Próbára tettük az íjász vadászok egyik legjobb távolságmérőjét

Egy rövid, de meredek mászás után egy hegy hátulján, és egy nehéz leereszkedés után egy sziklafalon, egy sziklán át figyeltem meg egy sörényes juhot. Kihúztam a távolságmérőmet, és megpróbáltam bemérni, de valami nem stimmelt. Nem láttam a kijelzőt a ragyogó, nyugat-texasi napsütésben. Amíg a méréssel küzdöttem, a sörényes juh kényelmes távolságból elérte a maximális hatótávolságomat. Az egyszerű lövés nehéz lövés lett. A nyíl elhagyta az íjamat, és tisztán mellé ment az anyajuh hóna alatt. A szikláról lefelé tartó hosszú mászás során összeszedtem a nyilamat, és csendesen átkoztam a távolságmérőmet.

Az egyik vezetőnek, Aron Snydernek volt egy Leupold RX-FullDraw 4-je, amivel a táborban játszottam. Megbeszéltük lenyűgöző pontosságát extrém szögekben, fényerejét és íjászat-specifikus jellemzőit. A sziklán elszenvedett szívfájdalmam után készen álltam egy új távolságmérő vásárlására, és meg voltam győződve arról, hogy a FullDraw 4 az igazi számomra. Aztán Leupold előrukkolt a FullDraw 5-tel, amely a nyílsúlyok szélesebb skálájával működik, és ködben is jobb teljesítményt nyújt. Így hát megkaptam az új verziót és teszteltem.

Íme, hogyan teljesített a Leupold FullDraw 5 a fehérfarkú szezonom során.

A Leupold RX-FullDraw 5 specifikációi és főbb jellemzői

 • 6x nagyítás
 • Piros kijelző
 • Vízálló
 • CR2 elem
 • Súly: 7,5 uncia
 • Archer’s Advantage – Íjász előny
 • Flightpath (röppálya) technológia
 • Akkumulátor élettartam: Több mint 3000 mérés
 • 6 yard minimális hatótávolság, 900 yard maximális hatótávolság szarvasnál
 • 0,5 yardos lépésekben mér 175 yardig
 • Szög kompenzáció
 • Egyedi távolságkompenzáció az íjbeállítás alapján
 • Ár: $499,99 (Amerikában)

Archer’s Advantage – Íjász előny

Az Archer’s Advantage szoftver távolságmérőbe való integrálása pontosabbá teszi a beállított távolságokat az adott íjbeállításhoz. A nyíl súlyának, sebességének és a betekintési magasság megadásához érintsd meg a bekapcsológombot, tartsd lenyomva a mód gombot egy másodpercig, majd érintsd meg a mód gombot a menüben való lapozáshoz, amíg meg nem jelenik a CALC Ball. Nyomd meg a bekapcsológombot az opció kiválasztásához. Ezután már csak a bekapcsológombbal kell beállítani az egyes adatpontok értékeit. A sebesség 170 és 550 fps között van. A nyilak súlya 200 és 900 grain között van. Betekintési magasság 1 és 6 hüvelyk között.

Flightpath (röppálya) technológia

A FullDraw 5 Flightpath technológiája hasznos a szűk pályákon.

A szűk lövősávok, amelyek ágai eltéríthetik a nyílvesszőt, problémát jelentenek mindenkinek, aki az erdőben vadászik. A Fulldraw 5 kijelzőjén a nyíl repülési útvonalát jelzi, így már azelőtt megtudhatod, hogy a nyíl eltalál-e egy kiugró ágat, mielőtt a teljes kihúzás elérnéd. Választhatsz a nyíl 20 yardos magassága vagy a nyíl csúcsmagassága között a mért távolságra vonatkozóan.

Egyszeri mérés vagy Scan

A Full Draw 5 gombnyomásonként egyetlen mérést tud produkálni, vagy lenyomva tarthatjuk a mérés gombot a kereséshez és a távolságok folyamatos adagolásához.

Az RX-FullDraw 5 tesztelése a terepen

A szerző a FullDraw 5-öt használta fehérfarkú szezonja során.

Az íjvadászoknak olyan távolságmérőre van szükségük, amely 0,5 yardos lépésekben képes azonosítani a célpontokat 0 és 100 yard között, mert a nyilak yardonként hüvelyknyire esnek 40 yard felett. A FullDraw 5-öt használtam a helyi kültéri íjász lőteremen, amelynek célpontjai szalaggal mért távolságra vannak beállítva 100 yardig. A FullDraw 5 teljesen pontos volt a szalagra rögzített távolságokhoz képest.

A szerző a szögkompenzációt különböző szögekből és távolságokból történő lövéssel tesztelte.

Tehát kiválóan működik sík lövéseknél, de mi a helyzet a szögben leadott lövésekkel? Meg akartam nézni, hogy a szögkompenzált mérések mennyire pontosak az ellenőrzött diagramomhoz képest. Felmásztam hát a tetőmre, és lőni kezdtem. A FullDraw 5 pontos volt azokban a szögekben és távolságokban, amelyeket a tetőmről le tudtam adni. Ha extrém szögekben és nagy távolságokra, mint például a sörényes juh, tervezel vadászatot, akkor érdemes gyakorolni a szögben leadott lövéseket, és egyszerre ellenőrizni kell a FullDraw 5 méréseit.

Ezzel a két teszttel nagyon jól éreztem, hogy a FullDraw 5 az egyik legjobb távolságmérő az ismert 3D távolságokhoz. De meg kellett néznem, hogyan bírja az egész szezont, mielőtt az íjász vadászat egyik legjobb távolságmérőjének minősíteném.

Az RX-FullDraw 5-öt használtam az fehérfarkú íjász szezonban, ahol láttam mindenféle körülményt, 80 foktól és 80 százalékos páratartalomtól a legutóbbi ciklonig. Még mindig ugyanazzal az akkumulátorkészlettel működik, és 100 százalékosan megbízható volt. Meglepően jól működött ködben és esőben, amelyek általában a távolságmérők Achilles-sarka.

Sok területen, ahol vadászom, sűrű növényzet van, és észrevettem, hogy a FullDraw 5 könnyedén mér a szűk lövő sávokon. Több alkalommal egy lábnyi nyílásokon át 40-50 méterrel távolabbi helyeket mértem. Ez egy érdekes megfigyelés volt a sugár eltérésével kapcsolatban, de egy ellenőrzött tesztet akartam végezni, hogy lássam a teljesítményét.

A FullDraw 5 sugárdivergenciájának tesztelése.

Készítettem egy keretet íjász céltáblákból és egy rönkből, melynek nyílása 8 x 12 hüvelyk. Aztán kitűztem egy 3D-s célt 7 yarddal a keret mögött. A cél az volt, hogy megnézzem, behelyezem-e a lézeres távolságmérő irányzékát a nyílásba. A 3D-s célpontot mérné, vagy eltalálná a keret szélét? 17 yardtól 45 yardig teszteltem, és soha nem volt probléma az interferenciával. Még scannelő üzemmódot is használtam, hogy az irányzékot a keretről a habszarvasra helyezzem, és amint az irányzék elhagyta a keretet, mutatta a megfelelő távolságot.

Mindig is gondom volt az olyan távolságmérőkkel, amelyek nem működtek a rejtekhelyeken lévő hálós ablakokon keresztül. A FullDraw nemcsak hálón keresztül működik, hanem üvegen keresztül is.

Az új távolságmérő keresése a halvány irányzék miatt kezdődött. Ezért nagyon figyeltem a FullDraw fényerejét. Gyenge megvilágítás mellett némi fodrosodást fogsz látni az irányzék körül, de ezt kiegyenlíti a jó láthatóság erős napsütésben.

A FullDraw 5 egyik hátránya, hogy egy íjászat-specifikus távolságmérőnél kisebb nagyítást szeretnék a szélesebb látómező érdekében. Gyakran azon kapom magam, hogy pontosan azt a fát keresem, amelyet meg akartam mérni, mert a kép annyira nagyított, hogy nem tudom könnyen beazonosítani a környező fák közül. Azt is gondolom, hogy jó lenne egy íjász ballisztikai alkalmazás, amely párosulna a távolságmérővel a könnyebb beállítás és a több íjprofil érdekében.

Mit csinál a legjobban

Ez egy távolságmérő az elkötelezett íjász vadász vagy 3D íjász számára. Akár 120 yardról szeretsz célokat lőni, akár szarvasokat, ez a távolságmérő olyan funkciókkal rendelkezik, amelyeket értékelni fogsz. Különösen kiváló szögben leadott lövéseknél és szűk fedezéken keresztül.

Miben gyenge

A FullDraw 5 erőssége, hogy csak íjász vadászoknak készült, de ez a gyengesége is. Ez a távolságmérő kettős teljesítményre is képes lenne íjhoz és puskához, de nem a komoly puskavadászoknak való. Látva, hogy kifejezetten íjász vadászatra tervezték, azt szeretném, ha a nagyítás kisebb lenne a szélesebb látómező érdekében. A csúcstechnológiás puska távolságmérőkben gyakran előforduló funkciókkal is bővíthető lenne, például egy alkalmazással, amely Bluetooth-on keresztül párosul a távolságmérővel a könnyebb beállítás és a további lehetőségek érdekében.

Végső gondolatok

A Leupold FulDraw 5 véleményem szerint a legjobb távolságmérő íjász vadászathoz. Sok problémát megold, amelyek más távolságmérőkkel kapcsolatban merültek fel, miközben extrém szögekben is pontos mérést biztosít, ködben is működik, és testre szabható az íj beállításához. S c o t t  E i n s m a n n

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!