Írta: Gear_Fanatic

Sziasztok kedves tesztelők,

 

Amikor nem rég elindultam a kereskedőhöz, akiben megbízok, hogy összehasonlítsak egy pár céltávcsövet, még nem sejtettem, hogy a kirándulásom egy megrendeléssel fog végződni…

Pont akkor nyomtak egy Leica Fortis 6 2-12x50i-t a kezembe ajánlásként, amikor különböző optikákat hasonlítottam össze, és már az első kézhezvételtől fogva le voltam nyűgözve.

Egy kis tapasztalatcsere és tanácsadás után egyből úgy döntöttem, hogy a valamivel nagyobb Leica Fortis 6 2,5-15x56i-t rendelem meg sínes változatban, mert szívesen használom ki az utolsó lőfényt és szeretem ha egy magasabb nagyítás áll rendelkezésemre.

Nem is tartott sokáig, 5 nap múlva megérkezett a távcső.

 

Az első benyomás:

A Leica céltávcső egy nemes ezüstszínű dobozban érkezett. A csomag tartalmazza a védőkupakokat, használati utasítást, tisztítókendőt valamit a garanciajegyet és a bevizsgálási jegyzőkönyvet.

Amikor először a kezembe vettem, azonnal éreztem a reklámban ígért robusztusságot. Az egész távcső kimondottan masszívnak tűnik, viszont a színe és a decens Leica logó miatt mégis nagyon elegáns és erősen felértékeli a fegyvert.

De nézzétek meg Ti is a képeken:

A céltávcső felszerelése az R8-amra nagyon gyorsan megtörtént a Zeiss belső sínnek és a Henneberger szereléknek köszönhetően, így már semmi sem állt az útjában a lőtér látogatásnak.

 

Fogás, optika és célkereszt:

Az egyik dolog, ami kezdettől fogva nagyon lenyűgözött engem, a nagyon finom célkereszt volt és a tökéletes megvilágítás.

Ennek a fokozatai annyira finomak, hogy az első fokozatnál még a legsötétebb éjszakában, holdfény nélkül is egy tökéletes világítópont keletkezik átvilágítás nélkül.

A felsőbb fokozatok azonban a déli napfényben és világos háttérnél is jól felismerhetőek, emellett a világítópont abszolút pontosan a középpontban helyezkedik el.

Ennél jobbat még egy távcsőnél sem láttam korábban.

A dioptriabeállítás nagyon kényelmesen mozgatható és jól megtartja a beállított pozícióját anélkül, hogy enyhén elállítódna.

A nagyítás beállítás álomszerű, folyamatosan egyenletes ellenállással anélkül, hogy túl könnyen vagy nehezen menne.

A 2,5 – 15x állítási tartomány tökéletesen megfelel a céljaimnak, mivel a legalacsonyabb fokozatnál óriási a céltávcső látómezője, a legmagasabb nagyításnál viszont egy borotvaéles képet ad és így a célzás és lövés problémamentesen elvégezhető.

Mint ahogy a legtöbb magas nagyítással rendelkező céltávcsöveknél, úgy a Leica Fortisnál is található egy parallaxiskiegyenlítés. Ez a megvilágítási egység állítógyűrűjénél található. És amit különösen jónak találtam: Vannak beugró pozíciók 50 és 100 méternél, amik sötétben is nagyon jól érezhetőek.

 

Az első lövések:

Ehhez a kereskedőm javaslatára az ólommentes Fox Hunting lőszert használtam, amivel az R8-am jobb napokon lyukba lyukat lő.

Az első tesztcsoportnál a találatok balra alá mentek és így egy korrekcióra volt szükség.

Hihetetlenül könnyű az egész, mivel a tornyok klassz feliratozása a hibás beállítást szinte kizárja, a kattintásos állítás pedig abszolút pontosan hozza a megadott 1cm/100m-t.

És így már néhány csoport után tökéletes volt az eredmény.

A vadászaton:

A lőtéri élmények miatt magabiztos voltam és már a következő este kimentem az otthoni vadászterületre.

Ideálisabb a rigyetési időszak pont lecsengőben volt és a földeket nagyrész learatták. Ennek megfelelően nagy volt az esély egy idősebb őzbakra és a ragadozókra.

Az este nagyon nyugalmasan telt és az megérzésem azt súgta, hogy ez nem is fog változni, ezért még utoljára fogtam a távcsövemet és körülnéztem a nagy területen.

Az utolsó fényben észrevettem egy fekete sziluettet, ami egy erdős rész felől vonult egy nagy szabad részen a kukoricás felé. Elég gyorsan felismertem, hogy egy borz és vállhoz vettem a puskát, a nagyítást pedig maximumra tekertem.

Azonnal meglepődtem, hogy még az utolsó lőfényben is ilyen tisztán felismerhető, ezért a nagy távolság ellenére a lövés mellett döntöttem.

A 8x57IS tökéletesen repült és a borz azonnal elterült minden jel nélkül.

Egy klassz vadászélmény, ami tökéletessé tette az estét és megerősítette a jó első benyomásomat a Leica Fortis 6-tal kapcsolatban.

Tények:

Objektívátmérő 56 mm

Nagyítási 2,5 – 15 x

Nagyítási tartomány 6 x

Látómező 100 méteren (min. – max. nagyítás) 17 m – 2,7 m

Szemtávolság > 90 mm

Kilépő pupilla (min. – max. nagyítás) 11,4 – 3,7 mm

Parallaxismentesen beállítható, 50 m – végtelenig

Dioptria kiegyenlítés –4/+3 dpt

Bevonat AquaDura®

Fényáteresztés 92 %

Szerelék lehetőség 30 mm gyűrűk / Z belső sín

Találatpont helyzetállítás 1 cm/100 m kattintásonként

Célkereszt állítási skála (100 m) 200 x 200 cm

Szűrőmenet (objektív) M 58 x 0,75 mm

Középtubus átmérő 30 mm

Hosszúság 360 mm

Súly sín nélkül / sínnel 780 g / 815 g

Vízhatlan 4 m vízmélységig;

Nitrogéntöltés

Célkereszt L-4a

Célkereszt a 2. képsíkban

Világítópont mérete 10 x nagyításnál 1,5 cm/100 m

Világítópont fényerő, 9 fokozat

Automatikus kikapcsolás 3 perc, 75° lefelé

60° felfelé, 40° oldalirányba

 

Remélem tetszett Nektek a tesztem és természetesen szívesen válaszolok kérdésekre vagy figyelembe veszem az ösztönző kritikákat.

 

Mindenkinek sok sikert kívánok!