Sziasztok, ebben a cikkben egy Pulsar FN455 készüléket mutatok be Nektek. A digitális éjjellátónál az ismert FN155 készülék utódjáról van szó. Az alacsony 1300 € eladási árával ez a kétfunkciós készülék egy jó belépő az éjjellátók világába. Felszerelhetjük egy céltávcső elejére, de egy okulárral kitűnően alkalmazhatjuk a vadak éjszakai megfigyelésére is.

Általános:

A Pulsar FN455 egy CMOS HD 1280×720 érzékelővel rendelkezik, ami egy kontraszt-gazdag fekete-fehér képet ad. Egy AMOLED kijelzővel rendelkezik, aminek 1746×1000 a felbontása. A csomag tartalma a töltőkábel, akkumulátortöltő és egy LED infravető mellett egy 5x nagyítású okulárt is tartalmaz. Az FN455-nek nincs nagyítása. Egy nappali optikával maximum egy 8x nagyítás ésszerű. Ezen felül már egy pixelsalátát kapunk. A fotó és videó felvételekhez egy nagy 16GB-os tárhely áll rendelkezésre. Az extrémen gyors bekapcsolási idő, ami kevesebb, mint három másodperc, azonnal használhatóvá teszi a készüléket, amikor szükség van rá. Az FN455 robusztus benyomást tesz és nagyon jó a kivitelezése. A készülék nem a legkönnyebb, 717g infravető és adapter nélkül. Ezért egy jó csatlakozás szükséges a fegyver és a nappali optika között, ha nem akarjuk, hogy a céltávcső elvándoroljon a szerelékben. A Pulsar FN455 IPX7 védelemmel rendelkezik és így védve van minden fajta csapadék ellen. A készüléket ösztönösen lehet kezelni a négy gombbal. A tetején található egy forgatható gomb, amivel az élességet állíthatjuk be.

Energiaellátás:

Az energiaellátás egy hatalmas előny azoknak, akik egy Helion hőkamerával rendelkeznek, mert az FN455 szintén egy bevált B-Pack akkumulátorral működik.

A gyorsan cserélhető IPS7 6400 mAh akkumulátor a tesztelésnél 8 óra 23 percen keresztül bírta. Ez természetesen változik a belső infravető és WLAN funkció használatától függően. Természetesen használhatunk egy nagyobb B-Pack akkumulátort is. Véleményem szerint azonban felesleges, mert az éjjellátót még terjedelmesebbé és nehezebbé tennék, mint amilyen már amúgy is.

A SumLight funkció:

Az FN155 előddel ellentétben az FN455 egy új funkcióval rendelkezik. Ez lehetővé teszi egy külső fényforrás nélküli vadászatot a rossz fényviszonyoknál. A gyártó szerint ez egy algoritmuson keresztül történik, ami növeli a készülék érzékenységét, de nem veszít a képminőségből. Így gyakran elég a holdfény vagy a szórt fény, hogy vaddisznóra vadászhassunk. Egy kiegészítő infravetőre nem feltétlen lesz szükség. Meglepődtem ezen SumLight funkció teljesítményén.

Íj célpont „vadmalac” 30 méterre a SumLight funkcióval.

Ahogy az összehasonlítási képeken látható tisztán elejthetünk egy vadmalacot 30 vagy 50 méterről. A felső képet rossz szórt fénynél és felhős időben csináltam (a céltávcsővel nem volt felismerhető a disznó). Ennek ellenére egy nagyon kívánatos egy kiegészítő fényforrás elhelyezése a készüléken, hogy javítsunk a célpont beazonosításán és növeljük a technika effektív hatótávolságát.

Az infravető:

Fontos: Adott tartományban a törvény tilthatja az infravető fegyverre való felszerelését. A csomag tartalmaz egy levehető Pulsar infravetőt, amit Picatinny sínnel rögzíthetünk az FN455-re.

A Pulsar FN455 „kereső üzemmódban” okulárral és standard vetővel.

Ha adapterrel felszereljük egy fegyverre előtétként, akkor egyszerűen levehetjük olyan helyeken, ahol nem engedélyezett. Ez egy nagy előnye azokkal a hátul tét megoldásokkal ellentétben, amiken fixen rögzítve van az infravető.

Pulsar FN455 infravető nélkül, készenáll a céltávcsőre való felszerelésre.

A Pulsar LED infravető hullámhossza 940 nm, így láthatatlan. Az FN455 látja el energiával és három fényerő fokozata van. Sajnos van néhány hátránya, mint pl. a gyenge világítás a kép felső tartományában, valamint gyenge teljesítmény nagy távolságokon. A hozzá tartozó Pulsar infravetőt sajnos sem megigazítani, sem fókuszálni nem lehet.

Éppen ezért az FN455-öt felszereltem egy LASERLUCHS LA850-50-PROII infravetővel a megfigyeléshez.

LASERLUCHS LA850-50-PRO-II az FN455-ön

Ezt a lézeres infravetőt az LA-BRACKET03 szerelékkel jól lehet igazítani és fókuszálni. Az erdőben ez gyakrabban szükséges, hogy megakadályozzuk a fény visszaverődését az oldalt lévő ágakról vagy fákról.

Összehasonlítási kép egy 30 méterre lévő, vadmalac méretű íj célpontról. Balra a SumLight funkcióval, középen a Pulsar infravetővel, jobbra pedig a Laserluchs LA850-50-Pro-II-vel

Összehasonlítási kép egy 50 méterre lévő, vadmalac méretű íj célpontról. Balra a SumLight funkcióval, középen a Pulsar infravetővel, jobbra pedig a Laserluchs LA850-50-Pro-II-vel

Az 50 méterre lévő összehasonlítási képen közvetlenül látható, hogy megéri befektetni egy fókuszálható infravetőbe. Egy a szemre 100% biztonságos és kiváló minőségű lézer természetesen kötelező.

Összehasonlítási kép egy 100 méterre lévő, vadmalac méretű íj célpontról. Balra a SumLight funkcióval, középen a Pulsar infravetővel, jobbra pedig a Laserluchs LA850-50-Pro-II-vel

Még 100 méteren is jól felismerhető a disznó. Az elejtéshez véleményem szerint elég lenne egy infravető.

 

A lövés teszt:

Mint mindig a lövés teszt dönti el egy kétfunkciós készülék gyakorlati használhatóságát. A digitális éjjellátók előnye, hogy nappal is be lehet őket lőni. A képcsöves készülékek sérülhetnek nappal. Ugyan nem kell őket belőni, de ott is szükséges legalább pár ellenőrző lövés, hogy a találatpont helyzetet ellenőrizzük. Ez a minimum a vadászokhoz méltó vadászatnál.

A Pulsar FN455-öt egy négypontos bajonett szerelékkel szereljük fel. A tesztelésnél egy Rusan adaptert használtunk, amely vadászat közben a fegyveren maradt. A négypontos bajonett szerelék szintén megbízhatónak és megfelelő ismétlési pontosságúnak bizonyult. Így gyorsan fel lehet tenni az FN455-öt. Az én kombinációmnál (fegyver, szerelék, optika) 8 cm-es eltérést tapasztaltam 80 méteren. Leggyakrabban azonban azt lehet olvasni, hogy nem volt szükség belövésre. A korrekciót gyorsan és probléma nélkül elvégeztem.

Szóráskép az FN455-tel 80 méteren közvetlenül az első felhelyezés után, belövés előtt. Felszerelés: Blaser R8 (.308win, 42 cm cső, Ase Utra Sl7i) Leica Fortis6 2-12×50 céltávcsővel egy Dentler szereléken 30 mm gyűrűkkel.

A szóráskép viszont pozitív csalódást okozott nekem (minden lövés után levettem és újra feltettem az FN-t). Egy kis tipp: A legjobban egy fekete karton vált be pink erdőjelölő festékkel. Itt nagyon jó volt a kontraszt.

Streamvision Applikáció:

Az applikáción keresztül frissíthetjük az FN455 szoftverét. Így mindig aktuális lesz a készülék és profitálhatunk a jobb teljesítményű szoftverből. Az okostelefonra való képátmásolás a Streamvision applikáción keresztül, valamint különböző beállítások elvégzése, mint pl. kontraszt vagy fényerő szintén elvégezhetők, mint a Helion szériánál.

A fotók és videók (hanggal) átmásolását is lehetővé teszi az applikáció. Ez azonban sajnos nagyon lassan történik és a Pulsarnak sürgősen javítania kéne.

Különbségek az FN155-höz képest:

Az FN155 elődjéhez képest az FN455 rendelkezik néhány előnnyel. Magasabb a képfelbontása 1280×720 (FN155: 702×526 Pixel) és így jobb a képminősége. Ezen kívül az FN455-höz egy nagyobb akkumulátort kapunk (IPS7 az IPS5 helyett). Továbbá egy mesterséges fényforrás nélkül is használhatjuk vadászatra, ami manapság nagyon fontos a törvény szempontjából.

Összegzés:

A Pulsar FN455 ár/teljesítmény aránya kitűnő. Lehetővé teszi a vaddisznók kilövését éjszaka, normális vadászati távolságokon (kb. 120 méterig). A vadak felfedezése természetesen nagyobb távolságokon is lehetséges. Így könnyedén meg tudtam különböztetni vaddisznókat és őzeket 350 méteren. Különösen tetszett a hosszú akkumulátor üzemidő és a SumLight funkció. Természetesen azt figyelembe kell venni, hogy a céltávcső egy magasabb nagyításánál pixeles lesz a kép, ami azonban ebben az árkategóriában megbocsájtható. Kívánatos egy gyorsabb átviteli sebesség a videók azonnali megtekintéséhez és kiértékeléséhez a lövés után. A lényeg viszont, hogy a Pulsar FN455-öt bátran tudom ajánlani az olyan vadászoknak, akik egy kedvező árú éjjellátó előtétet keresnek. J o n a s