Vásárlási tanácsadó a piacon található legjobb távolságmérőkhöz 2017-ben

Írta: Andrew McKean

Bárkinek, aki íjjal vagy puskával lő, tudniuk kell a célpont pontos távolságát, ezért a megoldás számukra a lézeres távolságmérő. De egy olyan távolságmérő, amit íjászathoz terveztek, sokban különbözik azoktól, amiket 1000 yardnál (~915m) nagyobb távolságú lövészethez készítettek.

Ebben a tesztben kiértékeljük a legnépszerűbb távolságmérőket. Tulajdonságok széles választékát vizsgáltuk, nem csak a teljesítményt és pontosságot, hanem a kijelzőt, számítást, optikai tisztaságot és testre szabhatóságot is – azért, hogy segítsünk távolságmérőt választani három tipikus, de viszonylag eltérő célhoz: íjász vadászathoz, általános vadászathoz és nagy távolságú precíziós lövészethez.

Azt is megtudtuk, hogy a lézeres technológia gyorsan változik. Szóval, ha most van szükséged egy lézeres távolságmérőre, akkor mindenképp használd a vásárlási tanácsadónkat. De ha tudsz várni a következő évig, akkor várd meg, amíg piacra kerülnek az új generációs nagyobb teljesítményű távolságmérők.

Hogyan tesztelünk

A lézeres távolságmérők igazából csak bonyolult időmérő készülékek, amiket arra terveztek, hogy lemérjék azon idő hosszát, ami ahhoz szükséges, hogy egy kibocsájtott fény visszatérjen az egységhez egy visszaverődő felületről. Mivel a fény sebessége állandó, az idő múlása megadja a célpont távolságát.

A tesztünk megállapította mindegyik készülék érzékenységét és maximum hatótávolságát, három tipusú célpont mérésével: visszaverő (acél istállótetők 1200 – 2400 yard távolságban (~1100m – 2200m)), nem visszaverő (egy medvebunda 100 yard távolságban (~91m)), és több bokor bárhol 400 és 1200 yard közötti távolságban(~365m – 1100m). Megmértük az összes készülék minimális mérési távolságát is. Majd bíráltuk a pontosságot úgy, hogy célpontok sorozatát mértük ismert távolságban, különböző fényviszonyok között.

A mérés sebességét úgy mértük, hogy mozgó járművekre mértünk rá 1200 yard távolságban, a kijelző tisztaságát és láthatóságát pedig különböző fényviszonyok között vizsgáltuk. A tesztünk másik fele szubjektívebb tulajdonságokat vizsgált: az egyes készülékek által kínált lehetőségek és funkciók, ergonómia, sokoldalúság a feladatok megoldásánál, és azt, hogy az adott készülék milyen jól teljesített azon a területen, amire tervezték.

A legmagasabb pontszámot elérő készülék megkapta a szerkesztő választása díjat; a legjobb érték pontszámú készüléket nagyszerű vételnek neveztük.

Mindegyik távolságmérőt öt objektív kritérium szerint értékeltük, amikbe beletartozott a különböző fényvisszaverésű célpontok mérése.

Bill Buckley

Tudtad?

  • A 3R osztályú lézersugarak, ami a legtöbb készülékre vonatkozik a tesztünkben, veszélyesek a védelem nélküli szemre.
  • Át lehet verni egy távolságmérőt, ha fehér és fekete felületek között mérsz 30 yardon (~27m). A legtöbb készülék különböző értéket fog mutatni.
  • Azok a távolságmérők, amiket lövészethez és vadászathoz terveztek, optikai bevonatokkal rendelkeznek, amik csökkentik a fényáteresztést, de növelik a kijelző láthatóságát.

 

Szerkesztő választása: Sig Sauer Kilo 2400 ABS

Pontszám: 95.67 | Ár: $1,500 (Amerikában)

Sig Sauer Kilo 2400 ABS távolságmérő

Bill Buckley

Ez a különösen nagy teljesítményű, precíz készülék önmagában egy klasszis. Az idén tesztelt készülékek közül egyik távolságmérő sem tudta elérni a Sig sebességét, pontosságát a széles választékú célpontoknál, vagy a szinte azonnali megoldást nyújtó képességét majdnem az összes lövészeti helyzethez. Eléggé drága – legalábbis fogyasztási cikkhez képest. A legközelebbi versenytársai a katonai szintű távolságmérők, amik kétszeresébe vagy háromszorosába kerülnek, mint ez az $1,500 Sig.

A Kilo2400ABS-t egy rendszerként árulják, szélmérővel és tripod adapterrel, amiket úgy terveztek, hogy egy telefonos applikációval használjunk a fölé tartás és mellétartás kiszámítására akár 2 mérföldes (3,2km) lövéseknél. Megér $1,500-t az, hogy soha többet nem hibázol? Fogsz valaha 2 mérföldre lőni? Ha ezek nem retorikai kérdések, akkor ez a kifinomult és elegáns darab lehet, hogy neked való.

A Sig pontossága és sebessége egy olyan processzorból ered, ami egy fejlett jeltovábbító algoritmusokat használ és egy pontosabb és erősebb lézer diódából, mint a többi készüléknél a tesztünkben. További tulajdonságokhoz tartozik a villámgyors scanelő üzemmód, ami 4 mérést továbbít másodpercenként, éles optikák a 7X viewfinderben, választható célkereszt, és fokozatosan állítható LED kijelző.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:10.0
Pontosság:9.67
Érzékenység:9.0
Sebesség:9.67
Optika:9.33
Funkciók:10.0
Sokoldalúság:10.0
Célnak megfelel:10.0
Ergonómia:9.0
Érték:9.0

 

Nagyszerű vétel: Leupold RX-Full Draw 2

Pontszám: 91.34 | Ár: $200 (Amerikában)

Leupold RX-FullDraw 2 távolságmérő

Bill Buckley

Ezt a távolságmérőt íjászathoz tervezték, gyors és pontos 900 yardig (~823m) és elég jó árban van. A polikarbonát felépítése alacsony költséget eredményez, és a Leupold jó hatékonyságot ér el a nagyon jó TBR (True Ballistic Range – valós ballisztikus távolság) processzor alkalmazásával. A puskákhoz tervezett Leupold távolságmérők agya, a TBR kombinálja a vízszintes távolság meghatározást egy esésmérővel és sima ballisztikus számlálóval.

A FullDraw2 kezet kitöltő kerete okosan alkalmazza az hátsó célpont üzemmódot, ami megkülönbözteti a célpont előtt lévő levelektől és ágaktól – kulcsfontosságú egy íjász távolságmérőnél.

A Leupold fekete LCD kijelzője elveszhet a nagyon mozgó célpontoknál és a “Trophy Scale” fedés funkció egy kicsit buta. De ezek csak kis panaszok egy olyan íjász távolságmérőnél, ami nagyon jól alkalmazható puskáknál is.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:8.67
Pontosság:9.0
Érzékenység:9.0
Sebesség:9.33
Optika:8.0
Funkciók:8.67
Sokoldalúság:9.0
Célnak megfelel:9.67
Ergonómia:10.0
Érték:10.0

 

Sig Sauer 2200 MR

Pontszám: 90.66 | Ár: $500 (Amerikában)

Sig Sauer Kilo 2200 MR távolságmérő

Bill Buckley

Ez a gyors, pontos távolságmérő mindent tud, amit a nagy testvére a Kilo2400 tud, bár kevesebb funkcióval és az ár harmadáért. A piros LED kijelző csodálatosan fényes és éles, és a legtöbb vadász számára kínál megfelelő üzemmódot, beleértve a best-target üzemmódot, egy nagyon pontos inklinométert és fölé tartást inchben vagy milliméterben. A lézer ultra gyors és pontos, és  1,2 mérföld (~1,9 km) távolságban mértünk szarvas méretű célpontokat. $500-ért ez egy nagyon jó ajánlat egy mindenes puska vadász távolságmérőért.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:9.33
Pontosság:9.67
Érzékenység:8.67
Sebesség:9.67
Optika:9.33
Funkciók:8.0
Sokoldalúság:9.33
Célnak megfelel:9.0
Ergonómia:8.33
Érték:9.33

Leica Rangemaster 2000-B

Pontszám: 81.66 | Ár: $700 (Amerikában)

Leica RangeMaster 2000-B

Bill Buckley

Valószínűleg a legelegánsabb távolságmérő a piacon, a karcsú és ragyogó Leica éles 7X viewfinder-rel rendelkezik, a piros LED kijelző egyszerű és tiszta. A teljesítmény és pontosság is magas – kicsikartunk egy 1,881 yardos (~1720m) távolságmérést fényvisszaverő célpontokról, bár a nem fényvisszaverő célpontoknál nehézkesebb volt. Míg a Leica ballisztikus programja elég jó a szabvány töltény családokhoz és a szög kompenzációs üzemmód nagyon jó, a processzor lassú a célzó pont pedig modoros.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:8.0
Pontosság:9.0
Érzékenység:8.33
Sebesség:8.0
Optika:8.33
Funkciók:8.0
Sokoldalúság:8.0
Célnak megfelel:9.0
Ergonómia:7.67
Érték:7.33

 

Nikon Monarch 7IVR

Pontszám: 77.0 | Ár: $375 (Amerikában)

Nikon Monarch 7IVR távolságmérő

Bill Buckley

Ez a legújabb Monarch ismétlés egy képstabilizáló giroszkóppal rendelkezik, ami 80%-kal csökkenti a vibrálást. Kell ez neked? Ha íjász vadász vagy és közelről, izgalmi állapotba hozó távolságban találkozol állatokkal, akkor szerintem igen. Hasznos funkció lehet egy puskás vadásznak is, aki kés célpontot szeretne bemérni nagy távolságban. Szerettük az első- és hátsó célpont üzemmódot, de a fekete LCD kijelző eltéved a telezsúfolt célpontoknál.

Az érzékenysége több mint megfelelő, egyenletes mérte az akár 820 yardra (~750m) lévő célpontokat.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:6.67
Pontosság:8.0
Érzékenység:7.0
Sebesség:7.67
Optika:6.33
Funkciók:8.0
Sokoldalúság:8.0
Célnak megfelel:8.33
Ergonómia:8.67
Érték:8.33

 

Leupold RX-1200i

Pontszám: 76.66 | Ár: $350 (Amerikában)

Leupold RX-1200i távolságmérő

Bill Buckley

A Leupold gyár tankhajó távolságmérője, az RX-1200i megoldást kínál szinte az összes vadász számára. Az íjász vadászok értékelni fogják az hátsó célpont üzemmódot, a 6x nagyítást és a nagy szögű inklinométeres méréseket akár 125 yard (~115m) távolságból. A puskás vadászoknak tetszeni fog a választható célkereszt és a 25-ös ballisztikus csoportok, amik beazonosítják a fölé tartási opciókat inchben, centiméterben, milliméterben vagy MOA-ban, és vízszintes korrekcióval akár 800 yardig (~731m). Szerettük a piros LED kijelző láthatóságát és az érdes alumínium testet, de szerettünk volna nagyobb hatótávolságot és sebességet.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:8.0
Pontosság:8.33
Érzékenység:7.0
Sebesség:7.0
Optika:7.0
Funkciók:8.0
Sokoldalúság:8.0
Célnak megfelel:8.33
Ergonómia:7.0
Érték:8.0

 

Vortex Ranger 1500

Pontszám: 76.0 | Ár: $450 (Amerikában)

Vortex Ranger 1500 távolságmérő

Bill Buckley

Egy viszonylag alap távolságmérő a Vortex, csalódást okozott a korlátozott hatótávolságával, a lassú processzorával és az hátsó célpont üzemmód hiányával, ami egy fontos tényező, ha bokorban vagy esőben vadászunk. Úgy éreztük, hogy jó lett volna egy alap ballisztikai program a puskás vadászok számára. De mégis az egyszerűség is egy erény, és a fokozatmentesen állítható piros LED kijelző a 6X viewfinder-ben a legintuitívebb és legkönnyebben olvasható a terepen. Tetszett még a kompakt és kemény alumínium keret.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:7.33
Pontosság:8.0
Érzékenység:7.67
Sebesség:7.67
Optika:7.33
Funkciók:8.33
Sokoldalúság:7.67
Célnak megfelel:7.0
Ergonómia:8.0
Érték:7.0

 

Bushnell Elite 1 Mile CONX

Pontszám: 73.0 | Ár: $300 (Amerikában)

Bushnell Elite 1 Mile CONX távolságmérő

Bill Buckley

ez a készülék egy viszonylag alap távolságmérő, esés felismerővel, ballisztikai kalkulátorral, ami lövés megoldásokat inchben, MOAban vagy milliméterben adja meg; és egy tiszta piros LED kijelzővel. De ha Bluetoothtal egy Kestrel időjárás állomáshoz kapcsolódunk, a CONX megkapja a saját, szituációs adatait és kiszámítja a precíz lövési megoldást. De az hiányosság, hogy nem tud bemérni kis célpontokat nagy távolságokon, főleg egy olyan távolságmérőnél, amit precíziós lövészethez terveztek.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:7.33
Pontosság:7.67
Érzékenység:6.67
Sebesség:7.0
Optika:7.67
Funkciók:8.0
Sokoldalúság:7.67
Célnak megfelel:7.33
Ergonómia:6.33
Érték:7.33

Bushnell The Truth – az igazság

Pontszám: 67.33 | Ár: $200 (Amerikában)

Bushnell ClearShot távolságmérő

Bill Buckley

Kimondottan íjászathoz tervezték, ez a távolságmérő egy krónikus problémát old meg az íjász vadászok számára. A ClearShot – tiszta lövés funkciója felismeri a belógó ágakat és más akadályokat a vadász és a célpont között. A készülék rendelkezik egy eléggé agresszív szög kompenzációs funkcióval, amivel kiszámolja a lövés távolságokat közvetlenül a lövész alatt, felett és e-között bárhol lévő célpontokhoz. Viszont a sebesség és az érzékenység is csalódást okozott, a fekete LCD kijelző pedig eltűnt a sötét vagy telezsúfolt célpontoknál.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:8.0
Pontosság:8.33
Érzékenység:6.33
Sebesség:7.0
Optika:7.33
Funkciók:8.67
Sokoldalúság:7.0
Célnak megfelel:7.67
Ergonómia:7.0
Érték:7.33

Halo HT100

Pontszám: 60.1 | Ár: $175 (Amerikában)

Halo HT100 távolságmérő

Bill Buckley

Ez a belépő szintű távolságmérő lassan mért és korlátozott a hatótávolsága. Csupán 400 yardig (~365m) tudtunk vele mérni egyenletes szarvas méretű célpontokat – habár mértünk fényvisszaverő célpontokat majdnem 1000 yardon (~915m).A Halo eléggé egyszerű: Van benne látómezőn belüli és eséshez igazított mérés, de nincs ballisztikai kalkulátor. De ezért az árért rendelkezik néhány prémium funkcióval, beleértve a piros LED kijelzőt, egy tartós alumínium házat, és 8x nagyítást.

Tulajdonságok
Max/Min Távolság:5.67
Pontosság:6.67
Érzékenység:5.67
Sebesség:5.33
Optika:6.67
Funkciók:6.0
Sokoldalúság:5.0
Célnak megfelel:5.667
Ergonómia:6.0
Érték:7.33