A sörétes puskák nagy választékban kaphatóak minden ár- és minőségkategóriában. Egy ideje már a Brenner márka is ebben a szegmensben tartózkodik. Kaptunk egy ilyen puskát tesztelésre: Mit kap a vevő 1.000,- Euroért?

Írta: Alexander Losert

A Brenner BF18 csomag tartalmaz 5 cserechoke-ot és hozzá szerszámot – ez nem megszokott ebben az árkategóriában.

Akartok egy Brenner puskát?

Így hangzott a rövid kérdés, hogy akarjuk-e tesztelni ezt a fegyvert. Egy kis kutatás a puskáról nem hozott semmi pontosabbat, ezért nőtt a kíváncsiságunk és már bele is került a teszt ütemtervbe – szerencsére már folyamatban volt a teszt, mielőtt az egész coronavírus korlátozás miatt bezártak a lőterek. A Brenner márka kapható a szakkereskedésekben. Mellékesen megjegyezzük: Törökországban gyártják a rendelkezésünkre bocsájtott puskát. De mi érkezett hozzánk tesztelésre?

A Brenner BF18 teljes egyszerűségében: Diófa előagy és agyazás olajos finissel, aranyozott elsütőbillenytű és matt fekete zártest. A cserechoke-ok egy kis dobozban vannak, az előagyhoz és az agyazáshoz pedig egy zsákot kapunk.

Brenner BF18 − nemes és értékes 1.000,- Euro alatt?

Praktikus és kényelmes egyben, a puska egy kemény fegyvertokban érkezett számzárral. Ennek kinyitása után a Brenner BF18 szétszerelt állapotban mutatkozott két bársonyos zsákban. Egy kis dobozka is volt mellette, amiben a cserechoke-ok rejtőztek szerszámmal együtt. A tesztelt fegyver csőhossza 71 cm, a teljes hossza pedig kb. 120,5 cm. A puska teljes súlya 3,3 kg. 12/76-os kaliberű a fegyver, ennek megfelelően nagy a lőszerválaszték. A csövek gyárilag fekete színűek, amit barnítási eljárással készítenek. A puskacsöveken találhatóak a csősínek. Ezek 7 mm szélesek és ventilláltak. A sín egy piros fénygömbben végződik. Összesen 5 cserechoke áll rendelkezésre: Egészes, háromnegyedes, feles, negyedes és skeets, mindet tartalmazza a cosmag – más gyártóknál ez nem természetes. Az összes choke csőben zár. Szintén a csomag tartalma: a megfelelő szerszám. Az egyes choke-ok cseréje problémák nélkül ment. A mellékelt kézikönyvben található leírás az egyes choke-okról. Az ábrázolt jelölések alapján könnyen megkülönböztethetők.

Egy kis részlet: Egy extra az amúgy egyszerű Brenner BF18-on a csövek tövének csiszolása.

A Brenner bock puska agyazás válogatott diófából készült matt olaj finissel. Az agyazás egy gumi agytalpban végződik. Ennek felső része sima, a többi része pedig érdesebb. Az agyazás háta egyenes. A pisztolymarkolat elég rövid és jó fogású pikkelymintázattal rendelkezik – éppúgy mint az előagy. A szelektív elsütőbillentyű száraz és nem „kúszik”. A fegyver elsütőbillentyű ellenállása 2,6 kg-ra van megadva. A biztosítás klasszikusan az elsütőbillenytűre hat. Ez másfelől nemes külsőt kapott arany bevonattal. A tusanyakon található a kombinált kapcsoló a biztosításhoz és a csőválasztáshoz. A biztosításhoz és kibiztosításhoz a kapcsolót fel és le kell tolni. A fegyver kibiztosított állapota nem látszik külsőleg. A csőválasztó gombot csak a fegyver biztosított állapotában lehet használni. Hüvelykujjal könnyen jobbra és balra mozgatható a gomb. Ha a gombot jobbra nyomjuk, akkor egy pont lesz látható, ami azt jelenti, hogy először az alsó csövet süti el a fegyver. Ha viszont 2 pont látható, akkor először a felső cső tüzel.

Csőválasztó- és biztosításkapcsoló a Brenner BF18 tusanyakán, nagyon könnyű kezelni.

A bock puska kinyitásához a tusanyakon található billenőkart jobbra kell nyomni. Ezt a tesztfegyvernél csak jelentős erővel tudtuk elvégezni, ami biztos amiatt volt, hogy a puska teljesen új. A billenőkar volt az egyetlen csicsa ezen az amúgy nagyon tiszta fegyveren: Már majdnem egy kicsit játékos, ha alaposabban megnézzük, láthatunk egy apró ovális elemet. A zártest acélból készült. A rendelkezésünkre bocsájtott tesztfegyveren ez selyem matt, választható még ezüstös változatban. A fegyver képmását teljesen egyszerűen nagy betűkkel gravírozták a zártest oldalára, valamint alá az iniciálét. Nyitott állapotban látható a díszes csiszolás a csövek alján. Letört állapotban a tekintet azonnal a tölténykivetőkre szegeződik. Ezek a kilőtt töltényeket kihúzzák a fegyver kinyitásakor és lendületesen kihajítják azokat. A Brenner a BR18-nál egy klasszikus oldalról reteszelő zárszerkezetet alkalmazott. Ezeket főként bock puskáknál használják és egy relatív lapos kivitelezést tesz lehetővé. Az előagy fogása szubjektíven nézve nagyon jól sikerült, mivel enyhén ékalakúnak tűnik és így jól megfogható. Az előagy kioldásához egy fekete nyomógombot helyeztek az agyazás legelejébe. Összességében a Brenner puska inkább egyszerű, mint megkapó. Az aranyozott elsütőbillenytűn és a minimális cicomán kívül nincs semmilyen extravagancia. Végül is egy munkakészülékről van szó, ami minőségileg nagyon jó benyomást kelt és megfelelőnek tűnik ezért az árért. A teszt megmutatja, hogy csal-e a látszat.

Betekintés a Brenner BF 18 puska csöveibe. A jelölésekből kiderül, hogy melyik choke van bent.

A Brenner BF18 műszaki adatai:

Modell:Brenner BF18
Ár:999,- Euro
Kaliber:12/76
Kapacitás:2 töltény
Teljes hossz:1.205 mm
Puskacső hossza:710 mm
Agyazás hossza:370 mm
Elsütőbillentyű ellenállása:2.600 g
Súly:3.300 g
Balos/jobbos változat:jobbos
Felszereltség:Bock puska tölténykivetőkkel, fekete barnított csövekkel, ventillált csősín, cserechoke-ok, aranyozott elsütőbillenytű, puskatok.

A lövés érzés a Brenner BF18-cal:

Mielőtt a lőtérre mentünk, először az érzést teszteltük le. A tesztfegyver LOP-je (Length over Pull – az elsütőbillentyű és az agyazás vége közti távolság) 37 cm. Ehhez képest a gyártó egy női fegyverénél ez a távolság 34,5 cm. Előnyös a Brenner agyazásnál a részekre osztott agytalp. A felső, nagyon sima rész lehetővé teszi, hogy vállhoz „csússzon” anélkül, hogy elakadna a ruházatban. Az irányított lövésleadáshoz az elsütési hossz (elsütőbillenytű közepe és a pisztolymarkolat eleje közti távolság) egy fontos paraméter. A Brenner ezt 10 cm-re adja meg. Ez az út tényleg nagyon rövid. A nagy és széles kezeknél ez probléma lehet, mert csak kevés hely áll rendelkezésre. A pofadék szöge magasságban befolyásolja a célpont elhelyezkedését. Ez azt a magasságot jelenti, amit az agyazás csúcsának 90 fokban meghosszabbításával kapunk felfelé és ezt összekötjük a szereléksín tetejének képzeletbeli meghosszabbításával. Ez az érték határozza meg, hogy a szem miképp helyezkedik el az irányzék vonalához képest. A Brenner itt az elterjedt férfi méretet alkalmazza, ami 36 mm. A szakértők szerint az agyazás lejtése egy fontos paraméter. Ez az érték az el elsütőbillentyű közepe és az agyazás legmagasabb pontja közötti távolság. Az agyazás lejtése a tesztfegyveren 60 mm, ami szintén a normális tartományban van egy férfi puskánál. Az agytalp szöge oldalirányban befolyásolja a célpont elhelyezkedését. Ez az adat fontos, mert a szemnek pont az irányzékvonal felett kell lennie. A Brenner 4 mm-es agytalp szög mellett döntött. Összefoglalva: A puska nagyon jól illeszkedett a vállunkhoz és jó irányzékképet mutatott. A sok elmélet után következett a gyakorlat.

Biztonságos tárolás, szállításra kész: Minden alaposan elhelyezve, a Brenner BF 18-hoz jár egy puskatok beépített számzárral.

Azért, hogy ráérezzünk a a fegyver találatpont helyzetére, először a felső csőből 25 méterre lőttünk Rottweil Exact típusú lőszerrel ¼ choke-kal. A lövedékek átlagsebessége 41 m/s volt. Egy LabRadarral mértük a sebességet három méterrel a torkolat előtt. A szóráskör 3,6 cm volt – 5 lövésnél. A becsapódások tiszta lyukakat produkálta és nem kulcslyukformát. Következőnek különböző söréteket lőttünk táblákra. A sörétraj optimálisan oszlott el a célponton. A visszarúgás érezhető de normális egy 12/76-oshoz képest. A Brenner BF18 lövő teljesítményének eredménye: nagyon jó. Egy vadász teszt sajnos nem volt lehetséges a törvényes kímélőidőszak miatt.

A Brenner BF18 kinyitva, a tölténykivetők kitűnően működnek és nem túl vadul.

Brenner BF18 bock puska összegzés:

A Brenner BF18 külsején semmi különleges nincs: nem különösebben „szép”, nem karcsú, nincsenek díszítések, nem lenyűgöző, nem feltűnő, nem költséges, nem drága. A Brenner BF18 egyszerűen jól működik. Ehhez nem kell semmi különlegesség. Pont. Az agyazás hátsó része jó tartást tesz lehetővé és nem akad el a ruhában. Finoman megy át a pisztolymarkolatba. A piros célgömb nagyon jól látható normális fényviszonyoknál, szürkület egy kicsit sötétnek tűnik. Ez biztos megszokás kérdése. A pisztolymarkolat maga relatív karcsú. A filigrán kezek jól átfogják. Anélkül, hogy bármin gondolkodni kéne, a Brenner BF18-cal majdnem ösztönösen történik a lövés. A hozzá tartozó számzáras koffer minden tiszteletet megér. Kár, hogy a fegyver összeszerelt állapotban nem fér el a tokban, hanem minden használat után ismét szét kell szerelni. A tesztfegyver az első összeszerelés után kicsit makacsul viselkedett. Az összecsukás sikerült, de eleinte kicsit akadozó volt. Az előagy felszerelése működött, de hiányzik egy visszaigazoló kattanás, amikor az előagy a helyére került. Így az első pillanatban egy kicsit elbizonytalanodtunk, hogy mindent jól szereltünk-e össze. Az elsütőbillentyű kitűnően működik, két lövés egymás utáni gyors leadása egyedül a saját képességeken múlik.

Így kell kinéznie: Betekintés a Brenner BF18 előagyába, minden szolidan és pontosan kivitelezve.

A Brenner nem csak a vadászaton használható nagyon jól, biztosan jó szolgálatot tehet sportlövészeknek is. Lenyűgöző szóráskör a Rottweil Exacttal. A becsapódások olyanok voltak, mintha kitámasztották volna őket és a peremük is éles volt, így a találatpont helyzet harmonikus összképét eredményezték. Természetesen egy két apróságon lehetne még javítani, de 999,- Euroért minden esetre egy tetszetős puskát kapunk, ami pontos és szórakoztat. A BF18 inkább hátrányos helyzetűnek mutatkozik. Senki sem ismeri, senki sem hallott róla, de az eredmény teljes mértékben meggyőző.