A hangtompító specialista a messzi északról a kedvelt JAKT JD 224 MK2 modellt ellátta egy Lite változattal, aminek a méreteik kisebbek, a súlya pedig alacsonyabb: ez a HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2. A rafinált kialakításnak köszönhetően a hangtompítási teljesítmény ugyanolyan, mint a nagyobb testvérnél. Alaposan szemügyre vettük a hangtompítót, és eláruljuk, hogy sikerült-e a karcsúsítás a HAUSKEN-nek. Tekintsétek meg a videót is, amiben a hangtompító témával kapcsolatban a jogi helyzetet is tisztázzuk, valamint tanácsokat adunk a karbantartáshoz és ápoláshoz.

Írta: all4shooters

A HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 különösen kompakt és könnyű, de ezzel együtt maximális hangtompítási teljesítményt nyújt.

A norvég HAUSKEN 1992 óta specializálódott a minőségileg kiváló hangtompítók gyártására és a teszteken mindig a legjobb eredményeket érték el a termékeik. A sok év alatt megszerzett tapasztalat kifizetődő a vállalat számára: azonnal észrevenni a hangtompítók jó minőségét. 

A HAUSKEN-nél a gyártási folyamatok a legmodernebb feltételek mellett zajlanak: a kiforrott konstrukciók erősen ötvözött alumíniumból készülnek és precíziós gépeken optimalizálják a maximális minőség érdekében. A hangtompítókat a legszigorúbb tartóssági, pontossági, stabilitási és teljesítményi követelményeknek megfelelően gyártják Norvégiában.

Évek óta folyamatosan növekszik a hangtompító használat a vadász szegmensben. Nem csak a vadász és vadászkutya hallását valamint a vadakat kíméli: a sokkal enyhébb visszarúgás által a lövés után célon maradunk és sokkal jobban átlátjuk a történéseket az optikán keresztül.

A vadat is sokkal pontosabban nyomon tudjuk követni és a megnövelt stabilitás több pontosságot ad az esetleges második lövésnél. A jobb áttekintésről gondoskodik a torkolattűz elnyomása is, ami szürkületkor és éjszaka elvakíthatja a lövészt.

A HAUSKEN kínálatában évek óta sok vadász által kedvelt modell található. A folyamatos szerkezetfejlesztéseknek és optimalizálásoknak köszönhetően a gyártó a termékeknek továbbfejlesztett változatait dobja a piacra és így állítja fel a vezető megoldást: tovább tudták növelni a hangtompítási teljesítményt és csökkenteni tudták a méretet és a súlyt a hangtompítóknál.

A HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2-t egy Merkel Helix .30-06 kaliberű puskára szereltük fel és a NORMA Bondstrike lőszerrel lőttünk. A videóban tisztázzuk a jogi helyzetet Németországban a hangtompítókkal kapcsolatban és tippeket adunk a karbantartáshoz és ápoláshoz:

Videó: a HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 hangtompító

Extrém hangtompítás: a HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2

A HAUSKEN az “XTRM” rövidítéssel jelöli a különösen halk hangtompítóit, ami „extrém” hangtompítási teljesítményt jelent. Egy JAKT JD 224 XTRM MK így átlagban 2-3 dB-el (decibel) több hangtompításra képes, mint a rokona, a JAKT JD 224 MK2 – mivel a dB-ben mért hangnyomásszint egy logaritmikus méret, ez a gyakorlatban jelentős különbséget jelent!

A „Lite” megjelölés a terméknévben a HAUSKEN hangtompító modelleknél a karcsú változatot jelenti: a karcsúsításnál lényegesen csökken az átmérő és a súly. A HAUSKEN JD 224 LITE MK2 átmérője 45 mm a nagyobb testvér 50 mm-ével szemben és csupán 280 g a súlya, ami 35 g-mal kevesebb. A felépítés miatt azonban romlik a hangtompítási teljesítmény.

Az új JAKT JD 224 Lite XTRM MK2-vel a HAUSKEN most ötvözi a megnövelt tompítást és a kompakt kialakítást és a nagyon karcsú és elegáns megjelenés ellenére egy maximális hangtompítást ér el. A 45 mm-es átmérő és csupán 320 g-os súly ellenére ugyanazt a hangtompítási teljesítményt nyújtja, mint a HAUSKEN JD 224 MK2. Csak a JAKT JD 224 XTRM MK2 halkabb, de 50 mm-es az átmérője és 380 g a súlya.

A megnövelt hangtompítást a HAUSKEN egy további hálókonstrukcióval éri el a hangtompító belsejében, ami nemesacélból készült. Mint ahogy a többi modell, a JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 is kiváló alumíniumból készült. A kemény anódizálási eljárás által a megfelelő karbantartás garantálja a hosszú élettartamot. A hangtompító menet saválló acélból készült. Felszerelés előtt ne felejtsétek el a menetet és tömítéseket mint mindig hőálló zsírral bekenni.

A teleszkópos felépítésnek köszönhetően a HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 hangtompító teljes 224 mm-es hossza csak 136 mm-rel hosszabbítja meg a fegyvert!

A hangtompítási teljesítmény természetesen függ a kalibertől és a puskacső hosszúságától, valamint a használt lőszer típusától is függ. A HAUSKEN 224 Lite XTRM MK2 a kisebb hüvelyméretű kalibereknél játssza ki a teljes hatását, mint például a 6,5×57 és a .308 Win. De egy magnum kalibernél sem jön zavarba. A karcsú mérete ellenére a Hausken Lite változat elkapja a magasabb erőt és megbízhatóan tompít.

A HAUSKEN hangtompító műszaki adatai

Modell:HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2
Gyártó:HAUSKEN
Kaliber:.22 / .243-7 mm / .30 / 8 mm S / 9,3 mm – .375
Menet:18×1
Külső átmérő:45 mm
Hosszúság a csőszájtól:136 mm
Teljes hossz:224 mm
Súly:320 g

A HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 hangtompító Németországban 589,- Euroért kapható a szakkereskedésekben. A beépített menet 18×1 – azonban a gyártó kínál menetadaptereket az összes menet fajtához. Ezek az adapterek 19,90 Euroba kerülnek.

Rövid megszokás után egy hangtompító szó szerint már fel sem tűnik súlyban. A HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 ezen kívül egy könnyebb „Slim” változat.

HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 hangtompító összegzés

589,- Euroért a HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 jóval drágább az XTRM és LITE testvéreinél, viszont nem túl vastag és a karcsú kialakításával szuper kényelmet biztosít optimális hangtompítási teljesítmény mellett. Így a HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 ideális kísérő a vadászat minden fajtájánál – persze csak ott, ahol engedélyezett a hangtompítós vadászat.

A fegyver kiegyensúlyozottsága miatti aggodalmak tapasztalataink szerint egy rövid megszokás után elmúlnak. A 320 grammos HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2 úgyis inkább egy könnyűsúlyú. Egy hangtompító mindig egy kicsit előbbre helyezi a fegyver súlypontját, ez azonban például a hajtóvadászaton pozitívan hat a fegyver lendítési viselkedésére. A fegyver ugyan egy kicsit hosszabb lesz, ezáltal a lesen egy kicsit több helyre lesz szükség. De a teleszkópos felépítésnek köszönhetően a HAUSKEN-nél határokon belül marad a meghosszabbodás.

Különlegességként a hangtompítókat most már különböző tetszetős színekben is rendelhetjük, felárért még saját színben is. Ez optikailag meglepő és nagyon jól néz ki.

A hangtompító megbízható szellőzése és rendszeres tisztítása mellett sok örömötök lesz a karcsú és könnyű HAUSKEN JAKT JD 224 LITE XTRM MK2-ben. A hallásotok is meg fogja köszönni.

Itt további információkat találtok a HAUSKEN hangtompítókról.