Az STR (Sabatti Tactical Rifle) teszi teljessé a Sabatti taktikai puska szériát. De az elődökkel ellentétben az STR bevethető a vadászterületen is – így használhatjuk a lőtéren és a vadászaton is. De valójában mennyire jó az olasz fegyver? Mi kipróbáltuk a Sabatti STR-t!

Írta: all4hunters // Alberto Bosa

 

Az STR (Sabatti Tactical Rifle) teljes mértékben Olaszországban készül és alkalmas a terepen való használatra: A lőtéren a pontosságával okoz örömöt az ismétlőpuska, de a vadászaton is nagyon jól lehet vele szórakozni.

Sabatti STR: Az ismétlőpuska tulajdonságai

A fegyver egy taktikai Sabatti zárszerkezettel rendelkezik, 5 lőszernek helyet adó tárral az Accuracy International-től. A tárat az elsütőbillentyű-kengyel mellett lévő karral oldhatjuk.

 

A puskacső 66 cm hosszú, átmérője pedig 22 mm. A Sabatti STR így egy nehéz puska, ami azonban mégis alkalmas a hosszabb lőgyakorlatokhoz. A csőszájon egy menet található, menetvédővel és egy csőszájfékkel. Az ütőszeg tipikusan Sabatti.

A nagy távolságú lövéseknél is teljes mértékben meggyőző a Sabatti STR. Egy pontos fegyver megnyerő kialakítással…

Az elsütőszerkezetnél két változat közül választhat a vevő: egy 3 karos verseny rendszer, vagy az új kétlépcsős rendszer.

A taktikai agyazás egy alumíniumötvözetből készült és magasságban valamint hosszirányban is állítható. Szállításhoz összecsukható. A puskát kívánság szerint agyazás nélkül is megvehetjük; az összes M4 agyazással kompatibilis.

 

A fegyvert egy 20-MOA-Picatinny acél sínnel látták el. A csövön további sínek helyezkednek el igény szerinti tartozékok számára.

A céllövészethez Berger lőszert használtunk 185 Grain súlyú lövedékkel és Vihtavuori N150-nel.

A tok és az előagy között a tár előtt egy támasztó helyezkedik el, ami a fogást javítja, és a szállítást könnyíti.

Sabatti STR ismétlőpuska: Teszt a vadászterületen

Az STR .308 Win kaliberben próbáltuk ki – először a lőtéren 100 és 600 méter közötti távolságokon, majd őzbakvadászaton.

 

A puska nagyon pontosnak bizonyult minden távolságon, méghozzá verseny és vadászlőszerekkel egyaránt 178 és 185 grain között. Sajnos a nagy súlya miatt nem alkalmas minden vadászathoz, csak olyanokhoz, ahol nem kell sokat menni vele.

3 lövés 100 méterre Hornady Precision Hunter lőszerrel, 178 Graines lövedékkel.

Sabatti STR ismétlőpuska műszaki adatok

Modell:Sabatti STR
Kaliber:.260 Rem., 6.5×47 Lapua, 6.5 Creedmoor, .308 Win
Huzagolás:1/8 – 1/11.5 multi-radial
Puskacső hossza:660 mm
Puskacső átmérője:22 mm
Teljes hossz:1.140 mm
Súly:6.100 g

 

Különleges köszönet Manfrednak a Jagdpunkt fegyverboltból – egy ember aki egy már tökéletes fegyvert még tökéletesebbé tud varázsolni.