Ezért a pénzért a Fury HD az egyik legjobb lézeres távolságmérős keresőtávcső

Egy távolságmérős keresőtávcső alkalmazott ballisztikával.

A Vortex Fury HD 5000 AB távolságmérős keresőtávcsövek az egyik legteljesebb kifejezései az elektronika és vadász optikák ötvözésének. Ez az „elektro-optika” kereszteződés már felnőtté vált az utóbbi években, de ez a sokoldalú eszköz egyesíti a nagy teljesítményű távolságmérést és a megfigyelést egy kifinomult garnitúra lövészeti eszközzel, amit egy alkalmazott ballisztika támogat (erre utal az AB a távcső nevében) és a felhasználó telefonjával van szinkronizálva.

Vortex Fury HD 5000 AB tulajdonságok:

 • 10x nagyítás 42 mm-es objektív lencsékkel
 • Tetőélprizmás összetett zsanéros kialakítás középső fókuszkerékkel és egymástól független szemlencse fókusszal
 • Menetes állvány adapter az első zsanéron
 • 4 állású szemkagyló bővítés
 • Súly – 916 g
 • Látómező – 98m 1000 méteren
 • A beépített távolságmérő 5 métertől 4500 méterig mér fényvisszaverő célpontokat, fákat 2100 méterig, szarvasokat pedig 1500 méterig
 • A távolságmérés tartalmazza a legjobb, utolsó, szög kompenzált és ballisztikai prioritást
 • A beépített időjárás központ jelzi a hőmérsékletet, légköri nyomást és a felhasználó megadhatja a szél sebességét és irányát
 • A lövési megoldást az Applied Ballistics Elite ballisztikus profilok mutatják
 • A távcső szoftver tartalmazza az Applied Ballistics Elite lövedék profilokat, Bluetoothon keresztül párosítható mobil eszközökkel a teljesen egyedi ballisztikus megoldásokhoz
 • $1,499 a legtöbb kiskereskedőnél (a Vortex oldala $1,999.99 mutat)

 

Minden eszköz egyben, amire szükséged lehet a nagy távolságú lövéseknél.

Mindenes távolságmérős keresőtávcső

A Vortex ezzel a mantrával árulja a Fury HD 5000 AB-t: „Párosítsd. Mérd le. Állítsd be”

Ez a három parancs teljes mértékben jellemzi a távolságmérős keresőtávcsőt. Párosítod a telefonoddal vagy más Bluetooth eszközzel. Leméred a célpontod távolságát. Majd beállítod a puskádat (vagy pisztolyodat vagy akár íjadat is, gondolom) a lövési megoldás szerint, amit a Fury megad és leadod a lövést.

Ez a három cselekvés az is elég jól leírja, hogy a Fury HD 5000 AB mi NEM. Ez nem egy sima megfigyelő optika. Ehelyett, ez egy elektronikus távolságmérő eszköz, ami véletlenül úgy néz ki és úgy működik, mint egy keresőtávcső.

Hacsak nem szabadítod fel az összes rögzített képességét úgy, hogy elvégzed a viszonylag unalmas lépéseket a szoftver testre szabásához a puskádnak és lőszerednek megfelelően, akkor egyszerűen nem élvezheted a jelentős ballisztikus lóerejének előnyeit. Röviden ez a keresőtávcső a viszonylag kifinomult long-range lövészek ás vadászok számára készült, akik ki akarják használni a puskájuk teljes képességét úgy, hogy ismerik a célpontjuk pontos ballisztikai távolságát. A keresőtávcső Applied Ballistics Elite programja és a könnyű összekötés a Kestrel vagy Garmin időjárás mérőkkel egy nagyon erős precíziós lövész eszközzé és az egyik legjobb vadász keresőtávcsővé teszik.

A Vortex Fury HD 5000 AB ötvözi a nagy teljesítményű ballisztikus számítógépet egy távolságmérős keresőtávcsővel.

Mit csinál a legjobban a Vortex Fury HD 5000 AB

Ennek tudatában a Vortex Fury 5000 az egyik legjobb eszköz, amivel egy long-range lövész rendelkezhet. Lehetővé teheti az távoli célpontok eltalálását első lövésre, különböző feltételek mellett, és segíthet megérteni az összes változót, ami a lövész mesterségben megtalálható. Tekintsük át mindhárom összetevőt és azt, hogy hogyan járulnak hozzá a sikerhez a terepen vagy a lőtéren.

Először, a lézeres távolságmérő jó. Lehet, hogy nem olyan erős, mint egyes piacon lévő távolságmérők, de egy keresőtávcső céljához bőven megfelelő. A Fury nevében lévő 5000 az 5000 yardos (~4500m) hatótávolságából származik fényvisszaverő célpontoknál. Ezek olyan dolgok, mint a fém utcatáblák, egy távoli istálló teteje, vagy még akár néhány szikla is a domboldalakon. A készülék 2100 méterig mér fákat és nem fényvisszaverő bozótokat. Szarvasokat pedig 1500 méterig.

A távolságmérő öt üzemmóddal rendelkezik, mindegyik speciális terep feltételekhez lett optimalizálva. Ezek ballisztikus üzemmódok, amik a felhasználónak mutatják a látóvonal távolságot, valamint a szél és lövedékesés számításokat is. A Best (legjobb) üzemmód nyújtja a legpontosabb és legerősebb lusta megoldást és ez az alapértelmezett távolságmérő üzemmód. A Last üzemmód mutatja a legtávolabbi távolságot és ideális az olyan célpont mérésére, amiket valami takar az előtérben. A Horizontal Component üzemmód egy szögben módosított távolságot számít ki és ideális a hegyekben vagy kanyonokban. Végül a Scan üzemmód hasznos, amikor pásztázni akarjuk a terepet, vagy követni egy mozgó állatot.

Aztán ott van a kijelző, ami szédítően sok információt mutat a felhasználónak. A piros OLED kijelző több információval rendelkezik, mint sok autó műszerfala. Mutatja a célpont üzemmód által módosított távolságát, emellett a szél ellentartás értékét, ballisztikus információt, hőmérsékletet, légköri nyomást és azt, hogy a Bluetooth jel engedélyezve van-e. A képernyő rögzítve van a kör alakú célkereszt által ennek közepe nyitott, mérete kb. 1,77 mil vagy 5 MOA átmérőben.

Végül ott van a társ szoftver, amit mobil applikációval lehet párosítani a keresőtávcsőhöz. Az applikáció intuitív, könnyen el lehet benne igazodni és magas szintű testre szabást tesz lehetővé. Az alapértelmezett beállítások három elterjedt kalibert tartalmaznak, a .308, 6.5 Creedmoor, és 5.56, de a felhasználók annyi új profilt adhatnak hozzá, amennyit szeretnének és szinkronizálhatják a keresőtávcsővel. Az applikáció rendelkezik egy nagyon hasznos ballisztika kijelzővel is, ami megmondja, hogy mennyi mil-t vagy MOA-t kellene tárcsázni a felhasználónak, hogy célon legyen a távolság és az adott kaliber alapján, amivel lő.

Az író azt javasolja, hogy tanuljuk meg a Fury HD 5000 AB gombjait, mielőtt kivisszük terepre.

Vortex Fury HD 5000 AB a terepen

Ahhoz, hogy a keresőtávcső legjobb teljesítményét megkapd, le kell tölteni a Vortex Fury HD applikációt a Google Play-ről vagy az App Store-ból és csatlakoztatni kell a távcsövet a telefonoddal. Az applikáció feloldja a ballisztika programot, lehetővé teszi a szél sebességének és értékének megadását, emellett megadhatjuk a célpont paramétereit.

A keresőtávcsövet módosíthatjuk a látásunkhoz, a jobb tubuson lévő diopter a kijelzőt fókuszálja, míg a bal tubuson lévő a képet fókuszálja. A kezelés lehet olyan egyszerű, hogy megnyomjuk a “Measure-mérés” gombot és megkapjuk a célpont távolságát, vagy olyan bonyolult, hogy belemegyünk a menübe, kiválasztjuk az üzemmódot, ballisztikai profilt, a szél sebességét és irányát, és be- vagy kikapcsoljuk a Bluetooth jelet. A Fury HD két további gombbal rendelkezik, amivel a felhasználók válthatnak a ballisztikai menük között vagy növelhetjük/csökkenthetjük pl. a szél megadott értékét. Az ötödik gomb csak a szelet választja ki.

Ez elég sok munka az ujjaknak, figyelembe véve, hogy a legtöbb lézeres távolságmérő csak két gombbal rendelkezik, egy a méréshez és egy az üzemmód kiválasztásához. A Vortex Fury HD gombjainak elrendezése összezavarhat, de tervezz előre és tölts sok időt a menüben való navigálással és a gombok működtetésével, mielőtt egy vadászaton vagy versenyen tapasztalható izgalmi állapotban használnád.

Mit nem csinál jól a Vortex Fury 5000 AB

Erre könnyű válaszolni. A Fury 5000 egy megfelelő keresőtávcső, de az optikai teljesítménye csalódást okozhat. Ennek részben az az oka, hogy a távolságmérésre optimalizálták, és mivel a kijelző olyan sok információt tartalmaz, a tervezők olyan bevonatokat alkalmaztak, ami a kijelző láthatóságát javítják, az optikai világosság és tisztaság feláldozásával.

Plusz a kiegészítő lencse elemek, amik a távolságmérő funkciókat támogatják, kevesebb fényáteresztést tesznek lehetővé, mint egy ugyanilyen keresőtávcső távolságmérő nélkül. A képen látható néhány periférikus torzulás, az alacsony fényviszonyoknál pedig kicsit csalódás lehet a teljesítmény.

Ergonómiailag a Fury 500 olyan, mint egy tégla, tömzsi és négyszögletes. Kézben tartva nehéz, de a puha gumiborítás jó fogást biztosít, a négy állású szemkagylók szinte az összes archoz passzolnak. A fókusz vezérlés pontos és tapintható.

Az összes Vortex termékre egy kérdések nélküli életre szóló garanciát adnak.

Hogyan teljesít a Vortex Fury 5000 AB a társaival szemben

Manapság a piac tele van távolságmérős keresőtávcsövekkel, és közülük sok összekapcsolható okostelefonokkal Bluetoothon keresztül. A Fury 5000 sem kivétel. A párosító funkció okos és felhasználóbarát. Viszont a lövés specifikus szoftver minősége az, ahol a Vortex Fury HD kiemelkedik a versenytársai közül. Az Applied Ballistics Elite megoldások a legjobbak között vannak a terepen és gyakran frissítik új célpontokkal és ballisztikus profilokkal. A Kestrel környezeti érzékelők szintén a legkorszerűbbek, a Fury 5000 azon képessége, hogy élőben kijelzi a szél és atmoszféra adatait, egy olyan előnyt ad neki, ami más készülékekből hiányzik.

Mivel ez a Vortex keresőtávcső olyan sok kalibrálási lehetőséget kínál, a távolságméréstől a saját környezet érzékelőjéig és a szél adatainak kézzel történő megadásáig, jól testre szabható az applikációval való csatlakoztatás nélkül is.

Emellett Vortex Optics nyújtotta először kérdés nélküli, teljesen átvihető életre szóló garanciát a termékeihez, és a távolságmérős keresőtávcső sem kivétel. Még az elektronikára is teljesen érvényes, ami kivételes az elektro-optikai szegmensben.

Teljesíti a Vortex távolságmérős keresőtávcső a küldetését?

A Fury 5000 AB által jobb, pontosabb lövész leszel. Ez egy elég erős ígéret, de olyan, amibe időt gyakorlást és türelmet kell fektetni. A Vortex Fury HD egy meredek tanulási görbét igényel, de az olyan felhasználóknak – akik elvégzik az unalmas párosítást, majd kalibrálást, majd bele teszik a munkát és betáplálják a ballisztikai adatokat a kezelőfelületen, – a jutalmuk a keresőtávcső használatának képessége lesz, amivel jobb lövészek lesznek nem csak a lőtéren, hanem a terepen is.

Ez aztán az ígéret, de a Vortex Fury 5000 AB valóban be is tartja. A n d r e w  M c K e a n