A sikeres vadászat érdekében add a Leupold Custom Dial System® (CDS)-t a Leupold céltávcsőhöz.

Leupold távcsöveddel nézelődsz és észreveszel egy trófeabakot, amint kimozdul a fasorból és átmegy egy mezőre. A Leupold távolságmérő 327 yardra mutatja, ahogy legelészik és tökéletesen oldalt áll.

De itt a probléma. Lelkiismeretes vadászként megnéztél egy ballisztikai táblázatot az adott vadásztöltényhez, és előzetesen kiderítetted a lövedék esését különböző távolságokban. Leírtad az információt egy darab papírra és felragasztottad a puskatusra. A papírt azonban az aljnövényzet erős harmatja teljesen átnedvesítette, és most veszed észre, hogy a számok a felismerhetetlenségig elkenődtek.

 

Vagy megjegyezted a lövedékesés adatot – de a bika egy 12 pontos és nagyon széles a terpesztése, emiatt pedig remegsz és izgulsz. Ebben az adott pillanatban egyszerűen nem tudod felidézni: 2.7 vagy 3.5 MOA fölétartás ezen a távolságon.

És itt a trófea bika vissza ballag az erdőbe és soha többé nem látod.

Itt egy jobb vadásztörténet. 327 yardot mértél a bikánál és azonnal oda tekered a Custom Dial System (CDS)-t a Leupold céltávcsöveden a megfelelő fölétartásra, pontosan becélzod a bika létfontosságú szerveit, kifújod a levegőt és meghúzod a ravaszt.

 

Trófea elejtve!

Olyan sok tényező befolyásolja a lövedék útvonalát, különösen a távolság növekedésével. Az elfoglalt életünkben kevés embernek van ideje teljesen belemerülni a lőszer ballisztikába minden használt lőszernél. Azonban az etikus vadásznak a lehető legjobb lövést kell leadnia mindig és minden körülmények között.

A ballisztika teljes megértése ijesztő lehet. Éppen ezért a Leupold Custom Dial System® (CDS) beépíti a lőszered ballisztikáját a függőleges tárcsába a Leupold CDS kompatibilis céltávcsövedbe.

A CDS-el csak megméred a célpont távolságát, odatekered a tárcsát a számhoz és középre célzol. Nincs több fölétartás vagy lövedékesés célkeresztek, nincs több ballisztika számítás. Csak pontos és gyors lövések minden alkalommal.

Minden Leupold CDS-modell egy ingyenes egyéni tárcsázásra jogosult, és jelenleg több mint 50 modell található a CDS-kínálatban. A CDS céltávcső szériákba tartoznak a VX®-6HD 4-24x52mm, az igásló VX®-5HD 3-15x44mm és a 2022-es újdonság VX®-3HD 4.5-14x40mm, ami lenyűgöző teljesítményt és elit optikai tisztaságot nyújt egy lenyűgözően erős és könnyű csomagban.

Na már most, minden CDS modell egy szabványos MOA vagy MIL tárcsával érkezik a dobozban. De, hogyan kaphatod meg a saját CDS tárcsádat?

Amikor megvetted a Leupold céltávcsövedet és felszereled a puskádra, belövöd a puskát az adott lőszerrel, amit a vadászathoz használni fogsz. A nulla távolságok lehetnek 50-200 yardig, általában 100 yard a szabvány.

Majd menj fel a Leupold CDS megrendelő oldalra.  Az űrlapon meg kell adni a céltávcső sorszámát. Majd add meg a lőszered ballisztikus információit, ez általában megtalálható a lőszer dobozán vagy a gyártó honlapján. Ez a ballisztikus adat tartalmazza:

  • Töltény és kaliber
  • Lövedék súlya
  • Lövedék gyártó/márka
  • Lövedék típusa
  • Ballisztikai együttható
  • Lövedék sebesség a torkolatnál
  • Sight magasság

Még egy lehetőség a lövedék sebesség megállapítására: chronograph-fal határozd meg a vadász lövedékek sebességét (fps). Általában elég, ha tíz lövedék sebességének átlagát vesszük.

Na már most, a lőszered megadott sebessége a gyártó dobozán vagy a honlapon egy olyan puskából származik, aminek adott hosszúságú a csöve és különbözhet a puskád csőhosszától. Egy hosszabb csőnél általában nagyobb a torkolati sebesség, míg egy rövidebb csőnél alacsonyabb.

Ezen kívül meg kell adni annak a környezetnek az adatait, ahol a legtöbbször lősz, mégpedig: Átlagos magasság és átlagos hőmérséklet. Mindkettő befolyásolhatja a lövedék útját.

Add meg az adatokat az online CDS űrlapon, és a Leupold elvégzi a többit. A szállítás 4-6 hét.

A Leupold lézerrel gravíroz egy új függőleges tárcsát, ami megfelel az adatoknak és elküldi Neked a CDS-t. Cseréld ki a szabvány MOA vagy MIL tárcsát a céltávcsövön az új CDS változattal, és a céltávcsöved most már tökéletesen össze van hangolva a lőszered és puskád ballisztikájával.

Természetesen rendelhetsz további CDS tárcsákat is különböző lőszerekhez, $80.00-ba kerülnek a továbbiak. A tárcsák gyorsan kicserélhetők a csavarok kioldásával.

További információkra van szükséged? A Leupold rengeteg instrukcót és videót nyújt a CDS-ről és optikákról a honlapjukon.

Így, ha életed bikája kilép az erdőből 180, 270 vagy 327 yardon, akkor csak tekerd a CDS-t a megfelelő MOA vagy MIL fölétartás értékhez, célozz és lőj. Igen, tényleg ennyire egyszerű és a Leupold CDS lehetővé teszi. B r i a n  M c C o m b i e

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!