül lehet választani. A Gordion a Retay alacsonyabb árú, félautomata puska. Így hiányzik belőle néhány olyan finomság, mint a Masai Mara csúcsmodellből. A Masai Mara kétrészes kialakítása helyett egy darabból álló szerkezettel rendelkezik, és hiányzik belőle a nyomógombos elsütőbillentyűkioldó. Ezek nélkül a funkciók nélkül is könnyedén használható, miközben alkalmazza az Inertia-Plus zárat, amely kiküszöböli az egyes felmerülő problémákat. Ez egy könnyű fegyver 6 kilóval, és rendelkezik a Retay puha Comfort tusatalppal.

JP Sauer Waterfowl SL5 semi-auto

A német fegyvergyártó J.P. Sauer új SL5 félautomata sorozatát kifejezetten a vízivadászatokra szánja. A 3 ½ hüvelykes, 12-es kaliberű inerciás puskák jól elkészítettek, jól illeszkednek. Valamint megnagyobbított reteszfogantyúval és reteszkioldó gombokkal rendelkeznek, amelyek népszerűek azok körében, akik hideg, nedves körülmények között vadásznak. A fegyverek gumifésűs betéttel is rendelkeznek a visszarúgás csökkentése érdekében. Választhat egy teljesen „Fred Bear Old School Camo” változatot, ami lényegében a második világháborús régi terepszínű minta. Vagy egy „Fred Bear” tussal és Cerakoted szerkezettel és csővel ellátott fegyvert, vagy egy teljesen fekete modellt. A fegyverek 26, 28 és 30 hüvelykes változatban kaphatók, és mindegyik fegyver öt Benelli-stílusú Crio chokes-t tartalmaz. Az SL5, a kétrészes szerkezettel kinézetre és kialakításra nagyon hasonlít a Benelli Super Black Eagle-re. Ez egy kiváló minőségű fegyver. Biztos lehet benne, hogy megbízhatóan és pontosan tud majd vele lőni.

Browning Citori 50th Anniversary

A Browning jóval több, mint egymillió Citori O/U-t gyártott 1973 óta. Eredetileg a legendás belga Superposed megfizethető helyettesítőjeként készült, de később saját jogán vált klasszikussá. Mint minden Citorit, ez is a japán Miroku gyárban készült, ahol minden fegyverbe rengeteg kézimunkát fektettek. Ez a Citori büszkélkedhet a magas fokú IV. osztályú török diófatussal, „20 vonal per inch” kockás díszítéssel, valamint fényes olajozott kivitelű, kényelmesebb markolattal. Az ezüst nitriddel bevont vázon hagyományos, akantusz vésési minta található. Az 50. szülinpját ünneplő fegyver 12-es kaliberű, 30 vagy 32 hüvelykes csővel kapható, így alkalmas  sportlövő pályára, agyaggalamb lövészetre, vagy esetleg kacsa- vagy libavadászatra. A fegyver Browning puha Inflex tusatalppal és húzáshosszra állítható elsütőbillentyűvel rendelkezik. A jubileumi Citoris limitált példányszámban készül.

Browning Cynergy CX

A Browning Cynergy idén egy 12 és 20 kaliberes „CX” modellel érkezik, amely a sportlövészet és a vadászat szerelmeseinek egyaránt kedvez. A Cynergy tökéletes platformot biztosít a cross-over kezeléshez, mivel nagyon alacsony profilú és nagyon tartós, így nagy igénybevételnek is ellenáll. A CX 60/40-es ütőpontja elég alacsony a madárvadászathoz, de elég magas a skeet, sporting clays sőt, még némi trap használathoz is. A Cynergy egy egyedülálló fordított ütközőrendszert alkalmaz, amely rövid záridőt, tiszta elsütést biztosít, és mechanikus rendszerként nem az első lövés visszarúgására támaszkodik a billentyű visszaállításához. A CX díszítetlen, sima, nitrid-ezüst vázzal és Grade I szatén kivitelű, 18 vonal per hüvelyk ujjmintával és puha Inflex tusatalppal rendelkezik. A CX fegyverek 3 hüvelykes kamrával és 28, 30 és 32 hüvelykes csővel választhatók a 12-es kaliberű, valamint 28 vagy 30 hüvelykes csővel a 20-as kaliberű fegyverek esetében. Különösen a 20-as kaliberű tűnik tökéletes választásnak galambvadászathoz, de bármelyik CX megbízhatóan fog szolgálni a terepen és a lőtéren az elkövetkező években.

Browning Citori Composite

A Browning idén valami újat próbál ki a tiszteletre méltó Citori modellel, és korlátozott számban fekete szintetikus állományú fegyvereket kínál majd. A vadászatra és sportlövészetre alkalmas fegyver egy afféle keresztezés, amely állítható irányzékkal rendelkezik. Az tus gumiborítású a markolatrészeken, valamint szintén Browning puha Inflex tusatalppal rendelkezik. Kékített csövein enyhén magas és szellőztetett középső bordával rendelkezik. A fegyverek 3 hüvelykes, 12-es kaliberű, 26, 28 vagy 30 hüvelykes csövekkel kaphatóak. Három fojtócsővel, IC, M és Full choke-al érkezik.

Benelli Montefeltro

A Benelli Montefeltro idén új, modernebb stílusú, és ami még fontosabb, számos ergonómiai változtatást felsorakoztat. A tárrugó és a töltényzár lazább, így a fegyver betöltése nem igényel több erőfeszítést. Ami különösen fontos hideg időben vagy a gyors tempójú galambvadászatok során. Rendelkezik továbbá az Easy Locking Bolttal, amellyel kiküszöbölhetőek a különböző kezelésből adódó hibák. A szerkezetet átformálták, hogy modernebb megjelenést biztosítsanak, és a diófa tus és az előke is új vonalakkal rendelkezik, nem eltérően az Ethos-tól. 3 hüvelykes 12 vagy 20-as méretben kapható.

Benelli M2

Az M2 a legalacsonyabb árú Benelli, ami mindig is egy masszív, nem gyenge fegyver volt. Akárcsak istállótársa, a Montefeltro. Az M2-t idén olyan funkciókkal újítják fel, amelyek még hasznosabbá és megbízhatóbbá teszik, beleértve az Easy Locking Boltot. A fegyver újratervezett tussal és markolattal is rendelkezik. A kisagy eltörli a régi M2 gömbölyded vonalait, amelyek arra kényszerítették a lövészeket, hogy az elülső kezükkel erősebb fogást végezzenek. A tus puhább Micro Cell tusatalppal rendelkezik. Az új M2-esek 3 hüvelykes 12 és 20 kaliberű, 24, 26 és 28 hüvelykes csőhosszúságú, fekete és különböző álcázott kivitelben is kaphatók.

Benelli 828U Steel

A Benelli 828U O/U innovatív 828U O/U modellje 2023-as acélvázas terepmodellben érkezik. A teljesen acél váz közel egy kiló súlyt ad a fegyverhez a könnyű, ötvözött vázas modellekhez képest, így ez a fegyver nagyszerű választás a vízivadászok, galambvadászok és olyan lövészek számára, akik olyan fegyvert szeretnének, amely vadász- és sportlövő fegyverként is szolgálhat. A plusz súlynak köszönhetően a fegyver stabilabban kezelhető. Hogy a 828U Steel még sokoldalúbbá váljon, a Benelli saját BE S.T. bevonatával rendelkezik, amely ellenáll a rozsdának és a kopásnak, így ezt a fegyvert bárhová félelem nélkül magával viheti a terepre. 12 és 20 kaliberű, 3 hüvelykes, 26, 28 vagy 30 hüvelykes (30 hüvelykes csak a 12-esben) csövekkel kapható.

Franchi Sideplate Instinct

A Franchi idén 16 és 28-as Sideplate modellekkel bővíti Instinct termékcsaládját. Ezek a gravírozott, aranybetétes, mutatós fegyverek kiegészítik az Instinct termékcsaládot, amely most már 12, 16, 20 és 3 hüvelykes, 28-as méretű fegyvereket tartalmaz szinte a teljes Instinct termékcsaládban. A szaténozott, AA diófa tusa és lekerekített Prince of Wales markolata van.

Stevens 560 Gas Semi-Autos

A Stevens idén egy sor értékálló félautomata fegyvert mutat be. Az 560-as sorozat 12 kaliberű, 26 vagy 28 hüvelykes csővel rendelkező, standard és kompakt modellekből áll. A fegyverek gázüzeműek a csökkentett visszarúgás érdekében, és számos olyan extrával rendelkeznek, amelyek általában nem találhatók meg a kedvező árral rendelkező fegyvereken. A fegyverek török diófából készültek, szatén fényezéssel, amely kiegészíti a cső és az ötvözött szerkezet tükröződésmentes felületét.

Stoeger M3000

Mint minden más fegyver a Stoeger teljes félautomata termékcsaládjában, az M3000 modell is frissítést kapott idén. Olyan keresett funkciókkal, mint a megnövelt reteszfogantyúk, a biztonsági gombok és a reteszkioldó gombok, valamint a hevedercsapszegek. Ezenkívül a fegyverek továbbfejlesztett tusatalppal és különféle gumibetétekkel rendelkeznek, amelyek tovább csillapítják a visszarúgást és a rezgést. Minden más tekintetben ez még mindig ugyanaz a megfizethető, 3 hüvelykes, 12-es kaliberű, félautomata, mint amit a Stoeger mindig is kínált. A továbbfejlesztett Model M3000 24, 26 és 28 hüvelykes csőhosszúságban, diófa, fekete szintetikus és terepszínű kivitelben kapható.

Stoeger M3020 Turkey

Az M3020 az M3000 inerciás félautomata 20-as változata idén ugyanazt a frissítést kapta, mint az M3000-esek. Ráadásul 2023-ra az M3020 egy dedikált pulykafegyverrel rendelkezik – 3 hüvelykes 20-as kaliberű, 24 hüvelykes csővel, Mossy Oak Obsession színű álcázással. Célzókészülékkel rendelkezik, amely segíti a kisebb prédák célba vételét is, és hevederforgócsapokkal szerelték a könnyű hordozás érdekében. A Stoeger a fegyver súlyát mindössze 5,5 fontra becsüli, így alig fogja tudni, hogy ott van, akár a kezében van, akár a vállán viszi.

A fentieket elnézve idén sem lesz hiány a különlegességek tekintetében. Ez a sor valószínűleg az év előrehaladtával csak bővülni fog. Izgatottan várjuk.

Tarjányi Lili

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!