Végre a Leupoldnak van egy távolságmérő távcsöve, amely méltó a nevéhez

A Leupold ma bejelentette a BX-4 Range HD távolságmérő távcsövét. Ez egy gyors, tiszta, nagy teljesítményű optika, amelynek ára az ilyen hibrid termékek piacának húsos közepén van. Ez egyben egy régóta várt híd Leupold sikeres távolságmérő és a távcső szériái között.

Valójában vethettem egy pillantást a termékre. Elvittem egy prototípus BX-4 Range HD TBR/W-t egy Sonoran öszvérszarvas vadászatra a múlt hónapban. Tökéletes optika volt Észak-Mexikó körülményeihez, ahol a vastag bozót gyors lövést igényel, de a nagy távolságok nagy hatótávolságú precíziós lövéssel hozhatják meg a sikert, hogy egy széles agancsú bika kilövésében.

A 10×42-es modell a Leupold monokuláris távolságmérő vonalától veszi kölcsön a TBR/W technológiát, amely ballisztikusan kiszámított távolságot biztosít nagy távolságokon és meredek szögekben. Az elnevezési konvenció W része a Wind rövidítése; a szoftver 10 mérföld/órás oldalszélben adja meg a tartást. Az új távcső a Leupold gyors DNS-lézermotorját is tartalmazza. Örökségének BX-4 része a cég tartós páncélozott távcsöveiből származik, kiváló üveggel és bevonattal.

A BX-4 termékcsalád a Leupold BX-4 távcsövét a TBR/W távolságmérőkkel kombinálja.

A kategória új tagjai e speciális távcsövek hatékony hatótávolságát jóval 2000 yardon túlra növelték, sőt közel hat mérföldre is. A BX-4 Range 2600 yard hatótávolsággal rendelkezik a tükröződő tárgyakon, például sziklákon vagy istállókon, 1600 yard fákon, és 1000 yard hatótávolság szarvas méretű célpontokon.

Ellentétben sok csatlakoztatott társával, például a Leica Geovid Pro-val, a sorozat nem rendelkezik Bluetooth-kapcsolattal mobilalkalmazással vagy fedélzeti környezeti érzékelőkkel. Bár lehetővé teszi a lövészek számára, hogy a 25 ballisztikai család közül válasszanak egyet, hogy meghatározzák a távolságmérő motorja által a tartás kiszámításához használt pályákat, ez egy meglehetősen egyszerű távolságmérő, amely a testre szabható pontosság helyett a gyors bevetést helyezi előtérbe.

Részemről ez rendben van. Amint azt Mexikóban felfedeztem, dinamikus vadászati helyzetekben gyakran nincs sok idő arra, hogy meglássam a célpontot, megmérjem a távolságát, és leadjam a lövést. Ezekben a helyzetekben, amelyekkel rettenetesen sok fehérfarkú szarvas vadász találkozik, nincs szükségem kiterjedt menüre vagy lehetőségek készletére. Ehelyett egy villámgyors lézerrel, nagy irányzékkal és egyszerű kezelőszervekkel rendelkező egységet szeretnék, amely egyszerre ergonomikus és érzékeny. Az egység piros OLED-kijelzője teljes napfényben fényes, és szürkületi körülmények között is jól szabályozható. A gombok programozhatók a jobb vagy a bal mutatóujjal történő használathoz.

A BX-4 Range jó üveggel rendelkezik, de nem olyan szinten van, mint a normál BX-4.

A kép jó, bár mint minden távolságmérő távcső esetében, ez sem olyan jó, mint a távolságmérő funkció nélküli BX-4. Ennek az az oka, hogy a távolságmérő olyan bevonatokat igényel, amelyek kiemelik a kijelzőt, de csökkenthetik a kép kontrasztját és fényerejét. Ezenkívül a távolságmérő sugárosztója egy további lencseelemet igényel, ami szintén csökkenti a kép általános fényerejét. E megkötések ellenére a Leupold gyenge fényviszonyok mellett is nagyon jó volt.

Ezenkívül a BX-4 Range bevonatait nagyon jónak találtam közép távolságú megtekintéshez, és különösen nagyra értékeltem a precíz fókuszt, amely lehetővé tette az bozótrétegek közötti váltást, hogy megmérhessem a vastag bozótba rejtőző bikákat.

Közel 40 uncia súlyával ez egy izmos optika, és kissé terjedelmes érzetet kelt, bár agresszív textúrája javítja a kezelhetőségét. Az új Leupold távolságmérő távcső kiskereskedelmi ára 1599,99 dollár.

Mindezek a tulajdonságok fontosak, de egyben el is temetik Leupold bejelentésének valódi hírét: végre és teljes mértékben belépett a távolságmérő távcsövek piacára. Az oregoni székhelyű optikai márka kissé elkésett a partiról, ami elgondolkodtató volt, tekintve piacvezető szerepét mind a távolságmérő, mind a hagyományos optika kategóriában. De ez egy szilárd elsőéves próbálkozás, amely ismerős és egzotikus lesz a Leupold régi vásárlói számára. A n d r e w  M c K e a n

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!