Üdvözöllek Titeket,

abban a szerencsében volt részem, hogy pár hónapja tesztelhettem az új Leica hőkamerákat. Egy jó barátomnál volt mindkét Calonox készülék és sokat megyünk együtt ide-oda. Még kölcsön is adta nekem a Calonox View hőkamerát és a Calonox Sight hőkamera előtétet.

A Leicatól eddig csak keresőtávcsövem volt, de mindig is meggyőzőtt a Made in Germany termékek kitűnő minősége. Főleg a hőkamera szegmensben nem található sok készülék, amit Németországban gyártanak. Azzal persze tisztában vagyok, hogy pl. az érzékelők nem Németországból érkeznek. Ennek ellenére a Leica Calonox készülékek nem Kínában vásárolt termékek, ami csak egy másik nevet nyomtattak. Mindkét hőkamera kivitelezése nagyon tartós és minőségi. A gombok és a kezelés mind első osztályú. Érdekes, hogy a formájuk egyforma. Tehát a View hőkamera és a Sight hőkamera előtét háza ugyanaz. Ezt ergonomikusra tervezték, így nem tűnik fel és nem zavaró a céltávcsövön.

Mindkét Calonox készülék egy beépített akkumulátorral rendelkezik. A Calonox View kb. 6 óra folyamatos működést bír, a Sight kb. 10 órát. Ezért a View hőkamera tud képeket és videókat készíteni és ezeket egy applikáción keresztül egy okostelefonra vagy egy USB-C kábelen keresztül egy számítógépre át lehet tenni. A View egy nagyobb, 640 pixeles, a Sight egy kisebb 384 pixeles érzékelővel rendelkezik. A Leica átvett egy képoptimalizáló szoftvert (LIO) a kamera osztályáról, ami részletgazdagabbá teszi a képet. A Calonox View képe nagyon jó. Jól elhatárolja az objektumokat a környezettől, a hőforrásokat pedig 1500 méteren túl is észlelhetjük a 42mm-es lencsének köszönhetően.

Vaddisznók kb. 100 méterre

Itt láthatjuk, hogy az őz előtti ág jól felismerhető.

A menü áttekinthető és könnyen megérthető. Természetesen több színpaletta közül választhatunk, de én a hagyományos fehér meleget (white hot) szeretem. Beállítható egy „Ultra clear Mode“, ami még egyszer javít a képen. A kontraszt és a világosság is gyorsan beállítható. Két apró dolog zavart a vadászat közben. Az egyik a már máskor is említett kupak. Ez egy kis műanyagszíjjal a készülékhez van kötve. Ugyan jól lezárható és jól védi a lencsét. De gyorsan a lencse előtt lóg. Van néhány domboldal a vadászterületen így gyakran felfelé nézek a készülékekkel. Ez sajnos nem nagyon volt lehetséges a Calonox View hőkamerával. Ha az enyém lett volna a készülék, akkor lehet, hogy elvágtam volna a szíjat. Aztán a nagyon nagy és kemény szemkagyló zavart egy kicsit. Sok területet át lehet látni a mezei útról. Amikor a készülékkel A-ból B-be megyek és átmegyek egy gödrön, akkor a nagyon kemény szemkagyló megütötte a szememet. Vannak ennél kényelmesebbek is a piacon. De ez csak két apróság.

A kupak sajnos hamar a lencse elé kerül.

A „kupak probléma” tulajdonképpen még idegesítőbb az előtétnél. Amikor egy csapatot cserkelek, akkor vállamon lóg a puskám. Amikor leveszem és vállhoz akarom emelni, akkor mindig a lencse előtt lóg a fedél és először mindig egy kicsit el kell húznom. Ez sok helyzetben nagyon idegesítő volt. Ez pedig nagy kár, mert a Calonox Sight egy nagyon jó előtét. Soha nem volt gond a belövéssel, különböző céltávcsöveknél és puskáknál. A Leica még egy “Gun Profil 4”-et is beletett extraként a céltávcsövekhez, amit még magas nagyitásnál is jól fel lehet ismerni. Ez nagyon tetszett. Az ismétlési pontosság nagyon jó volt és még enyhén döntött pozícióban is alig voltak eltérések. A készülék még azt is kijelzi, hogy egy klikk hány cm-nek felel meg 100 méteren, ezt sem láttam még egy előtétnél sem. A kép tiszta és kontraszt-gazdag volt. Az idegesítő kupak ellenére ki tudtam lőni néhány vaddisznót.

Tényleg jó szórakozás volt. Mivel ezek a Leica első hőkamerái, úgy gondolom, hogy az utódoknál már ki fogják javítani az „óvodai betegségeket”. Ezeket pedig már most várom. Aki szeretné megnézni a műszaki adatokat, az látogasson el a Leica honlapjára, én inkább a gyakorlati részt vizsgáltam.

Az árak természetesen elég magasak, de ezért egy Németországban gyártott terméket kapunk. Így a Calonox View ára 4200€, a Calonox Sight ára pedig 3890€.