A Unique Alpine, amit legjobban a nagyon dicsért, drága multikaliberű TPG-3 A4 mesterlövészpuskáról ismerhetünk, 2017-ben meglepetésként kiadta a könnyűfémvázas UPG-1 precíziós puskát, ami 1.980,- Euroért kapható. Az „univerzális precíziós puska”  (UPG)-1 azokon a tapasztalatokon alapszik, amiket a Unique Alpine a múltban szerzett a TPG-3 „taktikai precíziós puskával”. Eközben azonban egy teljesen más árkategóriában van. Lehetőségünk volt kipróbálni 100 és 300 méteren.

Írta: Stefan Perey

Az UPG-1 termékcsalád 4 kaliberben, .243 Winchester, 6,5 Creedmoor, 6,5×47 Lapua és .308 Winchester kapható, 4 alapmodellből áll fix válltámasszal és 20″/508 mm- vagy 24”/610-mm-es csővel 1.980,- Euroért valamint kihajtható AR-15- vagy saját Unique-Alpine válltámasszal és 16,5”/420-mm csővel (csak .308 Winchester) 2.290,- illetve 2.490,- Euroért. A gyártó ezzel szeretne belépni a megfizethető teljes mértékben fém puskák nagy piacára. Míg más gyártók gyakran egyszerűen olyan beszállítók alumínium vázát használják, mint az MDT (Modular Driven Technologies), addig a Unique Alpine UPG-1 könnyűfémváza egy saját konstrukció.

Fémgép: A Unique Alpine UPG-1 könnyű és jól kezelhető a saját tervezésű alumíniumváznak köszönhetően.

A Unique Alpine UPG-1-ről részletesebben:

A modulokból álló felépítés a Unique Alpine UPG-1 precíziós puska teljes szerkezetén végighalad, mint egy vörös szál. A váz középső része és a válltámasz közötti fecskefarok összeköttetésnél is egy megbízható és szolid fémkombinációt találunk acélból és könnyűfémből. Az agyazás hátsó részével összecsavarozott acél prizma blokkot rátolják az agyazás középső részére és csavarral rögzítik. A gyártót ezen a ponton abszolút tűrésmentességgel jellemezhetjük, mert a kit tűrések miatt már azzal problémánk volt, hogy az agyazás ezen részét egyáltalán hátra tudjuk tolni. A hátsó részbe beépítették a hosszirányban állítható agyazás és a pofadékot, aminek a magassága állítható. A talp és a pofadék állítószerkezetét excenteres feszítőkar biztosítja és abszolút visszarúgásállók.

A Unique Alpine UPG-1 a töltényhüvelyeket a töltényűrben elvégzett kioldómozdulattal oldják, ami elvileg megakadályozza a beszorulást.

Mivel az agytalp pozícióját a hagyományos ismétlőpuskákhoz képest egy kicsit feljebb helyezték, ezért eltekintettek a magasságállítástól. De így is probléma nélkül lőhetünk ülve vagy fekve. Azonban az agytalp magasabb helyzetének van egy hátránya is, mert ha gyorsan át akarunk nézni a csövön, hogy a cső és az optika tengelyét összhangba hozzuk, akkor először szerszámmal oldanunk kell az excenteres feszítőkar rögzítőcsavarját és el kell távolítanunk az agytalpat.

Ami a szerszámosládát illeti, nagyrészt torx csavarhúzókat kell tartalmaznia, mert a puska teljes szerkezetét a torx rendszerrel szerelték. Itt kemény munkára számíthatunk, mert a tokot és a vázat masszív M8 menetek és csavarok kötik össze, más gyártok itt maximum M6-os csavarokat alkalmaznak.

A Unique Alpine UPG-1 összes elemét szolidan megmunkálták és nagyon robusztus M8-as csavarok tartják össze őket.

A részletek: Videó az UPG-1-ről kihajtható agyazással

Itt is minimális játékot fedeztünk fel és a tokot csak nagy erőfeszítéssel tudtuk kiszedni a könnyűfémvázból. A tok oldalán nagy ferde szélek találhatók amik a vázra vezetik át a torziós erőket. A visszarúgásnál keletkező erőket egy acélpajzs fogja fel, ami az agyazás középső részében helyezkedik el. Ehhez a tökéletes kivágás a tok első részében található. Ez egy olyan beágyazás, ami ebben a formában már nagyon régóta működik. A legjobb példa erre a régi Anschütz 54 rendszerek, amikben már akkoriban hasonlóan helyezkedett el a visszarúgást felfogó rész. Az agyazás hátsó részén alul található egy rövid szereléksín, amire egy támasztékot (sarkantyú) szerelhetünk. A „sarkantyút” használhatjuk közvetlenül vagy közvetetten támasztékként. A közvetett használatnál a behajtott „sarkantyú” egy hosszú, egyenes felületet kínál, amivel maximális ismétlési pontosságot érhetünk el a visszaútnál. Ha az agyazás hátsó részenék ezen megtámasztását egy bipoddal kombináljuk, akkor a tökéletes puska alátámasztás áll rendelkezésünkre.

A Unique Alpine UPG-1-et különösen könnyű szállítani behajtott agyazással.

A tok (beépített MIL-STD-1913-szereléksínnel optikák számára), a dugattyúzár (három masszív reteszelő szemölccsel) és a tesztfegyverünk esetében a 20″/508 mm hosszú match puskacső (1-12” huzagolással és 5/24 UNEF csőszáj menettel) speciális acélból készültek, amit a katonai gyártásban is alkalmaznak. Ez garantálja a maximális kopásállóságot valamint a biztonságot az esetleges nagy gáznyomásoknál a túl meleg lőszerek használatánál. A dugattyúzár különleges konstrukciós részletekkel rendelkezik, ami maximális funkciós megbízhatóságot sejtet. A töltényt bevezetésnél a kihúzókarom alá tolja be és megtartja a bevezető folyamat alatt. Ezáltal egy biztos, zavartalan bevezetést érnek el minden lehetséges pozícióban. A kilőtt töltényhüvelyt már a zárnyitásnál kioldja a töltényűrből, így soha nem fordulnak elő beszoruló hüvelyek. A kilökési folyamatnál a hüvelyt a kihúzókarom tartja, amíg a kivető kidobja. Az ismétlési folyamat sebességétől függően a lövész lassan kiejtheti a hüvelyt a rendszerből vagy dinamikusan kikatapultálhatja. A tárbefogadóba különböző gyártó AICS tárait helyezhetjük be a legkülönbözőbb csatlakozási megoldásokkal.

A Unique Alpine UPG-1 agytalpa és pofadéka hosszirányban illetve magasságban állítható. A sokféle beállítási lehetőség szerkezetét excenteres feszítők biztosítják.

A tok alsó részénél elhelyezkedő nyomópontos match elsütőszerkezet elsütőbillentyűjének ellenállása beállítható 1.500 és 2.500 g között, ami a gyakorlatban is tetszett. Lemértük, gyárilag 1.730 g az ellenállás, a lőtéren majdnem 1.100 g ellenállást kellett legyőzni, hogy aztán kereken 600 g-nál elérjük a nyomópontot és lőjünk. Ezt a pontot is tökéletesen megoldották a Unique Alpinenál, hogy a lövész kezébe egy tökéletes eszközt adhassanak. A tok hátsórészén elhelyezett háromállású biztosító közvetlenül az ütőszegre hat. Egy véletlen leadott lövés port a tok és az M-LOK könnyűfém kézvédő között. Ez a jelentéktelen acélsín rögzíti a kézvédőt és gondoskodik a csavarodás elleni védelemről alátámasztott pozíciókban.

A Unique Alpine UPG-1 kitűnően teljesített a lőtéren.

Videóban is megmutatjuk: Unique Alpine UPG-1 merev agyazással

A Unique Alpine UPG-1 műszaki adatainak áttekintése:

Modell: Unique Alpine UPG-1
Ár: 1.980,- Eurotól
Rendszer: Dugattyúzár három reteszelő szemölccsel, amik az első rendszerhídban zárnak, 60 °-os nyílásszög
Puskacső: 20″/508 mm hosszú match puskacső 1-12” huzagolással és M18x1 menettel
Agyazás: Könnyűfém váz válltámasszal és hosszban állítható agytalppal valamint magasságban állítható pofadékkal, AR-15 kompatibilis, szabadon álló pisztolymarkolattal, lengő M-LOK könnyűfém kézvédővel
Tár: AICS tárak különböző kapacitással. A tesztfegyverhez Magpul P-Mag tárak voltak 5 vagy 10 töltény kapacitással
Elsütőbillentyű: Beállítható nyomópontos match elsütőbillentyű, az ellenállása 1.500 és 2.500 g között állítható. A tesztfegyver ellenállása gyárilag 1.730 g volt
Biztosítás: Háromállású biztosítás a tok hátsó részén, ami az ütőszegre hat
Irányzék: nincs, MIL-STD-1913 sín az optikák felszereléséhez
Hosszúság: 103 cm
Teljes súly: 5.600 g

A Unique Alpine UPG-1 teszt összegzése:

Legyen gyors és fájdalommentes: Szerény véleményünk szerint jelenleg ebben az árkategóriában nincs még egy olyan könnyűfémvázas puska, aminek a kivitelezése jobb lenne. A Unique Alpine UPG-1 ezen kívül meggyőzött minket a 100%-os működésével, a nagyon jó lövési teljesítménnyel és maximális rugalmassággal a lövészhez igazítás szempontjából, így ezzel a puskával minden sportágban egészen elől versenyezhetünk.

A Unique Alpine UPG-1 cikkben bemutatott alap változata 1.980,- Euro és minden centet megér.

A kedvező árú Unique Alpine UPG-1 precíziós puska Long-Range bevetéshez kapható fix vagy összecsukható agyazással.

A Unique Alpine honlapján további információkat találhattok az UPG-1-ről.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!