Nitehog Viper hőkamera az egyik legkompaktabb céltávcső elejére szerelhető előtét, amit a piacon találhatsz, különösen, ha figyelembe veszed, hogy 35 milliméteres objektívvel rendelkezik

csak 260 gramm.

Az Infiray többféle 30 és 25 milliméteres modellel is rendelkezik, amelyek mérete és súlya a Viperéhez hasonló. Azonban egyetlen 35 milliméteres objektívvel rendelkező modell sem közelíti meg a Vipert ezekben a kategóriákban. A Pulsar Proton az egyetlen készülék, amely megközelíti, de ez már nagyobb és 30 milliméteres objektívlencsével rendelkezik.

Hol készülnek a Nitehog készülékek?

A Nitehog Európában jól ismert szereplője a hőkamerás eszközöknek. A cég gyökerei Bulgáriába nyúlnak vissza, de az utóbbi hat – hét évben Németországban van a székhelyük. A Viper az Európai Unióban készül. Egyes alkatrészeket Bulgáriában gyártanak, majd Németországba küldik összeszerelésre.

Nitehog garancia és ár

Mint már említettük, a Nitehog készülékei az EU-ban készülnek. Öt év garanciát adnak rájuk, ami egyedülálló ebben a szegmensben. Németországban található gyár szerviz részleggel is rendelkeznek.

Fizikai tulajdonságok

Ha a Nitehog Viper fizikai tulajdonságaira térünk ki, láthatjuk, hogy a háza magnéziumból készült. A tetején három gomb található. A készülék méretei 13 centiméter hosszú, körülbelül 6 centiméter széles és körülbelül 4,5 centiméter magas. Kompakt készülékről van szó, súlya pedig mindössze 250 gramm.

A Viper hőkamera rendelkezik alvó üzemmóddal, de hiányzik belőle a videofelvételi képesség. Emellett nem képes fényképeket készíteni vagy más külső eszközökhöz, például okostelefonhoz csatlakozni. Ennek eredményeképpen ez egy olyan eszköz, amelynek célja, hogy a lehető legegyszerűbben használható legyen.

Az akkumulátor élettartama

A Viper hőkészülék két 18650-es típusú újratölthető akkumulátorral használható. A készülék akkumulátorának élettartama körülbelül négy óra.

Indítási idő

A Nitehog Viper indítási ideje a gyártó szerint körülbelül hét másodperc.

A Nitehog Viper tökéletesen használható monokulárként vagy előtétkészülékként is

A Viper két hevederes rögzítési ponttal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy monokulárként is használhassa megfigyeléshez. Az okulárról eltávolíthatja a gumit is, hogy a Viper-t a céltávcsőre rögzítse, és nappali céltávcsövét hőtávcsővé alakítsa át.

Menet

A Viper M33.5×0.75 (Guide Standard) szerelési szabvány menettel rendelkezik. A speciális előtét szerelési szabvány miatt az adapter csíptetőre történő felszereléséhez egy közösítő (redukáló) gyűrűre van szükség. A közösítő gyűrűket  a Rusan cégtől szerezheti be. A redukciós gyűrű felszerelése után egy normál 52×0,75 milliméteres menetes adaptert használhat.

Hogyan lépjen be a menübe?

A Viper hőkészülék tetején három gyorsfunkciós gomb található, amelyekkel beléphet egy menübe:

 • Az első gomb a zoombeállítások és a készülék bekapcsolására szolgál.
 • A második gomb a kézi kalibrálás elvégzésére szolgál. Minden alkalommal, amikor megnyomja az N gombot, a kalibrálás megtörténik.
 • A nap szimbólummal ellátott gomb állítja be a fényerőt.

Ha az első két gombot egyszerre nyomja meg, akkor a főmenübe lép. A főmenüben kiválaszthatja a színpalettát, a fényerőt és a kontrasztot. Az időjárás, a jelenet típusa és az élességszűrő mind testre szabható a képminőség javítása érdekében. A menükben számos beállítás közül választhat.

A készülék kalibrálása

A Nitehog Viper a legtöbb hőkamerás készülékhez hasonlóan automatikus kalibrációt tartalmaz. Két másodperccel a kalibrálás előtt a Viper egy kis piros kört jelenít meg a bal felső sarokban, tudtára adva, hogy ekkor nem jó ötlet fényképezni. Ez egy apró részlet, de sokat számít.

A Viper hőérzékelő tulajdonságai

Nézzük meg az érzékelő jellemzőit. Az érzékelő hagyományos 320×240-es, 12 mikronos pixelosztással és 50 Hz-es frissítési frekvenciával. A Nitehog nem ad információt a NETD-ről (zajegyenértékű hőkülönbség), ami azt jelzi, hogy mennyire érzékeny ez az érzékelő. De a képminőség alapján úgy becsülnénk, hogy 50 mK alatt van, talán még 40 mK alatt is, mert a képminőség kiváló.

A kijelző tulajdonságai

A készülék hátulján található OLED képernyő felbontása 1024×768 pixel. Az első két gomb megnyomásával beléphetünk a menübe, és két megfigyelési mód közül választhatunk:

 • A teljes képernyős módhoz okulárra van szükség, mivel a készüléket monokulárként használja.
 • A kisebb központi képernyős mód, amely az összes rendelkezésre álló képpontnak csak egy részét használja a csíptethető rögzítéshez.

 

Optikai teljesítmény

A Viperrel 1x-es nagyítást kap, mivel előtétként is használható. Ha azonban digitális zoomot használ, akár 4x-es nagyítást is elérhet – bár a képminőség romlani kezd.

A látómező 1000 méteren körülbelül 190 méter, az észlelési tartomány pedig nagyjából 1400 méter.

A fókusz könnyen állítható, és az okulár nem más, mint egy darab gumi, amit a menetre helyezünk. A Viper készüléket szemüveggel is képes használni.


Nitehog Viper nullázása

Egy másik dolog, amit a Nitehoggal kapcsolatban szeretek, az a nullázási eljárásuk. A Nitehog gondoskodik arról, hogy készülékei a legmagasabb minőségűek legyenek, minden egyes készülék kézi tesztelésével és igazításával, mielőtt elküldi az ügyfeleknek. Ezt az extra szintű részletességet más cégek nem teszik meg, mivel a tömegtermelés során nincs idő minden egyes eszköz egyedi tesztelésére és beállítására. A Nitehognál azonban időt szánnak erre, hogy termékeik kiemelkedjenek a többi közül.

Ezért is drágábbak, mint más készülékek, de ez biztosítja, hogy amikor a Viper hőkamera előtétet felszereli a céltávcsövére, az nem fog három centiméternél nagyobb szórás lenni  100 méteren. Ez azt jelenti, hogy kiveheti a készüléket a dobozból, felszerelheti rá az adaptert, és mehet vadászni; és nem fogja elhibázni a vadat.

Még mindig azt javasolnám, hogy végezze el a próba-nullalövést. Ez csak megerősíti Önnek, hogy a készüléket már gyárilag helyesen nullázták és igazították ki.

A Nitehog Viper tartozékai:

 • Két 16850-es akkumulátorral,
 • egy töltő az akkumulátorokhoz az összes kábellel együtt,
 • egy hordtáska,
 • részletes használati utasítás, és
 • egy gyors útmutató.

A Nitehog Viperhez a következő tartozékokat is megvásárolhatja:

 • Nitehog 18650 újratölthető akkumulátor
 • Nitehog fotóadapter

Előnyök, amiket a Vevők mondtak:

Ami tetszik a Viper termikus eszközökben, hogy az EU-ban készülnek 5 év garanciával rendelkeznek. Az európai szervizelés is nagy plusz. Tetszik, hogy minden készüléket tesztelnek, mielőtt elhagyja a gyárat.

Nagyra értékelem, hogy a készülék kicsi és kompakt, és kiváló minőségű anyagokból készült. A magnézium ház különösen jól megmunkált; masszívnak és robusztusnak érzem.

Annak ellenére, hogy az okulármegoldás olcsónak tűnik, tetszik, mert könnyen használható.

Nagyra értékelem a részletes használati utasításokat. Jól megírtak, vonzó képekkel és mindent világosan elmagyaráznak.

Nagyra értékelem azt a sok extra erőfeszítést, amit a Nitehog a készülékeibe fektet. A mellékelt töltőállomás, az akkumulátorok, a kábelek és a szép tasak mind nagyszerű figyelmesség.

A Nitehog Viper másik előnye az egyszerű használat. Nem rendelkezik videofunkciókkal vagy képkészítési képességekkel, de kezelése egyszerű. Tartós és bármilyen kaliberrel működik. Kiváló minőségű termék, de nem olyan kifinomult, mint egy okostelefon. Inkább azokra a vadászokra összpontosít, akik inkább vadászni akarnak, mint képeket készíteni.

Előnyök összefoglalása:

 • Kiváló minőségű anyagokból készült az EU-ban.
 • kicsi és kompakt készülék, így könnyen használható
 • a használati utasítások jól megírtak és könnyen követhetőek
 • az extra funkciók (töltőállomás, akkumulátorok, kábelek, tok) kellemes kiegészítői.
 • a készülék kezelése egyszerű

Hátrányok

Mik a hátrányai? Annak ellenére, hogy a Nitehog Viper hagyományos vadászoknak készült, a videó- és képalkotási képességek még mindig előnyösek lennének. Bár megértem, hogy miért nem tették bele.

Egy másik funkció, ami nem tetszik, az a Wi-Fi támogatás hiánya. A Kahles elmulasztotta ugyanezt a funkciót a hőmonokulárjukban is biztosítani. Ha egyszerűen Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolatot használnának, sokkal jobb terméket hoznának létre.

A 3100 eurós ár jelenleg közel van a csúcskészülékekhez de most Akcióba kapható .

 

Szerintem az M33,5×0,75-ös rögzítési szabványos menet hátrány, mert redukciós gyűrűt igényel. Nem értem, hogy a gyártók miért nem mennek egyenesen az 52×0,75 mm-es menetre, már minden adapter erre a méretre készül.


Hátrányok összefoglalása:

 • A Nitehog Viper drága a piacon lévő más eszközökhöz képest.
 • a szerelőmenet hátrány, mert redukciós gyűrűt igényel
 • nincs Wi-Fi támogatás
 • nincs felvétel

Általánosságban a Hikmicro Thunder TH35 a versenytárs. Annak ellenére, hogy olcsóbb, mint a Viper, a Thunder 35-öt nem tud versenyre kelni ha egy kiváló minőségű, kis méretű, Európában gyártott készüléket keres. Ha az összes redukáló gyűrűt egy adapterrel csatlakoztatjuk, a készülék terjedelmesebb lesz, mint amilyen amúgy is. A Thunder 35 jelentősen olcsóbb, mint a Viper, de Kínában készül, ami a garancia érvényesítés és az előforduló javíttatások miatt problémás akár több hónap.

A CML 25-öt is versenytársnak tekinthetjük, bár kisebb objektívvel rendelkezik, és a képminősége sem olyan jó. A CML 25 nem tud videókat vagy képeket készíteni, akárcsak a Viper. Ez is könnyű és hasonló méretű, de rövidebb az akkumulátor élettartama. Viszont ez egy olcsóbb készülék. Némileg rosszabb a képminősége, de a CML 25 legalább 500 euróval olcsóbb, mint a Nitehog Viper.

Végül, de nem utolsósorban a Pulsar Proton 30 milliméteres modell. Ez a készülék igaz, hogy jobbnak tűnhet a Vipernél is, ami a felszerelési minőséget illeti, de ez a készülék mégsem tökéletes. Az akkumulátor teljesítménye kiváló, és Stream Vision alkalmazással rendelkezik a könnyű vezérlés érdekében.

Ami a Vipert kiemeli a többi közül, az az állítható fókuszbeállítás. Ez előnyt jelent, mert bár a Proton képminősége nem rossz, a Viper állítható fókusszal rendelkezik, ami a Protonnál hiányzik. Ha csak vaddisznókat lősz 60-100 méterről, az állítható fókusz nem fog hiányozni. Ha azonban nagyobb távolságból szeretnél rókát lőni nagyobb képtisztasággal, akkor a Viper állítható fókusza jól jöhet.

Ezenkívül a Viper hosszabb garanciát kínál, öt évet, szemben a Proton három évével. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét készüléket Európában gyártják.

. Mint már említettem, szintén ritka az olyan készülék, amelyet felhelyezhet a puskájára, és biztos lehet benne, hogy az már nullázva van.

Végső gondolatok a Nitehog Viperről

A Nitehog Viper egy kompakt, az Európai Unióban gyártott hőkészülék, amelyre öt év garanciát vállalnak. Nagy, 35 milliméteres lencsével rendelkezik, állítható fókusszal. Más 35 milliméteres készülékekkel összehasonlítva a Viper kompaktabb és sokkal könnyebb. Ez a termék nemcsak az EU-ban készült, kiváló uniós szervizzel, hanem a piacon kapható leghosszabb garanciával is rendelkezik a hőkészülékek közül.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!