Ha egy jó keresőtávcsövet szeretnél megfizethető áron, akkor próbáld ki a Vortex Viper HD keresőtávcsöveket

A Vortex Viper HD keresőtávcsövek a ritka aranyfürtös távcsövek közé tartoznak. Nem túl kicsit, mint némelyik kompakt távcső és nem is túl nagyok, mint néhány 15x nagyítású kereső. Ehelyett egy nagyon boldog, pont jó helyet foglalnak el középen, nem csak méretben és optikai teljesítmény, hanem árban is.

Ismerd meg a Vortex Viper HD-t. Főleg a 8×42-ről fogunk beszélni, de évekig vadásztam a nagy testvérével, a Vortex Viper HD 10×42-vel, és az egyetlen igazi különbség a nagyítás, a 8x mérete és teljesítménye ugyanúgy igaz a 10x-re is. Megjegyzem, hogy a Vortex Viper HD széria rendelkezik 10×50 és 12×50 modellel is.

A Vortex Viper HD a keresőtávcsövek piacának egy olyan területét képviseli, amit viszonylag kis mértékben szolgálnak ki a gyártók. Kaptunk rengeteg belépő szintű optikákat, felejthető üveggel a polikarbonát házban megfelelő optikai teljesítménnyel és vonzó árral, általában $250 alatt. Aztán vannak az örökség típusú keresőtávcsövek, amiket gyakran európai gyűrtók készítenek és 10x annyiba kerülnek, de lenyűgöző üveggel és gyönyörű külsővel rendelkeznek.

De a Viper HD, a kevesebb mint fél tucat társával, kitűnő optikát kínál jóval $1,000 alatt. Valójában ezt a keresőtávcsövet fele ennyiért is megtalálhatod.

Vortex Viper HD tulajdonságok

  • 8x nagyítás, tetőélprizmás kialakítás 42mm-es lencsékkel
  • 3 állású szemkagylók
  • Súly: 695g
  • Látómező: 125m 1000 yardon
  • Betekintési távolság: 18 mm
  • Közeli fókusz: 1,5m
  • Ház anyaga: Polikarbonát
  • Garancia: Teljesen átvihető, életre szóló
  • $839

Vortex Viper HD áttekintés

Sok Ázsiából származó keresőtávcsővel ellentétben a Vortex Viper HD egy jobb minőségű üveggel rendelkezik. Habár a Vortex  ezt „HD-nek” hívja, ami magas felbontást jelent, nincs valódi mennyiségi mérték ennél a kategóriánál. A fluorit vagy „ED” üveggel ellentétben, ami extra alacsony színszórást jelent, a gyártók szinte akárhogy használhatják a „HD” jelölést. Azonban a tesztelésem azt mutatja, hogy a Vortex üveg ötvözete jobb fényáteresztést, alacsony fény teljesítményt és színmegjelenítést nyújt, mint a Vanquish és Raptor szériák, amik sima üveggel rendelkeznek.

Te magad is kipróbálhatod az optikákat. Könnyebb, ha van egy másik optikád, amivel összehasonlíthatod, de még ha nincs is másik távcsöved, stabilizáld a Viper HD-t egy póznánál, autó ajtónál vagy más stabil támasztékon és nézd meg alaposan a kép peremét. Nem fogsz látni semmilyen torzulást vagy ragyogást a Viper HD-vel. Ez gyakran előfordul a silányabb üveggel rendelkező távcsöveknél.

Észre fogod venni a Vortex Viper HD alacsony súlyát. Ez a polikarbonát háznak köszönhető. Ahogy emelkedik az ár, gyakran látható a keresőtávcsöveknél, hogy a váz nem polikarbonátból, hanem alumíniumból vagy magnéziumból, vagy más egzotikus ötvözetből készül. Minél merevebb a váz, annál strapabíróbb a keresőtávcső. De a polikarbonát test két előnyt ad a Vortex keresőtávcsöveknek. Először is, könnyebb, mint a fémtest. Másodszor, a polikarbonát tompítja a vibrálásokat, így kevesebb rázkódás tapasztalható a Viper HD-ben.

A Vortex Viper HD polikarbonát házzal rendelkezik, amiben HD üveg található.

Miben jó a Vortex Viper HD

A mindenes tehetségéből kifolyólag a Vortex Viper HD nagyon jól szállítható terepen, akár vadászat vagy madár megfigyelés, hegymászás vagy utazás. A viszonylag rövid tubusok miatt – csak 140 mm az objektív lencsétől a szemkagylókig – könnyen elő tudjuk venni a mellkason viselt hámból, a könnyű súlya miatt pedig nem húzza a nyakunkat.

Ezen kívül nagyon kényelmes a kézben a könnyűségének és a rövidségének köszönhetően. De a Vortex minden tubus alsó részére mélyedéseket tett, amibe könnyen belemennek a hüvelykujjak és így a felhasználó stabilabban tudja tartani. A 3 pozíciós szemkagylók jól érezhetőek és kényelmesek, a jól mintázott kivitelezés miatt pedig könnyű fogni és tartani anélkül, hogy simának tűnne. Mindez hozzá tesz a legjobb kompakt keresőtávcsőhöz ezen az áron.

A Vortex keresőtávcsövek tesztelése

Két szarvas szezonon át teszteltem a Vortex Viper HD-t otthon Montanaban, és meg vagyok elégedve a teljesítményükkel. A szarvas szezon lefedi a skálát a meleg és szelestől a hideg és havasig, és a keresőtávcső gond nélkül elbírt a hőmérsékletekkel és légköri feltételekkel.

A 10×42 változat mellett döntök a nyíl terepen való vadászatnál, de a lesvadászathoz a 8×42-t választom. Lényegesen több látómezőt nyújtanak és egy pár perccel többet adnak alacsony fényviszonynál, amit szívesen elcserélnek egy kisebb nagyításra.

A Vortex Viper HD egyik tulajdonsága, ami egy jó dolog és gyakran átsiklanak felette, a lezárható dioptria állító. A dioptria állít a legtöbb távcsőnél a recézett gyűrű a jobboldali tubuson. Ezzel fókuszálhatjuk a szemlencse a felhasználó optikai adottságai szerint, és a legtöbb csak simán fordul lezárás nélkül. A Vortex változatánál némileg meg kell emelni a gyűrűt amíg nem hallunk egy kattanást, majd el kell tekerni a megfelelő fókuszig, majd vissza kell nyomni a lezárt pozícióba, amikor végeztünk. Ez biztosítja, hogy nem fordul el akaratlanul, egy fontos tényező akkor, ha tartó hámot használunk.

Emellett tetszik a a központi zsanér elején található menetes állvány adapter. Ide csatlakoztathatjuk a menetes állvány szereléket az optika stabilizálásához, egy fontos tényező a hosszú megfigyeléseknél.

Miben nem jó a Vortex Viper

Ugyan beszéltem a polikarbonát ház előnyeiről – súlycsökkentés és rázkódás tompítás – jó lenne látni a Viper HD-t egy magnézium vagy alumínium ötvözet házzal. Strapabíróbbá és merevebbé teszi az optikákat, mert nem mozog és stabilabb és merevebb felületet kínál a lencséknek. Összességében jobb minőségűvé teszi az optikát.

Nem láttam bizonyítékot arra, hogy a polikarbonát test csökkenti a Viper HD optikai teljesítményét, de mindent egybe véve úgy gondolom, hogy a Vortex használhatna egy fém vázat ennél az árnál.

Terepen való használhatóság szempontjából az egyetlen dolog, amit dolog megemlítenék, a szivacsos fókusz kerék. A tárcsa jól érezhetően fordul pont megfelelő ellenállással, de egy kicsit túl lágynak érződik a kézben és gyakran elmozdul annyira, hogy újra állítani kelljen rajta a kép fókuszálásához.

Hogyan teljesítenek a Vortex keresőtávcsövek a versenytársakhoz képest

Ez az a kategória, ahol a Vortex Viper HD tündököl. Versenytársnak tekintem az olyan modelleket, mint a Leupold BX-4 Pro Guide, az Athlon Cronus G2, a Maven B.1, és a GPO Passion HD széria. Ezen kívül fele annyiba kerül, mint a Vortex Razor HD, és sok vadász számára a Viper jobb vétel.

Általánosságban a Vortex Viper HD jól teljesít a versenytársaival szemben. Mindegyik kitűnő lencsékkel rendelkezik az árához képest, mind nagyon strapabíró és jó az ergonómiája és általánosságban jól használhatók a terepen. A Vortex előnye, hogy egy kicsit könnyebb, és összességében a kényelmi tényezője – ahogy mértük a hüvelykujj mélyedések a tubusokon, a finom szemkagylók, a nagy okulár lencsék és a kiegyensúlyozottság – miatt a legjobbak között van.

Ezen kívül a Viper HD-t fedi a Vortex legendás VIP garanciája, ami teljes mértékben átruházható az optika élettartama alatt. Ha eltörik, vagy valami elromlik az üvegen vagy a vázon, a Vortex vagy kijavítja, vagy kicseréli ingyen. Ez egy nagyszerű előny, amit sok más optika márka átvett a saját termékeihez.

Ha még hozzáadjuk azt, hogy a Vortex egy kitűnő Glasspak hámmal ($50-be kerül) szállítja a távcsövet, még jobb értéket kapunk. Még egy megjegyzés az árral kapcsolatban. A Vortex $839 eladási árat mutat, de akciósan $500 körül és megtalálható a Viper HD.

A Vortex Viper HD teljesíti a küldetését?

A Vortex Viper HD keresőtávcsövek nem tesznek úgy, mintha csúcskategóriás optikák lennének többezer dolláros árral. Meg úgy sem tesznek, mintha a legjobb Vortex optikák lennének. Ehelyett, találtak egy nagyon sikeres szerepet középen, nem csak árban és teljesítményben, hanem a Vortex keresőtávcsövek skáláján is. Mivel a küldetésük az, hogy jó optikai teljesítmény nyújtsanak nagyon jól szállítható és viszonylag strapabíró csomagolásban, a Vortex Viper HD jó választás a vadászati helyzetek széles skálájához. Ha sok nagytávolságú megfigyelést tervezel, akkor gondold meg a 12×50-es modellt. Ha íjjal, vagy főként erdőben vadászol, akkor a 8×42 nagyon jó választás. Ha pedig cserkelsz, akkor a 10×42 vagy a 10×50 a megfelelő távcső.

Számomra a 8×42 és a 10×42 volt nagyszerű mindenes keresőtávcső. Én a terepjárómban tartom a Vortex Viper HD-t, hogy mindig legyen nálam egy minőségi keresőtávcső, akár hegyet mászok, akár megfigyelek a parkolóból. Sokat elmond a Vortex Viper HD-ről, hogy ezt viszem el a sörétes puskámmal vadászni. A n d r e w  M c K e a n