A Steiner-Optik GmbH már több mint 7 évtizede egyformán ismert és kedvelt a lövészek, vadászok és természetbarátok körében. A Ranger termékszéria főként a vadászoknak és természetbarátoknak készült. A Ranger Xtreme 8×56 keresőtávcső a kontraszt-gazdag optikával, széles látómezővel és különös robusztusságával tűnik ki. A tesztünkben a Nordschleswig vadászcsapat a saját tapasztalatait osztja meg a termékkel kapcsolatban.

Írta: GearTester / Jagd-Team Nordschleswig

A Ranger Xtreme 8×56 keresőtávcső robusztus kialakításával és további extrákkal tűnik ki.

Minden természetjáró ember tudja, hogy mennyire hasznos egy keresőtávcső. Akár kicsi és kompakt vagy nagyobb méretű és robusztus, egy jó keresőtávcső elengedhetetlen a megfigyelés világában. Az elmúlt hetekben lehetőségem volt a Steiner Ranger Xtreme 8×56 keresőtávcsövet magammal vinni és tesztelni, erről szeretnék most beszámolni Nektek.

A vadászterületen a Steiner Ranger Xtreme 8×56 keresőtávcsővel

A Ranger Xtreme 8×56-os változata 1130 g így nem tartozik a „kompakt távcsövek” közé, de nem is ez volt a cél. Kezdettől fogva egy nagyon kiváló benyomást tett és nem adott okot egy idő előtti javítási kívánságra. A távcső kényelmesen és csúszásmentesen illeszkedik a kézbe az NBR-Longlife gumiborításnak köszönhetően. Ezen kívül a gumiborítás védi a távcsövet a savakról, olajtól és időjárástól és meg nagy nedvességben is abszolút csúszásmentes marad a Ranger Xtreme 8×56 felülete.

A csomagban találunk egy hordtáskát szíjjal, valamint okulár és objektív kupakokat, egy párnázott pántot a távcsőhöz egy használati utasítást és egy tisztítókendőt. A pántot és az objektívkupakokat a Steiner ClicLoc rendszerével közvetlenül a távcsőhöz tudjuk rögzíteni és egyszerűen le is szedhetőek. Az okulárkupakot a pánthoz lehet rögzíteni, hogy még véletlenül se veszítsük el a megfigyelés közben.

A Ranger Xtreme 8×56 biztosan nem egy „kompakt távcső”…

…azonban jól illeszkedik a kézbe és kitűnik a teljesítményével, kivitelezésével és az egyéni testreszabhatóság lehetőségével.

A Steiner Ranger Xtreme 8×56 további különleges tulajdonságai a tekerhető ergonomikus szemkagylók, amik lágy, a bőr által elviselhető szilikonból készültek és a Fast-Close fókusz rendszer. A szemkagylók kitekerhetőek és így teljesen személyre szabhatóak, a szemüvegesek számára is megfelelő távolságot kínálják a lencse és a szemek között. A felhelyezett szilikon hosszabbítások a szemkagylókon megakadályozzák a zavaró oldalsó fények bejutását, amik akkor fordulnak elő, amikor a Nap alacsonyan van, valamint a szél bejutását a szem és lencse közé szeles időben. Amikor nem használjuk a szilikon hosszabbításokat, akkor egyszerűen át lehet őket hajtani.

A Steiner Ranger Xtreme 8×56-hez számos kiegészítőt kapunk.

A Fast-Close fókusz rendszer lehetővé teszi, hogy nagyon gyorsan ráfókuszáljunk a megfigyelt objektumra, mindegy  milyen távolságra van. A fókuszáló tárcsa enyhe elfordításával a 20 méternél közelebb lévő objektumok is abszolút élesek. A Ranger Xtreme 8×56-ot a rossz fényviszonyok közötti használatra tervezték és meg is birkózik ezekkel a nagy 56 mm-es objektívátmérőjével és a jól átgondolt kidolgozásával. A 8x nagyítás optimális a vadak megfigyelésére, illetve a vadászat alatti beazonosításra. A lencsék kiváló bevonatának és a Steiner saját fejlesztésű High-Contrast optikájának köszönhetően mindig egy tiszta és színhű képet kapunk. Ezen kívül a Ranger Xtreme nitrogéntöltésű és így a lencsék védettek a kondenzvíz képződéstől és párásodástól.

A Steiner Ranger Xtreme 8×56 keresőtávcső legfontosabb adatainak áttekintése:

Gyártó:Steiner Optik
Nagyítás:8x
Objektívátmérő:56 mm
Súly:                                                                                 1130 g
Különlegességek:
  • Fast-Close fókusz rendszer
  • Kitekerhető szemkagylók
  • NBR-Longlife gumiborítás
  • ClickLock rendszerek
  • High-Contrast optika
  • Nitrogén töltés a kondenzvíz képződés ellen

A Steiner-Optik cég véleményem szerint a Ranger Xtreme 8×56 modellel egy nagyon jó és átgondolt keresőtávcsövet fejlesztett ki, ami meggyőzött minket a tiszta képpel, robusztus alakjával és optimális formájával, valamint a problémamentes és nem bonyolult fókuszrendszerével. Este a világosság és az élesség nagyon jó és nem kell félniük a nagy márkákkal való összehasonlítástól. A kivitelezés első osztályú, az ára pedig 799,- €. Számomra ez egy kiváló segédeszköz, ami szinte elpusztíthatatlannak tűnik. Egy távcső, aminek ilyen áron nincsen párja.

Jagd-Team Nordschleswig