Abner Druckenmiller egy tehetséges vadász, akinek 15 év tapasztalata van a rókafélék éjszakai hívó vadászatában

Abner Druckenmiller egy alkalmazkodó ragadozó vadász.

Kacsák, libák, szarvasok, pulykák…bármely ragadozó, amit hívni lehet, Abner Druckenmiller megőrül értük. De különösen szeret rókákat és prérifarkasokat hívni. A FoxPro-nak dolgozik, ami az egyik legkreatívabb vadhívó és rendkívül ragadozókra fókuszált vállalat. Az ő dolga tudni, hogy mi működik és mi nem az agyafúrt prémes állatok lőtávolságba hívásánál az egész országban. Már a második évtizedben van a ragadozók éjszakai hívásában szerzett tapasztalata.

De az éjszakai vadászathoz jobb képességek – vagy legalább is más megközelítés – kell, mint a nappalihoz. A vadászok számára az a legfontosabb, hogy lássák a zsákmányukat. Nem mindig lesz részed ebben a luxusban, amikor rókákat vagy prérifarkasokat kergetsz a holdfényben. A ragadozók észrevétele és kilövése nehéz feladat a sötétben, különösen kezdők számára, de ne hagyd, hogy ez elriasszon. A ragadozókat nagyobb eséllyel lehet kilőni éjszaka, mert akkor aktívabbak, ezért látszólag több lehetőséged lesz, ha a megfelelő helyeket veszed célba. A sötétség előnyt jelent; csak megfelelően kell felkészülni és ismerni kell az éjszaka aktív ragadozók szokásait.

Itt van Druckenmiller néhány kulcsfontosságú trükkje, hogy több prémet szerezhessetek.

Kérdés: Milyen puskával és lőszerrel vadászol éjszaka a rókákra és a prérifarkasokra?

Abner Druckenmiller: A felszerelésem nem nagyon változik akár nyugaton, akár Pennsylvania-ban vadászok nappal vagy éjjel. Szinte ugyanazt a puskát és töltényt használom a vörös rókákhoz, prérifarkasokhoz, mosómedvékhez és hiúzokhoz, ami a Ruger .204 puska egy Hornady 45 graines soft-point lövedék (ezt már nem gyártják, de kaphatók 40 graines gyári lőszerek). Amikor egy prérifarkas 200 méterre van, sokkal magabiztosabb vagyok ezzel a lőszerrel, mint egy .17 HMR-rel. Úgy értem, ki lehet lőni egy prérifarkast egy .17-essel ilyen távolságról, de sokkal óvatosabban kell elhelyezni a lövést.

A sörétes puskát is mindig magammal viszem. Néha szívás bepakolni, de ha nem teszed, akkor megvan annak az esélye, hogy egy prérifarkas túl közel jön a golyóspuskához és egy gyors lövést kell leadnod. Még akkor is vidd magaddal, ha egy nagy tágas terepre mész, ahol nem számítanál arra, hogy egy prérifarkas közel jön.

Kérdés: Mi a legjobb stratégia a ragadozók közelhívásához?

AD: Általában ugyanazokat a hívókat használom, vagy a Foxpro vagy egy kézi hívót. Néha a kézi hívó ritmusa jelenti a különbséget, hogy válaszol-e egy ragadozó vagy sem. A legfontosabb szabály az, hogy ha válaszolnak egy bizonyos hívásra, akkor használd azt a hívást addig, amíg már nem válaszolnak. Pont olyan, mint a pisztráng horgászat. Ha fogok egyet egy fácántollas csalival, akkor addig használom azt a csalit, amíg működik.

Kérdés: Mi a megfelelő módja a fegyverre szerelt fényforrás használatának az éjszakai vadászatnál?

AD: Az első kérdés, amit fel szoktak tenni, hogy „Milyen színű fényt használsz? Fehér, zöld vagy piros?” Szeretem a pirosat, mert az lágyabb (tehát kevésbé riasztja meg a prérifarkast), és nem vakít el amikor távirányítós Foxpro-t használom. Egy fehér fény nagyon durva lehet, szóval ha azt használod, akkor vedd le a fényerőt. Úgy érzem, hogy a piros fényt erősebb fokozaton hagyhatom és messzebbre látok vele. Ha fehér fénnyel rávilágítasz egy prérifarkasra 60 méterről, akkor meg fog riadni, de jó ha van nálad az állatok megtalálásához, ezért olyan lámpát vegyél, ami mindhárom színnel rendelkezik. Próbáld ki az összes színt és nézd meg, hogy számodra melyik a legjobb.

Ez furcsának tűnhet olyannak, aki még sosem csinálta, de mindig bekapcsolva hagyod azt a fényt, bármi történjen, és gyorsan pásztázod vele a mezőt vagy az erdőt. Én bekapcsolom a lámpát a terepjáróban és nem kapcsolom ki addig, amíg vissza nem megyek. Soha nem tudhatod, hogy hol ólálkodik egy ragadozó. Találtam már világító szemeket a kocsimhoz visszamenet és oda világítva is, ahol tartózkodtam, mielőtt elindultam a következő helyre. Ha úgy vadászol, hogy ki van kapcsolva a fény, akkor nem fogsz lőni semmit.

Kérdés: Lehet használni fényt egy hőkamerával kombinálva, ugye?

AD: Igen, valamikor azt szoktam csinálni, hogy pásztázok a fénnyel, és mihelyt meglátom egy ragadozó szemeit felvillanni, lekapcsolom. Ekkor átváltok hőkamerára és hívom a rókát vagy prérifarkast, hogy közelebb jöjjön és lőhessek. Kevésbé lesznek idegesek addig, amíg nem éreznek meg.

Egy piros fény Druckenmiller kedvence.

Kérdés: Éjszaka sokkal másabb lőni, mint nappal. Nehezebb látni a célpontot a céltávcsövön keresztül. A vadászok, hogyan készülhetnek fel a legjobban a lövésre éjszaka?

AD: Az egyik dolog, amit nagyon javaslok, hogy vegyenek kerékpárra való fényvisszaverőket (macskaszem), és tegyék rá egy papír céltáblára a lőtéren. Ez utánozni fogja a ragadozók szemének felvillanását, amikor rávilágítasz. Gyakorolni kell a célbefogást is. Egy állatot nehezebb megtalálni éjszaka a céltávcsővel, ezért ki kell menni a sötétbe, belenézni a céltávcsőbe és egy olyan objektumon gyakorolni, ami akkora, mint egy róka vagy egy prérifarkas.

A ragadozók kicsi célpontok. Nagynak tűnhetnek a szőrméjük miatt, de csak egy 10-12 cm-es terület van rajtuk, amit el kell találni, hogy leterítsük őket. Én a célkeresztet az állat közepének környékére szeretem helyezni a váll tetejére, amikor oldalt áll. Gyakran a ragadozók egyenesen feléd fognak menni a hívás miatt, de itt is ugyanaz az elgondolás. Célozz a tömegközéppontra és mélyen be fog hatolni, ha a megfelelő lőszert használod.

Kérdés: Volt már, hogy nehezen tudtál megtalálni egy rókát vagy prérifarkast, amikor kilőtted?

AD: Az éjszakai vadászatban az egyik legnehezebb a kilőtt állat megtalálása. A puskámat egy háromlábú lőbotra szerelem fel, és miután lövök, a puskát abban a pozícióban hagyom, amiben lőttem, mert így a puskára szerelt lámpa pont oda világít, ahova lőttem. Ezután fogom a sörétes puskámat és egy másik pásztázó lámpát, hogy megkeressem a rókát vagy a prérifarkast.

Kérdés: Mondj néhány fontos dolgot, amit figyelembe kell venni, amikor először megyünk éjszakai vadászatra.

AD: Ha nincs sok tapasztalatod az éjszakai vadászatban, akkor tudnod kell, hogy mindenféle állatot odahívhatsz a vadászhelyedhez. Volt már, hogy kutyákat hívtam és azt elmondhatom, hogy egy németjuhász nagyon hasonlít egy prérifarkasra a sötétben. Csak mert egy pár szem felvillan, nem jelenti azt, hogy az egy legálisan kilőhető állat. Én meg tudom különböztetni a rókát és a prérifarkast sötétben, de ez 16 év ragadozó vadászat után van így. Azt javaslom, hogy akkor vadássz éjszaka, amikor róka és prérifarkas szezon van. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy olyan állatot lősz ki, amit nem kéne. És őszintén, szeretek addig várni, amíg a róka és prérifarkas szezon fedik egymást, mert minden lehetőséget ki akarok használni és olyan vadász vagyok, aki az összes legális állatot kilövi, ami a látótérbe kerül. Amikor egy róka bejön szezonon kívül, az egy elég nagy pazarlás. Várj egy pár hetet a róka szezonig és kilőheted mindkettőt.

Egy pennsylvaniai szürke róka pár.

Kérdés: Van különbség az általad választott hely között éjszaka és nappal?

AD: Egy kicsivel többet megúszhatsz éjszaka, de ennek ellenére használni szoktam valamit, ami megtöri a körvonalamat – kerítésoszlop, szénabála stb. Egy dolog, ami éjszaka szoktam csinálni és nem tehetném meg nappal, hogy kiülök a mező közepére, hogy 360 fokban vadászhassak. De keresek valami fedezéket, még ha csak egy kis bokrot is egy legelőhelyen. Ennek ellenére szembe kell lenned a széllel (hogy a ragadozók ne szagolhassanak ki), és ha lehet magasan legyél. Nem kell egy magasles, de keress egy domboldalt, ahelyett, hogy egy gödörben ülnél. Ülj egy széken, vagy akár állj is fel. Így messzebb fogsz látni, és nem szalasztasz el annyi prérifarkast.

Amikor erdőben vadászok, akkor olyan tisztásokat keresek, amiről úgy gondolom, hogy járnak arra rókák vagy prérifarkasok, és ott helyezkedek el. Ezek gyakran régi fakitermelő utak, ahol 200 méterig is ellátok. Sok prérifarkast lőttem már ki úgy is, hogy csoportokban vadásztunk. Valamikor két vagy három lövészt viszek magammal és szétszóródunk az erőben. Itt Pennsylvaniaban egy vadász csupán 100 – 150 méterre lát el, ha a hegyekben vagy erdőben van. Egy prérifarkas lehet, hogy éppen ezen a látómezőn kívül van és soha nem fogod észrevenni. Ha a létszámot két vagy három vadászra növeled, akkor ez a látómező 600-700 méter lesz. Ezzel a módszerrel nagyon sikeresek voltunk, általában napfelkelte előtt és napnyugtakor vadászunk.

Kérdés: Mik a tapasztalataid a vadászatokkal kapcsolatban és, hogyan tervezzünk meg egy vadászatot?

AD: Az 1-es számú szabály a ragadozó vadászatnál, hogy legyen több vadászterületed. Ha folyamatosan sikeres akarsz lenni, akkor nagy területet kell lefedned és annyi lest kell készítened, amennyit csak tudsz. Láttam már mindent. Voltak olyan farmerek, akik nem akarjál, hogy kilőjék a prérifarkasokat, mert azok megölik a szarvasokat és szabályozni akarják a fehérfarkú szarvasok számát. De találkoztam olyan farmerekkel is, akik utálják a rókákat és a prérifarkasokat és az összeset el akarják pusztítani. Ha egy farmer beenged a területére, akkor legyél készséges amikor hív téged. Hosszútávban kell gondolkodni. Ezen kívül a nyilvános területeken is sikeres lehetsz. Én nyilvános helyeket szoktam keresni, aztán az „onX Hunt-ot” szoktam használni, hogy megkeressem a legjobb privát lehetőségeket körülötte. Így két legyet ütsz egy csapásra és ez növeli a vadászható terület méretét.

Ezen kívül próbálj meg csirke, pulyka vagy sertés farmokat keresni. A ragadozók szinte mindig ezen helyek körül ólálkodnak és a legtöbb gazdának már meggyűlt a baja egy prérifarkassal, ami bement a tyúkólba és elkapott néhány madarat. Ez egy nagyszerű lehetőség egy jó vadászatra. J o e  G e n z e l