Egy ismétlőpuska állítható lamináltfa agyazással, tölténytárral valamint vastag match puskacsővel és csőszájfékkel, nagyon vonzó áron – ez jellemzi az új Ruger M77 Hawkeye LRT 6,5 Creedmoor kaliberű modellt. Így a fegyvert optimálisan felszerelték a fékezhetetlen Long-Range trendhez. Elvittük a lőtérre és elmondjuk Nektek, hogyan teljesít az ismétlőpuska 300 méteren.

Írta: Stefan Perey

A Ruger M77 Hawkeye LRT 6,5 Creedmoor kaliberű ismétlőpuska készen áll a nagy távolságú gyakorlásra a Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56 céltávcsővel.

Először a 2019-es SHOT Show előtti „Industry Day at the Range”-en pillantottuk meg a Ruger puskát a nevadai sivatagban és most a fegyverszekrényünkben állt, hogy alaposan tesztelhessük 100- és 300 méteren. A Ruger M77 Hawkeye LRT mellett, ami kapható 6,5 PRC és .300 Winchester Magnum kaliberben is, a híres amerikai gyártó kínálatában található egy 1,7 kg-mal könnyebb Ruger M77 Hawkeye Long-Range-Hunter változat is.

Jól bevált zárszerkezet a Ruger M77 Hawkeye LRT-nél

A puska egy masszív, vastagfalú tokkal rendelkezik, mint minden modell az M77 szériából, amit egy acélötvözetből öntenek viaszkiolvasztó eljárással. A tokban, aminek a felső részén egy 20 MOA dőlésű MIL-STD-1913 szereléksín található, egy dugattyúzár van két reteszelő szemölccsel a zárfejen, valamint egy hosszú, Mauser típusú oldalsó kivető.

A teljes zár töltényűrrel, fejjel és karral együtt egyetlen darab rozsdamentes acélból készült, így a kar a legkeményebb igénybevételeknél sem oldhat ki. A tok egy hidegen kovácsolt, lengő match puskacső helyezkedik el 4140 króm-molibdén acélból, aminek a 26″/660 mm 1-8” huzagolással. Az 5/8″x24 UNEF csőszájmeneten egy hibrid csőszájfék található több körbemenő gázelvezető furattal és tágulási kamrákkal, ahogy azt már a RPR (Ruger Precision Rifle) szériából ismerhetjük.

Ruger M77 Hawkeye LRT: Lakkozott fa és ferde csavar

A Target agyazás eleje széles, az alsó része sík, pisztolymarkolata terjedelmes, a műanyag pofadék pedig magasság- és hosszirányban állítható, ami sok kényelmet kínál a lövésnél. Az előagy alsó részén egy beépített M-LOK könnyűfém sín található, amire kiegészítő alkatrészt szerelhetünk, például egy bipodot. Aki fel szeretne szerelni egy vállszíjat, az választhat, hogy a fegyver bal- vagy jobboldalára teszi fel a QD-tartókat.

A Ruger M77 Hawkeye LRT puskán a tok, zárszerkezet és elsütőbillenytű szolid ellenállóképességet sugároznak, mint az összes modell a szériában.

Mivel azonban a gyorsan cserélhető szíjkengyel felfogatása nagyon elől helyezkedik el, zavaró lehet egy Benchrest alátámasztás használatakor. Emiatt le is vettük a QD szíjkengyelt a 300 méteres tesztnél, mert kipróbálásképpen alátámasztással és bipoddal is lőttünk. Nem lett volna szükséges a Benchrest alátámasztás, mert már a bipoddal is jó eredményeket értünk el.

Amikor szétszereltük a tesztfegyverünket a műhelyben, megfigyelhettük a tok beágyazását a faagyazásba, amit tisztán és szűk tűrésekkel készült. Az első rendszercsavar ferdén lefele húzza a rendszert az agyazásba, így a rendszer és agyazás közti játékot jobban csökkenti vagy teljesen eltűnteti, mint az egyenes kivitelezésű rendszercsavarok.

A Ruger M77 Hawkeye LRT ismétlőpuska felszereltsége sok kényelmet kínál a hosszú lőtereken.

Ruger M77 Hawkeye LRT: Egyszerű, de jó elsütőbillenytű

A tok alsó részén elhelyezett elsütőegységet már gyárilag alaposan beállították. Így megspóroljuk a finombeállítást az egyszerűen beépített, állítható nyomópontos match elsütőbillentyűn, aminek az ellenállása 1.060 g, működése pedig egyenletes volt. Az elsütőszerkezetet egy háromállású biztosítóval kombinálták, amit a Sturm, Ruger & Co. 2006-ban vezetett be az M77 Hawkeye szériánál.

A lövésre kész állás mellett a 2. állásban az elsütőbillenytűt zárjuk le, a 3 állásban pedig ezen kívül az ütőszeget és a dugattyúkart is blokkoljuk. Így a zárszerkezet lezárhatjuk és megakadályozhatjuk az akaratlan kinyílást, amikor terepen szállítjuk, vagy biztosított állapotban tölthetjük illetve üríthetjük. A tölténytár AICS (Accuracy International Chassis System) stílusú, műanyagból készült és 10 töltény a kapacitása.

Az állítható nyomópontos match elsütőbillentyűvel rendelkező Ruger M77 Hawkeye LRT-vel gyárilag egy élmény volt a lövés.

Hozzá passzoló céltávcső: Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56

A beszállítónk egy tetszetős, fix és a lőtérre kész csomagban küldte a Ruger M77 Hawkeye LRT puskát Spuhr SR-3000 gyűrűkkel és egy Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56 céltávcsővel. Ez a 750 g súlyú és 39 cm hosszú távcső – 30 mm középtubus átmérővel és parallaxiskiegyenlítéssel a baloldalon – viszonylag kevés pénzért nagyon sokat nyújt.

A magasság- és oldalirányú állítótornyok jó fogású, könnyen leolvasható kezelőelemei a védőkupakok nélkül is abszolút vízállók és finom ¼-MOA (7,5 mm)/klikk egységekkel működnek. A MOA-2 célkereszt középső célzó pontja 32x nagyításnál csupán 7 mm-t takar 100 méteren. A 36 méter után parallaxismentes távcsőnek azonban az optikai teljesítménye is lenyűgöző a borotvaéles képpel és az átgondolt „Zero Stop” funkcióval.

Más gyártóknál ez a funkció gyakran csak egy egyszerű ütköző, ami megakadályozza, hogy a belövés után ezen ponton túl tudjuk tekerni. Viszont a Sightron céltávcsőnél ezt a „Zero Stop” funkciót pontosan beállíthatjuk. Egy a magasságállító torony alatt tárolt gyűrűt kell csupán feltekerni három csavar kioldása után, ami ezután ütközőként funkcionál. Mivel a gyűrűt pontosan elhelyezhetjük, meghatározhatjuk, hogy hány klikkel mehessünk nulla alá. Így a pozíció vagy lőszer váltása után is lehetőségünk van változtatások elvégzésére.

A Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56 céltávcső taktikai lövészethez készül, ahogy a neve is mutatja, és a jó ár-teljesítmény arányával győz meg.

A Sightron „Zero Stop” szerkezet egy további különlegessége az, hogy az ütközővel a skála is felcsavarodik és így mindig nullánál kezdődik. A Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56 csupán 1.376,- Euroba kerül és sokat segített abban, hogy a tesztpuska teljesítményét kihasználhassuk a 300 méteres teszten.

A kedvező árú Ruger M77 Hawkeye LRT csomagnak (Spuhr SR-3000 gyűrűkkel és Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56 céltávcsővel) köszönhetően a lehető legjobban felkészültünk a tesztlövészetre.

A Ruger M77 Hawkeye LRT ismétlőpuska a lőtéren

A teszt első részében a Ruger M77 Hawkeye LRT-t 100 méteren lőttük be és elkészítettük az első szórásköröket. 9 fajta lőszer állt rendelkezésünkre, ebből 4 kézzel töltött, 120 – 147 Graines lövedék súlyokkal 6,5 Creedmoor kaliberben. Itt már 9-ből 5 lőszerrel sikerült elérnünk a 0,5-MOA/15-mm alatti szóráskört.

A legjobb 8 mm-es egyéni eredményt a Hornady 120 Grains ELD Match gyári lőszerrel értük el. Ezt szorosan követte a kézzel töltött lőszerünk, ami 42,0 Grain Hodgdon Superformance töltetből és a 140 Graines Hornady ELD Match lövedékből állt. Ezek a jó eredmények csak növelték az elvárásainkat az előttünk álló 300 méteres teszttel kapcsolatban.

Ezért a pontos 4-es csoportért (kézzel töltött lőszer, 300 méteren) a Ruger M77 Hawkeye LRT ismétlőpuska felelős, a fent baloldalon lévő kihúzóért a tesztelő lövész.

Erre az 5-ös csoportra, aminek a szórása 36 mm szintén jó ránézni (Hornady 147 Grains ELD Match gyári lőszer, 300 méteren).

Itt sem csalódtunk. Egy kitűnő 16 mm-es 4-es csoportot sajnos egy elkerülhető lövészhiba 61 mm-re növelt. Itt egy kézzel töltött 43,0 Grains Hodgdon Superformance-ből és 136 Graines Lapua Scenar lövedékből álló lőszert használtunk.

Az összes kézzel töltött lőszert a Hornady „OAL Gauge” és „Bullet Comparator” mérő idomszerek segítségével idomítottuk hozzá a tesztfegyver legkisebb forgás nélküli röppályájához, a töltények még a tárba is befértek.

Ruger M77 Hawkeye LRT ár és összegzés

Nincs kétség afelől, hogy 1.713 Euroért a Ruger M77 Hawkeye LRT-vel egy nagyon jó ismétlőpuskát kapunk a gyakorlatban jól használható felszereltséggel, aminek a működése és teljesítménye is meggyőző. A 300 méteres eredmények megmutatták, hogy Long-Range bevetésre is alkalmas, ahol a viszonylag új 6,5 Creedmoor kaliber is nagyon jól bevált.

Aki egy kicsit szeretné növelni a teljesítményt, az szintén jól járhat a Hornady által fejlesztett 6,5 Precision Rifle Cartridge (PRC) tölténnyel, ami 60 m/s-mal több kezdősebességgel rendelkezik. Mindent egybe véve a Ruger M77 Hawkeye LRT minden centet megér véleményünk szerint.

A Ruger M77 Hawkeye LRT ismétlőpuskával és a Sightron SIII Long Range Tactical 8-32×56 céltávcsővel egy nagyon erős belépőt kapunk a továbbra is népszerű Long-Range sportágba.

A gyártó honlapján további információkat találhattok a Ruger M77 Hawkeye LRT-ről.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!