Sziasztok,

 

A Zeiss első hőkamerája egy kereső és a DTI 3/35 névre hallgat. A 35 mm-es objektívátmérőjével a készülék a mindenes készülékek középmezőnyében helyezkedik el. Ez egy egyszerű, de praktikus kialakítás. Ezt a Zeiss maga fejlesztette és nem csak ráírta a nevét.

A kézzel fókuszálható első lencse egy f1.0-es így több hősugarat képes befogadni. Az érzékelőnél a Zeiss egy 384×288 Pixel VOx Detektor mellett döntött. A hőérzékenysége <50mk. A DTI 3/35 LCOS kijelzőjének felbontása 1280×960 Pixel, a frekvenciája 50 Hz, ez garantálja a zavartalan megfigyelést. Az optikai alapnagyítás kellemes 2,5x, ami egy 19 méteres látómezőt ad 100 méteren. A digitális nagyítás 0,5x fokozatokban 4x-ig növelhető. Mit sok hasonló készülék, a DTI 3/35 hőkamera is egy beépített akkumulátorral rendelkezik. Ezt egy USB-C kábelen keresztül tölthetjük. De a tesztünk alatt különösen hosszú üzemidőket tapasztaltunk. A Zeiss 7 órát ad meg, de mi még 2°C-ban is 10 órás üzemidőt tapasztaltunk. A készülékkel készíthetünk fényképeket és videókat. Ha egyszer megnyomjuk a kerek gombot, akkor fényképet készít. Ha nyomva tartjuk a gombot, akkor a készülék átvált videó üzemmódba. Ezután egy gombnyomással elindítjuk a felvételt. A DTI 3/35 egy 15 GB-os belső memóriával rendelkezik.

Dámszarvas kb. 60 m

Vaddisznók kb. 110m

A Zeiss Hunting App-en keresztül a felhasználó WLAN-on keresztül rácsatlakozhat a hőkamerára és hozzáférhet az elmetett adatokhoz. Itt nagyon praktikus, hogy az adatok időpont szerinti sorrendbe rendeződnek és egy kis előnézettel rendelkeznek. Ezeket az adatokat természetesen könnyedén lementhetjük az okostelefonunkra. Számítógépen is hozzáférhetünk az adatokhoz, ha a hőkamerát egy USB-C kábellel csatlakoztatjuk. Az applikáción keresztül a lehetséges szoftver frissítéseket is elvégezhetjük.

A készüléken összesen öt gomb található. Mindegyik különböző alakú és elhelyezkedésű, így a sötétben is jól kezelhető. Ezen kívül jól kiállnak, így nem probléma kezelés kesztyűben vagy hideg kezekkel sem. A menüt úgy érhetjük el, hogy hosszan megnyomjuk a négyszögletes gombot. A menüben az alábbi beállításokat végezhetjük el: fényerő, kontraszt, hőkövetés, kép a képben, WLAN és rendszerbeállítások. A menüben a nyilakkal navigálhatunk. A menügomb rövid megnyomásával szín üzemmódot válthatunk. Van white hot, black hot, red hot és rainbow (szivárvány).

A Zeiss DTI 3/35 képe tiszta és jól határolt a peremeken. Természetesen nem tudja felvenni a versenyt a nagyobb érzékelővel rendelkező készülékekkel. Ennek ellenére kb. 500 méterig felismerhetők a vadak. 60-80 méterről megállapítható, hogy egy vadkan vagy vademse van a képen. A DTI 3/35 képe hasonló a Keiler 35-höz. Azonban a Zeiss nagyobb látómezővel és jobb üzemidővel rendelkezik. Szívesen használtuk a vadászaton sokáig, mert egy csúcs mindenes készülék. A csomagolás szintén tetszett. Minden nagyon nemesnek tűnik, a készülékhez jár egy pánt, amit úgy erősíthetünk a hőkamerához, hogy mindig jól lógjon. Van hozzá egy védőtok is. Az objektív kupak jól zár és biztosan védi a lencsét. A készülék kivitelezése minőségi és jó a fogása. Még egy pont, ami nem elhanyagolható, a szolgáltatás, amit a Zeiss természetesen Németországban nyújt. G e a r t e s t e r