A Remington alatti több év hanyatlás után, új Marlin puskákat láthatunk később, ebben az évben

Mindig emlékezni fogsz az elsőre. Az első csókod, az első szarvasod, az első szerelmed és az első puskád. Az enyém természetesen egy Marlin volt. Az apám megvesztegetett egy jutalom puskával, hogy egy évig tanuljak trombitálni. Egy .22 peremgyújtású; Model 80E volt, amit csak pár évig gyártottak az 1930-as években és manapság ritkának számít. Még mindig megvan és nem eladó.

Akkor ősszel egy alsókulcsos Marlin 1893-mal vadásztam szarvasra, amit „gyerek méretűre” alakítottak át és az idegesítő (a 60-as évek voltak) .38-55 kaliber volt. A bácsikámtól kértem kölcsön rövid idővel azután, hogy egy támadó medvét lőtt ki vele közelről. Így egy rövid időre én voltam a legmenőbb srác az ötödik évfolyamban.

De múlt Augusztusban a Marlin leállította az új puskák gyártását amíg az anyavállalata, a Remington Outdoor anyagi gondokkal küzdött. A Ruger vette meg a céget 2020 Szeptemberben kb. 28,3 millió dollárért, és így kihúzta a nagyobb Remington Outdoor csődből. Ez a vétel lehet a Marlin arany jegye. A Ruger ipar vezető volt az elmúlt években a fejlesztésben és minőségben, és biztosan tudom, hogy az ő tulajdonukban hamarosan nagyszerű Marlin puskákat láthatunk.

A nagyfőnökök nem mondanak el részleteket a jövőbeli terveikről, de a Ruger szóvivője, Paul Pluff azt mondta nekem, hogy terveik szerint 2021 második felében már szállítani fognak puskákat. Senki sem erősíti vagy cáfolja meg ezt, de azt tippelem, hogy az első puskák az 1895 és az 1894 alsókulcsosok lesznek.

Az egyik legjobb abban, hogy a Ruger veszi meg a Marlint, hogy a Marlin amerikai vállalat marad és a puskákat Amerikában gyártják. Sok vadásznak fontos ez, akik szeretik az alsókulcsos puskákat. Azt jövendölöm, hogy amikor az új Marlin puskák kikerülnek az üzletek polcaira, sok lelkes vadász és lövész fogja hazavinni őket. Itt van, hogy miért.

Egy klasszikus Marlin M-336 .30-30 kaliberben.

Egy alsókulcsos puska feltámadása

A történelemben az alsókulcsos puskák miatt ismerik a legjobban a Marlint. A .22 LR-től az olyan ágyúkig, mint a .45-70 vagy a .450 Marlin és rengeteg tölténnyel a kettő között, mindenkinek és minden felhasználási területre létezik egy Marlin alsókulcsos puska. Ez egy jó dolog, mert mostanában megnövekedett az igény az alsókulcsosok iránt.

Manapság, a kormány puska tilalmai miatti félelem sok alsókulcsos puskát ad el. Sokan, akik olyan állami törvények alatt élnek, ami tiltja az AR-15 típusú puskákat, az alsókulcsos puskákhoz fordulnak önvédelmi fegyverként, mert a pisztoly kaliberű alsókulcsos puskákba sok töltény fér és gyorsan lehet velük lőni. Sok ember úgy gondolja, hogy egy Marlin 1894 .357 vagy akár .44 Magnum kaliberben egy jó puska az otthonunk védelmére. Ezzel eléggé egyetértek. Gyakorlással könnyű gyorsan lőni velük és azok a töltények nagyot ütnek egy karabélyból. Az alsókulcsos puska gyártók segítettek a trendnek az olyan taktikai modellek bemutatásával az elmúlt években, mint a Henry Model X széria, a Browning BLR 81 Takedown és a Marlin 336 Dark széria.

Ezen kívül a nagyobb Marlin puskák, mint a Model 1895 .45-70 kaliberben, főleg a Guide Gun modell, régóta favoritok a nagymedve elleni védelemben Alaszkában, a Sziklás Hegység államokban és Kanadában. Ha láttátok a „Wind River” vagy a „Jurassic World” című filmet, akkor láthattátok az 1895-öt akcióban. Ha Chris Pratt úgy gondolja, hogy ez a puska elég egy T-Rex ellen, akkor kik vagyunk, hogy vitatkozzunk?

Összességében, az alsókulcsos puskák vadászatra való használata egy kicsit elhalványult a fénykorához képest, de a vadászok mindig is használni fogják őket. Az 1870-es évektől a 20. század közepéig az alsókulcsos puskák uralták az erdőket és a mezőket. Még a mai vadászok is szeretik őket. Tulajdonképpen még egy feltámadást is láthatunk, ahogy a fellendülést előidéző emberek unatkozni kezdenek és elkezdenek felderíteni egy kis nosztalgiát.

Az első fehérfarkú szarvasomat 11 éves koromban lőttem egy .38-40 kaliberű alsókulcsossal. Nem emlékszem olyan őszre, amikor nem töltöttem legalább pár napot egy alsókulcsos puskával az erdőben. Az alsókulcsos puskákat öröm viselni, gyorsan vállhoz lehet emelni és gyorsan lehet velük ismétlő lövést leadni. Itt Keleten ritkán lövünk szarvasra 200 méteren túl és az alsókulcsos puskát kimondottan ilyen vadászathoz gyártják. Már nem számolom, hogy hány szarvast és fekete medvét lőttem egy Marlin alsókulcsos puskával. Még egy óriási alaszkai rénszarvast is lőttem egy Marlin alsókulcsos puskával. A jobb lőszer választék, mint a Hornady Leverevolution és a Federal’s Hammer Down fontossá tették az alsókulcsos puskákat a modern vadászok számára.

A cikk írója egy Marlin 1895 Guide .450 Marlin kaliberű puskával lőtte ki ezt az alaszkai rénszarvast.

Plusz a viszonylag új szabályozások – amik engedélyezik az egyenes hüvelyfalú puska töltényeket a korábban csak sörétes puskát engedélyező szarvas vadászterületeken, többnyire a Közép-Nyugaton – kimondottan az alsókulcsos puskákhoz készültek. A Model 444 .444 Marlin kaliberben és az 1895 .45-70 kaliberben, nagyszerű választás.

Ha egy kicsit visszább megyünk, a Cowboy lövöldözés előjött a nyolcvanas évek végén és felélesztette az alsókulcsos puskák iránti érdeklődést. Többezer lövész éli újra a vadnyugatot minden hétvégén és nagyszerű dolgokat művelnek az alsókulcsos puskákkal. Ha még soha nem láttál egy csúcs CAS lövészt egy alsókulcsos puskával lőni, akkor ezt mindenképp pótold a jövőben. Láttam, hogy mind a 10 lövés eltalálja a célpont, még mielőtt az első hüvely földet érne.

Teljes leleplezés: Midnight Rambler álnéven lőttem és egy Marlin 1894 Cowboy .38 Special puskát használtam. Szerényen megjegyzem, hogy ugyan nem vagyok elég gyors az összes hüvely levegőben tartásához, nem csak néhány meccset nyertem meg azzal a puskával.

Marlin Firearms történelem

Ha meg akarjuk érteni, hogy hova tart a Marlin, akkor meg kell értenünk, hogy honnan jön. Ez visszavisz minket egészen 1836-ba – az év, amikor John Mahlon Marlin született Windsor Locks közelében, Connecticutban. 18 éves korában hároméves gyakornoki gépész programot írt alá az American Machine Works-szel. Senki nem tudja biztosan, hogy mit csinált azután, amíg be nem lépett a puska üzletbe 1863-ban, de vannak utalások, miszerint gépészként és szerszámkészítőként dolgozott a Coltnál.

1863-ra Hartfordban volt, Connecticutban, és apró pisztolyokat készített, amik elfértek a tenyeredben. Egy történelmi bejegyzés, amit olvastam, arra utalt, hogy az egy veszélyes időszak volt a nők számára és azokat a pisztolyokat az ő számukra dobták piacra. Azt 1st Modelnek hívták és .22-es peremgyújtású kaliberben volt kapható. A Marlin további három modellel követte .22, .30, .32, és .41 peremgyújtású kaliberben. A Marlin az alábbi neveket adta nekik: OK, Never Miss (soha ne tévessz), és Victor. Nagyjából 16000 darabot gyártottak ezekből a pisztolyokból. Onnantól a Marlin rengeteg különböző pisztolyt készített.

1870-ben a Marlin elkezdte gyártani a Ballard egylövetű puskákat. Azt mondják, hogy 40000 darabot készítettek ezekből. Ezen kívül szabadalmaztattak számos .22 alsókulcsos puska aspektust. Ismeretlen okok miatt soha nem került legyártásra. A pisztolyok és Ballard puskák növekvő sokasága mellett, bővülni akart az ismétlő puskákkal.

Egy Marlin Model 1895G .45-70 Government kaliberű puskacső jelöléseinek közeli nézete.

Marlin puskák

Marlin első puskája a Model 1881 volt. Ez a puska egy gyökeres változást hozott, mivel használni tudta a nagy, erős töltényeket, mint a .45-70 és más, ma már elavult, bunkó kategóriás puska töltényeket. A puska több akkoriban ismert személy kedvence volt, beleértve Buffalo Bill Cody és Annie Oakley.

Akkoriban a Remington alkalmazott egy tehetséges puska tervezőt, Lewis Lobdell Hepburnt (legalább is addig, amíg a Remindgton nem ment csődbe). Hepburnnél volt a szabadalom az alsókulcsos puskához, amit Model 1884-nek hívott. Akkor fejlesztette ki, amikor a Remingtonnál volt, de a csődbe ment Remington semmit nem tudott vele csinálni. Így Hepburn Marlinhoz vitte. Marlin alkalmazni tudta Hepburnt 1886-ban, és nagy szerepet játszott a jövőbeli alsókulcsos puskák tervezésében. Hepburn szabadalma tartalmazza az alábbi Marlin puskákat: 1888, 1889, 1891, 1892, és az 1893 (a puska, amivel én vadásztam.) Ezen kívül az 1894 és 1895 is, mindkettőt gyártották 2020-ig. És végül az 1897. Ezen kívül volt sok szabadalma különböző sörétes puskához és .22 peremgyújtású lőfegyverekhez.

Egy nagy változás jött a Model 1889-cel. Ez a puska mutatta be az oldalsó töltény kivetést, ami a Marlin alsókulcsos puskák szimbóluma.

Marlin kézi fegyverek, és más

A Marlin még mindig gyártott pisztolyokat és tovább gyártottak szinte mindenféle puskát és sörétes puska, amit csak el tudsz képzelni. Egy ideig még gépfegyvereket is gyártottak.

Marlin lövedékeket árultak és volt egy Marlin nevű töltény szériájuk. A legtöbb ma már elavult. A Marlin 1964-ben mutatta be a .444 Marlint. Akkoriban az volt a legerősebb alsókulcsos lőszer, amit gyártottak. 2000-ben, 30 néhány évvel később, kiadták a .450 Marlint, ami jelenleg az egyik, ha nem a legerősebb alsókulcsos lőszer a piacon.

A lőfegyver tartozékok közé tartoztak a lövedék öntőminták, gyorstöltő a Model 39 .22 alsókulcsosukhoz és még több kütyü, amit hosszú lenne felsorolni. Mint akkoriban a legtöbb puskagyártó, más termékekbe is belenyúltak. (A Marlin Wagon Company rengeteg gyereket tett boldoggá; Babakocsikat is gyártottak.)

Az évek során a Marlin készített tisztító felszerelést és vegyszereket, kacsa csali horgonyokat, szakácskönyveket, bőr puskatokokat és lőszertartó öveket, fegyvertartókat és bilincseket. Meg egy csavarhúzós kulcstartót is csináltak. Még mindig megvan egy, amit egy 60-as évek beli magazin reklámra való válaszért kaptam.

Marlin mikró barázdás puskacsövek

1954 a Marlin kiadta a forradalmi mikró barázdás puskacsöveit. A mikró barázda sokkal több hornyot alkalmaz, mint a hagyományos huzagolt puskacsövek. A barázdák sokkal sekélyebbek is. Eredetileg a .22 peremgyújtású puskákhoz készült, de 1956-ra a Marlin már minden puskájánál használta.

Voltak reklamációk, hogy az új huzagolás nem működik túl jól az öntött lövedékekkel. Habár a későbbi fejlesztések feltaláltak egy módszert az öntött lövedékek használatához, a reklamációk megmaradtak. Valamivel később a Marlin fokozatosan megszüntette a mikró barázdákat egyes puskáknál, beleértve az 1895-öt. Az a puska .45-70 kaliberben volt a legtöbb reklamáció forrása. Lecserélték a mikró barázdákat a “Ballard Cut huzagolásra”, ami tulajdonképpen a hagyományos mélyen vágott huzagolás.

Marlin a 2. világháború után

A modern Marlin Firearms vállalat, amit én lazán 2. világháború utáninak neveznék, lenyűgöző mennyiségű különböző lőfegyvert gyártott sok változatban. A vállalat számos sörétes puska modellt gyártott. De azt gyanítom, hogy bizonyos korú vadászok nagy része a Model 55 sörétes puskára emlékszik a legjobban. Úgy tűnik, hogy mindenki, aki a 60-as években lett felnőtt vadászott egy ilyen puskával valamikor. A legmenőbb modell a 12-es kaliberű 3 hüvelykes magnum lúd puska volt 910 mm-es, teljes choke csővel. Gyerekként azt hittük, hogy meg egy olyan libát is kilőne, ami a Hold közelében repül. A Marlin minden volt, csak nem egyoldalú készítettek egycsövű sörétes puskákat, bock sörétes puskákat, pumpás puskákat és alsókulcsos .410 sörétes puskákat.

Az 1950-es években a Marlin megpróbálkozott a tolózáras központigyújtású puskákkal, mint a Model 322 .222 kaliberben, de a mikró barázdás csövek csődöt mondtak kevesebb, mint 500 lövés után. Az utódja, a Modell 422, alig ha volt nagy siker, csupán 354 puskát gyártottak két év alatt. A Model 455 .30-06 és .308 kaliberben sem volt sokkal jobb. Tulajdonképpen csak 59 darabot csináltak belőle .308 kaliberben 1955 és 1959 között.

Tekerjünk előre 1996-ra, amikor a Marlin újra úgy döntött, hogy kilép az alsókulcsos puskák biztonságából még egy tolózáras központi gyújtású puskával. MR7 nek hívták és egy jól összerakott és működő puska volt, aminek semmi azonossága nem volt. Remington tolózárral, Winchester biztosítóval és Ruger agyazással rendelkezett. Ami hiányzott belőle, az a Marlin lélek – vagy bármilyen báj vagy vonzerő – és az MR7 gyors halált halt. (Teljes leleplezés: Hoztam egyet valahogyan.)

Csak csodálni lehet a Marlin harci szellemét, mert a vállalat még egyszer nekifutott a tolózáras piacnak 2008-ban a Marlin XL7 puskával és később a rövidebb zárszerkezetes XS7-tel. Ezek voltak a nem drága puska kategória korai fejlesztései. Látjuk, hogy a Ruger American és a Savage Axis puskák jól fogynak manapság. Ezek valószínűleg tartoznak a Marlin XL7-nek, hogy kitaposta az ösvényt nekik. Az a Marlin valószínűleg jól nagyon szerepelt volna, kivéve, hogy a Remington horror műsora kivégezte a gyártást (mindjárt részletezem).

A Marlin készített néhány félautomata puskát 9mm és .45 ACP kaliberben, amiket „kemping puskának” hívtak. Ismét idő előtt, az akkori pisztoly kaliberű karabélyok népszerűségét figyelembe véve.

A Marlin gyártott néhány elöltöltős puskát us, beleértve azt, amivel kapcsolatban felkértek konzultációra. Nem hallgattak rám és ahogy az elődjei is, ez is kudarcot vallott.

Model 38 Marlin felül és Model 80E alul, mindkettő .22 peremgyújtású. A pumpás I. világháború előtti a forgó tolózáras pedig II. világháború előtti.

Ha csak a számokat nézzük, akkor a modern Marlin vállalat valószínűleg több peremgyújtású puskát szállított, mind bármilyen más típusú puskát. A vállalat késztett forgó tolózáras, pumpás, egylövetű és félautomata puskákat .22 kaliberben. Gyártottak forgó tolózáras puskákat .17 HMR és .17 Mach 2 kaliberben. A Marlin készített tolózáras céllövő puskákat és természetesen alsókulcsos puskákat is. A Levermatic teljes agyazású puskákat .22 kaliberben gyártották, de csináltak .30 Carbine és .256 Winchester kaliberben is. De a leghíresebb alsókulcsos .22 kaliberű puska a Model 39, amit vagy 117 fajta különböző változatban kínálták az évek során. A 39A-t tekintik, legalább is a családomban, a valaha gyártott legjobb mókus puskának.

A Remington évek

Amikor konzultálni voltam a Marlinnál az elöltöltős puskákról, akkor a gyárat is megnéztem. Lenyűgöztek a hatalmas gépek, amik megtöltötték a helyet. Ezek a hatalmas gépek elérték a plafont és legalább 3 méter magasak voltak. Sok fegyvergyárban voltam és soha nem láttam még ilyeneket használatban. Ha jól emlékszem a történetre, a fiúk a Marlinnál azt mondták, hogy háborús túlkínálatból származnak – I. világháború, azt hiszem. A gépek elavultak és már-már elhasználódottak voltak, de még mindig hihetetlen minőségű alkatrészeket gyártottak. Beszéltem a gépkezelőkkel és megtudtam, hogy a működtetésük gyakran egy öröklődő munka, amit az apa tanít a fiának. A falak tele voltak jegyzetekkel a gépek működtetéséről, hogy kompenzálják a korukat. „Hack-ek” gondolom ma így hívhatjuk ezeket. Ezek a jegyzetek azonosították be a gépek furcsa tulajdonságait és azt, hogy mi szükséges a működtetésükhöz. Az összes beállítási információ ott volt, a specifikációkkal az összes géphez. A rendszer működött és a puskák, amiket a Marlin gyártott abban az időszakban, jó minőségűek voltak és nagy tiszteletnek örvendtek.

Egy Marlin 1895 .45-70 kaliberben, egy Skinner sight-tal felszerelve (Skinnersights.com).

2000-ben a Marlin megvásárolta a H&R 1871 vagyontárgyait, ami tartalmazta a New England Firearms-t is. Ez hozzátette az önéletrajzukhoz azt az állítást, hogy ők a legnagyobb egylövetű puska és sörétes puska gyártók a világon.

Aztán 2007-ben jött a Remington, ami része volt a Freedom Group-nak, vagy Remington Outdoor Group-nak (elég gyakran váltottak nevet és nehéz követni). De mindegy is, a Cerberus Capital Management tulajdonában lévő csoport vette meg a Marlint. Rövidesen ezután kirúgták az összes történelmi gyártási tudással rendelkező Marlin dolgozót és Ilion, New York-ba szállították a felszerelést. Ezek a lépések eléggé megölték a márkát.

Amikor elhelyezték az óriási gépeket New York-ban, nem volt senki, aki működtetni tudta őket. Mire valaki kitalálta, hogy visszamegy és összegyűjti több évtized tudását a gépekről, valamilyen zseni lefestette a falakat.

Az egyik Remington ügyintéző azt mondta nekem, hogy rájöttek, a probléma a gépek elhasználódottságában van és rengeteg pénzt költenek a felújításukra. Épp egy borostyán színű folyadékot ízleltünk este, amikor megkérdezte mit gondolok. Azt mondtam neki, hogy a gépek régiek, elavultak és nehéz őket használni (néhányan ugyanígy gondolták akkoriban). Azt mondtam neki, hogy jobban járna, ha azt a pénzt új CNC gépekbe fektetné. Nem fogadta meg ezt a tanácsot.

De két vagy három év múlva rendeltek néhány CNC gépet; Hulladékot csináltak a „felújított” gépekből.

Évekig látogattuk mi puska írók az éves Remington szemináriumot, és a Marlin prezentációt mindig egy piros arcú alkalmazott tartotta, aki az előző évi sorokat ismételte: „Nem sok minden tudunk ma mutatni nektek. De, nagyon gyorsan haladunk előre és rengeteg új Marlin terméket fogunk bemutatni jövőre.”

Aztán a Remington elkezdte a Marlin puskák gyártását, de az első években minőségi problémák sújtották őket. Végül rájöttek a problémára és a Remington elkezdett olyan Marlin Puskákat szállítani, amik kitűnőek, talán annyira jók, mint bármely puska, ami a piacra került. Ez kb. akkor volt, amikor a Remington csődöt jelentett be.

A Marlin 336 .35 Remington kaliberben az egyik legnépszerűbb keleti szarvas puska, amit valaha gyártottak.

Tehát optimista vagyok a Marlin visszatéréssel kapcsolatban. Egy maradandó szempont az alsókulcsos puskákkal kapcsolatban, hogy Amerika puskái. Az alsókulcsos szerkezet mélyen belevésődött a történelmünkbe és kultúránkba. Az amerikaiak mindig szeretni fogják az alsókulcsos puskákat. Azt jósolom, hogy amikor ezek az új alsókulcsos puskák piacra kerülnek, a Marlin nem fogja tudni elég gyorsan gyártani őket. B r y c e  M .  T o w s l e y

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!