SHOT Show 2020 / Újdonság a PULSAR-tól: egy teljesen új digitális éjjellátó céltávcső és a legmodernebb érzékelő technológia úttörő bevezetése a legtöbb piacon lévő Pulsar hőkamerához és hőkamera céltávcsőhöz. Ebben a cikkben megmutatjuk az új Pulsar optika tulajdonságait és bemutatjuk a iránymutató technológiát a vadász-, sport-, és hatósági lövészek számára.

Írta: Franco Palamaro / all4hunters

Az új 40 mK érzékelő technológiájával a csúcskategóriás termékeknél a Pulsar egy új fejezetet nyit a hőkamerák területén.

A Pulsar bemutatja az új Digex digitális HD éjjellátó céltávcsövet és ezzel párhuzamosan bevezeti a legújabb 40 mK érzékelőtechnológiát a csúcskategóriás hőkameráinál. A SHOT Show 2020-on bemutatott frissített termékek közé tartoznak a Helion 2 hőkamera, a Trail 2 LRF, egy hőkamera céltávcső beépített távolságmérővel, valamint a Thermion XQ széria, szintén hőkamera céltávcsövek.

Új 40 mK  érzékelők (17µm) a Pulsar termékekben

Az, hogy egy nem hűtött 40 mK NETD, 17µm amorf szilícium mikrobolométer érzékelő kerül egy hőképalkotó optikába, valószínűleg a legtöbbünknek alig mond valamit; itt olyan szakkifejezésekről van szó, amit a laikusok nem nagyon ismernek. De az így jellemzett technológia tényleg nagy és úttörő befolyással van egy hőkamera teljesítményére.

A NETD (noise equivalent temperature difference) egy hőkamera azon képességét jellemzi, hogy mennyire tudja megkülönböztetni a legkisebb különbségeket a megfigyelt objektum által kibocsájtott infravörös sugárzásában; Milli-Kelvinben (mK) mérik. A vadászathoz, sporthoz és szabadidőhöz gyártott népszerűbb hőkameráknál a tipikus értékek 70-50 mK, ahol az alacsony szám a jobb.

A Digex céltávcsövek egy levehető infravetővel rendelkeznek, amivel a vadász este is észrevétlenül figyelheti meg a nagy távolságra lévő állatokat.

A jobb NETD értékkel rendelkező érzékelők lehetővé teszik a Pulsar készülékek számára, hogy részletesebb kontraszt-gazdag képeket adjanak és sokkal hatékonyabban működjenek, olyan feltételeknél is, ahol nagyon csekélyek a hőmérsékletkülönbségek.  2020-tól az összes PULSAR modellt ellátják a 40 mK érzékelővel, ami az FPA-n (focal planar arrays) egy 17 µm pixeltávolsággal rendelkezik. A válogatott 40 mK NETD érzékelőkkel való ellátás egy kizárólagos szerződés miatt lehetséges, amit a Pulsar kötött az érzékelő beszállítójával 2019 végén.

Az új Thermion hőkamera céltávcsövek is nagyot profitálnak a 40 mK NETD nagyteljesítményű érzékelőkből.

PULSAR Digex 450/455: A digitális éjjellátó céltávcső tulajdonságai

A Digex N450/N455 most a legújabb Pulsar digitális éjjellátó céltávcső, ami folytatja azt a forradalmi utat, amit a Pulsar Thermion kitaposott.  A optronikai készülék egy fémházban van, ami kívülről úgy néz ki, mint egy hagyományos nappali céltávcső szabványos 30 mm-es középtubus átmérővel.

A PULSAR Digex N450 és N455 is ugyanazokkal a teljesítmény jellemzőkkel rendelkeznek: egy új CMOS HD (1280×720) éjjellátó érzékelő magas érzékenységgel (az adatai nagyon hasonlítanak a Digisight Ultra család digitális céltávcsövekhez), egy borotvaéles 1024×768 AMOLED mikrokijelző, beépített videófelvevő funkció 16 GB belső tárhellyel, valamint egy kombinált B-Pack akkumulátor rendszer, amit a Thermion készülékek is használnak.

A Digex N450 és N455 a levehető infravető hullámhosszában különbözik: 850 nm ill. 940 nm. A 850-nm-IR nagy teljesítménnyel rendelkezik és nagy akár 550 m hatótávolsággal, míg a 940-nm-IR a láthatatlan tartományban működik.

A PULSAR Digex N450 és N455 céltávcsövekkel lenyűgöző fényképeket és videókat készíthetünk hanggal HD minőségben a beépített felvevőnek köszönhetően.

PULSAR HELION 2: A hőkamera tulajdonságai

Ez a monokulár kétség kívül a kedvelt HELION hőkamera széria feljavított változata: a fő jellemzője az új 40 mK NETD érzékelő. Ezen kívül a frissített Pulsar készülék egy új AMOLED mikrokijelzőt kapott HD felbontással (1024×768), ami egy kis változást hoz a nagyításban a korábbi generációkhoz képest, 16 GB-os belső tárhelyet, gyorsabb bekapcsolást és egy nagyobb kapacitású IPS7 akkumulátort.

TRAIL 2 LRF: A távolságmérős Pulsar hőkamera céltávcső jellemzői

A PULSAR TRAIL 2 LRF céltávcső kombinálja a hőérzékelést a távolságméréssel. Az új 40 mK NETD 17µm érzékelővel tovább növekszik a bevetési lehetőség és a lövési pontosság éjszaka az eddigi szabványoknál.

Lényegében a PULSAR ugyanazt az utat tette meg a Trail 2 LRF felszerelésében: Az új 40 mK NETD érzékelő technológia használatával és a HD mikrokijelzővel, a belső tárhellyel, a lerövidített bekapcsolási idővel és a nagyobb kapacitású IPS7 akkumulátorral egy lényeges feljavításról van szó az előző változathoz képest.  Ehhez jön még a magnéziumötvözetből készült ház, egy új széles látószögű okulár és egy új modell bevezetése, a Trail 2 LRF XP50, ez egy csúcskategóriás hőkamera céltávcső, ami egy 640×480 40 mK NETD 17µm érzékelővel és beépített távolságmérővel rendelkezik. A videófelvevő funkció mellett a Trail 2 LRF XP50 egy Wi-Fi csatlakozási lehetőséget is nyújt.

És végül, de nem utolsó sorban a Thermion hőkamera céltávcső széria 2020-as bővítése, ahol az XQ38/XQ50 modellek 17 µm pixeles érzékelővel és 384×288 felbontással rendelkeznek, ezeket felszerelték az új feljavított 40mK NETD érzékelő technológiával a magasabb érzékelés miatt.

A későbbiekben beszámolunk a további Pulsar fejlesztésekről és bejelentésekről. Természetesen tesztelni is fogjuk az új hőkamerákat és digitális éjjellátókat, amiket szintén a későbbi cikkeben fogtok megtalálni!

További információkért látogassátok meg a PULSAR honlapját .