Ha megbízható, 3,5 hüvelykes, megfizethető öntöltő puskát keres, nincs jobb választás a Winchester Super X4-nél.

Az SX4 ugyanolyan funkcionális, mint a magasabb árú kacsapuskák.

A kacsavadászat drága mulatság. Már a vadászhely keresése is költséges lehet, ha nem juthatsz jó vadászterületre állami földeken. Emellett mindenféle felszerelésre – teherautóra, csónakra, utánfutóra, csalikra stb. – is szükség van a hatékony vízimadár-vadászathoz. Ez egy nagy befektetés. És az utolsó hely, ahol spórolni akar, a puska. Mert megbízható lőfegyver nélkül nem sok értelme van a vadászatra menni. Ezért a Winchester SX4 olyan nagyszerű választás. Ez egy rendkívül megbízható, gázüzemű félautomata puska kevesebb, mint 900 dollárért.

Vannak az SX4-nél jobb kacsapuskák, de értékét tekintve a Winchester öntöltője páratlan. Ez egy 3 és fél hüvelykes sörétes puska az egyik legjobb működtető rendszerrel (Active Valve), amit talál, és több száz dollárral olcsóbb, mint egy Beretta A400 Xtreme Plus, Benelli Super Black Eagle 3 vagy Browning Maxus II. Ezért nyerte el a Super X4 a legjobb kacsavadász puskákról szóló legutóbbi áttekintésünkben a nagyszerű vétel díjat.

Tehát, ha egy tartós kacsapuskát szeretne, amely nem üríti ki a bankszámláját, de akkor is működik, amikor szüksége van rá, akkor itt van egy alaposabb pillantás a vízimadarak legjobb értékű öntöltőjére: a Winchester Super X4.

Winchester Super X4 specifikációk és jellemzők

Ezek a Winchester Super X4 alapfelszereltségéhez tartozó opciók:

 • Kaliber: 12 (tesztelt), 20
 • Zárszerkezet: Félautomata
 • Tárkapacitás: 4+1
 • Töltényűr: 3,5 hüvelyk (tesztelt), 3 hüvelyk
 • Puskacső típusa: Krómozott
 • Csőhossz: 24-, 26-, 28 hüvelyk (tesztelve)
 • Choke: Invector Plus (F, M, IC)
 • Első irányzék: Vörös száloptikás
 • Kivitelezés: Fekete szintetikus, Woodland, TrueTimber Prairie, Mossy Oak Shadow Grass Habitat, Bottomland, Realtree Timber, Max-5, Wicked Wing (Cerakote cső/tok terepszínű agyazás/előagy).
 • Hossz: 49,5 hüvelyk
 • Elsütőbillentyű-agytalp távolság: 14¼ hüvelyk
 • Elsütőszerkezet ellenállása: 5,9 font
 • Teljes súly: 7,1 font
 • Ár: $899 (Amerikában)

A Super X sorozat mindig is megbízható gázrendszerrel rendelkezett

A Winchester az 1970-es években bemutatott eredeti Super X negyedik generációjánál tart. Az SX1 2¾ hüvelykes sörétes puskákhoz volt kamrázva, mint a korszak sok öntöltő és dupla puskája. Ez is egy tank volt (8,5 font) a teljesen acélszerkezetű konstrukciónak köszönhetően. Ez tartóssá, de drágán gyárthatóvá tette. A Winchester 1981-ben leállította a gyártását, mert az SX1 nehezen tudott versenyezni a Remington 1100-asával, amelynek alacsonyabb volt az ára.

A mai SX4 sokkal másképp néz ki, mint az SX1. Majdnem másfél kilóval könnyebb, mint az SX1, és karcsúbb, mint elődje. Mindkettő gázpisztoly, de az SX1 egy gázdugattyút használt, amely éppen elég messzire ment ahhoz, hogy mozgásba hozza a reteszt, majd a lendületre támaszkodott, hogy befejezze az elhasznált töltény kilökésének folyamatát.

Az SX2 jobban hasonlít az SX4-re. Ennek a puskának a 3½ hüvelykes változatát lehetett megvásárolni, és az SX4-hez hasonlóan szintetikus modellben is kapható volt. Az SX2 azonban kissé másképp működött. A Browning Goldtól kölcsönzött gázbillentyűrendszert használta.

2006-ban a Winchester bemutatta az Active Valve gázrendszerrel ellátott SX3-at. Ez olyan jól teljesített, hogy megtartották az SX4-ben. Az egyetlen különbség, amit a Winchester Super X4-ben talál, az egy sárgaréz gyűrű a dugattyú alján, nem pedig egy fekete gumi O-gyűrű.

Az Active Valve olyan tisztán fut, mint bármelyik létező gázüzemű rendszer. Az elmúlt két szezonban egy SX4-et használtam a fő kacsapuskámnak, és tavaszi hóludakra lőttem vele, egy hét töltényes tárhosszabbítóval felszerelve. A fegyver soha nem hibázott. Lelassult, amikor koszos volt, ami jelzi, hogy itt az ideje a tisztításnak.

Az SX4-gyel nem lesz gondja a különböző méretű töltetek kilövésével sem. A szerkesztők egy csoportja (köztük én is) 2021 szeptemberében tesztelte ezt a fegyvert a texasi Pintail Hunting Clubban. Könnyű, 1 unciás céltölteteket és nehéz, 1 1/8 unciás kacsalövedékeket lőttünk kékszárnyú récékre az SX4-gyel. Mindegyiket gond nélkül lőtte. A vásárlás után több pulykatöltetet is kilőttem a személyes SX4-emmel, hogy betörjem. Nem volt gond, hogy elkapja őket.

Winchester épített egy lágyan lövő puskát

Általában minél könnyebb a fegyver, annál rosszabb a visszarúgás. Az SX4 esetében ez nem így van.

A Beretta A400 puskák jól ismertek a Kick-Off nevű visszarúgáscsökkentő rendszerükről. Ez egy rugósorozat az agyazásban, amely tompítja a vállat érő ütést, amint a ravaszt meghúzzák, és a sörétes töltet ereje hátrafelé irányul. Az SX4 csak az Active Valve-ra és egy Inflex agytalpra (egy 2 hüvelyk vastagságú gumidarab) támaszkodik. A Winchesterrel tapasztalt visszarúgás azonban csak valamivel nehezebb, mint a Berettáé, vagyis hihetetlenül jól kezelhető.

Egyik texasi tesztelőnk sem tudott különbséget tenni az A400 Xtreme Plus és az SX4 között, amikor a visszarúgásról volt szó. Az Inflex agytalpat úgy építették, hogy a visszarúgást a lövész arcától távolabbra irányítsa. De tompítja a vállad által érzett „szúrást” is, amikor magnum 3 vagy 3 és fél hüvelykes kacsatöltetekkel lősz, mivel az erőt nagyobb területre teríti szét. Az SX3 nem tette ezt olyan jól, mert a Pachmayr Decelerator agytalp nem volt olyan fejlett. Ez lenyűgöző, ha figyelembe vesszük, hogy az SX4 egy teljes kilóval könnyebb, mint az A400. Általában minél könnyebb a fegyver, annál rosszabb a visszarúgás. De ez nem így van a Winchester esetében.

A Winchester Super X4 töltényűrének belseje

A szerző SX4-ese még soha nem hibázott, és mindig megbízhatóan lőtt.

Az SX4 megvásárlása előtt az egyik aggályom az SX4-gyel kapcsolatban a zár minősége volt. A gázhajtású puskák gyártása általában többe kerül, mint a tehetetlenségi meghajtású társaiké, mivel több mozgó alkatrész van bennük. Szkeptikus voltam, hogy a Winchester ilyen alacsony áron egy olyan fegyvert tudna létrehozni, amely megbízhatóan ciklikusan működteti a söréteket. Rengeteget lőttem az SX3-mal, és lenyűgözött a funkcionalitása, de a Winchester 200 dollárral csökkentette az SX4 árát, és az volt a gondolatom: „ennek a költségcsökkentésnek valahonnan jönnie kellett.” (Csak egy mellékes megjegyzés: Lenyűgözött, hogy az SX4 ugyanolyan jól cikázik, mint az SX3, és jobb az ergonómiája és az általános illeszkedése és tapintása).

Az SX4 zára ugyanolyan egyszerű, kétrészes kialakítású, mint az SX3. Hibátlanul működött az összes általam lőtt SX4-esben. A zár kinyitásához hátrahúzza, a zárkioldó gombjának megnyomásával pedig lezárja a zárat. A hordozó alatt nincs olyan gomb, amelyet meg kellene nyomni a zár kézi kinyitása előtt, mint a Beretta vagy a Benelli esetében. Nincs forgózárfej sem, ami jobb zárást biztosít, amikor a sörétet az töltényűrbe nyomja.

Az ütőszeg is megbízható volt. Az olcsóbb fegyverek gyújtótüskéi néha gyorsan elhasználódnak, és nem ütik elég mélyen a töltény gyújtószerkezetét ahhoz, hogy a gyújtás beinduljon. Nekem még soha nem volt ilyen problémám egyetlen SX4-essel sem (ezek közül néhány olyan barátom fegyvere volt, aki évente 100 napot vadászik, és több ezer lövést eresztett el az SX4-esével).

A Winchester továbbfejlesztette az SX4 érzetét

Azt már tudod, hogy az SX3 és az SX4 hasonló fegyverek. Mindkettő az Active Valve gázrendszerrel és ugyanazzal az agyazáskialakítással rendelkezik, amely két ¼ hüvelykes távtartóval rendelkezik a húzás hosszának beállításához. Az SX4 azonban továbbfejlesztett sátorvassal rendelkezik, amely nagyobb, mint a régebbi változat, így könnyebben lőhetsz vele kesztyűben is. A biztosító is nagyobb és négyzet alakú a kör helyett. Sokkal könnyebb megtalálni, ha kacsák vannak a csaliknál. Ha balkezes lövő vagy, a biztosítót egyszerűen át lehet kapcsolni a másik oldalra.

A Winchester Super X4 fegyveren egy túlméretezett zárfogantyú is található, így hideg ujjakkal vagy kesztyűs kézzel is be- és kirakhatja. A zárkioldó gomb is nagyobb az SX4-en. Mindkettőt nikkel-teflon bevonat védi (akárcsak a hordozót) a korrózió megakadályozása érdekében, amit a sós és a brazíros kacsavadászok értékelni fognak.

Az SX4 elülső végét úgy tervezték át, hogy a lövészeknek a kellemetlen időjárásban is jobb fogása legyen a fegyveren. Az elülső vég mindkét oldalán van egy-egy kivágás, amelyet a hüvelykujja és az ujjai természetesen megtalálnak. Van egy kockás textúra is, hogy legyen mibe kapaszkodni. Az SX3 nem kínálta ezt a vízimadaras modelleken. Ez egy sima, tömbszerű elülső vég volt, amely esőben vagy hóban csúszóssá vált. Néhány haverom, aki birtokolta őket, lövőszalagot ragasztott az elülső végére, hogy a fegyver ne csússzon ki a kezükből.

Winchester Super X4 Sokoldalúság

Az SX4 könnyű (7,1 font), így kiváló választás a sétáló kacsavadászok számára. A puska 20-as változata mindössze 6 font 12 uncia, és még jobb választás a fácánvadász vagy a futó-puskás pulykavadászok számára. A Winchester az SX4-et kompakt modellben is gyártja, 13 hüvelykes húzáshosszal. És vannak pulyka- és szarvas-specifikus modellek is.

A Winchester és a testvérvállalat Browning sarokba szorította a sörétes puskák piacát. Az SX4-et 20 különböző szintetikus, álcázott, valamint az álcázás és a Cerakote kivitelek kombinációjában, Wicked Wing néven kínálják. A Browning számos hasonló opciót kínál az A5 és a Maxus II modelljeiben.

Ahol az SX4 gyengére sikerült

Nehéz bármi rosszat találni az SX4-ben.

Nagyon aprólékosnak kell lenni ahhoz, hogy az SX4-ben valami rosszat találjunk. A külső nem áll a drágább öntöltőkkel egyenrangú szinten, de ismétlem, nem fizet olyan magas árat ezért a fegyverért.

A zár megbízhatóan jár, de a visszahúzáshoz némi erőre van szükség. Záráskor – különösen hidegben – kissé beragad, és a kinyitáshoz némi izomerőre van szükség. A töltőnyílás szintén letargikus. Lövés közben soha nincs töltési probléma, de a fegyver betöltésekor és kirürítésekor néhány másodperccel több időbe telik a töltényhüvelynek a tárba helyezése vagy a tárból való kivétele.

Hogyan lő a Winchester Super X4?

Mivel annyi fegyvert (17) teszteltünk Texasban, egy távolságot (35 yard) választottunk ki, ahonnan minden fegyvert kipróbáltunk. Az iparági szabvány 40 yard, de a kacsavadászok számára reálisabb távolságból akartuk bemutatni a mintákat. Ráadásul az átlagos vadásznak 35 yardon belül kell tartania a lőtávolságot. Ha 40 yardnál messzebbre megyünk, akkor nagyobb szakértelemre van szükség, és a madarak megnyomorításának valószínűsége megnő.

Mindegyik fegyvert Federal Speed Shok 3 hüvelykes, 2. számú lőszerrel teszteltük, amelynek torkolati sebessége 1550 fps, töltetsúlya pedig 1 1/8 uncia.

A Winchester Super X4 volt az egyik legjobb szórású puska a tesztünkben – ami nem meglepő, mivel a jól bevált Invector Plus fojtórendszert használja, amelyet sok Browning puska már évtizedek óta használ. A legjobb szórása 140 golyóból 124-et (89 százalék) mutatott a 30 hüvelykes körön belül, amit csak a Franchi Affinity 3 tudott felülmúlni.

Az SX4 az egyik legjobb mintát lőtte a tesztünkben.

Ahogy valószínűleg megmondhatja az egyedi Cerakote kivitelben ezen a tesztfegyveren (amely az én személyes SX4-em), néhány olyan utólagos módosítás történt, amelyet nem talál egy gyári SX4-en. Az kónuszokat meghosszabbítottam a .742 hüvelykes furaton belül, hogy növeljem a mintasűrűséget. De egy maroknyi más SX4-est is mintáztam és lőttem kacsákra, hóludakra és agyagmadarakra. Az egyetlen teljesítményelőny, amit a terepen vagy a agyaggalamb pályán tapasztaltam, az volt, amikor 40 yardon túli lövést kellett leadnom. Az egyedi fegyverem Rob Roberts T3-as fojtással párosítva valóban jobban lőtt a távolságokon. A 40 yardon belül, ahol mindannyiunknak kacsákra és libákra kellene lőni, soha nem vettem észre különbséget.

Az SX4 60 százalékkal a célpont fölött és 40 százalékkal a célpont alatt lőtt, ideális fegyver a kacsavadászok számára, akik fedezékbe vonják a madarat és tüzelnek. A lövedékek ugyan kissé a céltábla bal oldala felé húzódtak, de a mintalapon nem voltak olyan nagy lyukak, amelyeken a kacsa átrepülhetett volna.

Végső gondolatok a Winchester Super X4-ről

A texasi sörétes tesztünk során már az első reggeli vadászaton egyértelmű volt, hogy az SX4 a legjobb vétel győztese. Egyetlen más középkategóriás puska sem tudta sokáig kihívni. Csak a Franchi Affinity 3 és a Beretta A300 Ultima vetekedett az SX4-gyel, de mindkettő 3 hüvelykes puska, amelyek körülbelül ugyanannyiba kerülnek, mint a Winchester. Voltak jobb puskák is a tesztünkben, de ezekért felárat kell fizetni. Ha egy olyan árkategóriás fegyvert szeretne, amely nem spórol semmin, akkor nehéz kihagyni az SX4-et. S t e p h e n  M a t u r e n

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!