Azoknak a vízimadár vadászoknak, akik egy strapabíró, nagyteljesítményű sörétes puskát keresnek, ami abszolút megbízható, nem kell tovább kutatniuk, mert itt a Beretta A400

Az író a Beretta A400 Xtreme Plus puskával lő.

Aki kezébe veszi a Beretta A400 Xtreme Plus sörétes puskát, azonnal érzi a minőséget és látja a pontosságot a gázhajtású öntöltőn. Majd vállhoz emeled, lősz vele és megtapasztalod, hogy ez az egyik leglágyabb 3½ hüvelykes, 12-es kaliberű sörétes puska, amivel valaha lőttél. Természetesen magas árat kell fizetni ezért az élményért ($1,749), de a Beretta azóta gyártja az egyik legjobb félautomata puskákat, amiket a vadász világ valaha látott, amióta az A300 sörétes puska szériát bemutatták az 1980-as évek elején. Amikor egy Berettat vásárolsz, akkor egy olyan puskába fektetsz, ami nagy valószínűséggel generációkon át ki fog tartani.

A Beretta A400 Xtreme Plus a Beretta hosszú félautomata sörétes puska építés történelmének a csúcsa, amit minden vízimadár vadász szeretne a szekrényében tudni…olyan igáslovak mellett, mint a 3 hüvelykes sörétes puskáik, az A390 és Xtrema2. Ebben a cikkben közelebbről megnézzük, hogy miért kapta meg az A400 Xtreme Plus puska a szerkesztő választása díjat a legjobb kacsa vadász sörétes puskák cikkben.

Beretta A400 Xtreme Plus műszaki adatok és tulajdonságok

Ezek a Beretta A400 Xtreme Plus sörétes puska standard tulajdonságai:

 • Kaliber: 12
 • Puska típusa: Félautomata
 • Tárkapacitás: 3+1
 • Töltényűr 3½ hüvelyk
 • Puskacső típusa: Optima Bore HP Steelium Plus
 • Puskacső hossza: 660-, 710- (tesztelt), 760 mm
 • Choke: 5 meghosszabbított (F, M, IM, IC, C)
 • Első irányzék: Fiber-optic
 • Kivitelezés: szintetikus, Realtree Timber, Max-5, Mossy Oak Bottomland, Kryptek Wraith, TrueTimber
 • Teljes hossz: 1257 mm
 • Elsütőbillentyű-agytalp távolsága: 363 mm
 • Elsütőszerkezet ellenállása: 2,3 kg
 • Súly: 3,5 kg
 • Ár: $1,749

A Beretta A400-at a Kick-Off Mega rendszer hajtja

A Kick-Off Mega egy három rugós hidraulikus rendszer, ami az A400 agyazásában található.

A visszarúgás hiánya az, ami miatt Beretta A400 kitűnik az olyan versenytársak közül, mint a Benelli, Browning, és Winchester. A Beretta a Kick-Off Mega nevet adta ennek, ami egy három rugós hidraulikus rendszer az agyazáson belül és ez tompítja a visszarúgást. A Kick-Off3 rendszer része egy hosszú rugó által feszített acélrúd, ami az agyú pisztolymarkolatában található, ami pufferként viselkedik amikor a zár visszafelé mozog. Ezen kívül van egy gumi agytalp az agyazás végén és egy másik gumi rész ott, ahol az arc találkozik az agyazással. A gumitalp enyhíti az összes visszarúgást, amit érezhetünk, de egy jó arc támaszként is funkciónál, ami jól a „puskán tart” amikor a kacsák a csalik között repülnek.

Lőttem könnyű target lőszereket, 1 1/8 unciás kacsa és liba sötéteket és 2 unciás ólom pulyka lőszert a Beretta A400 Xtreme Plus sörétes puskából és soha nem ütött meg. Határozottan lehet érezni a különbséget ezeknél a tölteteknél, de csak mélyebb nyomást érezni a vállban. Majdnem olyan a különbség, mint amikor egy könnyed masszázst és egy erősebb masszázst kapsz.

Az A400 egy kimondott célra tervezték

Nem fogsz sok kacsa vadász vezetőt látni az A400 Xtreme Plus puskával. Ez nem egy csapás ez ellen a puska ellen. Csupán nehezebb, mint a legtöbb modern öntöltő, a vezetőknek pedig több felszerelést kell cipelniük, mint a klienseiknek, így gyakran elcserélnek némi visszarúgást egy könnyebb puskára. Emellett ők nem lőnek annyit, mint a klienseik. Ez határozottan egy fedezékhez való vadászpuska: olyan embereknek készült, akik csónakból vagy nem kell sokat menniük a vadászhelyre. Ezt a puskát tényleg magaddal viheted hosszabb utakra – én is megtettem, mint sokan mások -, de sokkal ormótlanabb, mint egy Benelli vagy egy Browning félautomata. Habár nem nagy öröm cipelni, mihelyt kiértél a vadászhelyre, kevés olyan puska létezik, ami felveheti a versenyt a Berettával pontosság és lágy visszarúgás szempontjából.

Határozottan nem egy felföldi sörétes puska. Ki lehet lőni vele egy megriasztott kakast, és ha alkalmanként vadászol fácánra, akkor az A400 ellátja a feladatát. De, ha egy szenvedélyes szárnyas vadász vagy, aki szeret fedezék mögül vadászni minden hétvégén, akkor vannak jobb puskák a Beretta istállójában, mint az A400 Action 20-as kaliberben, vagy a Beretta csúcskategóriás duplacsövű puskái.

Dobj rá egy szíjat és egy RedDot irányzékot (a tokon ki van alakítva a hely) és az A400ból egy jó, habár nehéz pulyka puska lesz. És ez egy nagyszerű agyaggalamb puska, ami a 2 3/4 hüvelykes, 1 unciás target lőszereket gond nélkül kezeli. Egy megszállott skeet lövész nem fogja ezt az A400 modelt választani (vagy egy agyaggalamb változat), de még egyszer mondom, ha csak néha szoktál célpontokra lőni, akkor ez a puska el tudja látni a feladatot. A hossza, súlya és súlypontja miatt, ami tökéletesen középen van, könnyebb lendíteni agyaggalamb lövészetnél, mint a könnyű öntöltőket, amiket könnyű lendíteni, de nehéz a madár előtt tartani.

A Beretta A400 ergonómiája nagyszerű

Amikor először veszed kézbe az A400-at, akkor nehéz puskának tűnik, pedig csak 3,5 kg. De a mai kacsa vadászpuska szabványok mellett ez nehéz (az A400 Xtreme Plus súlyát csak a Remington 1100 és a régi Browning BPS haladja meg, ami része volt a texasi puska tesztünknek). Ezen kívül ez egy hosszú sörétes puska, 1257 mm egy kövér előaggyal, amit a kisebb kézzel rendelkezők nem biztos, hogy jól meg tudnak fogni.

De, ahogy említettem, a hosszú, nehéz puskákkal gyakran könnyebb lőni, mint az olyan sörétes puskákkal, amik fél kg-al (vagy többel) könnyebbek, ami sok modern öntöltőre jellemző. Előnyös volt az A400-assal röpködő kékszárnyú récére lőni, amely nem tudta eldönteni, hogy becsapódik-e a csaliba, vagy 40 mérföld/órás sebességgel átrepül rajtuk.  Egy nagy puskával, a lőfegyvered jobban mozgásban lesz és nehezebb megállni, ami jó dolog amikor kacsákra lősz, aminek kiszámíthatatlan a mozgása. Field & Stream lövész szerkesztő Phil Bourjaliy sokszor mondta nekem, hogy minél nagyobbnak tűnik és érződik egy puska, annál könnyebb vele lőni, és ez határozottan igaz a Beretta A400 Xtreme Plusra.

Nincs olyan pontos érzete, mint egy Benellinek, amikor először lövünk az A400-zal, de a legtöbb vadász jól lő vele. Mi négyen határozottan jól lőttünk vele Texasban, és bárkinek adtuk oda a puskát az agyaggalamb pályán, szinte ugyanolyan jól lőtt vele, mint a saját puskájával. Ilyenek a Beretták – szinte mindenkihez passzolnak.

Az A400 Xtreme Plus rengeteg extrával rendelkezik

Az A400 gyárilag egy nagyméretű zárfogantyúval, zárkioldó gombbal, töltőnyílással és sátorvassal rendelkezik.

Mint a legtöbb mai kacsa vadászpuska, a Beretta A400 is egy nagy töltőnyílással és sátorvassal rendelkezik, ami megkönnyíti a töltést és a ravasz meghúzását kesztyűben. Mindkét műveletet végrehajtottam vastag kesztyűben és nem volt probléma. Ezen kívül rendelkezik egy meghosszabbított felhúzókarra a jobb fogás miatt amikor kiüríted a puskát, és egy nagy karszerű kioldó gombbal.

Amikor kinyitod a zárat a hordozó alatti gomb kioldásával, akkor vigyázz, nehogy véletlenül hozzáérj a zárkioldó gombhoz. Annyira nagy és érzékeny, hogy amikor egy kiürített A400-zal a vállamon sétáltam kifelé a vadászterületről, hozzáértem a zárkioldóhoz és az bezárta a zárat, ami becsípte az ingemet a zárszerkezetbe. Az ujjam is beszorult a töltényűrbe egy véletlen zárásnál – ami nem egy jó érzés.

Nincs levágott kar az A400 Xtrem Plus baloldalán. A puska első generációján volt. Ez lehetővé teszi, hogy a tolózár nyitva maradjon és a maradék lőszer a tárban legyen anélkül, hogy a hordozóba kerüljön és betöltődjön. Ez egy olyan funkció, amit néhány vadász használ, amikor kacsára vadásznak és egy nagy, zsíros példány elindul a csalik felé. Nyomd be a kart, ürítsd ki a 3 hüvelykes 4-es kacsa sörétet és becsúsztathatsz egy töltet BB-t. De ez a kényelem nincs meg az új modellnél.

Az előagy kupak könnyen levehető, csupán egy fél fordulat kell hozzá. Ez jól jön, amikor gyorsan kell szerelni a terepen. A kupak ezen kívül neonzöld a peremen belül, így ha véletlenül elejted este, akkor könnyebb megtalálni egy fejlámpával.

Egy pillantás az A400 belsejébe

Ha valaha is tisztítottál egy Beretta A390-et, akkor tudod, hogy több részt is el kell távolítani és meg kell tisztítani, mielőtt az előagy lejön. A Beretta nagyban megkönnyítette a karbantartást a puskáin az A400 szériával. Miután eltávolítottuk az előagyat, a puskacső kicsúszik a tokból. A gázdugattyú egy fém hengerben található a puskacső alatt és egyszerűen kicsúszik a tisztításnál. A tolózár eltávolításához, ki kell oldani a forgó zárfejet, ki kell venni a zárfogantyút, és a zár, zárszerkezet, dugattyú agy és rugó egy darabban jönnek ki. A zárfogantyú eltávolítása némi ügyességet igényel. Vissza kell nyomni a zárfejet a töltényűrbe amíg el nem kezd forogni, ezután ki kellene jönnie a fogantyúnak.

Az elsütőszerkezetet egy sima tű tartja a helyén, ami meggyorsítja a kivételt és a visszahelyezést.

A Beretta A400 Xtreme Plus tesztelése

Nem volt ismétlési probléma a Beretta A400-zal.

Az A400 Xtreme Plusnál, amivel lőttünk, nem volt probléma az ismétléssel. Egy négy szerkesztőből – engem beleértve – álló csapat – az Outdoor Life-tól és a Field & Stream-től tesztelte a puskát – 16 másik tesztelővel együtt – agyaggalambra és kékszárnyú récére három napon át 2021 szeptemberben a Pintail vadászklubban Garwood, Texasban. Nyüstöltük a puskát amennyire csak lehetett, beleejtettük a vízbe és sáros mocsárba, többszáz lőszert lőttünk ki belőle, és hátul hagytuk a terepjáróban más koszos puskával, soha nem tisztítottuk. Az A400 egyszer sem csuklott. Ezen kívül ez volt az egyik leggyorsabban ismétlő puska a tesztünkben a Blink rendszernek köszönhetően, ami a Beretta szerint 36%-kal gyorsabb, mint a többi sörétes puska. Nem tudtuk százalékban meghatározni, de nagyon gyors puska volt.

Ahogy visszaemlékszünk, az A400 első változatának volt némi problémája a 3- és 3½-hüvelykes lőszerek kivetésével. Nem mindegyik puskánál fordult elő és én soha nem tapasztaltam ezt a problémát bármely A400 Xtreme-nél, amivel lőttem, de láttam másoknál előfordulni. Legtöbbször a 3½-hüvelkyes Remington Hypersonic lőszerrel láttam a problémát valamint sarki ludaknál, amikor a puskának gyorsan kellett ismételnie egy 3 hüvelykes lőszerekkel tele lévő tárból. Megkérdeztem különböző Beretta értékesítőket és mérnököket akkoriban, hogy mi a gond a puskával, de mindig ködös választ kaptam.

Ennek a puskának nincsenek azok az ismétlési problémái. Csak egy vadászaton láttam az A400 Xtreme Plus-nál, hogy nem sikerült kilöknie egy üres hüvelyt. Az egy különösen hideg nap volt Februárban és a barátom egy olyan márkájú sörétes lőszerrel ami kilövéskor lángolt a cső végén. És azok a „szirmok” beakadtak a zárszerkezetbe. Nem tudom megmondani, hogy a puska hibája volt-e vagy a lőszeré; csupán ezt figyeltem meg. A barátom azelőtt is lőtt ezzel a lőszerrel és tiszta kivetést tapasztalt. Szóval lehet, hogy rossz széria volt a lőszerből.

Ugyanez a barátom, akinél a probléma jelentkezett Februárban, pár héttel később az A400-al sarki ludakra lőtt egy jó tisztítás után, egy másik márkájú lőszerrel, és 10 lőszert lőtt ki belőle (volt egy tárbővítő rajta) többször, probléma nélkül. Egy másik vadász szintén lőtt az A400 Xtreme Plus puskával azon az utazáson, és nem volt problémája a puskájával, ami szintén fel volt szerelve egy tábővítővel.

Milyen az A400 szórása

Mivel olyan sok puskát teszteltünk (17) Texasban, egy távolságot választottunk (35 yard) amin az összes puskával lőttünk. A gyári szabvány 40 yard, mi azonban egy kacsa vadászok számára reálisabb távolságon akartuk bemutatni a szórásokat. Ezen kívül az átlagos vadásznak 35 yardon belül kellene lőnie. 40 yardon túl már jobb képességekre van szükség és megnő az esélye, hogy csak megsérülnek a madarak.

Az összes puska szórását a Federal Speed Shok 3-hüvelykes, 2-es lőszerrel teszteltük, 1,550 fps torkolati sebességgel és 1 1/8 unciás töltet súllyal.

Az A400 legjobb szórásmintája 109 sörétet lőtt egy 760mm-es körön belül.

A Beretta A400 60%-ban a becsapódási pont fölé és 40 százalékban alá lőtt. Ez egy olyan puska, ami oda lő, ahova célzol vele. A legjobb szórásminta 109 sörétet lőtt egy 760mm-es körön belül, 140 sörétből (78%). Nem ez volt a legjobb szórás a sörétes puska tesztben, de az egyik legegyenletesebb volt. Úgy töltötte ki a célpontot, hogy nem voltak bene rések, ahol átrepülhetne egy kacsa. Egyes puskák balra, jobbra, felfelé vagy lefelé lőnek, az A400 azonban pont középre. Ha rálősz egy vadkacsára ezzel a puskával, akkor le fogod szedni.

Végső gondolatok a Beretta A400 Xtreme Plus puskával kapcsolatban

Ha szereted a gázhajtású puskákat és van elég pénzed, akkor nem találsz jobb öntöltő kacsa vadász puskát, mint a Beretta A400. Amit a Beretta elrontott a puska első generációjával, azt kijavította az új modellnél. Igen egy kicsit ormótlan és nehéz, de a pontossága, megbízhatósága és enyhe visszarúgása vitathatatlan. Ezen kívül, ez a puska akkor is a családodban lesz, amikor Te már nem leszel ezen a Világon. Ha ez figyelembe veszed, akkor az $1,800 nem olyan magas ár egy olyan puskáért, ami valamikor az unokáidé lehet. J o e  G e n z e l