A pengék nem csak vágásra valók, ezek a tanácsok pedig segíteni fognak a veszélyes helyzetekben.

Mindenkinek van egy saját túlélő- vagy egy általános kése, aki erdőbe szokott menni (ha neked nincs, akkor szerezz be egyet). De nagy valószínűséggel nem használod ki az öveden viselt penge teljes potenciálját. A kések többet tudnak a vágásnál, és vészhelyzet esetén számos különböző módszer van, ami megmentheti az életedet.

1. Kaparj a penge gerincével

Ha a késed pengéjének egyenes, négyzet alakú gerince van, éles éllel, akkor a penge ezen oldalát több kaparási feladatra is felhasználhatod.

Nem mindenki szereti a négyzet alakú kés gerincet precíz élekkel. Egyrészt hajlamosak rágni a botokat. És sokan inkább egy fűrészes vagy hamis penge gerincet szeretnénk a késünkön. De ha egy éles négyzetes gerinccel rendelkezik a késed, akkor használhatod néhány fontos kaparó műveletre. A túlélési birodalom elsődleges felhasználása a ferrocerium rudak kaparása. Ahelyett, hogy a késed élét koptatnád ennek a tűzgyújtó fémötvözetből készült botnak a kaparásával, használhatod a késed négyzetes gerincét arra, hogy gyújtó szikrákat hozz létre. Ha a késed gerince pedig igazán jó, akkor még fakaparási munkákra is használhatod, mint az íjkészítés és szerszám gyártás. Ha elveszne a kívánt „négyzetesség”, akkor használj egy reszelőt, hogy rendbe hozd a gerincet. Befejezésként erősen rányomva húzz végig  a gerinc élein egy kemény, sima fém tárgyat (mondjuk egy csavarhúzó oldalát). Ez lesimítja a gerincet. A kezelés után a gerinc jobban fog kaparni, mint újkorában.

2. Használj egy keményfa botot baltaként

Egy jó kés úgy vágja a fát, mint egy balta.

Ne próbáld meg ezt a trükköt egy bicskával vagy egy gyenge szárú késsel, hanem inkább robusztusabb pengékkel, amik strapabírók (és tudnak fát hasogatni). Egy kemény bottal ütheted a késed gerincét, így felapríthatod a tűzifát és még durva faragást is elvégezhetsz. Gyakran használom az botos technikát a túlélő botok durva kifaragására és a „lándzsák” kihegyezésére. Tedd félre a faforgácsot ezekből a munkálatokból, mert nagyon jó aprófa lesz a frissen vágott tűzifához.

3. Fúrj egy szép lyukat

Óvatos forgatással használhatod a késed hegyét lyukak fúrására különböző felületekbe.

Miért kell dolgokba lyukat fúrni? Egy kreatív túlélő sok olyan feladatot talál, aminél jó szolgálatot tesz a fúrás. Fúrj lyukat egy juharfa törzsébe Februárban vagy Márciusban, hogy összegyűjtsd a nedvet ivóvíznek és édes szirup gyártáshoz. Használj egy éles késhegyet, hogy apró lyukat fúrj csontdarabokba, így készíthetsz tűt vagy horgot. Csak forgasd ide-oda a pengét, és pillanatok alatt átfúrhatod a lágyabb anyagokat.

4. Készíts lándzsát

Egy jó késnek tudnia kell hegyet faragni egy botra, hogy egy kezdetleges lándzsát készíts.

Mind láttuk már a kedvenc akcióhősünket improvizált lándzsát készíteni úgy, hogy egy fa botra rögzítették a túlélő késüket, és egyes késeket ilyen használatra tervezték. Egyes kések csontváz vagy eltávolítható markolattal rendelkeznek, amiket kimondottan arra terveztek, hogy stabilan rögzíteni lehessen egy bothoz vagy egy rúdhoz. Ha szorosan a helyére rögzítjük, akkor az emberiség legrégebbi eszközét kapjuk – a lándzsát. Használható vadászatra és védekezésre is, a lándzsa egy primitív fegyvernek tűnhet (és ebben nem tévednek), de jobb mint egy fegyver, hatótávolság nélkül (vagy semmilyen fegyver).

5. Villants vészjelzést

Egy fényes penge szolgálhat egyszerű tükörként.

A polírozott és tükrös felületű penge megmutathatja a helyzetedet a barátaidnak vagy a mentőmunkásoknak az erdőben. A fényes késeket használhatod egy nagyon egyszerű tükörként, amivel visszatükrözheted a napfényt, hogy vészjelzést adj le. Ugyanúgy, mint minden tükörrel, aminek nincs célzó eleme, nehéz dolgod lesz a fény irányításával. De tarthatod úgy a kést, hogy a penge visszatükrözze a fényt. Mozgathatod az egész tested (és a kést), hogy célozz a fénysugárral. NAGYON LASSAN húzd fel-le és jobbra-balra az ujjhegyeden és az ujjaddal épphogy a távoli célpontod alá mutass. Egy kis szerencsével észre fogják venni a villanást.

6. Áss a puha földben

Ha a talaj nem túl kemény vagy sziklás, akkor megúszhatsz egy kis ásást anélkül, hogy tönkre menne a penge.

Ha tönkre szeretnéd tenni a késed pengéjét, akkor próbáld meg belefúrni a földbe. A talaj, homok, és kövek gyorsan elkoptatják a pengét, így tompább lesz, mint egy vajazó kés. De, ha ásnod kell, akkor vészhelyzetben a nagyobb kések szolgálhatnak ásóként. Kis latrinák ásásánál vagy ehető gyökerek kiásásánál a késed segíthet a munka elvégzésében. Csak legyen meg a képességed és eszközöd a penge újra élezéséhez ezután a brutális bánásmód után.

7. Kalapálj a markolattal

A kés markolatát használhatod tompa tárgyként csapásokhoz.

A karók földbe verésétől a kocsik ablakának betöréséig (vészhelyzetben), rögtönzött kalapácsként szolgálhat egy túlélőkés vaskos markolata. A kivitelezéstől és modelltől függően, a késed markolata végződhet egy pontban, amivel precíz csapásokat mérhetsz (pl. üveg vagy koponya bezúzásához). Lehet lapos vége is mintázott markolattal, karók beveréséhez, páncélos állatok vagy diófélék feltöréséhez. Csak tartsd észben a biztonságot, amikor így használod a túlélőkésedet. Ha egy fix pengéjű késed van, akkor tartsd a tokjában amíg kalapálsz vele (hogy elkerüld a véletlen szúrásokat és vágásokat).

8. Változtasd a késedet lövedékké

A megfelelő helyzetben, a megfelelő kés hajítófegyver is lehet.

Persze, rengeteg késdobálós lufipukkantást láttunk már mutatványosoknál, vagy akciófilmekben, de a késdobálásnak valós helye lehet a túlélésben (különösen, ha rendszeresen gyakorolsz). Igen, lehet, hogy „csak eldobod a késedet), de az is lehet, hogy felnyársalsz egy kis állatot vagy távolról megvéded magad. A leggyakoribb dobási módszer az „fentről lefelé hajító” technika. Fogd a kést a pengénél úgy, hogy a gerince a kezed felé álljon. Emeld fel úgy, hogy a markolat a fülednél legyen és célozz a célpontra. Lendítsd úgy a karodat, mintha egy kalapáccsal sújtanál le és ereszd el a kést. Az időzítés és a távolság a fő változók és nagyon sok időt kell gyakorolni, hogy ráérezz a dologra. Próbálj különböző távolságokra dobni (5 méter, 8 méter, 10 méter stb.) és gyakorlod a kés keményebb és lágyabb suhintását, ameddig nem tudod viszonylag rendszeresen beleállítani a célpontba. T i m  M a c W el c h

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!