A Savage Arms következetesen építi ki a tucatmodellekből álló öntöltő puska szériáját, a „Modern Savage Rifle” (MSR). Az itt bemutatott modell 18” hosszú Proof Research karbonköpenyes csővel valamint markánsan piros részekkel, egy teljesen felszerelt versenyfegyver, ami egy igazi kihívás lehet az összes AR-15 konkurenciának.

Írta: Stefan Perey

A könnyű MSR 15 Competition öntöltő puska teljes felszereltséggel és 18” hosszú Proof Research Match puskacsővel .223 Remington kaliberben már a dobozból kivéve készen áll a versenyre.

 

A Savage Arms Westfield, Massachusetts-ből származik és már amúgy is a Világ egyik legnagyobb hosszúfegyver gyártója, és a fegyvervilágban jártasa tudják, hogy főleg az utóbbi években impozánsan fejlődött és úgy tündököl, mint még soha a modern termékpalettájával. 2019 Júliusban derült ki, hogy a hatalmas Vista Outdoor csoport eladta a társaságot egy befektetői csoportnak, amelyet a Savage Arms elnök-vezérigazgatója, Al Kasper vezet. Ezzel a klasszikus „menedzsment kivásárlással” következetesen folytatták a 125 éve működő vállalat sikertörténetét.

A Savage MSR 15 Competition súlya üresen, kiegészítő alkatrészek nélkül csupán 2.630 g. Van egyébként egy HD („Heavy Duty”) változat is .308 Winchester kaliberben.

Ilyen a Savage MSR 15 Competition felépítése:

Az itt bemutatott példány egy igazi szépség és a .223 Remington standard kaliber mellett az új, nyílsebes .224 Valkyrie kaliberben is kapható. A Savage MSR 15 Competition .223 Remington súlya csupán 2.630 g, mintha kimondottan a dinamikus sportágakra teremtették volna. A könnyű súlyát a 18″/457 mm hosszú Proof-Research Match puskacsőnek is köszönheti karbonköpennyel és 1-8” huzagolással.

A Savage MSR 15 Competition felépítése könnyűfémből készült, kovácsolt fő részekből áll (markolat/tok), amik minimális tűréssel passzolnak egymáshoz. Az MSR széria tipikus ismertetőjele a tok baloldalán lévő töltőkar, ami kiegészíti az AR típusú T alakú töltőkart a tok hátulján és helyzettől függően jóval kényelmesebb és ösztönösebb a kezelése. A közvetlen gázbevezetéses és többszemölcsös forgó-tolózáras, gáztöltős puska egy Nickel-Boron bevonatú zárhordozóval rendelkezik, ami lényegesen javítja a csúszást és így a működési megbízhatóságot. Ezen kívül a fegyvert lényegesen könnyebb tisztítani, ahogy azt a tesztünkben is megtapasztalhattuk.

A Savage MSR 15 Competition többszemölcsös forgó-tolózár tartója jobban siklik a bevonatának köszönhetően.

A felül található, robusztus felépítésű, állítható gázelvezetőblokk picatinny szerelékkel a lehető legjobb finombeállítást teszi lehetővé egy adott lőszernél, főleg akkor, ha a tapasztalt versenyzők a rugóegység ütköző súlyát is megfelelően beállítják. Itt egy extrémen semleges lövési magatartást érhetünk el érezhető visszarúgás vagy torkolati kilengés nélkül. Természetesen így a puskát egy hangtompítóhoz is jobban beállíthatjuk. Egy rugóacél biztosítja a kiválasztott beállításokat és megakadályozza a véletlen elállítódásokat, amik működési zavart okozhatnak. A gázblokkra egy nyílt irányzékot is felhelyezhetünk. Ez egy nagy előny más AR puskákkal szemben. Mivel ide gyakran csak a kézvédőre lehet mechanikus irányzékot felszerelni. Amikor a puska tartása közben nyomást gyakorlunk a kézvédőre, akkor előfordulhat, hogy az irányzék vonala eltolódik. Ez nem történhet meg a Savage MSR Competition-nél, mert a gázblokk nem érintkezik a lengő M-LOK könnyűfém kézvédővel.

A Savage MSR 15 Competition állítható gázelvezetése finomhangolást biztosít a különböző lőszerekhez.

Gyárilag kultivált: A Savage MSR 15 Competition beépített nyomópontos elsütőszerkezete meggyőzött minket a minőségével.

A Savage MSR Competition-t egy gyárilag finoman beállított nyomópontos match elsütőszerkezet teszi teljessé, 1.360 g-mos elsütőbillentyű ellenállással és tiszta karakterisztikával. Így már szinte magától értetődő a biztosító és a tárkioldó kétoldali kezelése. Csupán a zárkar található meg a tok baloldalán. Az igény szerint levehető tártölcsér – ami a tárcserét folyamatosabbá és könnyebbé teszi -, a biztosító és a szíjkengyeltartók piros eloxált alumíniumból készültek.

Savage MSR 15 Competition műszaki adatok és ár:

Modell: Savage MSR 15 Competition
Ár: 3.749,- Euro
Rendszer: gáztöltős puska többszemölcsös forgó-tolózárral
Puskacső: 18″/457 mm hosszú Proof Research-Matchlauf 1-8” huzagolással valamint 1/8×24 UNEF csőszáj menettel és kompenzátorral
Agyazás: Magpul CTR válltámasz 6 pozícióval, szabadon álló Hogue pisztolymarkolat, könnyűfémből készült lengő M-LOK kézvédő
Tár: Műanyag, kapacitása 10 töltény
Elsütőbillentyű: Nyomópontos match elsütőbillentyű, mérten 1.360 g elsütőbillentyű ellenállás
Biztosítás: mindkét oldalon megtalálható 2 állású biztosító a markolaton, az elsütőbillentyűre hat
Hosszúság: 89,5 – 97,5 cm
Súly: 2.630 g

Gyakorlati teszt: Hogy teljesít a Savage MSR 15 Competition a lőtéren?

Egy Weaver Premium MSR 34 mm szerelékkel és egy az ilyen típusú fegyverhez illő Bushnell Forge 1-8×30 optikával felszerelkezve mentünk a lőtérre a Savage MSR 15 Competition-nel. Rövid megjegyzés: A 34 mm tubusátmérőjű céltávcső esetünkben a világítópontos „German 4i Ultra” célkereszttel, 729,- Euroba kerül és nagyon jól teljesít. A dinamikus sportágakhoz tervezett (vagy a hajtóvadászatnál menekülő állatra való lövéshez) optika ellenére, ami csak egy szerény maximális nagyítással rendelkezik, elég jó precíziós eredményeket értünk el 100 méteren, amik megerősítik, hogy ez a puska nagy távolságokra is alkalmas. Tíz különböző lőszert használtunk 40-77 graines lövedéksúlyokkal és 3 lőszerrel sikerült 20 mm-nél kisebb szóráskört elérni. Itt két gyári lőszerrel 11mm és 12mm volt a lövéscsoport, ami inkább a 10 mm-es határhoz közelít. A gyárilag jól beállított nyomópontos elsütőbillentyű segített nekünk a precíziós munkában. Ugyan egy kicsit hosszabb a visszaútja („Reset”), mint a dinamikus sportágaknál tipikus direkt elsütőbillentyűknél, másfelől viszont nagyon jó választás a pontos lövésekhez is – a klasszikus statikus sportágakhoz.

Az MSR 15 Competition kompenzátora 2 nagylelkűen méretezett tágulási kamrával még jobban megszelídítette a .223 Remington amúgy is finom lövési magtartását.

Az Savage MSR 15 Competition tesztünk eredménye:

A tekintélyes 3.749,- Euros árnál természetesen az elvárások is megfelelően magasak. Ezeknek teljes mértékben megfelel az „out of the box – dobozból kivéve” versenyre kész Savage MSR Competition. A sorozatos gyártású könnyű felépítésű ismétlő puskával a Savage Arms egyfajta elért eredményeket bemutató kiállítást tart, mert semmiről nem kell lemondanunk kivitelezés, felszereltség, kezelhetőség, működés és pontosság szempontjából. Ebből kiindulva teljesen reális az ára.

Minimális tűréssel összeillesztve: A Savage MSR 15 Competition kovácsolt markolata és tokja.

A Savage Arms honlapján további információkat találhattok az MSR 15 Competition puskáról.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!