A lövésznek a nagy távolságú lövésekhez szüksége van a megfelelő fegyverre, a megfelelő céltávcsőre és tartozékokra mint például egy távolságmérő és spektív, eddig érthető. De mi lehet még fontos tartozék, hogy pontokat is szerezzünk a Long Range-ben, és mi van még? Ebben a cikkben bemutatjuk Nektek a fontosabb tartozékokat.

Írta: Thomas Graf és Alexander Losert / VISIER

A puska mellett az támasztékok, táskák, ruházat, szerszámok és a megfelelő lábbeli is hozzá tartozik egy Long-Range lövész felszereléséhez.

A fegyver támaszték – biztos tartás a Long-Range puskánknak:

Természetesen a puskatámaszték a legfontosabb a Long-Range lövészetnél. Mert csak egy stabilan megtámasztott puska alkalmas a Long Range-hez. Az előagyhoz sok megoldás létezik. Elsőként egy stabil bipod, aztán egy Benchrest támaszték vagy egy egyszerű hátizsák, egy takaró és így tovább. Nagyon sokféle megoldás létezik arra, hogy az előagyat biztosan és nyugodtan beágyazzuk. Az puskatust azonban gyakran elhanyagolják. De a lövésznek ezt sem kéne figyelmen kívül hagynia. A legismertebb változat a monopod (egylábú lőbot). A gyakorlatban azonban ez nem mindenki számára alkalmas, mivel szűrés nélkül továbbítja a kilengéseket, mint pl. a szívverést. Jobb lenni inkább egy párna, amik benne vannak a Benchrest támasztékokban vagy valami saját gyártású dolog, ami kimondottan költségkímélő. Egy saját gyártású „lövő-zokni” például. Ez egy zokni, amit rizzsel vagy granulátummal töltenek meg, csomót kötnek rá, majd visszahajtják. Ajánlatos a lövő-zokniknál több méretet és „keménységet” gyártani, hogy aztán a gyakorlatban kitapasztaljuk, hogy melyik a legjobb. Ha ezt különböző színű zoknikból csináljuk, akkor jobban meg tudjuk különböztetni a keménységeket. És ez annyira egyszerűnek hangzik, mint amilyen egyszerű. Egyszerűen próbálgassuk, amíg minden passzol. A puskatust a lövő-zoknira tesszük, nyomásra belesüllyed a puska, ha a zokni összenyomódik, a puskatus megemelkedik. Így finoman beállíthatjuk a puskát a célpontra.

Egy stabil puskatus támaszték a pontos lövésekhez. A zokni oldalirányú nyomásával állíthatjuk a puskatus magasságát.

Egyszerűen töltsük meg a zoknit kívánság szerint rizzsel vagy granulátummal, kössünk rá csomót (balra) és hajtsuk vissza (jobbra). Kész a legjobb puskatus támaszték.

Támaszték a lövésznek – úgy lövünk, ahogy beágyazzuk magunkat:

Természetesen nem csak a fegyvert kell biztosan beágyazni. A lövésznek erőlködés nélkül kellene „nyugodnia” a fegyvere mögött. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, nagy segítséget nyújtanak a lövész matracok, mint pl. a “Backblast Mat” a Helikon-Tex-től Ez egy kompakt, összetekert lövész matrac, amit egyszerűen lehet szállítani. Corduraból készült, ami a köves talajnál sem enged át semmit. Természetesen ugyanígy megfelelnek a sima lövész- és jógamatracok vagy csak egyszerűen a fű. De legkésőbb a nedves talajnál hálás lesz a lövész, hogy van közte és a fű között valami. Továbbá nagyon alábecsülik a lövész támasztékot a könyökhöz. A lövő kéz könyökének kényelmes helyzetben kellene lennie. A lövő-zokni puhább változata sok nyugalmat adhat a könyök alatt és így megnövelheti a Long-Range lövész pontosságát.

Puskabeállítás – védjük a fegyvert a dőléstől:

Mivel a puska enyhe dőlése is hibás lövést eredményez a Long-Range lövészetnél, nagy segítséget jelenthetnek az olyan kis segédeszközök, mint pl. egy vízszintmérő. Ez egy vízmérték, amit a céltávcsőre vagy mellé szerelünk fel és a távcső beállításánál igazítjuk be. Amikor a lövész lőni készül, még ellenőrizheti, hogy a puskája egyenesen áll-e vagy dől. Ha hegynek felfelé vagy lefelé lövünk, akkor természetesen tudnunk kell azt is, hogy milyen messzire lövünk „felfelé” vagy „lefelé”. Ehhez vehetünk például egy lövés szög kompenzálót. Ezt szintén a céltávcső oldalára kell felszerelni és mutatja a szög koszinuszát, amivel a helyzetet korrigálhatjuk. Ez kapható külön is vagy más készülékekbe beépítve, mint például sok távolságmérőbe. Ezek nem csak a célpont közvetlen távolságát mérhetjük, hanem a magasságot, koszinuszt és a valódi távolságot a helyzet alapján. Ezzel további számolásokat spórolunk meg.

A szögkompenzáló mutatja a koszinuszt. Például: 1000 m, 91 cos = 1000 m 91%-a tehát a számításnál 910 méterrel kell számolni.

A lövedék sebességének mérése és ballisztika számítás

Szintén fontos: A sebesség. Az egyik legfontosabb készülék, hogy egyáltalán ismerjük a nagy távolságok helyzetét, egy v0mérőkészülék a lövedék sebességének meghatározásához. Itt gyakran az egyszerű kronográf modellek is pontosan működnek. Jelenleg a “LabRadar” szolgáltatja a legpontosabb értékeket, ami inkább egy dupla radar, mintsem egy egyszerű mérőeszköz. Ez a számítások ellenőrzéséhez szintén mutatja a v20, v50-et és így tovább. Mindenekelőtt nem foglal sok helyet, nem a csőszáj előtt helyezkedik el és további előnyei is vannak. Azonban itt a klasszikus fényszekrények is megbízhatóan ellátják a feladatukat.

Egy szélmérő, ami minden irányból mér, egyszerűbbé teszi a mérést, de utána szükséges a szél irányának meghatározása.

Egy ballisztikai számoló egyszerűen hozzátartozik a Long Range-hez. Ezen értékek ismerete nélkül ne is próbáljunk 1000 méternél távolabbra lőni. Ehhez a lövésznek szüksége van egy adat-könyvre minden számítással vagy akár tapasztalatokkal, amiket a különböző szituációkban leadott, mint például szélirányok, szélerősségek, magasságok, légnyomás, lövészszög, irány és így tovább. Manapság vannak applikációk a ballisztika kiszámításához, amik segítenek ebben. A leghíresebb, és valóban jó okkal a “Strelok” applikáció. Ez 3 különböző változatban kapható. Az ingyenes változat “Strelok Ballistic Calculator” egyszerű funkciókkal rendelkezik, ami a közepes távolságokhoz még elegendőek. „G1-B.C.”-vel számol és kiszámolja éppúgy a szelet, mint a lövésszög kompenzálást a magasság, hőmérséklet és légnyomás figyelembevételével. A következő változat a “Strelok+” egy fizetős változat és több célkeresztet, célpont megjelenítést stb. kínál. A nagyon nagy távolságú lövésekhez a legérdekesebb változat a “Strelok Pro”. Ez az applikáció pontosabb „G7-B.C.”-vel tud számolni, kisebb bővítésekkel rendelkezik, mint a páratartalom figyelembevétele vagy Bluetooth csatlakozás egy Kestrel szélmérőhöz. Ami sokkal fontosabb, hogy a “Strelok Pro” ugyanúgy figyelembe veszi a Multi-BC-t, a puskacső huzagolását, a Coriolis hatást és a pörgési sodródást. Ezek az értékek a Long-Range lövészethez abszolút fontosak – főleg a távolság növekedésével. Ha az adatainkat jól adtuk meg az applikációba, akkor ezek az értékek megbízhatóak.

Egy egyszerű, de jól működő eszköz a szélirány meghatározásához. Akár megvehetjük készen, mint itt látható, vagy hintőporral utántölthetjük.

Mire lövök a versenyen? És mi alkalmas? A cél:

Egy eszköz, amit gyakran elfelejtünk: a cél. A Long-Range lövészetnél teljesen nyilvánvalóan ajánlott az acélból készül cél, de csak az erre engedéllyel rendelkező lőtereken. Mivel még a legjobb spekítvekkel sem lehet 1000 méteren túl észlelni a papírba lőtt lyukat, vagy csak nagyon-nagyon nehezen. Az acélnak az az előnye, hogy a találatot akusztikusan is észleljük és többet látunk, mint egy lőtt lyuk. Egy példa a Helikon-Tex Hardox600 Steel-Target – acél célpont, tartóval együtt. Az acél mozog a találatnál, a lövedék egy nagy lepattanás nyomot hagy (3-4cm) a fehér lakkozott Hardox acélon és ehhez még haljuk a híres „ding-et”. Ez optikailag és akusztikailag is a leggyorsabban felfogható. A következő lövöldözés előtt egyszerűen le kell fújni fehér lakkal és az acél célpont újra használható. Fontos, hogy egy nagyon kemény acélt használjunk, mint a Hardox600 vagy au AR500, mivel különben csak egyszer tudjuk használni és a hangzás sem olyan jó egy átlövésnél, mint egy kemény acélnál, ami ellenáll a lövedéknek. Persze kitehetünk eldőlő célpontokat is, ezek azonban ki vannak téve a környezeti viszonyoknak is.

A Helikon acél célpontot egyszerű szállítani és felállítani. Az acéltartó alján sarkantyúk vannak, így nem dőlhet el a célpont.

Fegyvertáska és további tartozékok:

Azért, hogy az összes tartozék kis helyen kéznél legyen, ajánlatos a megfelelő fegyvertáska használata, amit Range-Bag-nek is hívnak. Ezekből szinte átláthatatlanul sok ajánlat és változat és méret létezik különböző gyártóktól. Van például a German Gun Bag, ami egy hosszúfegyver táska és egyben hátizsák is, vagy egy hátizsák a First Tactical-tól, ami vészhelyzetben még támasztékként is használható. Magunk mellé tehetjük a hátizsákot és azonnal kéznél lesz az összes eszközünk. Az nem lényeges, hogy ezeket egy hátizsákban, vagy egy külön táskában tároljuk, az a fontos, hogy az összes segédeszköz egyben legyen kis helyen.

Ajánlatos: Az olyan felszerelés, mint az adat-könyv vagy lőszer, legyen mindig a lövésznél, hogy ne kelljen elmozdulni a lövő pozícióból.

Egyértelműen a további fontos tartozékok közé tartozik a Long-Range lövész ruházata. A farmer és rendesen betűrt ing helyett inkább figyeljünk a kényelemre. Figyeljünk arra, hogy a ruhánk ne szorítson, ne csípődjön be vagy másképp akadályozzon a mozgásban, amikor felvesszük a lövő pozíciót. A sportoló kényelmesen fekszik a puskája mögött. Ha valaki olyen kényelmesen nézhet keresztül a célpontra irányított céltávcsövön, hogy akár szundíthatna is egyet, akkor mindent jól csinál. Ehhez természetesen hozzátartozik a pofadék beállítása is vagy egy saját gyártású párna a puskatuson. A lövésznek figyelnie kellene a passzoló lábbelire is. Akármennyire is kényelmesek a tornacipők, az egyenetlen talajon, dombos vidékeken, csúszós terepeken nem szabad spórolni a cipőn. Éppígy ajánlatosak a stabil állványok. Egyszer a spotternek (célpont megfigyelő), hogy ő is nyugodtan a célponton tudjon maradni, aztán például a szélmérőnek. Ezt enyhén a lövész előtt kellene elhelyezni, hogy ne kelljen elmozdulnia a lövő pozícióból azért, hogy leolvassa a sebességeket a szél változásánál. A spektíveknél szintén figyelni kellene arra, hogy a nagyítást visszavegyük (kb. 20x-ra) Mert a Long-Range lövészetnél jobban követhető a lövedék levegőkeverése, mint a becsapódása, ha a lövés nem találja el a célpontot. Továbbá javasolt, hogy legyen nálunk néhány szerszám is. Persze nem kell egy egész szerszámosládát magunkkal cipelni, hanem inkább egy multitoolt, amivel könnyen végezhetünk beállításokat a fegyveren vagy az optikán vagy amivel kisebb zavaró tényezőket megszűntethetünk. Egy extra táska a lőszerek számára szintén jó ötlet lehet, főleg a változékony időben, hogy a szükséges lőszerek szárazak maradjanak, de mindig kéznél legyenek.