A vízi madár vadászok már ismerik a Franchi Affinity 3-at, de ez az új turkey változat egy pisztoly markolattal, rövidebb csővel és fedett fiber-optic irányzékkal rendelkezik, így jobb a pontossága a pulykákhoz.

Az egyik leggyakoribb jelenség, amit mi sörétes puska tesztelők észreveszünk a pumpás, öntöltő, egymás melletti csőelrendezésű és bock puskáknál, hogy a teljesítmény gyakran megváltozik, amikor 40 méternél távolabbra lövünk. Gyakran előfordult, hogy egy puska jól teljesített 30-35 méteren a lőtéren, viszont a teljesítmény jóval leromlott 40 méteren. Ennek az oka, hogy a madár sörétrajok annál kevésbé hatékonyak, minél távolabb mennek a puska csövének torkolatától (habár a bizmut és wolfram sörétek megjelenése segített megnövelni a hatékony távolságot). Ugyanez történt a Franchi új 12-es kaliberű (kapható 20-as kaliberben is) Affinity 3 hüvelykes turkey puskájának tesztelésénél is a szórás táblánál. Jól lőtt 30 méteren, de mihelyt 40 méterre lőttem, lecsökkent a teljesítmény. Azt gondoltam, hogy ez is csak egy 30 méteres sörétes puska. De itt van, ami valójában történt.

A tesztet egy 2¾ hüvelykes Winchester Longbeard No. 5 lőszerrel (1,300 fps, 1 ¼ uncia töltet súly) kezdtem 30 méteren és 69 sörétet számoltam a 25 cm-es körön belül. Ebben semmi különleges nincs, ha pulyka vadász vagy (224 sörét van ebben a lőszerben), de bőven elég egy pulyka kilövéséhez ezen a távolságon.

Ezután lőttem egy 3 hüvelykes Federal 3rd Degree lőszert, amiben vegyesen van 5-ös (rézzel bevont ólom), 6-os (Flitestopper ólom) és 7-es (wolfram) sörét 1¾ uncia töltet súllyal. 30 méteren 154 sörét ment bele a 25 cm-es körbe a 313-ból. Bőven elég ölő hatás.

Ezután 40 méterre lőttem a puskával. Mindkét lőszerrel 10-nél kevesebb sörét ment bele a 25 cm-es körbe. Újra lőttem mindkét lőszerrel, hogy megbizonyosodjak arról, nem rontottam-e el a lövéseket, de az eredmény ugyanaz volt. Visszaléptem 50 méterre, és ismét kétszer lőttem mindkét lőszerrel. Az eredmény még rosszabb volt. Mivel már lüktető fájdalom volt a vállamban (csak saját felelőségre lőj egy tehetetlenségi által hajtott puskát pulyka lőszerrel), közel voltam ahhoz, hogy hagyom a tesztet a fenébe.

De volt néhány 75 cm-es célpont a táskámban a vízi madár sörétes puskák teszteléséről és úgy döntöttem, hogy felállítok egyet 40 méterre. A legjobb tippem az volt, hogy a puska fölé lő, és a sörétek a pulyka célpontjaim felett repülnek el. Néha a sörétes puskák furán illeszkednek. Az első célgömb, borda magasság, elsütőbillentyű és agytalp távolsága, és az esés mind okozhatja a puska fölé lövését (vagy alá, balra vagy jobbra), ez az oka, hogy mindig lőj papírra egy puskával különböző távolságokon, hogy megtaláld a találati pontját.

A 75 cm-es kör legaljára céloztam és egy 2¾ hüvelykes Winchester Longbeard lőszert lőttem ki. A sörétraj a célpont legtetejét találta el, kb. 60 cm-rel afelett, ahova céloztam. Megoldottam a rejtélyt, és a tesztet is megmentettem úgy, hogy a célpont alá céloztam (erről majd később).

Egy vízi madár sörétes puskából pulyka sörétes puska lesz

A Franchi egy fedett fiber-optic irányzékot tett az  Affinity 3-ra a jobb pontosság érdekében.

A legtöbb sikeres kacsa puskából végül pulyka puskát csinálnak. Ez egy könnyű módszer a puska gyártóknak ahhoz, hogy több példányt adjanak el lényegében ugyanabból a puskából egy kis változtatással. A Franchi egy pisztoly markolatot tett az Affinity 3-ra (amit először 12-es kaliberben adtak ki vízi madár vadászoknak), lerövidítette a puskacsövet 710 mm-ről 610 mm-re, és rátett egy fedett fiber-optic irányzékot, hogy a pulyka vadászok pontosabban lőhessenek nagyobb távolságokon. Sajnos az irányzéknak ellenkező hatása volt nálam.

Lőttem ennek a puskának a vízi madár változatával és jól teljesített kacsáknál és agyaggalamboknál, úgy gondolom, hogy a fiber-optic irányzék magassága okozta a nagyobb távolságokon a fölé lövést. Visszamentem és újra lőttem a puskával, amikor észrevettem, hogy az irányzék fedő csak egy darab fém, amit le lehet húzni a csőről, de úgy is fölé lőttem. A tok rendelkezik furatokkal és menetekkel egy optika számára és egy Red-Dot-tal jól lehetne célozni.

Az Affinity tehetetlenség által hajtott, mint a többi jelenlegi Franchi öntöltő, és nem kíméli a vállat amikor pulyka lőszerekkel lősz. Az 1¼ unciás Winchester Longbeard elviselhető volt, de két doboz 1¾ unciás 3rd Degree kilövését már nem élveztem, és már egy billentyű meghúzás után éreztem azt a szúrást. A puska könnyű (3,5 kg a 12-es kaliberű és 3,1 kg a 20-as kaliberű), szóval jó vele futni és lőni feltéve, hogy egyenesen tudsz lőni. Az Affinity Turkey-nek van egy Elite változata is, ami Subalpine Optifade terepmintás az agyazáson és az előagyon, a tok és a puskacső pedig cerakote színű. Ezen kívül van hozzá két Rhino choke, egy Turkey és egy Extra-Full Turkey.

Én az alap modellel lőttem, ami Mossy Oak Bottomland terepmintás és szintén van hozzá alap Turkey és egy Extra-Full Turkey choke (az Extra-Full choke-kal teszteltem, de lőttem mindkettővel és hasonló volt a szórás). Ezen kívül van egy nagyméretű zárfogantyú mindkét modellen és örömmel vettem észre, hogy a Franchi végre feljavította a zárkioldó gombot egy darab műanyagról (ami a vízi madár puska korábbi modelljein található) egy acél bevonatú mintázott gumira. Az Affinity 3 eladási ára $1,250, ami drága egy olyan puskáért, amivel csak pulykára vagy esetleg ragadozókra lőhetsz.

Az Affinity 3-mal a lőtéren

Nem volt könnyű az Affinity 3 szórását belőni 40 és 50 méteren.

Mivel a puska 60 cm-rel fölé lőtt 40 és 50 méteren a pulyka célpont közepétől 60 cm-rel lejjebb mértem egy mérőszalaggal és fekete filctollal megjelöltem a táblán, hogy tudjam hova kell céloznom. Ugyanolyan volt, mint célba lövésnél fölé tartani, csak a Franchival alá kellett céloznom. Ez azt jelenti, hogy az eredményeim azért nem voltak jók, mert a puska nem passzolt. Ezt vedd figyelembe, amikor a szórásokat elemzed lejjebb. Ennek ellenére megfelelő eredményeket értem el 30, 40 és 50 méteres lövésnél egy 25 cm-es célpontra. Mindegyik szórás minta egy döglött pulykának felelne meg. De 40 és 50 méteren a pulyka lábára kellett volna céloznom, hogy eltaláljam. J o e  G e n z e l

Federal 3rd Degree 3-inch 5-6-7-es sörétek (1,250 fps, 1¾-uncia töltet)

  • 30 méter: 154 sörét
  • 40 méter: 103 sörét
  • 50 méter: 67 sörét

Winchester Longbeard 2¾-inch 5-ös sörét (1,300 fps, 1¼-uncia töltet)

  • 30 méter: 69 sörét
  • 40 méter: 42 sörét
  • 50 méter: 37 sörét