Korábban már bemutattuk a könnyűfém vázas precíziós puskát, a Ruger Precision Rifle (RPR) a 6,5 mm Creedmoor és .308 Winchester közepes kaliberekben. Az amerikai gyártó következetesen bővítette ezt a szériát kiskaliberű és Magnum változatokkal és hű marad a szériához, sok fegyver kevés pénzért. A fiatal RPR-t teszteltük .338 Lapua Magnum kaliberben.

Írta: Stefan Perey és Michael Fischer / caliber

Megnövelt teljesítmény: A Ruger Precision Rifle az új magnum változatban, .338 Lapua Magnum kaliberben, Nightforce Ultralight szerelékkel és Nightforce NXS 5,5-22×56 céltávcsővel felszerelve MOAR célkereszttel.

Ilyen áron tudomásunk szerint manapság nem lehet kapni jó minőségű, magnum kaliberű mesterlövészpuskát egy sokoldalúan állítható alumíniumvázzal és csúcs felszereltséggel. Már ezért is érdemes közelebbről megvizsgálni a .300 Winchester Magnum és .338 Lapua Magnum kaliberben kapható RPR-t. Valószínűleg az amerikai Sturm, Ruger & Co. vállalat érdeme, hogy pont jó időben, 2015-ben adták ki a Ruger Precision Rifle (RPR)-t első gyártóként, ami egy a gyakorlathoz közel álló, teljesen felszerelt alumíniumvázas precíziós puska, amit a civil piacon kínálnak egy addig hihetetlenül alacsony áron. Azután felrobbant a piac ezen része, ma pedig alig tudunk választani a sok ajánlat közül.

A Ruger Precision Rifle a természetes környezetében: A lőtéren.

A Ruger a precíziós puskájával – széles választékban

A küllemben ugyanolyan peremgyújtású ismétlőpuska Ruger Precision Rimfire az alábbi kaliberekben kapható számos változatban: .17 HMR, .22 Long Rifle és .22 Winchester Magnum. A szintén különböző változatokban kapható, kifejlett mesterlövészpuska jelenleg az alábbi kaliberekben érhető el: 6 mm Creedmoor, 6,5 mm Creedmoor, 6,5 mm PRC, .308 Winchester, .300 PRC valamint .300 Winchester Magnum és .338 Lapua Magnum. Az RPR 4 évvel ezelőtti bemutatója óta már 3 részleteiben különböző modell generáció létezik. Már egy év után megjelent a Ruger Precision Rifle 2. generációja, zárban egy műanyag hosszabbító helyett egy könnyűfém hosszabbítót kapott. Ezen kívül elhagyták a Picatinny sínt kézvédő tetejéről, ami lehetővé teszi az alacsony céltávcső felszerelést. A legújabb 3. generációs Ruger Precision Rifle-nél a kézvédőt M-LOK rendszerrel optimalizálták a KeyMod helyett, markolat mindkét oldalán megtalálható a biztosító, a zárszerkezet pedig kapott egy új korrózió elleni védelmet.

Az RPR Magnum puska részletesen

Az üres állapotban 6,9 kg-os RPR .338 Lapua Magnum felépítése természetesen megegyezik az alap modell széria tipikus AR tulajdonságaival. A Magnum változat is egy  3 masszív reteszelő szemölccsel rendelkező dugattyúzárral rendelkezik 70 fokos nyílással. A zárkamra egy túlméretezett zárfogantyú golyóval rendelkezik, ezt egy 4140-es nemesített acélból készült tok veszi körül (1.7225 acél vagy másképpen 42CrMo4). A tetejére egy céltávcső szereléksínt rögzítettek 6 csavarral, aminek a dőlése 30-MOA az eddigi 20-MOA helyett. Így már kezdtünk félni, hogy problémás lesz 100 méteren belőni a puskát. De tévedtünk, mert ezen a rövid távolságon abszolút nem volt probléma az RPR Magnum belövése, ami részben a mellékelt Nightforce NXS 5,5-22×56-nek is köszönhető volt a nagy, 100 MOA magasságállítási tartománnyal. A zárszerkezet a tok első hídjánál zár és egy csőelőtétben (“barrel extension”), amit az RPR „AR kinézete” miatt gyanítanánk. Az acélozott tok alatt helyezkedik el a 7075-T6 alumíniumból készült markolat, ami egy “Type III” típusú anodizálást kapott a felület tartósságának és kopásállóságának növelése miatt.

Az egyenes vonalú AR kialakítású ismétlőpuska zárszerkezetét a válltámasz behajtása után lehet kivenni.

A zárszerkezet három reteszelő szemölccsel, kezelőbarát felhúzókarral és hátsó hosszabbítással. Az RPR Magnum AICS (Accuracy International Chassis System) stílusú tárt használ, aminek a kapacitása 5 töltény.

A markolatban helyezkedik el a “Ruger Marksman Adjustable Trigger” elsütőszerkezet, aminek az ellenállása 1.000 és 2.270 g között állítható. Ahhoz, hogy az egyenes vonalú AR “In-Line” felépítésnél, ami a visszarúgást is egyenes vonalban vezeti a lővész vállába, a zárszerkezetet gyorsan el lehessen távolítani a tokból, az RPR-t egy balra kihajtható válltámasszal szerelték fel. A zsanírhajlat robusztus kialakítású és elég egy gombnyomás, hogy behajthassuk az agyazást. Ez továbbá megkönnyíti a szállítást és tárolást, ugyanis a magnum változat 133 cm hosszú kihajtott válltámasszal! Az MSR válltámasz rendelkezik az összes olyan állítási lehetőséggel, amivel a lövész egyéni méreteihez testre szabhatjuk. Így a válltámasz hossza éppúgy módosítható mint a pofadék magassági és hosszirányú pozíciója. A gyorsrögzítő rendszer rögzítési szerkezetei nem hagyományos menettel történnek, hanem mélyen lévő hornyokkal, ami gondoskodik az abszolút lövésállóságról. A puha, visszarúgást elnyelő műanyag agytalp előtt a válltámasz alján található egy MIL-STD-1913 szereléksín. Több érintkezési pont a gyorsan záró szíjkengyelhez teszi teljessé a kompletten felszerelt MSR válltámaszt.

Az állítható Ruger Marksman elsütőbillenytű.

A 3. generációs RPR: Műszaki adatok

Modell:Ruger Precision Rifle Gen III
Kaliber:.338 Lapua Magnum
Rendszer:Dugattyúzár 3 reteszelő szemölccsel és 70 fokos nyílással
Puskacső:660 mm hosszú, hidegen kovácsolt match puskacső 5R-profillal, 1-9,375” huzagolással és
Kétkamrás kompenzátorral
Agyazás:Hosszában állítható, behajtható válltámasz magasságban állítható agytalppal, szabadon álló AR-pisztolymarkolat, 457 mm hosszú könnyűfém kézvédő M-LOK rögzítőrendszerrel a kiegészítő alkatrészekhez
Elsütőbillentyű:Állítható “Ruger Marskman Adjustable” nyomópontos elsütőbillentyű 1.000-2.270 g, lemértük
Elsütőbillentyű ellenállása gyárilag 1.278 g
Tár:AICS stílusú, 5 töltény kapacitás
Biztosítás:45 fokos kétállású biztosító a markolatban, ami közvetlenül az elsütőszerkezetre hat
Hosszúság:133 cm/102 cm (ki- és behajtva)
Súly:6,9 kg
Ár:2.656,- Euro

A Precision Rifles .338 Lapua Mag. csöve

A 26″/660 mm hosszú, hidegen kovácsolt és lengő “Heavy Contour” cső 4140-es króm-molibdén acélból készült, a külső átmérője 22,2 mm, a belső profilja 5R, a huzagolás pedig 1-9,375“ (1-238 mm), ezen kívül egy kimondottan hatékony, két tágulási kamrával rendelkező kompenzátorral szerelték fel. A gyártási eljárás és a belső profil hosszú élettartamot ígérnek, ahol az olyan műszaki részletek, mint a központosított töltényűr és a minimális zártávolság a pontosságról gondoskodnak. A puskacsövet egyébként egy hozzáértő fegyvermester könnyedén és gyorsan ki tudja cserélni, aki rendelkezik AR szerszámokkal. A 18″/457 mm hosszú M-LOK könnyűfém kézvédőt egy csőanya csavarral (“barrel nut”) rögzítik a tok elejéhez, mint az AR rendszernél. 4 pozícióban tehetünk rá szereléksíneket. A tetejéről lehagyták a klasszikus optika szereléksínt, hogy a tokon lévő céltávcsövet a lehető legközelebb lehessen felszerelni a csőtengelyhez. A csomag tartalmaz egy rövid szereléksínt, amit ha felteszünk a kézvédő aljára, akkor egy bipodot szerelhetünk fel rá. A zárfedélben található a szerszám a szétszereléshez és az elsütőbillentyű állításához, ahogy megszokhattuk.

Könnyűfémvázas precíziós puska, majdnem 7 kg.

A legkisebb lövész hibák is azonnal meglátszanak 300 méteren és elrontják a szép kicsi szóráskört.

Ellenben 100 méteren csúcs szóráskört ért el.

A Long-Range ismétlővel a lőtéren.

Már a 100 méteres lőtéren meglepett minket az RPR, aminek 8 lőszerfajtával próbáltunk ki a pontosságát, nem csak a nagyon kellemes lövési viselkedés miatt, ami a fegyver súlya és a kompenzátor miatt van, hanem az első osztályú lövési teljesítmény miatt is. Végül is itt sikerült egy csupán 14 mm-es legjobb lőképet elérnünk a Hornady 285 Gains Match gyári lőszerrel. Alig volt rosszabb az eredmény a szintén Hornady 270 Grains ELD-X Hunter Precision lőszerrel, ami 15 mm-es volt. A Sniper Line MEN 250 Grains HPBT is meggyőző volt 18 mm-rel. Az RWS 250 Grains HPBT Target Elite lőszerrel ugyan 4 lövés szintén kitűnő 14 mm-en belül voltak, viszont az 5-ös lövéscsoport végül 24 mm-es lett, valószínűleg egy lövéshiba miatt. Az első teszt után kiadósan megtisztítottuk a puskát, mert már az első teszt alatt 100 lövést adtunk le. És ez a hosszú puskacső megkívánja a megfelelően túlméretezett tisztító pálcát. Szerencsére a beszállítónk minden eszközt mellékelt, hogy a tisztítás a lehető legegyszerűbb legyen. A csomag tartalma nem csak egy tisztító pálca vezető és egy megfelelő hosszúságú tisztító pálca, hanem sok kefe és tapasz is. Így indultunk el a csillogóan tiszta RPR-rel Philippsburg-ba a teszt második részét elvégezni, a 300 méteres lőtéren. Itt észrevettük, hogy a legkisebb lövész hibák is meglátszanak az oldalirányú eltérések formájában.

És 300 méteren is jól teljesített a puska. Itt azonban a lövésznek pontosan tudnia kell, hogy mit csinál. Különben nagyon gyorsan előjöhetnek az elkóboroló lövések. Ha azonban jól dolgozunk, akkor a lyukak ott lesznek a táblában, ahova valók. A lövész hibák abból a tényből következtek, hogy a Rugernek ugyan egy nagyon jól kompenzált visszarúgása van, mégis csak 66 cm-es a match csöve, a teljes hossza pedig 133 cm. Ilyen hosszú csőben egy 250-300 graines lövedék egy elég nagy visszautat produkál. Még akkor is mozog a fegyver, ha egy jó agyazásrögzítést használunk. A mi esetünkben mindig oldalirányba mentek a kóbor lövedékek. Ezek abból következnek, hogy a fegyver egyenetlenül fut vissza és így az agyazásnál vízszintesen különbözően mozog el. Ezt a használt Rabbit-Bag sem tudta megakadályozni. Így jöttek létre a kóbor lövések, amik mindig egy vonalban voltak a csoporttal. A 300 m-es szórásképen ez nagyon hatásosan felismerhető. Az ezen a képen lévő kóbor lövések, főleg a Men Sniper Line 300 graines match lövedékeknél, egyértelműen erre a hibára vezethetők vissza. Itt tisztázni kell, hogy egy 300 graines lövedéket lövünk ki és ehhez majdnem 92 grain puskaport használunk. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy egy lövész hibánál a fegyver azt csinál, amit akar. Ebben a helyzetben lövészként abszolút pontosan kell ismételni. Csak akkor stimmeltek a teljesítmények, amikor egyenletes nyomás volt a vállon és az agyazás támaszték helyzete egyforma volt. Ezt egyértelműen bizonyította a MEN 300 Grains HPBT Sniper Line-nal elért 31 mm-es szóráskör. De az 51 mm a Hornady 285 Grains BTHP Match-csel vagy 54 mm az RWS 250 Grains HPBT Target Elite 300 méteren bebizonyította, hogy az RPR magnum kaliberekben is tud lőni. Mindenesetre a Philippsburg-i lőtéren is le voltunk nyűgözve attól, hogy mi minden lehetséges ezzel a fegyverrel.

Az összehajtható válltámasz beállító szerkezetei.

Ruger Precision Rifle .338 Lapua Mag: A teszt összegzése

A Ruger Precision Rifle .338 Lapua Magnum könnyűfémvázas precíziós puska ezért az árért egy igazán jó vétel és csak ajánlani tudjuk. Tudtunk szerint ebben a nagyteljesítményű kaliberben jelenleg nincs még egy sorozatban gyártott puska, aminek a kivitelezése ilyen minőségű, ilyen felszereltséggel és funkciókkal rendelkezik és 2.656,- Euroba kerül.

A Ruger Precision Rifle-ről a gyártó honlapján találhattok további információkat.