Az olasz fegyvergyáros a zászlóshajó A400 Xtreme Plus alapján tervezte az Ultima puskát, de az ár feléért.

Az A300 Ultima a Beretta legújabb próbálkozása egy megfizethetőbb 3 hüvelykes félautomata sörétes puskára.

A 3 hüvelykes A300 Ultima a Beretta legújabb próbálkozása azon űr kitöltésére, amit az A390 és A391 szériák megszüntetése hagyott maga után. A Beretta évtizedek óta premier gázhajtású öntöltőket gyártott elfogadható áron. Ez abbamaradt, amikor az AL391 Urika gyártása befejeződött egy évtizede. Azóta a Beretta nem tudott olyan közepes szintű sörétes puskát, ami vadászoknak sok olyan funkciót nyújt, mint az olyan drágább félautomaták, mint az A400 Xtreme Plus. A régi A390 és A391 puskák – valamint az A301, 302, és 303, amik ezek előtt jelentek meg – megbízható gázzal hajtott öntöltők voltak, amik nem robbantottak bankot (még mindig találhatsz használt modelleket $900 alatt).

A tény, hogy a Beretta nem volt képes lemásolni egy megfizethető sörétes puskát, ami felér a korai A szériás puskákhoz nem a szégyen a cégnek.  Az A390 és A391 puskák magasra tették a lécet. Emellett a puska alapanyagok beszerzése nehezebb és drágább feladat lett, mint akkoriban volt. A Beretta első próbálkozása az A300 Outlander volt, amit 2012-ben adtak ki. Egy jól működő öntöltő volt, de nem volt olyan a minősége, mint az elődöké. Az új A300 Ultima kivitelezése sokkal jobb, mint az Outlander, de még mindig sok munkájuk lesz azon szabvány eléréséhez, amit a Beretta állított fel évtizedekkel ezelőtt a nagyon jól működő, alacsony költségű öntöltő sörétes puskák megépítésével.

Hogyan teszteltük az A300 Ultima-t

Az A300 Ultima volt a 17 kacsa vadász sörétes puska egyike, amit egy négy főből álló szerkesztő csapat – Colin Kearns és Phil Bourjaily a Field & Stream-től, valamint Alex Robinson és én az Outdoor Life-tól – teszteltünk. Amíg teszteltük a sörétes puskákat, figyelembe vettük, hogy mennyire kezelhetőek, jó-e a felépítésük, a sörétes puska sokoldalúságát, megbízhatóságát és végül, hogy megéri-e az árát.

Ehhez a csapatunk a szezon elején vadászott récére három napon át a Pintail vadász klubban, Texasban. Minden reggel kékszárnyúakat lőttünk hatalmas vizes élőhelyeken vagy kisebb, elárasztott rizsföldeken. Délutánonként a tesztelőink ötös állványokról lőttek a fegyverekkel, hogy jobban érezhessék a kezelhetőséget különböző lövő helyzetekben és, hogy lássák, bármely öntöltő vagy pumpás elakad-e az újra töltésnél. Bourjaily és én ezen kívül az összes puska szórását is megnéztük 75 cm-es papír célpontokon, 35 yardon. A szabványos gyakorlat a sörétes puskák szórásának tesztelésére 40 yardon történik, de mi 35 yardon akartunk lőni, mert ez elterjedtebb (és valóságosabb) olyan vadászoknál, akik kacsákra lőnek.

Beretta A300 Ultima Műszaki adatok és tulajdonságok

A Beretta az alábbi kivitelezésekben kínálja az A300 Ultima-t: Mossy Oak, Realtree és fekete szintetikus.

A Beretta három kivitelezésekben kínálja az A300 Ultima-t: Mossy Oak Bottomland, Realtree Max-5 és fekete szintetikus. Az Ultima a Beretta Mobil choke rendszerét használja, amit a Silver Pigeon modelleknél, A300 Outlander-nél és egyes 391 sörétes puskáknál is használ. Van egy Optima choke rendszerük is, amit a Beretta magasabb kategóriás puskáinál használnak, mint az A400, DT-11, 692, és SV-10.

 • Kaliber: 20, 12 (tesztelt)
 • Puska típusa: Félautomata
 • Tárkapacitás: 3+1
 • Töltényűr: 3 hüvelykes
 • Puskacső: Acél, 7×7 lépcsősen bordázott
 • Puskacső hossza: 710mm
 • Choke: Mobil choke (IC, M, F)
 • Első irányzék: Fiber-optic
 • Hossz: 1206mm
 • Agytalp és elsütőbillentyű távolsága: 350mm
 • Elsütőszerkezet ellenállása: 145g
 • Teljes súly: 3,5kg
 • Ár: $799-$899

Az A300 Ultima lista végén volt az összes tesztel sörétes puska között a szórás teljesítmény szempontjából.

Hogyan teljesített a Beretta A300 Ultima a lőtéren

Bourjaily és én az összes 12-es kaliberű puska szórását is megnéztük 75 cm-es papír célpontokon, 35 yardon a Federal Speed Shok 3 hüvelykes No. 2 lőszerekkel 1 1/8 unciás töltetekkel és 1,550 fps torkolati sebességgel. A Beretta sörétes puskák általában 60/40-es szórást produkálnak (60% a célpont felett és 40% alatta). Az Ultima követte ezt a trendet, a lehetséges 140 sörétből 105-öt (75%) lőtt a célpontba egyenletesen elosztva. Az Ultima szórás százaléka a tesztelt puskák listájának végén volt, de a sörét sűrűség elég egyenletes volt a kacsák kilövésére.

A Kick-Off rendszer eltávolítása az agyazásból javított az író lövő élményén.

 A Beretta A300 Ultima a Kick-Off visszarúgás rendszer nélkül lő a legjobban

Az A300 Ultima olyan, mint az A400 Xtreme Plus, de teljesen más a kezelése. Ez azért van, mert a Kick-Off visszarúgás rendszer az A300-ban csak két hidraulikus tompítóval rendelkezik az agyazásban; az A400-nál három van. Amikor az A300-al lőttem, az agytalp belefeszült a vállamba és meghúzta az arcomat. Amikor a puska elsült és visszament előre, az agyazás újra megfeszült és másodszor is meghúzta az arcomat. Nem volt fájdalmas, de észrevehető és idegesítő, ami megzavart az összpontosításban a lövéskor.

Jó hír azonban, hogy teljesen eltávolíthatjuk a Kick-Off rendszert az agyazásból, amit néhány hónappal később fedeztem fel egy januári kacsa vadászaton egy barátommal, aki a Beretta képviselője. Mihelyt kivesszük a tompítókat, a feszülés eltűnik és sokkal élvezetesebb lőni a puskával. Egy darab műanyag helyettesíti a Kick-Off-ot, amit a puskához adnak. Csak pár perc a csere, amit magunk elvégezhetünk.

Egy terület, ahol az A300 lehagyja a drágább 3½ hüvelykes A400 Xtreme Plus puskát (a Beretta zászlóshajó öntöltője) a karcsú vonalak (nos, karcsú a Beretta szabványok alapján). A gáz rendszer, ami ezeket a félautomatákat hajtja, teszi tömzsivé az előagyat, mert a gáz dugattyú található benne. Az A400 érzete különösen vastag. A Beretta kevésbé tette vastaggá az A300 előagyát. Pontosan 127 mm széles, ahol az előagy találkozik az előagy fedővel, az A400-nál ez 140 mm. Nem olyan karcsú, mint a Benelli SBE3, aminek az előagya 114 mm átmérőjű, de gyorsan mozgatható az A300 és könnyebb vele manőverezni, mint az A400-zal.

Az A300 külseje utánozza az A400-at.

A Beretta úgy tervezte az Ultima külsejét, hogy tükrözze az Xtreme Plus-ét, azzal a különbséggel, hogy az A300 olcsóbb szintetikus (műanyag) alapanyaggal és előlappal rendelkezik. Az A400 egy gumiborítással rendelkezik. Nagyméretű tolózár kioldó gombbal rendelkezik, amit soha nem láthattunk olcsó Berettán (hacsak nem egy utángyártott fejlesztés volt). Ez egy jó tulajdonság, ami nagyobb felületet ad a megnyomáshoz, amikor zárni akarod a tolózárt. A kacsa vadászok értékelni fogják ezt, amikor kesztyűben lőnek. Az egyetlen hátránya, hogy olyan nagy, a tolózár néha akkor is zárni fog, amikor nem akarod. A vadászatok után szeretem a vállamon vinni a puskát és a kezemet a puskacsőre teszem menés közben. Minden alkalommal, amikor ezt tettem a töltényűr lefelé nézett, a tolózár kioldó gomb neki ütközött a vállamnak és előre küldte a nyitott tolózárat, ami becsípte az ingemet és a bőrömet.

A zárfogantyú nagyméretű, mint ahogy a töltőnyílás is, így könnyű betolni a lőszert a tárba. Ezen kívül gumi betétek vannak a pisztoly markolaton, egy kicsi de kényelmes fejlesztés az A300 Outlander-től. Esőben és hóban ez az extra tapadás biztonságot ad a lövészeknek, hogy a puska biztosan a kezükben van.

Egy pofadékot illesztettek az agyazásba a visszarúgás megszelídítésére. Amikor a Kick-Off rendszer használatban volt, ez a pofadék rontott a visszarúgáson, mert meghúzta az arcomat. De mihelyt eltávolítottam a Kick-Off tompítókat, a pofadék sokkal jobb munkát végzett a visszarúgás enyhítésében. Azért is szeretem ezeket a pofadékokat, mert tudatják velem, hogy stabil a fogásom amikor az arcom a gumihoz ér.

A Beretta egy 7×7 mm-es lépcsős bordát helyezett el az A300 Ultimán, hogy a lövészeknek jobb kilátást biztosítson. Számomra nem tett különbséget, de ismerek sok technikai vadász, akiknek számít az ilyesmi. Ha abba a kategóriába tartozol, akkor valószínűleg tetszeni fog ez a kis részlet. A piros fiber-optic elülső irányzék feltűnő. Majdnem akkor, mint egy ceruza radír, így ha akarod kicserélheted. A tesztelő csapatunk azt is észrevette, hogy a puskacső könnyen karcos lesz. Csak néhány út egy terepjáró platóján és a puska úgy nézett ki, mint ami legalább három kacsa szezont végig szenvedett.

Egy pillantás az A300 Ultima belsejébe

Néhány sörétes puska az A300 Ultima gyártásának korai szakaszából elsütőszerkezet problémákkal küzdött, de a mi teszt puskánk jól működött.

A tesztelő csoportunknak nem volt működési hibája az A300-zal, de voltak gondok azzal, hogy az elsütőbillentyű nemállt vissza megfelelően a helyére az Ultima korai próbáinál. Nem volt elterjedt probléma, de láttam videót és hallottam néhány embert beszélni róla, akik tapasztalták ezt a működési hibát. Az történik, hogy kilövöd az első lőszert, és az elsütő szerkezet egy rugója nem állítja vissza a helyére a kakast pontosan, így nem tudod kilőni a következő lőszert. Ha ez előfordul, akkor csak ki kell cserélni a kakast, ami nem drága, de kellemetlen.

Az A300 Ultima szétszedéséhez csavard le az előagy kupakját (nem azzal a könnyű, negyed fordulatos kupakkal rendelkezik, mint az A400), csúsztasd le az előagyat és távolítsd el a puskacsövet. Az újabb Beretta puskáknál a gáz dugattyú rögzítve van a csőhöz, ami biztosítja, hogy soha ne veszítsd el. A tolózár és puffer tubus eltávolításához, ami a tár fölé csúszik, ki kell venni a zárfogantyút, majd megnyomni az elsütőbillentyűt ahhoz, hogy előre csúsztathasd. Az elsütő szerkezetet egy tű tartja a helyén, így nem bonyolult eltávolítani vagy cserélni a tisztításhoz.

Az A300 Ultima sokoldalúsága

Ezt a puskát minden olyan vadnál használhatod, amit sörétes puskával kell vadászni. Elég könnyű ahhoz, hogy felföldeken viseld egész nap és jó pulyka puska lenne. Vannak jobb opciók a szarvas vadászathoz, mert nincs rajt kialakítva hely egy optika számára. És mivel ez egy gázhajtású puska, az Ultima-nak nem lesz gondja a könnyű target lőszerek kilövésével.

Ennél a fegyvernél számomra egy fájó pont, hogy hóliba vadászathoz nem lehet meghosszabbított tár tubust rögzíteni. Ez nem mindenkinél gond, de vedd figyelembe, hogy a gázhajtású Winchester SX4 majdnem ugyanennyibe kerül, nagyobb 3½ hüvelykes töltényűrrel rendelkezik, és felszerelhető egy utángyártott tár tubussal. Így nehezen választom helyette az A300-at. De, ha nem érdekel a hóliba vadászat egy bővített tárral, akkor az Ultima mindent megtesz, amit akarsz.

 A Beretta A300 Ultima jó vétel?

Ha egy új 3 hüvelykes sörétes puskát keresel szintetikus vagy terepmintás külsővel $900 alatt, akkor az Ultima jó választás. A legfőbb versenytársai a Franchi Affinity 3 és a Winchester SX4, ami kapható 3 hüvelykes választékban. Vitatkozhatsz, hogy azok a puskák némileg jobb vagy ugyanolyan értéket képviselnek, így vedd figyelembe mindegyiket a döntésed előtt.

A Beretta A300 Ultima nem ér fel az A390 és A391 szériához (ahogy a Franchi, Winchester, vagy bármely más modern 3 hüvelykes sörétes puska sem a Benelli Super Black Eagle 3 kivételével). Az Ultima egy jó sörétes puska, de ha találsz egy régi Silver Mallard-ot a használt piacon, akkor nem kérdés, hogy melyiket válaszd. Az A390 messzemenőleg jobb puska, ami egy életen át ki fog tartani és még egy kicsit utána. Nem vagyok benne biztos, hogy az Ultima is; idővel kiderül.

Végső gondolatok

Az A300 Ultimaval került a Beretta a legközelebb ahhoz, hogy egy minőségi és jó árú 3 hüvelykes öntöltőt építsen, mióta megszüntette az A390 és A391 gyártását. Nem gyanítom, hogy valaha is visszatérnek az ehhez hasonló sörétes puskák gyártásához 900 dollár alatt – a diófából és acélból készült sörétes puskák gyártása drágább, a haszon pedig kisebb. Ugyanakkor nem sok olyan új 3 hüvelykes puska létezik, amely ugyanazokkal a tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik, mint az A300. Ha egy megfizethető, modern szintetikus öntöltőt keresel, akkor kevés sörétes puska van, ami felér vele.

J o e  G e n z e l