2020-as újdonság: A ZEISS – az egyik vezető optika márka a világon – bemutat egy hőkamerát, amit kimondottan a vadászathoz fejlesztettek. A ZEISS DTI 3/35-re egy olyan magas minőség jellemző, hogy sötétben és éjszaka is részletgazdag képeket ad, ami vad biztos beazonosítását teszi lehetővé. De ez még nem minden, ebben a cikkben minden lényeges dolgot megtaláltok, annak ellenére, hogy a ZEISS DTI 3/35 premierje elmaradt a 2020-as IWA-n.

Írta: Alexander Losert

Kompakt, könnyű és a legmagasabb képminőség az éjszakai vadászathoz: Az új ZEISS DTI 3/35 hőkamera.

Először a legfontosabbat: A nem hivatalos ára 3.200 €. Elvileg 2020 Szeptembertől lesz kapható. Következzenek a tények: Az új ZEISS DTI 3/35 hőkamera egyesít egy magas felbontású kijelzőt és egy kiegyensúlyozott, ergonomikus kialakítást. „A kontraszt-gazdag képek sötétben és az intuitív és ergonomikus kezelhetőség teszi a ZEISS hőképalkotó technológiáját a tökéletes kísérővé az éjszakai vadászaton” , mondja Tammo Lüken, a ZEISS természetmegfigyelési és vadászati termékmenedzsere. „Így a vadászoknak egy biztos beazonosítást teszünk lehetővé még rossz fényviszonyoknál is, hogy a vadászat éjszaka is egy egyedi élmény legyen.”

A gyártó ígérete: „Biztos siker a vadászaton – sötétben is”. Pont az afrikai disznópestis és a vaddisznók intenzív vadászatának idején (pl. az anyaállat védelmének figyelembevételével) lehet ez egy jó és ésszerű innováció a vadászoknak. Az érzékelő felbontása a korlátozó tényező. Itt 384×288 px és így az átlagos tartományban helyezkedik el.

Zeiss DTI 3/35: Karcsú és ergonomikus forma.

ZEISS DTI 3/35: Egyszerű kezelés a „minden egy kézben” mottó alapján

Az “ErgoControl” koncepcióval optimalizált vezérlőgomb elrendezésnek és a specifikus formának köszönhetően a ZEISS DTI 3/35 kezelhetősége intuitív. A kezelőelemeket úgy helyezték el, hogy gyorsan és pontosan elérhetőek legyenek – sötétben és hidegben is kesztyűben. A pontos nagyítást a különösen nehéz körülményekhez tervezték a sötétben. A finom, lépcsőzetes beállítás (0,5-ös lépésekben) által a zoom a nagyítás és a részletfelismerhetőség tökéletes kombinációját teszi lehetővé. Így a Zeiss hőkamerával gyorsan válthatunk a nagyítások között. De nem csak a vadászathoz alkalmazható a készülék, hanem a vadmegfigyeléshez és beazonosításhoz ill. az állatok menedékének megtalálásához is. A ZEISS Hunting Applikációval feltölthetjük az adatokat, fényképeket és videókat a hőkameráról az okostelefonunkra kábelen vagy WLAN-on keresztül és megoszthatjuk azokat vagy élő adást (live-stream) is követhetünk. Így az észleléseket pontosan dokumentálhatjuk és archiválhatjuk.

A ZEISS az “ErgoControl” koncepció alapján rendezte el a DTI 3/35 vezérlőgombjait.

ZEISS DTI 3/35 videó:

ZEISS DTI 3/35: Profik fejlesztették az éjszakai vadászathoz, 2020 ősztől kapható a szakkereskedésekben

A következő magyarázatot adta a termékről a rossz fényviszonyok szakértője: „Tudjuk, hogy a legszebb vadászpillanatok gyakran naplemente után adódnak és, hogy az éjszakai vadászatnál különösen intenzív találkozásokat élhetünk meg a természettel”, magyarázta Tammo Lüken a ZEISS-től utalva a több évtizedes szakértelemre az éjszakai vadászatban. „Ebből a szakértelemből kiindulva számunkra egy logikus lépés volt az új, digitális megoldások felé való nyitás és így a hőkamera is”, fejtette ki tovább. Az új fejlesztésű ZEISS DTI 3/35 hőkamera olyan részleteket lát meg, amik az emberi szem elől rejtve maradnak. Az éjszakai vadászat nem csak lenyűgözőbb lesz, hanem sikeresebb és vadászatilag biztosabb is. A ZEISS DTI 3/35 a következő vadászszezonra lesz elérhető és 2020 ősztől kapható a szakkereskedésekben 2.950,- Euros bevezető áron, kesőbb 3.200,- Euroba fog kerülni.

A ZEISS DTI 3/35 nagy lencséje segít abban, hogy a legszebb vadászpillanatokat naplemente után is átélhessük.

A ZEISS DTI 3/35 műszaki adatai:

Modell:ZEISS DTI 3/35
Ár:2.950,- Euro (bevezető ár áfával) / 3.200,- Euro
Gyújtótávolság:35 mm / F1.0
Objektív típusa:Germánium
Hatótávolság:~ 1.235 m (Johnson féle számítási módszer alapján; a követelmény szerint)
Okulár látómező °-ban (szubjektív látómező):Függőleges: 30,25°
Objektív látómező 100 méteren:Vízszintes: 19 m
Objektív látómező °-ban (vízszintes x függőleges):10,7°×8° (átlósan 13,3°)
Optikai nagyítás:2,5x
Maximális digitális nagyítás:4x
Nagyítási lépések:0,5-ös lépésekben: 1,0x-4,0x
Érzékelő felbontása:384×288 px
Pixeltávolság:17 µm
Képfrekvencia:50 Hz
Kijelző felbontása:1.280×960 px
Kijelző típusa:LCOS
Portok:USB-C: Töltés + adatátvitel
WLAN: Adatátvitel
Akku:Lítium-Ion
Akkumulátor üzemidő:7 óra
Külső áramellátás:5 V/3 A, 9 V/2 A, 12 V/1,5 A (USB-C)
Belső tárhely:15 GB
Videó / kép / Live-Steam funkció:Igen
WLAN frekvencia:2,4 GHz
WLAN szabvány:IEEE 802.11b/g/n
Csatlakozás más készülékekkel:ZEISS Hunting App vagy USB-C
Védelem:IP 66 (erős eső elleni védelem)
Üzemi hőmérséklet tartomány:-10°C – +50°C
Méretek (H x Sz x M):193 x 60 x 65 mm
Súly:450 g

A ZEISS honlapján további információkat találhattok az új DTI 3/35 hőkameráról.