Régebben a Bushnell cég hírneve az volt, hogy olcsó optikákat kínál az alsó és középső árszegmensben. Ezeknek az időknek azonban régen vége, ezt lenyűgözően bizonyítja a “Kings of 2 Miles – 2 mérföld királyai” nyertese, Robert Bradley által használt Bushnell Elite Tactical XRS II 4,5-30×50. Ez az első osztályú céltávcső tartja a lépést a legjobb gyártókkal és eközben még elérhető is. Ez elég ok ahhoz, hogy leteszteljük.

Írta: John Gerards / caliber

A robusztus Bushnell Elite Tactical XRS II 4,5-30×50-et az USA-ban használják tapasztalt Precision Rifle Series (PRS) vagy Extreme Long Range (ELR) lövészek, mint például a “Kings of 2 Miles”-győztese Robert Bradley.

A Bushnell 1948 óta a világszerte legnagyobb optikákat gyártó cégek közé tartozik és az új XRS II formájú csatahajó a nagy távolságú lövészethez lett tervezve.  Itt az először 2013-ban bemutatott XRS céltávcső részleteiben feljavított utódjáról van szó. Megjelenésében nagyon tetszetős a kompakt, szolid Elite Tactical XRS II 4,5-30×50 extrém lapos magasságállító toronnyal, gyorsállító karral a nagyításváltáshoz (“Cat Tail”) és rögzíthető dioptriakiegyenlítéssel. 5 változatban kapható különböző célkeresztekkel és az alábbi színekben: fekete, mattfekete, metálszürke és földbarna Flat Dark Earth (FDE). A tesztelt példány az ET46305GZA változat G3 célkereszttel FDE színben.

A céltávcső Recknagel ERA-TAC szerelékkel. Jól látható, hogy az okulár 14 cm-re kiáll hátul.

Az Elite Tactical XRS II magasságállító torony telt átmérője:

A köreinkből sok lövésznél már 300 méternél kezdődik a nagy távolság. Mások viszont ennél a gondolatnál csak elmosolyodnak és csak 1000 méter felett éreznek egy igazi kihívást. Ha a klasszikus 1000 yard/914 méter távolságot vesszük és a népszerű .308 Winchester alapkalibert, akkor a céltávcső magasságállító tornyán lövedéktől és a lövedék sebességétől függően már kb. 100 kattintásnak kell lennie (1 cm/100 m), hogy 914 m távolságon eltaláljuk a célt, ha 100 méterre lőttük be a puskát. Nos, vannak más kaliberek, amik a nagy távolságokon kisebb lövedékesést mutatnak, de vannak Extreme-Long-Range versenyek is. Mindent egybe véve a nagy magasságállítási tartomány nem számít luxusnak egy Long-Range céltávcsőnél és a 280 kattintást (1 cm/100 m), amit a legendás Schmidt & Bender PM II 2-25×56 kínált sok évvel ezelőtt kínált, ez az XRS II még 46 további kattintással túllicitálja (a tesztelt céltávcsövön mértük).

A magasságállító torony lapos maradt és mégis majdnem 330 cm az állítási tartománya.

Vonalhű célkereszt – a Bushnell rendelkezik ezzel a minőségi ismertetőjellel?

Aminek minden minőségi céltávcsövet jellemeznie kéne, az a vonalhűség, amikor feltekerjük a céltávcső magasságállító tornyát. Ha a lövész gondoskodik arról, hogy a céltávcső vízszintesen legyen felszerelve és egy vízmértéket használ azért, hogy a lövés közben is minden egyenes maradjon, akkor azt is szeretné, hogy a céltávcső célkeresztje magasság irányba függőleges legyen állítva és ne valamilyen görbe vonalat írjon le. Az XRS II abszolút vonalhű, itt nem történik semmi.

A célkereszt 10 méteren 30x nagyításnál: A tárcsa (bal) rasztervonalai jól felismerhetők, annak ellenére, hogy a fénykép reggel 7-kor készült enyhe párában, hogy elkerüljük a délibábot. A látómező csupán 120 cm volt és nem 133 cm, ahogy a leírásban áll.

A célkereszt 100 méteren 20x nagyításnál: a látómező most 180 cm. A fekete sáv a táblán 50 cm hosszú és 49 mm széles. A jelölés méretei pontosan stimmelnek.

Meg tud győzni minket a Bushnell Elite Tactical XRS II képminősége?

A nagy távolságú lövésekhez készült céltávcső optikájának nagyításának 25x körülinek kellene lennie. A nagyítás fontos, mert előre soha nem lehet megállapítani, hogy milyen időjárási körülmények között és milyen terepen fogunk lőni. Ha a körülmények ideálisak, akkor jöhet a 35x nagyítás. Legtöbbször azonban elegendő a 20- vagy 25x nagyítás. A legkisebb Nap behatás például a terepen elég erős délibábot hoz létre, ami ugyan segít a szélirány meghatározásában, de arról is gondoskodik, hogy az optikai teljesítmény már nem elegendő ahhoz, hogy élesen lássuk a célt. Ilyen körülmények között szívesen lemondunk a maximális nagyításról. A Bushnell XRS II 30x nagyítása így abszolút elegendő. Csodálkoztunk az optika fényerősségén. Biztosan fényerősebb mint a 12 éves Schmidt & Bender PM II 5-25×56 és egy kicsit a Zeiss V8 4.8-35×60-nál is – és ez egy 50 mm-es objektívátmérővel. Most már halljuk a susmorgást: „Ahova több megy be, onnan többnek is kell kijönnie!” Igen, ez alapvetően stimmel, de azt elfelejtik, hogy a fényáteresztést a lencsék száma, a lencsék erőssége és a használt bevonat határozza meg. Gyakran láttuk már, hogy például bizonyos Leupold céltávcsövek fényáteresztési értéke megközelíti a Zeiss HT vagy S&B Polar céltávcsövekét, még ha az objektívátmérő valamivel kisebb is. Természetesen vannak más tényezők is, de az XRS II HD (High Definition) lencsével nagyon klassz. Felbontás szempontjából a Zeiss V8 talán kicsit jobb, de a különbség nagyon csekély. A Japánok azért tudnak céltávcsöveket gyártani.

20x nagyításnál a látómező 180 cm és a finom jelölések is láthatóak. A vonalak közti távolság értéke 0,1 MIL = 1 cm 10 méteres távolságnál. A középpontban a szálak vastagsága 3 mm 10 méteres távolságon.

Az Bushnell XRS II célkeresztje és a képsík:

Megint divatba jött az első képsíkban elhelyezkedő célkereszt. Az előnyöket és a hátrányokat itt nem szeretnénk kiadósan részletezni, de egy nagy előnye az első képsíknak, jelölések mérési adatai minden nagyításnál ugyanazok maradnak. A Bushnell a H59- és Tremor 3 célkeresztet kínálja a Horus Vision-től, valamint egy megvilágított és egy nem megvilágított G3 célkeresztet, utóbbival rendelkezett a tesztelt példányunk. A G3 célkereszt nagyrészén jelölések vannak 5 cm-es távolságokra. A középpontban a vonalak 3 mm vastagok, utána 6 mm-esek. A kis jelölések (1 cm magas) a vízszintes tengelyen helyezkednek el 12,5 és 15 cm-nél. A finom jelölések, amik 1 cm-re vannak egymástól már nem látszanak, ha a nagyítás közelít a 25x-höz.

Átgondolt állítómechanikák a Bushnell céltávcsövön:

Ami azonnal feltűnik, amikor a majdnem 37 cm hosszú céltávcsövet a kezünkbe vesszük, az a súlya. Ha hozzá vesszük a mellékelt napellenzőt, akkor 1.112 g. Szép kis súly egy kompakt céltávcsőhöz képest 34 mm-es középtubus átmérővel és 50 mm-es objektívátmérővel. Ebből csak arra következtethetünk, hogy a céltávcső szerkezete nagyon szolid és így a nagy terheléseknek is ellenáll. A tiszta jelölésekkel ellátott állító gyűrűk és tornyok is ezt a benyomást keltik, mert az állítószerkezetük erősen dolgozik. A nagyítás és a parallaxiskiegyenlítés prímán működnek, nem hanyag, de játékmentes és lágy anélkül, hogy nehezen mozogna. A szándékos állítás nélkül semmi nem változik akaratlanul a kiválasztott beállításokon. Az oldalsó állítótornyot mindkét irányba 360 fokban lehet állítani. Ez 100 kattintás balra és jobbra, összesen 200 kattintásnyi állítás vízszintes irányba, mindegyik 0,1 MIL. Biztosan több mint amennyi szükséges. Az állításhoz ki kell húzni a tornyot. Amikor visszanyomjuk a tornyot, akkor lezárjuk az állítást. Az oldalirányú állítást nullázhatjuk is úgy, hogy a csavart kicsavarjuk egy érmével. A magasságállító torony nincs lezárva, de nullázható és rendelkezik egy zero-stoppal. A beállításhoz itt is ki kell csavarni a csavart. A csavarocskák magasságát úgy választották, hogy a torony első körbefordulása után (fel = balra tekerni) már nincsenek útban. A magasabb beállításnál a torony kitekert állapotban van és az ütközőtárcsa csavarja elcsavarodik a test csavarja előtt. Szereléktől függően (20 MOA dőlésű) kb. 2 teljes átfordulást – tehát 200 kattintásra – lehet felcsavarni őket. Ha ez az érték nem elegendő, akkor használhatunk másik szereléket vagy nem állítunk be stopot. Ilyenkor oldani kell a hernyócsavarokat és megkapjuk a teljes magasságállítási tartományt – majdnem 33 MIL – 330 cm/100 méter.

Az oldalirányú beállításhoz ki kell húzni és így oldani a forgógombot. Jobbra és balra is 100 kattintás áll rendelkezésünkre.

Az Elite Tactical XRS II parallaxisa és dioptriái:

A parallaxiskiegyenlítés minimális beállítása 75 yard/69 m. Különböző távolságokra céloztunk és észrevettük, hogy a beállítás nagyon pontosan változtatja a parallaxist és az élességet. Ha például a 75 yardos parallaxisbeállításnál 10x nagyítással célzunk 50 méterre és a csőtengelyről ide-oda mozgatjuk a szemünket, akkor a célponton a szálkereszt is mozog. Ha ugyanezt a tesztet 70 méteren végezzük el, akkor a szálkereszt stabilan a célponton marad. Más távolságoknál is kifogástalanul működik a parallaxiskiegyenlítés. Kár, hogy a legközelebbi beállítható távolság 75 yard/69 m. Mert határozottan elképzelhető, hogy bevetéstől függően egy közelebb lévő célpontra kell céloznunk. A dioptriabeállítás figyelemre méltó. Habár nincs feltüntetve a műszaki adatokban, a beállítás +2 – -3 dioptria lehet. Mint minden beállítás ezen a céltávcsövön ez is elegendő ellenállással, de finoman működik. Ha megtaláltuk a megfelelő beállítást, akkor a gyorsállítást egy rögzítőgyűrűvel rögzíthetjük. Ehhez jobbra kell forgatni a gyűrűt, ami megszorítja az okulárt, egy fogóhoz hasonlóan. Ezáltal mereven áll az okulár, ami jót tesz a pontosságnak.

Miután beállítottuk a dioptriakiegyenlítést, jobbra forgatjuk a rögzítőgyűrűt és ezáltal rögzítjük.

Áttekintés: Bushnell Tactical Elite XRS II műszaki adatok:

Modell:Bushnell Elite Tactical XRS II 4,5-30×50
Ár:2.099,- Euro
Hosszúság:368 mm
Súly:1.071 g
Középtubus átmérő:34 mm
Okulár hossza:110 mm ± 2mm (nem a gyártó adta meg, saját mérés)
Okulár külső átmérője:46 mm (nem a gyártó adta meg, saját mérés)
Objektív külső átmérője:60 mm (nem a gyártó adta meg, saját mérés)
Nagyítás:4,5-30x
Objektívátmérő:50 mm
Látómező (100 m):8 – 1,33 m
Kilépő pupilla:12,5 – 2 mm (nem a gyártó adta meg, saját mérés)
Dioptria állítási tartomány:-3 bis +2 (nem a gyártó adta meg, becslés)
Szemtávolság:95 mm
Parallaxis kiegyenlítés:69 – ∞ m
Kattintásonkénti állítás (100 m):1 cm/0,1 MIL
Magasságállítási tartomány (100 m):330 cm
Oldalirányú állítási tartomány (100 m):330 cm
Célkereszt:G3
Célkereszt megvilágítás:nincs
Célkereszt képsíkja:1

Bushnell Elite Tactical XRS II − a tesztünk eredménye:

A Bushnell Tactical Elite XRS II egy átgondolt, cifrázásoktól mentes céltávcső mindenféle felesleges műszaki dolog nélkül a Long-Range bevetéshez. Kompakt és robusztus, így megfelel ezen mesterség minden követelményének a kitűnő optikai teljesítményével, a megfelelő nagyítási tartománnyal és a hatalmas magasságállítási tartománnyal. A G3 célkereszt sem okoz csalódást. Nincsenek is gyenge pontjai? Jó lenne egy olyan parallaxiskiegyenlítés, ami kisebb távolságokon is működik. Habár nem tudjuk elképzelni, hogy a magasság beállítást akaratlanul el lehetne állítani, egy rögzítés itt elképzelhető lenne. Kevésbé jónak találjuk az okulárház hosszát. A szereléket nagyon előre kell helyezni, különben probléma lehet a szemtávolsággal. Azonban az árra való tekintettel, ami 2.099 Euro, ez a céltávcső korlátozás nélkül ajánlott. Továbbá, ha a konkurens termékeket nézzük, amik ugyanilyen teljesítményt nyújtanak, akkor a Bushnell Elite Tactical XRS II 4,5-30×50 véleményünk szerint verhetetlenül jó!

Az 50 mm-es objektívet egy új víztaszító réteg védi, aminek a neve “Exo Barrier Protection”: Az eső lepereg, a kosz nem tapad.

A Bushnell honlapján további információkat találhattok az Elite Tactical XRS II Long-Range céltávcsőről.