A solingeni PUMA késgyártótól származik a la caza stag I összecsukható kés, ami 3 funkcióval rendelkezik. De milyen élesek a pengék és milyen jól vág a csontfűrész? Ez kiderül a vadász zsebkés felhasználói tesztjéből.

Írta: all4hunters // GearTester felhasználói teszt

A ismert Puma vállalat már kezdetektől fogva olyan késeket gyárt, amiket kimondottan vadászathoz, horgászathoz és szabadtéri tevékenységekhez terveztek. Itt innovatív termékeket gyártanak hagyományos kézművességgel a legjobb anyagokból. Ezért fogtunk egy összecsukható kést fűrésszel és zsigerelő pengével a solingeni kovácsműhelyből és elvittük a vadászatra.

Egy kés épp úgy fegyvernek számít, mint egy puska. És számtalan létezik. Kicsi, nagy, olcsó, drága, éles, kevésbé éles – és még sokáig sorolhatnánk. Épp úgy, mint a hosszú és rövid fegyvereknél, nagy szerepet játszik az egyéni ízlés, ami a formát, kinézetet és felhasználási területet illeti. Egy kis zsigerelő kés ugyan a vadak feldolgozásához optimális, de azzal nem tudjuk leszúrni a rejtekhelyén lévő sebesült vaddisznót. Ez fordítva is igaz, amikor egy széles nagy késsel próbáljuk meg az őzet kizsigerelni.

Kézzel készült és jó ránézni – a PUMA la caza stage I.

PUMA vadászkések: Minőség iparművészettel

Felhasználás szerint a kés pengéjét több szögben élezték, hogy optimálisan megfeleljen az adott felhasználásnak. A penge utóélezése, ami a durva vadászatokon szükséges, egy olyan tulajdonság, ami minőségileg osztályozza a kést. Itt nem az a kérdés, hogy kell-e élezni, hanem sokkal inkább az, hogy mikor és milyen gyakran. Ez függ az acél típusától és keménységétől.

 

Egy kemény acélt jóval ritkábban kell élezni, mint egy lágyat, de a keménysége miatt nehezebb is megmunkálni. Az acél a specifikus gyártás, az összetétel és a hőkezelés által kapja a különleges tulajdonságokat.

A vadász zsebkés markolata szarvasagancsból készült és optikailag is nagyon jó benyomást kelt.

Az olvasztás közben még egyes nyomelemeket kevernek az acélba, hogy elérjék a kívánt keménységi fokot. Az olyan elemek, mint a mangán, molibdén vagy foszfor a szerkezeti sűrűséget és az acél erősségét javítják. A beolvasztás után a kívánt késformára alakítják az acél, majd még egyszer felhevítik. Eközben a befogott nyers kést több tonna nyomással alakítják a kívánt formára. Így érik el az acél különleges szerkezetét, ami nagyon ellenállóvá teszi.

 

A PUMA vadászkések nagy részét kézzel készítik. Nem utolsó sorban ezért számítanak csúcsminőségű termékeknek.

A PUMA la caza stag I vadász zsebkés

A „la caza stag I” összecsukható vadászkés a „la caza stag vadász zsebkés-szériából” származik. Ez a kés rendelkezik egy hagyományos pengével, egy zsigerelő pengével és egy fűrésszel. Egy igazi mindenes kés, majdnem minden feladatra. A hagyományos penge hossza 84 mm, vastagsága pedig 2,8 mm. Egy biztosító megakadályozza, hogy akaratlanul összecsukjuk a pengét. Ha kicsit megnyomjuk a markolatban található biztosítót, a zár kiold és becsukhatjuk a fő pengét.

A zsigerelő penge 70 mm hosszú és 2,5 mm vastag. A hegye lekerekített, így nem szúrjuk meg a beleket akaratlanul. A csontfűrész 85 mm hosszú és 2,3 mm vastag. Az összes penge molibdén-vanádium acélból készült (keménység: 56-58 HRC). A markolat rész belül nemesacél kívülről pedig szarvasagancs betétek díszítik. A kés összecsukva 11 cm hosszú, súlya pedig kb. 200 g.

A PUMA vadász zsebkés 70 mm hosszú zsigerelő pengéjének lekerekített hegye megakadályozza a belek véletlen megszúrását.

Kitűnően alkalmazható a kis és közepes vadak zsigereléséhez. Itt különösen a zsigerelő penge tesz jó szolgálatot.

A fűrésszel az őzvadak, vaddisznók és még a szarvasok mellkasát is problémák nélkül felnyithatjuk. Csak a nagyon erős vadaknál éri el a korlátait a kés a pengehossz miatt, ha egy vágással akarnánk dolgozni. De mégis elég a fő penge ahhoz, hogy például sebesült őzeket leszúrjunk.

Egy vadász összegzése a PUMA la caza stag I összecsukható késről

A pengék megszokottan kiválóan kidolgozottak és nagyon élesek. Kb. 30 csülkös vad után éleztem először a két pengét, hogy visszaállítsam a kezdeti élességét. Ez egy kielégítő teljesítmény. A kés azonban optikailag is jó, a szarvasagancs markolatnak köszönhetően nemes hatása van. Az egyetlen negatívum, hogy tok nélkül kapjuk. Egy kis bőrtok nagyon praktikus lenne. A kés azonban jól elfér a nadrágzsebben és mindig nálunk lehet.

Egy igazi mindenes, amivel közel minden szituációra jól fel vagyunk készülve. Egyedül a nagyobb sérült vad leszúrása nem ajánlott, mert ehhez nem elég hosszú a penge hossza. Egy klasszikus vadász zsebkés, ami 158,- Euroért egy jó ár/érték arányt ad.

PUMA IP la caza stag I vadász zsebkés műszaki adatok:
Modell: PUMA IP la caza stag I
Penge hossza: 84 mm
Penge vastagsága: 2,8 mm
Penge rögzítése: back lock
Zsigerelő penge hossza: 70 mm
Zsigerelő penge vastagsága: 2,5 mm
Fűrész hossza: 85 mm, fogazás 45 mm
Fűrész vastagsága: 2,3 mm
Acél / keménység: Molibdén-vanádium / 56-58 HRC
Hosszúság összecsukva: 110 mm
Kés súlya: 202 g
Borítás: Szarvasagancs
Bakni: Nemesacél

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!