A vadászaton melyik céltávcsövet használjuk és mihez? Van olyan modell, ami gyakorlatilag mindent tud? A Minoxnak van egy ilyen mindenes céltávcsöve, ami tekintélyes funkciókkal rendelkezik. Alaposan szemügyre vettük az új MINOX 3-15×56-ot és leteszteltük Nektek. Készítettünk egy videót is hozzá.

Írta: Alexander Losert

MINOX – egy német optika márka, aminek történelme van. De jelenleg sok változás is van. Nemrég költöztek Wetzlarból Isnybe, mert a MINOX a Blaser Group tagja. Év eleje óta új arculata van a márkának és új weboldala és természetesen sok új terméke. De egy valami nem változott: A vállalat kiváló minőségű optikákat fejleszt és árul, amiknek még az ára is jó. Úgy mint az új MINOX 3-15×56 céltávcső. Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet tölt be az új modell, azt a választ kaptuk, hogy egy „mindenes”. Részletesen elmagyarázzuk, hogy ez mit jelent, és mit tud az új távcső.

Megszokott Minox minőség:

De mit kapunk 1.499,- Euroért? Kívülről kezdjük a nagy kezelőelemekkel: A magasság- és oldalirányú állítótornyok kényelmesen elérhetőek (1 klikk 1 cm változtatást jelent 100 méteren) és problémamentesen, jól hallhatóan kezelhetők. A baloldalon található a parallaxiskiegyenlítés és a beállítás a megvilágított célkereszthez (a 2. képsíkban), ami különböző fokozatokkal rendelkezik. Mindenekelőtt az első pont nem természetes ebben az árkategóriában, de ez is a termék mellett szól. További pluszpontok a jobb betekintés a nagyobb kilépő pupilla és a nagyobb szemtávolság által, amit ez a távcső lehetővé tesz. Ezáltal kényelmesen látunk az optikán keresztül – és elkerüljük azt a veszélyt, hogy a céltávcsőtől egy „emléket” kapunk lövéskor. De egy dolog különösen kitűnt: a jó fényáteresztés. 94%-os értéket adtak meg, amit egy DIN szabvány szerinti jegyzőkönyv támaszt alá. Ezáltal a MINOX felkerül a lényegesen drágább konkurens termékek közé a csúcskategóriába.

A szintén új Brenner BR20-szal teszteltük a MINOX 3-15×56-ot a terepen.

A gyakorlati véleményünk az új MINOX 3-15×56-ról:

A műszaki adatok alapján egy jó és ezen az áron abszolút meggyőző fényerős termék. De az elmélet csak az egyik kritériumot adja. Éppen ezért mentünk ki terepre, hogy megnézzük mit tud a távcső valójában. Vadászfegyverként egy Brenner BR20 .308 Winchester kaliberű puska szolgált. Először egy vadtakarmánnyal bevetett tisztásra mentünk az erdőbe. Itt 100 méterig kellett lefedni a távolságokat. A parallaxisnál beállítottuk a megfelelő távolságot aztán szorgalmasan tekertük a nagyítást. Minden borotvaéles maradt. A fokozat nélküli nagyítás passzolt, nem volt homályosság a peremen vagy más feltűnőség. A parallaxiskiegyenlítés és a nagyítás is könnyen kezelhető a kialakításnak köszönhetően. Mindenek előtt azonban a borotvaéles kép nyűgözött le. Ezután kimentünk a mezőre, ahol a távolságok már 100 méter felett voltak.

Recézéssel és karral: A MINOX 3-15×56 nagyítása egyszerűen kezelhető – kesztyűben is.

Egy távolságmérővel különböző pontokat (fákat, bokrokat, magasleseket, stb.) mértünk be és ránagyítottunk a céltávcsővel. A távolságok 350 méterig terjedtek, a kép éles maradt és a tárcsákat kényelmesen tudtuk tekerni fokozatmentesen. A világítópontot is bevetettük különböző fokozatokban. Nem rojtosodott ki és nem világította túl a középpontot. Mindent egybe véve a MINOX mindenes az összes helyzetben jó benyomást tett. 760 grammal nem egy könnyű távcső – ezért azonban nem találunk rajta műanyagot, hanem egy ellenálló, karcmentes céltávcsövet kapunk, ami nem kényes. A felszereltség is meggyőző volt. Az automatikus kikapcsolás, amit egy helyzetérzékelő vezérel valamint a 3 óra utáni autokikapcs kíméli az elemet. A világítópont automatikusan újra bekapcsol, mihelyt újra lövőhelyzetbe kerül a céltávcső. Ez egy okos megoldás.

A MINOX mindenes céltávcső műszaki adatai

Modell:MINOX 3-15×56
Ár:1.499,- Euro
Nagyítás:3-15
Zoom:5x
Objektívátmérő:56 mm
Látómező 100 méteren:11,9 – 2,3 m
Szemtávolság:100 mm
Dioptriaállítási tartomány:± 2,5
Magasság- és oldalirányú állítás:1 cm / klikk
Célkereszt állítási tartomány:± 55 cm
Parallaxis kiegyenlítés:igen
Megvilágított célkereszt:igen
Fényáteresztés:94%
Képsík:2.
Középtubus átmérő:30 mm
Teljes hossz:372 mm
Súly:760 g

Teszt-összegzés: MINOX 3-15×56: A kezdő vadászok és nem annyira tehetős vevők számára is egy jó választás – strapabíró, megbízható, optikailag jó.

Mindenesként mutatták be és jól is lehet használni mindenesként a vadászaton – ez az összegzésünk a MINOX 3-15×56 tesztről. Aki szeretne egy jó céltávcsövet, aminek széles az alkalmazási területe és le tud mondani a csúcstechnológiás funkciókról, valamint nem akar „lyukat ütni a pénztárcájába”, az gondolkodás nélkül lecsaphat erre a termékre. 1.499,- Euroért a vásárló egy nagyon jó optikai tulajdonságokkal rendelkező távcsövet kap. Ennél a modellnél tudatosan hagyták el a rengeteg műszaki kütyüt. Hiába keressük az applikációs összekapcsolást, a ballisztika számítót és egyéb segédeszközöket. Egy strapabíró, értékes céltávcsövet kapunk tekintélyes fényáteresztéssel, 30 év garanciával, Made in Germany és ráadásként a felpattintható lencsevédőket (eredeti Tenebraex). Emiatt: Mindegy, hogy erdőben, mezőn vagy hegyekben vadászunk a Minox mindenese mindenhez megfelel. És főleg ami a fiatal vadászoknak kellene komolyan elgondolkodniuk ezen a Minox mindenesen, akiknek jó néhány dologba pénzt kell fektetniük, kimondottan a lesvadászathoz. A három új modellből egyedül az 56-os modell rendelkezik parallaxiskiegyenlítéssel.

A magasság- és oldalállító tornyokat kupakok védik a MINOX 3-15×56-on.

A Minox 2020-as vadászoknak szóló új ajánlatában jelenleg két további modell található hajtóvadászathoz és szürkülethez.
– Egy 1-5 x 24
– Valamint egy 2-10 x 50 változat

Az összes modell világítópontos és választható belső sínes kivitelben is. A tesztelt modellnél a felár 200.- Euro.

A MINOX honlapján további információkat találhattok a 3-15×56-os vadász mindenesről.