2020-as újdonság: A nemzetközi fegyverpiac egyik leghangzatosabb nevű vállalata az SX4 öntöltő puska széria és az SXP pumpás sörétes puska széria új modell változataival rukkolt elő. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az információkat az új puskákról, amik online ünneplik a premierjüket az IWA helyett.

Írta: Stefan Perey

A Winchester SXP Xtreme Dark Earth Defender 12/76 kaliberű pumpás sörétes puska 460 mm-es csővel és 5 töltény kapacitású tárral. Az SX4 9 Rounds Composite egy piros kemény műanyag szállítókofferben érkezik.

Az üresen 3,3 kg-os Winchester SX4 9 Rounds Composite nemes fekete és antracit szürke színű. A 12/76-os öntöltő puskánál – könnyűfémből készült tokkal és a megbízható gáznyomásos töltőrendszerrel “Active Valve”-gázdugattyúval, ami alkalmazkodik minden elképzelhető sörétes lőszer gáznyomásához – a fém részeket egy szürke, nagyon ellenálló permakote felületkezeléssel vonták be, ami egy nagyon attraktív színkontrasztot ad a fekete műanyag agyazáshoz. A választható 28″/71 cm vagy 30″/76 cm hosszú cső 6,5 mm széles irányzéksínnel „back-bored” (hátrafúrt) és a cső alatt elhelyezett csőtárba 8 töltény fér, ami összesen 8+1 lövést eredményez. A puska agyazása egyformán alkalmas jobb- és balkezeseknek, az agyazás hátsó része 362 mm hosszú a pofadék lejtése 44mm az agytalp lejtése pedig 51 mm. A gyors kezelhetőséget garantálják a nagyméretű kezelőelemek. Az adogató és a kioldógomb nikkel-teflon bevonatú, hogy jobban csússzon és korrózióálló legyen. A nagyméretű elsütőbillentyű-kengyel megkönnyíti a puska kezelhetőségét, ha hideg van és kesztyűben kell lőni. Az új Winchester  SX4 – 9 Rounds Composite idén Júniustól lesz kapható és kb. 1.200,- Euro lesz az ára.

A 3,3 kg-os Winchester SX4 9 Rounds Composite 12/76-os öntöltő puska – 8 töltény kapacitású tárral – választható 710 mm vagy 760 mm hosszú “back-bored” csővel.

Wincherster SXP Xtreme: egy „a földdel összekötött” pumpás 12/76 kaliberű modell a Winchestertől, szuper áron

Szintén tetszetős az új Winchester SXP Xtreme Dark Earth Defender 12/76 kaliberű pumpás ismétlő sörétes puska, ami a “Flat Dark Earth” föld színű és fekete részeivel (elsütőbillentyű-kengyel egység, tárcső, hőpajzs, csőszájtoldás, picatinny sín a tokon, pofadék és agytalp) tűnik ki. A pumpás sörétes puska könnyűfémből készült tokkal egy 18″/460 mm hosszú, belül kemény krómozott csővel rendelkezik lyukas hőpajzzsal és “Door Breache” kialakítású csőszájfékkel, ami kapható huzagolt belső profillal is, ez kizárólag sörétes csőbe való lövedékek (“Slugs”) kilövésére alkalmas. A csőszájféket kicserélhetjük egy hengeres choke-kal, amit szintén tartalmaz az csomag. A műanyag agyazás kialakításának köszönhetően jó fogású, mérete pedig állítható hosszban és dőlésben, távtartókkal. A cső alatt elhelyezkedő csőtár kapacitása 5 töltény, ami a töltényűrben elhelyezkedő további tölténnyel összesen 5+1 lövést eredményez. A MIL-STD-1913-szereléksínen egy mechanikus “Ghost Ring” irányzék található ezt kombinálták egy magas célgömbbel a csövön. Az SXP Xtreme Dark Earth Defender modell szintén idén nyár elejétől lesz kapható, az ára pedig 638,- Euro lesz sima csővel és 731,- Euro huzagolt csővel.

Már várjuk az első tesztfegyvereket.

Az SXP Xtreme Dark Earth Defender felszereltsége: Szereléksín Ghost Ring-irányzékkal a könnyűfémből készült tokon. Hőpajzs, …

… Torkolattűz tompító és oldalsó, rövid picatinny szereléksín a cső-csőtár egységen.

Az amerikai gyártó honlapján további információkat találhattok az új Winchester sörétes puskákról.