Egy jó hallásvédő vagy füldugó óvni fogja a hallásodat és javítja az élményeket a terepen vagy a lőtéren.

A füleid nem engedhetnek meg maguknak egyetlen ideg romboló veszélyes zajt sem. Válassz egy kényelmes hallásvédőt vagy füldugót, aminek a magas a zajcsökkentése és megakadályozhatod a puskalövések által okozott károkat. A nagyszerű technológiák bemutatása és a felhasználóbarátabb kialakítások forradalmat idéztek elő a hallásvédőknél, így most már megveheted a legjobb lövész hallásvédőt, mindegy mennyi pénzed van rá.

A legjobb elektronikus hallásvédő lövészethez: MSA sordin supreme pro-x led hallásvédő
A legjobb elektromos füldugó lövészethez: ISOtunes Sport CALIBER hallásvédő
A legjobb hallásvédő fiatal lövészeknek: 3M Peltor KID gyermek hallásvédő (neon zöld) [6 éves korig!]
A legjobb olcsóbb aktív elektronikus hallásvédő lövészethez: ACE Alpha elektronikus hallásvédő – zselés párnákkal és aktív zajerősítéssel – SNR: 29 dB

Ezért olyan fontos a hallásvédő a lövészetnél

Már egyetlen lövés egy puskával, sörétes puskával, pisztollyal a lőtéren vagy a vadászaton károsíthatja a fül működését, ezért minden alkalommal viselj hallásvédőt amikor lősz. És nem – a zenehallgatáshoz használt headsetek nem védik meg a hallásodat a veszélyes zajoktól.

Amikor hallásvédőt választasz, akkor az NRR a kulcskifejezés. Ez a zajcsökkentési besorolás – Noise Reduction Rating és azt mutatja, hogy hány decibellel csökkenti a készülék a zajszintet, amikor belép a fülbe. A 24 dB NRR például azt jelenti, hogy egy lövés zajszintjét 27 decibellel csökkenti. Minél magasabb az NRR, annál magasabb a védelmi szint. Egy suttogás kb. 30 dB, a normál beszélgetés kb. 60 dB, egy benzines fűnyíró hangja pedig kb. 90 dB. Minden zajszint, ami 70 dB felett van káros lehet huzamosabb időn keresztül. Tulajdonképpen bármilyen hangos zaj, ami 120 dB felett van, azonnali fizikai károkat okozhat a fülek belső működésében.

Nem rég még azt jelentette a hallás védelme, hogy vaskos, nehéz fültokokat vagy olyan füldugókat kellett viselni, amiket nehezen lehetett behelyezni és kényelmetlenek voltak. De ennek vége. A lövéshez gyártott fültokokat és füldugókat úgy alakítják ki, hogy növeljék a hatékonyságodat Nincsenek útban a lövés közben, a zaj csökkentésével pedig pontosabban fogsz lőni. Ezzel csak nyersz: Véded a hallásodat és javítod a képességeidet. Nincs jó kifogás arra, hogy miért ne viselj hallásvédő lövészetnél.

Válassz olyan hallásvédőt, amit kimondottan a lőtéren való használatra vagy vadászathoz terveztek

Az olyan hallásvédők, amiket lövészek vagy vadászok számára terveztek, speciális tervezést és felépítést igényelnek. Ez azt jelenti, hogy figyelembe kell venni a puskával, sörétes puskával vagy kézi lőfegyverrel való lövés ergonómiáját. Az olyan lövészeknek pedig, akiknek a skeet, trap, céllövő vagy agyaggalamb pályákon van szükségük hallásvédelemre, olyan hallásvédőre van szükségük, ami hosszú viselés után is kényelmes marad.

Két jellemvonásra kell figyelned, amiből megtudhatod, hogy a gyártó a lövészeknek szánta a terméket. Először a fültokok vékony kialakítása. Ezekkel nem fogsz úgy kinézni, mint Micky Egér a vastag fültokokkal a fejeden, de nem ezért alakították őket ilyenre. Egy vékony fültok nem lesz útban, amikor vállhoz emelsz egy puskát vagy sörétes puskát. Egy hagyományos fültok hozzá ütődhet az agyazáshoz, ami idegesítő és hibázáshoz is vezethet, vagy részben lejöhet a füledről.

A stabil párnázás a fültokon nagyon fontos, nem csak a lövés hangjának blokkolása miatt, hanem azért is, hogy könnyen elviselhető legyen a hosszú órákon át tartó viselés a lőtéren vagy a lesen, amíg várod a vadak megjelenését. A lövészek és vadászok számára csak annyira jó egy hallásvédő, amennyire kényelmes a hosszú távú viselése.

A legjobb elektromos fültok lövészethez: MSA Sordin Supreme Pro X – LED – Hallásvédő

Vékony és kényelmes

Kimondottan lövészethez tervezték, vékony kialakítással és nagyszerű párnázással.

Ezek az elektronikus fültokok minden tudnak. Alapvetően blokkolják az éles zajokat, így elemek nélkül is jó választás. De a belső áramkör bekapcsolásával felerősítik a beszédet és segítenek meghallani a szarvasokat, pulykákat és kacsákat a vadászaton – de kizárják a lövés hangokat.

A elektronikus hallásvédő füldugó remek választás olyan lövészeknek, akiknek tisztán kell hallaniuk az alacsonyabb szintű hangokat.

Sok lövész olyan elektronikus hallásvédőt keres, ami blokkolja a káros lövés hangokat és felerősíti a közelben lévő emberek hangját, de egy olyan termék formájában, amit bedughatnak a fülükbe. Egyes lövészek szemüveget vagy más védőfelszerelést viselnek, ami megakadályozhatja a hallásvédő fültokok használatát. Mások pedig egyszerűen egy észrevehetetlen megoldást szeretnének a káros zajok ellen a lőtéren és a vadászaton.

Az elektronikus füldugók megoldják az összes ilyen gondot. Kényelmesen elférnek a hallójáratban, így nem lesznek útban amikor vállhoz emelsz egy puskát. Ezek szinte észrevehetetlenek. Emellett a jó minőségű elektronikus füldugók fantasztikusan felerősítik a barátok és társak, valamint a közeledő vadak vagy a fejünk felett elrepülő madarak hangját.

De különösen fontos egy fülben lévő hallásvédőnél, hogy minőségi terméket vegyél. Nagyon komoly mérnöki munkát igényel az olyan apró elektronikák megtervezése, ami ezeket a hallásvédőket működteti, és ez drága lehet. De a kényelem és a védelem megéri.

A legjobb elektronikus füldugó lövészethez: ISOtunes Sport CALIBER hallásvédő

Apró erő

Egy elektromos füldugó a legkényelmesebb és legvisszafogottabb megoldás.

Ez egy nagy döntés: Azok számára, akik a vadászathoz vagy a lőtérre szeretnének egy hallásvédőt, az első döntés az, hogy fültokot vagy füldugót vegyenek. Ezek a minőségi elektronikus füldugók nagyszerű választások, újratölthető akkumulátorral, amik akár 16 órányi védelmet és hangfelerősítést is nyújtanak.

A hallásvédőket egyre több funkcióval látják el. Mennyi technológiát szeretnél?

Ez egy olyan vásárlási dilemma, ami bármely hallásvédő vásárlót érinthet. Mennyi – ha egyáltalán – csúcstechnológiás elektronikát szeretnél? Míg nem elektronikus fültokok és sok füldugó jó munkát végez a magas decibelen szóló káros zajok blokkolásában, vehetsz olyan lövész fültokokat, amik sokkal többet nyújtanak. Sok készülék felerősíti az olyan környezeti hangokat, mint a beszéd, állat hívások és az állatok mozgása. Sok készülék olyan hasznos funkcióval rendelkezik, mint a fültokok külön szabályozása, ami segíti az irányított hallást, vagy süllyesztett mikrofonok, ami megszűnteti az idegesítő szél süvítést, ha a szabadban használod.

Aztán ott van a Bluetooth csatlakozás. A legújabb funkció a lövész hallásvédőknél, hogy párosíthatjuk egy okostelefonnal és hallgathatunk zenét, közvetítést vagy akár telefonálhatunk is, miközben viseljük a fültokot.

Ez egy elég nagy elrugaszkodás a sima hallásvédő készülékektől, ezért jól gondold át, hogy hol és hogyan fogod használni a lövész hallásvédődet. Ha vadászni vagy lőni mész a lőtérre, akkor akarsz-e zenét hallgatni, ami elterelheti a figyelmedet? Vagy vonzó a kapcsolattartás lehetősége? Teljesen mindegy, mert a technológia ára megy lefelé, így ez egy jó időpont befektetni egy nagyteljesítményű hallásvédőbe.

3M Peltor SportTac elektronikus zajszintf.hallásvédő

Technológiával tele pakolva

Ez az elektronikus zaj megszűntető fültok rengeteg csúcstechnológiás funkcióval rendelkezik, beleértve a Bluetooth csatlakozást egy okostelefonhoz.

Sok lövész és vadász számára vonzó szempont az elektronikus hallásvédőknél, hogy kapcsolatban maradhatnak a külvilággal. Ezekkel a funkciókban gazdag készülékekkel soha nem maradsz le egy közvetítésről, üzenetről vagy telefonhívásról.

Mivel egyre több nő és fiatal megy lőterekre, a gyártók már készítenek hallásvédőket az egyedi felhasználók számára.

Országszerte a nők és a fiatalabb lövészek teszik ki a megnövekedett céllövészek és vadászok számának nagy részét. Szerencsére nagyszerű választék létezik hallásvédőkből ezen résztvevőknek, akár zaj blokkoló füldugóról, hagyományos fültokról vagy elektronikus lövész fültokról van szó.

Egy fiatalabb vagy kisebb termetű lövész a legjobban egy kisebb méretű terméknek fog örülni. A fültokok és füldugók nem csak kényelmesebbek lesznek, ha egy kisebb testhez igazítják őket, hanem jobb védelmet is nyújtanak. Az olyan fültokok, amik túl nagyok, nem fognak elég szorosan a fejünkre illeszkedni, ami fontos a veszélyes zajok blokkolásánál. Ezen kívül el is mozdulnak a puskák és sörétes puskák visszarúgásánál, ami idegesítő és kényelmetlen.

A hallásvédelemmel kapcsolatos megnövekedett aggodalmak olyan kis méretű készülékek gyártását is eredményezték, amiket kis gyerekek vagy akár csecsemők is használhatnak. Teljesen mindegy mekkora vagy, találni fogsz magadnak egy nagyszerű védőeszközt.

A legjobb lövész fültok fiatalabb lövészeknek: 3M Peltor KID gyermek hallásvédő (neon zöld) [6 éves korig!]

Biztonságos fiatal lövészek számára

A felnőtt méretű fültokok nem a legjobb választás a fiatal lövészeknek, de ezeket a hallásvédőket kisebb fejméretekre tervezték.

A fiatalabb lövészek értékelni fogják ezen hallásvédők fejpántjának alacsony szorítóerejét, valamint a nagyon puha fültokokat, amik nagyon kényelmesek.

Mi a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni a minőségi hallásvédők kiválasztásánál?

Egy minőségi termék védeni fogja a hallásodat. De csak akkor, ha viseled is. Ez a kényelmet helyezi első helyre.

A minőségi lövész hallásvédőknél feltüntetik a termék zajcsökkentési besorolását, így biztos lehetsz abban, hogy a káros zajszintek nem fogják elérni a hallójáratodat. De, ha egy termék viselése nem kényelmes, akkor teljesen mindegy, hogy hol akarod használni, nem fogod minden alkalommal felrakni, amikor kimész a lőtérre vagy a vadászterületre. És elég egyetlen hangos zaj, hogy a hallásod örökre károsodjon.

Ezért fontos az is, hogy a hallásvédőnket folyamatosan ellenőrizzük, hogy nem károsodott-e vagy nem használódott-e el. A fültokon lévő szivacs, vagy a füldugókon lévő gumi idővel elveszti a rugalmasságát. Ha a fültok vagy füldugó illeszkedése nem olyan, mint újkorában, akkor itt az ideje elgondolkodni a lecserélésén.

A legjobb olcsó lövész fültok: ACE Alpha elektronikus hallásvédő – zselés párnákkal és aktív zajerősítéssel – SNR: 29 dB

Hosszú elem élettartam

Nem kell sok funkcióról lemondanod, ha egy nem drága elektronikus lövész fültokot szeretnél.

Olcsó és könnyen beszerezhető AAA elemekkel működik, ez az elektronikus lövész fültokot telerakták fantasztikus felerősítő technológiával így jól hallhatod a beszélgetést a lesen vagy a lőtéren. Valamivel nehezebb, mint a többi modell, de elég könnyű ahhoz, hogy órákon keresztül védje a hallásunkat.

Lövész hallásvédő GYIK: Az emberek ezeket a kérdéseket is feltették

A fültok jobb, mint a füldugó?

Sok ember, aki hallásvédőt keret, azon tűnődik, hogy mi a jobb a fültok vagy a füldugó? A fültokokat egyszerűbb használni – csak ráhelyezed a füleidre és könnyedén leveheted majd újra fel. A füldugók valamivel több kézügyességet igényelnek, és nem annyira könnyű őket többször kivenni és visszatenni. Minden a kényelmen múlik: Olyan terméket válassz, amiről tudod, hogy használni fogod. Akkor nem működnek, ha otthon hagyod őket.

Mi a legjobb hallásvédő a lőtérre?

A lőtérre a legjobb hallásvédő az elektronikus, akár fültok akár füldugó. A lőtéren, akár céllövő, skeet vagy agyaggalamb pálya, kritikus fontosságú, hogy halljuk a vezető utasításait vagy a lövész társak beszédét. Csak az elektronikus hallásvédőkkel lehetséges ez.

Mi a legmagasabb dB a füldugóknál?

A fültokok legmagasabb zajcsökkentése kb. 33 dB. Ez azt jelenti, hogy minden bejövő zaj 33 dB-lel le lesz csökkentve.

Befejezésképp a lövész hallásvédők vásárlásával kapcsolatban

A legjobb hallásvédőnek kiválasztása minden felhasználónál más lesz. Kulcsfontosságú tulajdonság a kényelem, mert a hallásvédő csak akkor működik, ha használod is. Sok embernél ez egy sima hallásvédő fültokot vagy füldugót jelent. Nem kell foglalkozni az elemek kicserélésével vagy a készülék feltöltésével. A fültokokat könnyen megoszthatod a társaiddal. De a hallásvédők virágzó technológiája egyre több funkciót tesz bele a kis készülékekbe. Ma már találhatsz nagyon megfizethető elektronikus fültokokat és füldugókat. Ha egy évben csak néhányszor akarsz menni a lőtérre vagy vadászni, akkor egy alap zaj blokkoló fültok vagy füldugó tökéletesen elég. Ha azonban egy megszállott lövész vagy vadász vagy, akkor szerencséd van. Több funkciót kaphatsz egy hallásvédővel megfizethető áron, mint valaha.

Az alábbi linken válogathatsz a hallásvédők közül és rendelhetsz is!

A termékek kipróbálhatóak és személyesen megvásárolhatóak a Hanyi vadászboltban (9300 Csorna, Arany János utca 8.)

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!