Céltávcsövek és a digitális világ. Ami pár éve kezdődött, azt emelte egy új szintre a Steiner az M7Xi IFS-sel. Ezzel a műszaki csodával megnő a „találat első lövésre” esélye nagy távolságokon. A videóban láthatjátok, hogy ez működik-e és miként.

Írta:Daniel Lang és Alexander Losert / VISIER

A céltávcső, beépített ballisztika számoló és a lövész látómezőjében elhelyezett digitális megjelenítés kombinációja forradalmasítja a nagy távolságú lövészetet és ettől lesz a Steiner M7Xi IFS-et a legjobb mesterlövész céltávcső. Már a 2018-as IWA újdonságokban beszéltünk a technika csodájáról, 2018 végén került bemutatásra Grafenwöhr-ben, most pedig lehetőségünk volt, hogy kedvünk szerint teszteljük ezt az erőgépet. Ehhez a Steiner egy SAKO TRG M10 .338 Lapua Magnum kaliberű puskával bocsájtotta rendelkezésünkre az M7Xi IFS-et.

A Steiner M7Xi az alábbi modellváltozatokban kapható:

 

Az M7Xi jelenleg 4 változatban létezik. Mindegyik egy 7x nagyítással és 4-28x nagyítási tartománnyal rendelkezik. A céltávcsőhöz két célkeresztet választhatunk, a G2B-t vagy az MSR-2-t. Mindkét célkereszt az 1. képsíkban helyezkedik el, ami a Long- Range lövész számára lehetővé teszi, hogy a nagyítástól függetlenül teljes méretben használja. Felszereltethetjük az M7Xi-t az IFS-sel (Intelligent Firing Solution – intelligens lövés megoldás), ami az igazi főérdekesség. A modern ballisztikai állomás ebben az esetben az okulár felett helyezkedik el és digitális támogatást nyújt a lövésznek a célok eltalálásához.

Az M7Xi viszonylag rövid kialakítása (390 mm) lehetővé teszi az előtétek használatát, például hőkamera vagy éjjellátó. Az M7Xi szériára jellemző a Steinertől ismert robusztusság. Így csak ellenálló anyagokat használtak ennél a készüléknél. A gyártó állítása szerint 20 m-ig (2 bar) vízálló, működik -46°C-ban és +64°C-ban is, valamint elnyeli a lökéseket 900 G-ig. Így minden további nélkül használható a .50 BMG kaliberű fegyvereken. A 34 mm-es középtubus sok helyet kínál a szerkezet számára és nagy állításokat enged.

A Steiner M7Xi IFS egyszerű külseje sok jövőbe mutató technológiát rejt.

Így működik az Intelligent Firing Solution IFS:

 

A céltávcsövön található az IFS (Intelligent Firing Solution = Intelligens lövés megoldás), ami az elektronikát és a szoftvert tartalmazza, tehát a beépített ballisztika számoló, ami egy időben az összes környezeti paramétert méri és figyelembe veszi a ballisztika számításnál. A hőmérséklet és a környezeti légnyomás mellett az IFS rendelkezik egy háromdimenziós dőlésszög érzékelővel is. Méri a puska dőlését, tehát: a hegynek felfelé vagy lefelé lövést, és figyelembe veszi az ezáltal megváltozott találatpont helyzetet a számításnál. Ezen kívül egy digitális iránytűn keresztül regisztrálja a lövésirányt, ami figyelembe veszi a Coriolis-erőt. A beépített időjárás állomás összes információját megjelenítheti a lövész a célkereszt felett élőben. A látómező felső negyedrészét a Steiner a digitális kijelzőhöz használja. A felirat sárga színű és szabályozható a fényereje. A látómező megmarad, ezen a területen csupán részben lefedik az információk. A kijelző több képernyőből áll, amiket a felhasználó átkattinthat és változtathat. Ehhez az okulár felső részén található 4 irány gomb és egy központi OK gomb.

Csupán 5 gomb kell az IFS vezérléséhez. Azonban mindenképp kell hozzá gyakorlat.

Az első oldal az ballisztikai információkat mutatja. Ezeket egy okostelefon applikációval (Android és iOS is) testre szabhatjuk, be- és kikapcsolhatjuk és szabadon áthelyezhetjük. A felső részen középen látható a beállított találati pont távolság és a fegyver oldalirányú dőlése. Így a lövésznek egyrészt arról van közvetlen információja, hogy megdönti-e a puskát, másrészt pedig arról, hogy milyen beállításon áll a magassági torony. Ezen kívül egy másik „dobozban” megjeleníttethetjük az aktuális kattintás beállítást a magassági és oldalsó toronyhoz. A fontos szélerősség- és irány figyelembevételéhez van egy iránytűmező. A nyilak használatával így közvetlenül megadhatjuk a szélirányt és szélerősséget a kijelzőbe. A lövész erre megkapja a közvetlen visszajelzést élőben arról, hogy hány kattintással kell reagálnia oldalra és adott esetben függőlegesen.

A Steiner IFS applikáció ingyenesen letölthető. Létezik Android és iOS készülékekhez is.

Egy további mező a megadott lőszertípust mutatja, ami alapján a ballisztika számító számol. Egy utolsó mező az előre kiválasztott célpont méretnél az aktuális méretet mutatja MIL-ben a beállított távolságnál vagy a lövedék repülési idejét. A második oldal egy alternatív oldal az első oldalhoz. Itt a lövész például minimálisra csökkentheti a megjelenített adatokat, hogy nagyobb legyen a látómező, miután az első oldalon mindent beállított. Az alternatív oldalt teljesen kikapcsolhatjuk az applikációval. A harmadik oldal a lőszeroldal. Ez tartalmazza a használt lőszer beállított ballisztikai alapadatait. Itt tudunk egy vagy több lőszertípust betáplálni. Egy gyakorlati példa lehet mondjuk egy sport- és egy vadászlőszer használata. Itt adjuk meg a különböző adatokat mint például torkolati sebesség, lövedék súlya és átmérője, lövedék hossza és a ballisztikai együttható. A másodlagos típusnál ezen kívül megadjuk a kattintás eltérést magasság és oldalirányban, tehát találati pont eltolódását a belövési távolsághoz. A puskacső- és huzagolás hosszát, a belövési távolságot és a céltávcső magasságát a puskacső tengelyéhez képest kötelező megadni. A negyedik oldal a beállítás menü. Itt különböző beállításokat hajthatunk végre és öt félét menthetünk el. Ezen kívül beállíthatjuk a fényerőt, az érzékelők mérési értékeit és a bluetooth tulajdonságait. Megváltoztathatjuk még a menü nyelvét és választhatunk metrikus vagy Brit mértékegységek között.

Az applikációban aztán a látómezőben lévő kijelzőket is kényelmesen a kívánt pozícióba tolhatjuk az ujjunkkal.

Egy fénypont: az IFS vezérlése az ingyenes applikáción keresztül. Az applikációval probléma nélkül csatlakozhatunk a céltávcsőhöz, letölthetjük az okostelefonra az aktuális adatokat, de mindenekelőtt betáplálhatunk új lőszertípusokat az okostelefonunkba és rátölthetjük a céltávcsőre. Ezen kívül az első és második oldalt szabadon szerkeszthetjük az okostelefonunk képernyőjén. Az információkat be- vagy kikapcsolhatjuk és kívánságunk szerint elhelyezhetjük.

A Steiner M7Xi IFS műszaki adatai:

Modell: M7Xi IFS
Ár: 4.999,- Euro
Nagyítás: 4-28x
Objektívátmérő: 56 mm
Középtubus: 34 mm
Célkereszt: MSR-2, 1. képsík, világítós célkereszt
Kattintás állítás: 0,1 MIL/kattintás (1 cm/kattintás 100 méteren)
Maximális magasságállítás: 23,9 MIL (239 cm/100 m)
Maximális oldalirányú állítás: 12,2 MIL (122 cm/100 m)
Parallaxis beállítás: 50-∞ m
Súly (szerelék nélkül, stb.): 1150 g
Hosszúság (napellenző nélkül): 390 mm

A lőtéren kell bebizonyítania a Steiner M7Xi IFS-nek, hogy mit tud:

A terjedelmes véleményezéshez összesen 3 különböző teszt volt programon. A parallaxis beállítását szabványosan ellenőriztük, azután tesztlövéseket végeztünk, amivel a szerkezet ismétlési pontosságát teszteltük. Ezután még átmentünk ezzel a fegyverkombinációval 2 másik lőtérre, hogy mindent kipróbáljunk nagyobb távolságokon is.

A parallaxis tesztet egy szabad lőtéren végeztük 1000 méterig. Itt a 100 méterenként elhelyezett céltáblákat – amin speciális grafikai formák és színek voltak – kellett egymás után bemérni, majd ezután megpróbáltuk a parallaxistárcsával élesíteni. Itt a tesztelők nem találtak olyan tartományokat, ahol ez nem volt lehetséges probléma nélkül. A beállító tárcsa egy speciális beosztással rendelkezik, ami közelre és nagy távolságokon is egyszerűen előre beállítható. Az 1000 méteres beállítás után közvetlenül a végtelen beállítás következik, ami nem jelent problémát, mivel a parallaxishiba ezeken a távolságokon elhanyagolható. A meglévő távolsági adatok az állítótárcsán nagyrészt jól megegyeztek a valós távolságokkal egy pár kis eltérést kivéve. A „doboz” tesztet az 500 méteres lőtéren végeztük. 500 m – most ez a „doboz” teszt távolsága, amihez 5 szóráskört kellett lőni. Az első szóráskör után a szerkezetet 15 kattintással jobbra állítottuk, ami a második szóráskört pontosan 45 centiméterrel tolta el jobbra. Azután 15 kattintás következett lefelé és még kétszer ismételtük meg (balra és felfelé) úgy, hogy az utolsó szóréskor pont lefedte az elsőt. A középső találati pontok itt pontosan 45 cm-re voltak egymástól és majdnem egy tökéletes négyzetet alkottak. A teszt sikeres volt.

Benyomás a lőtérről. A lövés az IFS-sel nagyon…

… szórakoztató, főképp mivel az első lövés a találati esély mérhetetlenül megnő a technika által. Azonban ez a csúcstechnológiás darab nem a legolcsóbb.

A lövéstesztnél azonban szorgalomra volt szükség. 8 lőszert kellett beprogramozni a céltávcsőbe az applikációval. Ezután azonban annál jobban szórakoztunk. A teljesen egyenetlen lövési távolságokon 111-1185 méterig részben elsőre eltaláltuk a célpontokat. Mihelyt stimmelnek a ballisztikai adatok, szinte már gyerekjáték a találat, mivel a céltávcsőben közvetlenül látható a távolság.

Egy kicsit hozzá kell szokni: A szemtávolság, amit a magas nagyításnál nagyon pontosan be kell tartani. A kilépő pupilla csupán 2 mm a 28x nagyításnál. Az MX7i optikai teljesítménye jó volt a márkának megfelelően. Csupán a 28x nagyításnál éreztük a képet egy kicsit sötétebbnek. Amikor egy nagyon világos háttérnek lövünk, ami az egész látómezőt kitölti, akkor néha-néha a legerősebb fényerőn is nehéz elolvasni az IFS feliratait. Az energiafogyasztás nagyon magasnak bizonyult. Így az IFS kb. 4-5 folyamatos üzemeltetés után kikapcsolt.

A Steiner M7Xi IFS teszt összegzése:

Mindent egybevéve első osztályú céltávcsőnek bizonyult az M7Xi IFS, ami teljes mértékben kihasználja a mai okos generáció műszaki lehetőségeit. Figyelemreméltó az a tény, hogy most már csak be kell feküdni a puska mögé, a célpontot be kell mérni a távolságmérővel és eltaláljuk. Megjegyezzük, hogy a szelet és a célpont távolságát még kézzel kell megadnunk a céltávcsőbe. Viszont a többit teljesen önállóan csinálja. Ha az IFS esetleg kikapcsolna a lemerült elemek miatt, akkor a célkereszttel ugyanúgy tovább lőhetünk, mint egy hagyományos céltávcsővel. Az M7Xi IFS biztosan nem való mindenkinek már a magas ár miatt sem. Azonban a szenvedélyes Long-Range lövészeknek, a vadásznak aki a megszokott távolságokon túl szeretne biztosan lőni, vagy akár hatóságok számára is teljesen elképzelhető a Steiner csatahajója.

A teszthez a Steiner egy lenyűgöző SAKO TRG M10 .338 Lapua Magnum kaliberű puskán küldte az M7Xi IFS-t.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!