Eredetileg egy hatósági szerződéshez fejlesztették. Most a Steiner a civil piacon is kínálja az S432 és S332 optikákat. A rövid harci optikákat fix nagyítással főleg a félautomatákhoz használják. Alaposan leteszteltük a Steiner Battle Sight S432-t és egy videóban is bemutatjuk Nektek.

Írta: Hamza Malalla / VISIER


Amerikában Battle Sight-oknak hívják őket. Harci irányzéknak nevezik a kompakt optikákat fix nagyítással, amiket inkább a rendőrség és katonaság követelményeihez készítettek, mint sporthoz vagy vadászathoz. Az ilyen harci irányzékok talán nem annyira univerzálisan bevethetőek, mint a variábel céltávcsövek. Ezért azonban robusztus katonai változatként lényegesen könnyebbek és rövidebbek, mint egy „kicsi” taktikai céltávcső, ennek is sok előnye van. Ezen felül olcsóbban is beszerezhetőek: Egy új S szériás Steiner Battle Sight már 1.149,- Euro-tól kapható. Összehasonlításképpen: A bevált Trijicon ACOG változattól függően 1.800,- Euroba kerül és így már a piacon kapható legdrágább harci irányzékok közé tartozik A szintén katonaságoknak fejlesztett céltávcsövek, amiknek 1-8x nagyításuk van, már jóval 2.500,- Euro felett vannak. De most nézzük a teszt termékünket.

Így teljesít a Steiner S432 Battle Sight a teszten:

A rövid felépítése mellett a Steiner S432-nél az egy harci irányzékhoz képest rendkívül impozáns 45mm-es okulár is feltűnik. Betekintésnél nagyon tetszik a peremekig éles, kontraszt-gazdag és színhű kép. A lencsék és a dural ház M-LOK adapterekkel és beépített szerelék bázissal MilStd 1913 (Picatinny) szabvány szerint egy nagyon kiváló benyomást tesznek – itt nem kell félni a magas lövés frekvenciáktól. Az általunk tesztelt S432 Typ 556 az SS109 (5,56×45 mm, 62 grs teljes köpenyes) lőszerre kialakított célkereszttel érkezett hozzánk. Ezen kívül a Steiner egy olyan változatot is, ami a 7,62×51 mm NATO lőszerre kialakított célkereszttel rendelkezik. Amúgy még kapható még a Steiner majdnem ugyanilyen, de kereken 50 grammal könnyebb modellje, az S332, 3x nagyítással. A Rapid Dot célkereszt 100 méteres rátartási és távolsági vonalakkal rendelkezik. 200 és 700 méternél a függőleges tengely felső illetve alsó végét kell használni. 300 és 600 méterhez megtalálhatóak a megfelelő vízszintes vonalak.

A Steiner Rapid Dot célkeresztnél csak a pont világít. Az alatta lévő vonalak 700 méterig használhatóak.

A Steiner az S432-nél az elődökkel ellentétben, mint az M332 csak a pontot világítja meg és nem az egész célkeresztet. A fényerő nappal 5 fokozatban állítható. A legerősebb fokozatnál a pont napfénynél is világított az ég felé tartva és világos háttérnél. Ehhez jön még 3 fokozat a minimális fényhez vagy éjjellátókhoz. A fényerőt a ház jobboldalán található tekerő szabályzóval állíthatjuk, ezen jól érezhetőek a pozíciók, a 8 erősségi fokozat között van egy-egy „teljesen kikapcsolt” fokozat. A 80 mm-es szemtávolság nagyon kényelmes. Más gyártók Battle Sight-jainál összehasonlításképpen nagyon rövid a szemtávolság, ami az olyan fegyvereknél, mint az AR-15 eléggé kényelmetlen lehet. Ezen kívül a Steiner S432-nél nem annyira érzékeny a betekintési tartomány, így a lövésznek van némi játéktere az optika mögött, mielőtt csak feketeséget látna. A különösen bőséges látómező (11,8 m 100 méteren) meggyőzött minket a teszten. Az S332-nél aminek 3x nagyítása van még nagyobb, 14m.es látómezőt kapunk 100 méteren – ezek nagyon jó értékek.

Az S432 itt kiegészíti a lekerekített, hajtható BUIS szerelék Eratac (Recknagel).

A Steiner optikák teszteléséhez egy Sabre Defence G3 klónt és egy Oberland Arms OA-15-öt használtunk. A G3 és S432 csatlakozását egy alacsony szorítótalp tartotta az UTG-től. Az OA-15 egy a házba épített Picatinny sínnel érkezett – mint a legtöbb AR-15. Az OA-15-nél a gyárilag a csomagban lévő Steiner szerelék magassága tökéletesen passzolt a (szintén csomagban lévő) magasító (Riser) nélkül is. A Sabre Defence tusájára ráfért volna egy magasítás.

Rövid, robusztus, nagy látómező és nem túl nehéz: A 4x nagyítással rendelkező Steiner S432 egy Sabre Defence-en

A tesztelés: 50 méteren szabadkézzel lőttünk, 100 méteren pedig alátámasztással. A nagy látómezőnek köszönhetően hamar megtaláljuk a célpontot a 4x nagyítás ellenére is, csak kis távolságokon, jóval 50 méter alatt lesz valamivel nehezebb a dolog. A pontosságon semmi kivetnivaló nem volt: 20 folyamatosan leadott lövés után (7,62 MEN-Surplus) a lyukak maximum 70 mm távolságban voltak egymástól, ebből 11 db 23 mm-re. 5 lövés az RWS Short Rifle SPEED TIP PROFESSIONAL (150 grs) típusú vadászlőszerrel egy 41 mm-es szóráskört eredményezett ugyanannál a találati pontnál. A kicsit karcolós 4.800-g katonai elsütőbillentyű eléggé megnehezítette az optimális találati eredményeket, jobban mint az összehasonlításképpen alacsony nagyítás és az erősen méretezett, de szép és a peremeken is éles világítópont a Rapid Dot célkereszten.

Részletesen – a Steiner S432 műszaki adatai:

Modell:Steiner S432
Ár:1.199,- Euro
Nagyítás:4x
Objektívátmérő:32 mm
Kilépő pupilla:7 mm
Kilépő pupilla távolság:80 mm
Szürkületi érték:11,31
Látómező 100 méteren:11,8 m
Dioptria kiegyenlítés:± 3 dpt
Hosszúság:140 mm
Üzemi hőmérséklet:-30/+60°
Ütésállóság:900 g-ig
Vízállóság:10m-ig
Célkereszt állítási lépések:1 cm
Célkereszt állítási tartomány:150 cm 100 méteren
Súly:640 g
Felszereltség:Dioptriakiegyenlítés, védőkupakok, Picatinny szerelék,
kiegészítő M-LOK portok.

Az S432 Battle Sight teszt eredménye a civil piacra:

Összességében a Steiner S432 egy jól átgondolt és optikailag épp úgy megnyerően kivitelezett és stabil optika sportpuskákhoz, mint szerkezetileg, ami kicsivel nehezebb 600 grammnál. Akinek elég a 4x nagyítás, az mindenképp vessen rá egy pillantást, mert ezért az árért egy műszakilag kitűnő és nagyon terhelhető terméket kapunk, amit nagyon jól alkalmazhatunk közepes távolságokon.

A Steiner S432 Battle Sight-ról a Steiner Optik honlapján találhattok további információkat.