A NOBLEX N6 comfort TAC IPSC 1-6×24 csomag egy hajtástávcsőből az oldalára felszerelt Red-Dotból és a két optikát összekötő szerelékből áll. Ezt a kombinációt a dinamikus lövészethez tervezték, mint például IPSC. Mi leteszteltük ezt az érdekes csomagot. Az ár is nagyon jó:

Írta: Daniel Lang / all4shooters

Daniel Lang a szerző fekvő pozícióban, lövés közben az N6 comfort TAC IPSC céltávcsővel, amit egy Heckler & Koch HK243-ra szereltek fel.

Ez a NOBLEX N6 comfort TAC IPSC 1-6×24

Az új NOBLEX N6 comfort TAC IPSC 1-6×24 céltávcső tulajdonképpen egy klasszikus hajtástávcső. Azonban rendelkezik néhány újdonsággal, hogy az optikát optimalizálja a dinamikus sportokhoz. A távcső tubusa 30 mm-es, ebben található a 24 mm-es objektív. A céltávcső két színben kapható, fekete és Flat Dark Earth (FDE). A magasság és oldalirányú állítótorony is rendelkezik gyorsállító funkcióval. A Zero-Stop-ot 3 torx csavar lazításával állíthatjuk be. Miután belőttük a céltávcsövet a kívánt távolságon, 0-ra tekerjük a tárcsát és meghúzzuk a 3 csavart. Most a célkeresztet csak a belövési távolságig tekerhetjük vissza, az oldalirányú állítást szintén. A nagyítás állító gyűrűt kellemesen könnyű volt tekerni. Egy kis „orr” segíti az egykezes állítást a puska tartása közben, például gyorsan váltakozó távolságoknál. A célkereszt világítópontos és a 2. képsíkban helyezkedik el. Így a pont minden nagyításnál ugyanakkora marad. A világítópont fényerősségét egy automatikus fényerővezérlő szabályozza. Így a fényerő a környezet fényviszonyaihoz igazodik. Ezt egy érzékelő vezérli a megvilágítás állítógyűrűjénél. Ha a világítópont gyengének bizonyulna, akkor lehetőségünk van ezzel a gyűrűvel beállítani. Nincs ki-be kapcsoló gomb. A világítópont automatikusan bekapcsol a normál üzemi pozícióban. Ha a céltávcsövet 45 fokban oldalra döntjük vagy 75 fokban felfelé vagy lefelé tartjuk, akkor automatikusan kikapcsol. Tehát: Ha a fegyver a szekrényben áll vagy tokban pihen, akkor a megvilágítás kikapcsolva marad. Ez azonban megtörténhet a nem hagyományos lövő helyzetekben is, amik az IPSC-nél is előfordulhatnak.

A 24 mm-es objektív és a NOBLEX N6 comfort TAC IPSC lencséje; az alacsony állítótornyoknak köszönhetően nem takar 45 fokban.

A NOBLEX N6 comfort TAC IPSC műszaki adatai:

Modell:NOBLEX N6 comfort TAC IPSC
Nagyítás:1-6x
Objektívátmérő:24 mm
Középtubus:30 mm
Célkereszt:0-ás célkereszt, világítópont a 2. képsíkban
Állítás0,1 MIL/kattintás (1 cm/kattintás 100 méteren)
Max. Magasságállítás:37 Mil (370 cm/100 m)
Max. Oldalirányú állítás:37 MIL (370 cm/100 m)
Parallaxis állítás:100 m fix
Súly (szerelék nélkül):578 g
Hosszúság (védőfedél nélkül):292 mm 0 dioptriánál
A csomag ára (céltávcső és Red-Dot):1.795,- Euro
Felszereltség:Fekete vagy FDE (Flat Dark Earth) színben, Dioptria kiegyenlítés +/- 3 Dpt, Zero-Stop, világítópontos célkereszt.

A NOBLEXsight II – teszi teljessé a csomagot a céltávcsővel

A NOBLEXsight II plus IPSC változat néhány dologban különbözik a klasszikus sight II-től, például a parallaxiskiegyenlítés 25 méteren. Ez a hagyományos sight II-nél 40 méter. A Red-Dot két világítópont mérettel kapható: egy 3,5 MOA változat és egy 7 MOA változat. A 3,5 MOA pont 100 méteren 10 cm-t takar a célokból. A felhasználó tehát dönthet egy finom vagy egy nagy pont mellett, ahogy a szemének jobbnak tűnik. A NOBLEXsight világítópontját a védőkupak levételével tudjuk bekapcsolni. A fényerőt automatikusan szabályozza a környezeti fényviszonyok alapján. A védőkupak feltételével magától kikapcsol a világítópont. A pont magasság és oldalirányú állítását a csomagban található csavarhúzó segítségével végezhetjük el. Két szorítócsavar oldása után vagy a felső csavarral végezzük el a magasságállítást vagy a baloldali csavar segítségével az oldalirányú állítást (utána ne felejtsük el újra meghúzni a csavarokat).

A tollvonás újdonság a NOBLEXsight-nál, a bagoly logó azonban már a Docter időszakban is megvolt.

A NOBLEXsight II műszaki adatai:

Modell:NOBLEXsight II plus IPSC
Nagyítás:1x
Célkereszt:3,5 MOA világítópont
Max. Magasságállítás:72 Mil (720 cm / 100 m)
Max. Oldalirányú állítás:54 Mil (540 cm / 100 m)
Parallaxis állítás:25 m fix
Súly (szerelék nélkül):25 g
Méretek (H x Sz x M):46 x 25,4 x 23,7 mm
Felszereltség:automatikusan fényerőszabályozás, szerelék a céltávcsőre való felszereléshez (30 mm átmérő).

A NOBLEX N6 comfort TAC IPSC csomaggal a lőtéren – mit kapunk 1.795.- €-ért?

Ahhoz, hogy alaposan teszteljük az optikai csomag dinamikus teljesítményét, elmentük a lövő moziba. Mivel itt az összes puska tartást próbálhatjuk beállítható fényviszonyokkal, az időjárástól függetlenül. A Schießstand Garlstorf GmbH beltéri lőtere (RSA) Nordheide-ben minden ilyen feltételnek megfelelt. 5 – 25 méterig ott bármilyen pályát felépíthetünk.

Az optikai kombinációt egy Heckler & Koch HK 243-ra szereltük fel, ez a G36 modell civil változata. Az FDE színű NOBLEX N6 comfort TAC IPSC tökéletesen passzolt a RAL 8000 színű öntöltőhöz. A céltávcsövet egy Eratac szerelékkel szereltük fel, itt az ultrakönnyű változata látható. A NOBLEXsight II plus IPSC-t a Ritter szerelékkel szereltük fel. Ezeket tartalmazza a NOBLEX  IPSC csomag, egy univerzális szerelékből valamint egy szereléklapból áll a Red-Dothoz. Az univerzális szerelék egy 30 mm-es gyűrűből áll a céltávcső tubusához, ezen egy picatinny sín található. Ebbe dokkol a NOBLEX Mini Red Dot Sight (MRDS) szereléklapja. A gyűrű által bármilyen szögben felszerelhetjük a MRDS-ot, jobbra, balra vagy felülre. A tesztelők jobboldalra helyezték 45 fokban.

Az összes puskatartást tesztelték fekve, állva, ülve és térdelve valamint kényszerpozíciókban nem megszokott tartással. A céltávcsővel egyszeres nagyításnál is egyből nagyon jól sikerült a lövés. Sajnos a világítópont rossz fényviszonyoknál egy kicsit sötétnek tűnt, legalábbis a tesztelők számára. Ezen kívül a világítópont kikapcsolt a kényszerhelyzeteknél, mint például a legmélyebb lövő pozícióból a földhöz közel, mivel ehhez oldalra kellett fektetni a puskát. Mindazonáltal a kikapcsolt világítópont fekete marad, így elegendő fénynél tovább lőhetünk a céltávcsővel. A NOBLEXsight II plus IPSC az elvárásoknak megfelelően szintén jól teljesített minden szituációban. Egyedül a jobbra 45 fokban elhelyezett szerelék bizonyult kimondottan szerencsétlennek. Minden céltávcsőről Red-Dotra való váltásnál el kellett vennünk az arcunkat az agyazásról és szabályosan keresni kellett a világítópontot. Itt jobb választás lenne egy 45 fokos szerelék közvetlenül a puskára, ahova a céltávcsövet is felszereltük. Ebben az esetben csupán a fegyvert kell vállban elforgatni, anélkül, hogy nagyon megváltoztatnánk a fej- és testtartást.

NOBLEX IPSC szett összegzés:

A NOBLEX N6 comfort TAC IPSC 1-6×24 céltávcső és a NOBLEXsight II plus IPSC csomag egy nagyon jól sikerült kombináció dinamikus sportágakhoz mint például az IPSC lövészet. Ha a lövész és a puskája igényei szerint elvégzünk néhány kisebb módosítást a szereléken, akkor a gyakorlatban egy egész jól használható csomagot kapunk, és ha belegondolunk egész kedvező áron, 1.795 Euro. A 30 éves gyártói garancia teszi teljessé a csomagot – a jó szórakozás tehát garantált a megfelelő pénzért.

A NOBLEX honlapján további információkat találhattok az N6 comfort TAC IPSC 1-6×24 csomagról.