Egy távcső beépített távolságmérővel nagyon praktikus. Ezzel a csúcstechnológiás kiegészítővel azonban az optika ára általában egy új szegmensbe emelkedik. A GECO 10×50 RF-fel a gyártó egy kiváló távcsövet kínál, ami beépített távolságmérővel is viszonylag olcsó marad. De a gyakorlatban is megtartja vadásztávcső, amit ígér? Ebben a tesztben elolvashatjátok.

Írta: all4hunters // GearTester felhasználói teszt

A beépített távolságmérőnek köszönhetően a GECO 10×50 RF-fel gombnyomásra megbízhatóan meghatározhatjuk a 10 – 1600 méterre lévő célpontok távolságát.

Ki ne ismerné: Elmegyünk vadászni és minden nálunk van – a lőbottól kezdve a fegyverig, hátizsák, keresőtávcső, stb. Oda osonunk az ösvényen a leshez és látjuk, hogy a mezőn már vannak vadak. Becélozzuk a vadat és felkészülünk a lövésre.

Pont egy idegen területen vagy egy új magaslesnél jön elő a kérdés, hogy milyen távolságra vannak. Kalibertől függően a 30 méter nem sokat változtat, de főleg a nagy szabadtéri mezőkön nézhetjük el a távolságot. Így fordulhat elő az, hogy 50 métert tévedünk, ha egy szabad területen nem látunk semmi mást, csak a mezőt.

Ezért akartam az IWA 2019 látogatásom után a GECO 10×50 RF-et kipróbálni – egy távcső jó nagyítással, 50-es objektívátmérővel és beépített távolságmérővel (az RF Rangefinder-t jelent).

A GECO 10×50 RF távcső tulajdonságai

„A GECO 10×50 RF-et nem csak egy kitűnő optika jellemzi, hanem egy megbízható és precíz távolságmérés szolid ballisztikával. A magnéziumház és a kiváló alumínium szemkagylók nagyon robusztussá teszik a távcsövet, így ideális kísérő minden természetbarát számára. Kiváló optika és első osztályú lézer technológia kedvező áron. 

A GECO 10×50 RF háza magnéziumból készült, ehhez jön még a robusztus ütéstompító gumiborítás, ami optimális védelmet jelent az érzékeny részek számára, mint az optika, elektronika és a mozgatható szerkezetek. A kiváló HD optika és a legmodernebb többrétegű bevonat csúcsértékeket eredményez a fényáteresztésnél, látómezőnél, peremélességnél és színvisszaadásnál. 

A 10 és 1600 méter között lévő célok távolságát megbízhatóan meghatározhatjuk egy gombnyomással. A GECO RF további mérési lehetőségekkel rendelkezik mint például a dőlésszög és a hőmérséklet. A beépített iránytű segít a terepen a tájékozódásban.” – ez áll a GECO honlapján.

Továbbá 5 év garancia van a GECO 10×50 RF-re (az elektronikai részekre 24 hónap korlátozott).

A GECO 10×50 RF-hez kapunk egy kemény hordtáskát és 5 év garanciát (az elektronikai részekre 24 hónap korlátozott).

A GECO 10×50 RF 10 – 1.600 méterig tud távolságokat mérni. A távcső súlya 1.000 g, 160 mm hosszú az ára pedig kb. 1.499,- Euro (így kereken 600 Euroval olcsóbb a konkurens termékeknél!).  A GECO RF menüje intuitív, ami a felhasználó számára a használati utasítás alapos átolvasása nélkül is azonnal érthető. A lézeres kijelző fényerőssége 9 fokozatban állítható – így jól használható nappal és este is. Egy elemtöltéssel kb. 4000 mérés végezhető el.

A GECO 10×50 RF távcső műszaki adatai

Modell:GECO 10×50 RF
Nagyítás:10x
Objektívátmérő:50 mm
Kilépő pupilla:5 mm
Látómező 1000 méteren:110 m
Súly:1.000 g
Hosszúság x Szélesség:160 x 130 mm
Távolságmérő mérési tartomány:10 – 1.600 m
Ár:1.499,- Euro

A gyakorlatban: A GECO 10×50 RF távcső a vadászaton

Elérkeztünk a legfontosabb pontoz: a vadászati gyakorlathoz. 2019 Július óta tesztelem a távcsövet. Azóta minden nap magammal viszem a GECO 10×50 RF-et a vadászatra. Ott lemértem a lesek és legfontosabb pontok távolságát, a lesről mértem vadak távolságát és még sok más módon kísérleteztem a távcsővel és a távolságmérővel.

Számomra fontos, hogy egyrészt legyen egy használható távcsövem, másrészt viszont a távolságokat is tudjam megbízhatóan mérni a különböző napszakokban. Ezeket a feladatokat számomra jól ellátta a GECO RF. A víz- és kosztaszító bevonata esőben és szélben is tiszta képet ad.

Egy vadászati élményt szeretnék elmondani, aminél a GECO 10×50 RF különösen nagy segítség volt. Egy korai lesvadászaton voltam egy vadász barátomnál. Őzre és adott esetben vaddisznóra vadásztunk – ha visszamennek az erdőbe és észrevesszük őket. Miután elhelyezkedtem és berendezkedtem, nem tartott sokáig, mire az első őzek megjelentek a mezőn és elkezdtek legelni. Mivel a vadász barátom területe teljesen új volt számomra, bevetésre került a GECO 10×50 RF.

A GECO 10×50 RF tökéletesen alkalmas a vadak megfigyelésére és beazonosítására nagy távolságokon. A beépített távolságmérővel plusz biztonságot ad a lövés előkészítésére.

Egyelőre csak beazonosítottam az őzeket – egy őzsuta 2 gidával, egy őzbak (többet egyelőre nem lehetett megállapítani) és egy magányos nőstény őz. A távolság 90 m (őzsuta, gida és az őzbak) és 130 m (magányos nőstény őz) között volt. Jó 50 – 60 percig figyeltem az őzeket és jobb lett a fény. A bak több évesnek bizonyult – amikre a barátom területén tilos volt lőni – ezért a magányos nőstényre koncentráltam. A GECO RF 10x nagyításának és az egyre javuló fényviszonyoknak köszönhetően most már biztosan be tudtam azonosítani – a még mindig magányos – őzüszőt. Mérés alapján 125 méterre volt.

A lövés eldördült és az őz jól láthatóan jelzett egy magas ugrással. A kötelező 15 perc után elindultunk a lövés helyéhez. A lövés helyét gyorsan megtaláltuk a GECO 10×50 RF-fel pontosan mért távolságnak köszönhetően. A lövés helyének megfigyelése és a jól látható vérnyom kb. 30 méter után egy fűkupacba vezettek, ahol megtaláltam az őzüszőt.

Összegzés a GECO 10×50 RF távolságmérős távcsőről

Alapjában véve elégedett vagyok a GECO 10×50 RF-fel. A kivitelezés jó minőségű és tiszta, ahogy azt a GECOtól időközben megszoktam. A kép tiszta és éles még szürkületkor/holdfényes éjszaka is.  Nagy különbségeket nem vettem észre a másik (Leica) távcsöveimhez képest.

Egy dolog, ami nagyon pozitívan megmaradt bennem, a könnyű kezelés. A menü nagyon könnyen megnyitható és állítható (méter/yard), (°C/°F) és 9 fokozatban állítható a mérő lézer erőssége, hogy a távolságmérőt késő szürkületben is használhassuk anélkül, hogy elvakítana.

A távcső hoz kapunk egy szép hordtáskát és tartozékokat (tisztítókendő, nyakpánt, zárófedelek és használati utasítás). Sajnos a csomag nem tartalmaz elemeket (ezeket külön kell megvenni), de ez nem volt nagy gond. Csak azt sajnáltam, hogy közvetlenül kicsomagolás után nem tudtam használni a távolságmérő funkciót.

Mindent egybe véve a GECO 10×50 RF egy csúcs készülék jó áron, aminek nem kell elbújnia a konkurencia elől.

Vadászüdvözlettel, Philipp