2020-as újdonság: A Schmidt & Bender bemutatja a Single Turn II-Ballistic (ST II-B)-t, ami állítása szerint a leggyorsabb, legrugalmasabb és legpontosabb célkereszt gyorsállítás (lövedékesés-kiegyenlítő – ASV) a piacon. A sportlövészetben és a vadászatban „nincs elegánsabb megoldás” a céltávcső aktuális szituációhoz való beállítására különböző lőszerek és fegyverek használatánál, változó távolságokon. Ebben a cikkben közelebbről bemutatjuk a Schmidt & Bender új rafinált toronyállítását.

Írta: Alexander Losert

A Schmidt & Bender Single Turn II-Ballistic  (ST II-B) ASV-vel azonnal célon lehetünk a legkülönbözőbb fegyverekkel a változtatható pozícióindikátoroknak köszönhetően. Itt az új 3-21×50 Exos céltávcsövön látható az ST II-B.

A Schmidt & Bender Single Turn II–Ballistic (ST II–B) ASV a Single Turn II (ST II) bővített változata. A 6 jól látható pozícióindikátor (1-6) alapján a lövésznek lehetősége van arra, hogy a céltávcsövével különböző távolságokon célra tartson.

Az ST II-B egy további nagy előnye a tartó cserélhetősége, ami a fehér pozíció indikátorokat tartja. Ezáltal lényegesen könnyebben használhatunk több lőszerfajtát vagy további fegyvert befolyásoló tényezőket (hangtompító, előtét, cserecső stb.).

Schmidt & Bender: Single Turn II-Ballistic toronyállítás a céltávcső legmagasabb rugalmasságáért

A Single Turn II–Ballistic főérdekessége: a pozícióindikátorokat egyesével beállíthatjuk a kívánt távolságokra. Ezeket rugalmasan eltolhatjuk és rögzíthetjük a kívánt pozícióba a torony külsején majd számokkal pontosan pozícionálhatjuk.

A pozícióindikátorok mennyiségét szabadon választhatjuk. Bármikor beszerezhetünk és hozzáadhatunk további pozícióindikátorokat. A Single Turn II-Ballistic rendelkezik egy rögzítéssel, ami megakadályozza a véletlen elállítást. Egy betekintőnyíláson keresztül látható az üzemmód választókar állása: Ha a betekintőnyílás piros, akkor a torony rögzítve van. Zöld szín esetében a torony állítható állapotban van.

A Schmidt & Bender Single Turn II-Ballistic torony külsején hat fehér pozícióindikátor található, amik szabadon elcsúsztathatók. A betekintőnyílás zöld színe azt jelzi, hogy a lövész állítani tudja a tornyot. A piros szín a torony rögzítését jelzi: lövésre kész.

Az első gyakorlati benyomásunk az új ST II–B toronyállításról

A Las Vegasban megrendezett 2020-as SHOT Show – Industry Day at the Range-en már személyesen is megismerkedhettünk a toronyállítással és lőhettünk különböző távolságokon. A gyorsállítást tényleg egyszerű volt kezelni, a találatok ott voltak, ahol lenniük kellett. Sportos, de vadászati is (itt egy másik távolságtartományban), a Single Turn II-Ballistic biztosan egy jó választás, ami a lövés pontosságát növeli. Jelenleg az ST II-B ASV a 3-21×50 Exos és a PM II széria számos céltávcsövéhez kapható, amiket gyárilag át is alakíttathatunk.

A komplett torony ára 299,- Euroba kerül majd, a „tartalék tartó” 6 pozícióindikátorral 180,- Euro és a Schmidt & Bender 3-21×50 Exos STII-B-vel 3.299,- Euro.

Sajnos más újdonságról nem tudunk beszámolni a Schmidt & Bender-től. Ez már a SHOT Show 2020-on is így volt és valószínűleg az IWA-n sem mutattak volna be igazi újdonságokat. Amennyiben az év első felében/nyáron lennének új modellek, akkor be fogunk számolni róluk.

A Schmidt & Bender honlapján további információkat találhattok az ST II–B ASV-ről és a kompatibilis céltávcsövekről.