Tedd fejlettebbé a pulyka felszerelésedet a Vortex SPARC Solarral

Tedd fejlettebbé a pulyka felszerelésedet a SPARC Solarral

Olyan sok red dot irányzék van a piacon, hogy bármely egyedi terméknek nehéz kitűnni a tömegből. A Vortex SPARC Solar azonban éppen ezt teszi azáltal, hogy kifinomult dizájnt hoz, amely hihetetlenül könnyen használható. A SPARC-al vadásztam a pulykaszezon alatt, és azt tapasztaltam, hogy lehetővé tette számomra, hogy a lövöldözésre koncentráljak, nem pedig az idegességre, különösen, ha egy nagy madár támolygott a lőtávra.

Vortex SPARC Solar adatok és tulajdonságok

 • Pont színe: piros
 • Pont mérete: 2 MOA
 • Betekintési távolság: Végtelen
 • Beállítás léptéke: 1 MOA
 • Parallaxis mentes
 • Hossz: 66 mm
 • Súly: 167 g
 • Akkumulátor típusa: CR2032
 • Napelemes energiaellátás
 • Alacsony 1/3 co-witness szerelék
 • Rögzített lencse védő
 • Automatikusan kikapcsol 14 óra után
 • Mozgásra bekapcsol
 • Vízálló
 • Életre szóló garancia

A Vortex SPARC Solaron minden arról szól, hogy megkönnyítse a lövést. Az összetevők alapos áttekintése megmutatja, hogy az egyes funkciók hogyan erősítik a felhasználó képességét a lövöldözésre való összpontosításra, és így ez az egyik legjobb irányzék a pulyka sörétes puskákhoz.

A SPARC Solar alacsony rögzítése még sínen is lehetővé teszi, hogy az arc megfelelően illeszkedjen az agyazáson.

A Vortex SPARC Solar egy alacsony 1/3 szerelékkel rendelkezik alapból és tartalmaz egy 1/3 co-witness szereléket is, ami megemeli az irányzékot AR stílusú puskákhoz. A piros pont beállítására szolgáló gombok kiküszöbölik a találgatásokat, amikor a 10 megvilágítási beállítás közül a fényerőt kell kiválasztani (én a hetes beállítást találtam a legjobbnak). 14 óra után automatikusan kikapcsol. A Vortex SPARC Solar automatikusan visszakapcsol, mihelyt mozgást érzékel. Habár, csak az automatikus kikapcsolás után kapcsol vissza mozgásérzékeléssel. Más szavakkal, nem kapcsol be a mozgásérzékelés révén, ha manuálisan kapcsoljuk ki a piros pontot (nyilvánvaló energiatakarékossági okokból).

Az intuitív oldalsó kezelőelemek megkönnyítik a SPARC Solar fényerejének beállítását.

A Vortex SPARC Solar egyik legjobb tulajdonsága a napelem, amely a piros pontot látja el energiával. Normál fényviszonyok között a napelem a SPARC Solar tápellátását biztosítja ahelyett, hogy a CR2032 elemet használná. Ez a funkció nem csak az akkumulátor energiáját takarítja meg (a Vortex állítása szerint 150000+ órányi működést érhet el a napelem/akkumulátor kombinációval a 6-os beállításnál), de azt is biztosítja, hogy ha az akkumulátor meghibásodik, a napelemmel továbbra is működőképes marad a piros pont megfelelő fényviszonyok mellett. Ennek a funkciónak azonban az a célja, hogy megőrizze az akkumulátor élettartamát, és nem az optika kizárólagos üzemelése.

Ennek tesztelésére, kivettem az elemet a készülékből, majd bekapcsoltam. A red dot bekapcsolt, mint mindig. Még a fényerőt is a max. beállításra állítottam, és nem vettem észre különbséget a pont fényerejében az akkumulátorral való működtetéshez képest. Érdemes megjegyezni, hogy ezt először délben és kék égboltnál próbáltam ki. Noha a piros pont nem okozott gondot délben, nem kapcsolt be az akkumulátor nélkül az első lövésfénynél. Tehát, amikor a Vortex azt mondja, hogy a SPARC napelem panelnek megfelelő fényre van szüksége az áramellátáshoz, akkor ezt komolyan is gondolja. De hacsak nem felejted el állandóan kikapcsolni az irányzékot, akkor ezt nem látom komoly problémának.

A SPARC Solar napeleme táplálja a piros pontot, ha az akkumulátor lemerül a terepen.

Zárt piros pont ellenére a Vortex SPARC Solar nem tűnik olyan terjedelmesnek, mint más opciók, amelyek gyakran nagy, megemelt toronykupakkal rendelkeznek. Ám a SPARC beépített tornyokkal rendelkezik, amelyek áramvonalas optikává teszik. Tehát nem kell attól tartanod, hogy futás közben beleakad a fákba vagy a bokrokba.

A Vortex SPARC Solar tesztelése terepen

Még mindig volt bennem egy kis szkepticizmus, amikor felszereltem a Vortex SPARC Solart a Remington 870-emre. De miután ezzel a beállítással vadásztam a Mississippi tavaszi pulykaszezon végén és Indiana nyitóhetén, azt hiszem, hagyom még egy kicsit.

A szerelési folyamat, az irányzék kicsomagolásától a betekintésig, csak körülbelül 20 percig tartott, és soha nem kellett hozzányúlnom a vízszintes beállításhoz. 5 lövéssel belőttem a Winchester Longbeard XR-rel. Tizenkét órával és körülbelül 500 mérfölddel később egy madarat lőttem még aznap este az Indiana pulykaszezon nyitónapján. A másnap reggeli vadászat tökéletesen sikerült, és nem sokkal a lerepülés után a Vortex SPARC Solar egy pulykán volt 23 yardon. A 2 MOA piros pont éppen megfelelő méretű, és még 40 yardon sem takarja el a pulyka fejét.

Ahogy korábban említettem, a hetes beállítást találtam pont megfelelőnek fényerő és a pontméret szempontjából. És ez a fényerő-beállítás kiválóan működött a megjelenő fény első perceiben. A déli napsütéses időben is elég világos volt, és nem vettem észre semmilyen vakítást, amikor a nap felé fordultam. A többszörösen bevont külső lencsék csökkentik a tükröződés esélyét is. A látvány enyhén zöldes árnyalatú volt az irányzékon keresztül, de ez nem volt akadály. Tehát mindaddig, amíg tisztán tartod a lencséket, számíthatsz arra, hogy ez a piros pont tiszta képet biztosít alkonyati/hajnali körülmények között.

A szerző és az indiana-i pulyka, amit a Vortex SPARC Solarral lőtt ki.

Az alacsony 1/3 szerelékkel rögzítettem a Vortex SPARC Solart, ami gyárilag jár hozzá. Még az UTG szerelék tetején is, amely rálátást biztosít a fegyvered célgömbjére alul, még mindig jól illeszkedett az arcom az agyazáshoz, és nem éreztem úgy, hogy kompenzálnom kell ezt a magasságot.

Mit csinál a Vortex SPARC Solar rosszul

Teljesítmény szempontjából kevés kivetnivalót találtam a Vortex SPARC Solaron. Néhányan szeretnének több választható célkeresztet, de úgy gondolom nem rossz dolog az egyszerűség.

Azt is megállapítottam, hogy a kilences és a 10-es fényerő-beállítások meglehetősen nagy pont ragyogást produkálnak egy déli lövöldözés során. Bár ez számomra nem akadályozta a célbefogást, érdemes megjegyezni. Nem mondanám, hogy ez a két fényerő beállítás használhatatlan, de szükségtelenek, legalább is a pulykavadászathoz. És a hatos, hetes és nyolcas fényerőszinttel nem tudom elképzelni, hogy az utolsó kettőre szükségem lenne.

A többszörös bevonatú lencsék segítenek megőrizni a SPARC Solar tükröződésmentességét.

Mit csinál a Vortex SPARC Solar a legjobban

Más red dotokkal ellentétben, amelyek úgy néznek ki, mintha egy müzlisdobozban lettek volna, a Vortex SPARC Solar masszív, strapabíró optikának tűnik. És amikor a pulykaerdőben rohangálsz és lövöldözöl, olyan red dotot szeretnél, amely nem mozdul el, ha nekiütöd valaminek. Amint elértem a pulykatáborba, a fegyverem, beleértve a SPARC-t is, kicsúszott a tokból, és egy kavicsos útra esett. Természetesen ez nem befolyásolta a másnap reggeli vadászatot. Ezen kívül a SPARC még azután is megtartotta a nullázást, miután az erős pulykavadász lőszerek visszarúgását elviselte. Ez ódákat zeng az irányzék tartósságáról. De, a Vortex kiváló VIP garanciája akkor is fedez, ha valami történik a SPARC Solarral.

Nagyra értékeltem a finom, de jelentősen rögzített lencsevédőket is, amelyek kényelmesen az akkumulátorsapkához csatlakoznak, miközben a red dotot használod. Bár ez a funkció jelentéktelennek tűnhet, óriási különbséget jelent, ha tisztán akarod tartani a lencséket, különösen azért, mert a pulykavadászathoz időnként sárban, bozótban és bármi máson kell átmászni, ami megkarcolhatja vagy besározhatja a lencséket. A legjobb az egészben, hogy nem kell attól tartanod, hogy elveszíted a fedeleket, vagy figyelni rájuk, ha a zsebedben tartod. Ez is azt mutatja, hogy a Vortex figyel a részletekre.

Amikor pulykára vadászol, akkor számos változó játszhat fontos szerepet minden adott pillanatban. Az optikával való babrálás pedig, ami ideális esetben hatékonyabbá és magabiztosabbá teszi a lövést, csak tovább növeli azoknak a dolgoknak a listáját, amelyek ellened hathatnak, amikor egy pulykát próbálsz kilőni. Szerencsére a Vortex SPARC Solar leegyszerűsíti ezt a folyamatot az intuitív kezelőelemekkel és a piros pont mérettel/fényerővel, ami pont a célra mutat. Szóval, amikor eljön az ideje, hogy meghúzd a ravaszt, akkor csak arra kell gondolnod.

Vortex SPARC Solar végső gondolatok

Ha a pulykafegyvered optikájának fejlesztésén (vagy csak egy optika vásárlásán) gondolkodsz, a Vortex SPARC Solar remek belépő a red dot világba. Persze ez a red dot többe kerül, mint amennyit a 870-emért fizettem, de ha figyelembe vesszük az optika által kínált funkciókat, a Vortex életre szóló garanciáját és sokoldalúságát, a SPARC Solar ára egyre vonzóbbnak tűnik. A d a m  M o o r e

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!