Az új Pulsar Axion XM30S új firmware-t és egy robusztus, vízálló magnéziumházat kapott és úgy tervezték, hogy tökéletesen passzoljon a kézbe vagy a kabátzsebbe. Az ára csak 1.700,- Euro körül van – így elég könnyű elgyengülni – vagy?  Ideális készülék így a vadászat, felderítéshez vagy megfigyeléshez?

Írta: Aleksejs Vankovs / all4hunters

A Pulsar Axion XM30S egy robusztus, kompakt és felhasználóbarát hőkamera sok hasznos funkcióval.

Az éjjellátok most nagyon divatosak. Egyre több kérdés merül fel – és világos, hogy megpróbáljuk a gyakorlatban tesztelni azt, amit a piacokon kínálnak. Az utóbbi hetekben Aleks kollégánknak lehetősége volt Angliában a hordozható Pulsar hőkamera tesztelésére. Következzen a beszámolója:

„Az Axion XM30S modell mellett döntöttem. A kicsi, könnyű és könnyen kezelhető készülék jól passzol a kézbe és kényelmesen elhelyezhető a mellső zsebbe anélkül, hogy húzná a vállunkat. Azért döntöttem a Pulsar Axion XM30S mellett, mert főleg egyedül szoktam vadászni (vagy kértevőket irtani) és nincs még két kezem, hogy egy további nagy felszerelést használjak. Az ötlet az volt – és még az is – tehát, hogy lassan cserkelek az éjszakában és felderítem a terepet a kézi készülékkel, majd amikor azonosítottam a kívánt célpontot, lőni tudok.

Általános információk a Pulsar Axion XM30S-ről

Az Axion XM30S egy teljesen új Sony kijelzővel rendelkezik néhány dolgot módosítottak az érzékelőn és új firmware-t kapott. Az Axion XM30S egy nagyon kompakt, könnyű és jól kezelhető hőkamera.

Valószínűleg az Axion legfontosabb ismertetőjelei az érzékelők. A hőkamera egy 320×240 Pixeles hőérzékelőt használ 12 µm-os pixelekkel.. A Pulsar Axion ezen kívül rendelkezik egy strapabíró magnéziumházzal, IPX7 védelemmel – ami teljesen vízálló, 960×720 LCOS- és 1.024×768 AMOLED HD mikrokijelzőkkel és működtethető meleg és hideg környezetben is.

Az Axion modell rendelkezik egy beépített stadiametrikus távolságmérővel. Ezen kívül a készülékeknél 8 színpaletta közül választhatunk, hogy a lehetővé tegyük a megfigyelést különböző feltételeknél.

Az Axion XM30S még egy Wi-Fi modullal is rendelkezik. Az ingyenes “Stream Vision” applikációval távvezérelhető az Axion, képeket továbbíthatunk az okostelefonunkra vagy élőben közvetíthetjük a felvételt és megoszthatjuk másokkal.

Ezen felül a Pulsar Axion XM30S rendelkezik egy beépített fénykép- és videófelvevővel, ami az adatokat közvetlenül a belső 16 GB-os tárhelyre menti el.

A Pulsar Axion XM30S nagyon gyorsan bekapcsol (3 másodperc alatt). Ez a hőkamera az APS akkumulátorokat használja. Gyorsan cserélhetők és feltölthetők, ezáltal akár egy 4 órás üzemidőt is elérhetnek. Az akkumulátorokat tölthetjük közvetlenül egy laptopon USB-n keresztül vagy egy APS töltővel.

A 24 mm-es objektív. Az Axion XM30S egy 320×240 hőérzékelővel rendelkezik, 12 µm pixelekkel.

Az új Pulsar Axion XM30S vadász hőkamera műszaki adatai és ára:

Modell:Pulsar Axion XM30S
Ár:1.690,- Euro
Nagyítás:4,5 – 18
Látómező:12,8 m/100m
Közeli fókusz:3 m
Észlelési tartomány:1.300 m
Energiaellátás:APS-3
Üzemidő:4 óra
Belső tárhely:16 GB
Felbontás:1.024 x 768
Érzékelő típusa:LWIR 320×240 / 12 μm
Kép-/videóformátum:jpg / MP4
Vízállóság:IPX7
Ház anyaga:Magnézium
Méretek (Hosszúság x Szélesség x Magasság):143 x 41 x 69 mm
Súly tartozékok nélkül:250 g

Pulsar Axion XM30S – az első benyomás a gyakorlatban:

A vadászpuska, céltávcső és éjjellátó mellett látni igazán, hogy mennyire kompakt a Pulsar Axion XM30S.

A Pulsar Axion XM30S nagyon jól bevált esős környezetben és néhány nagyon meleg napon is szép és éles képet mutatott. Az akkumulátor élettartama mindennek ellenére több mint 4 óra. És ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik színpalettát kellene használni, akkor tényleg egy nagyon jó felszerelés. A menü könnyen átlátható és felhasználóbarát. Úgy gondoljuk, hogy az 1.690,- Euros árral nagyon jó az ár/teljesítmény aránya azért, amit segédeszközként kínál az éjszakai ragadozóvadászatnál!

A Pulsar honlapján további információkat találhattok az Axion XM30S-ről.