A Noblex és a Heimdall két optikai eszközöket gyártó vállalat és együtt bemutatták a teljes mértékben Németországban gyártott hőkamerájukat, a Fokus-t. A készüléket használhatjuk keresőként kézben, vagy előtétként egy céltávcsövön. Lehetőségünk volt egy kizárólagos első pillantást vetni az optikai újdonságra.

Írta: all4shooters

A kétfunkciós hőkamera a Noblex és Heimdall cégek együttműködéséből keletkezett.

A Noblex és Heimdall egy prezentáció keretében lepett meg minket ezzel a világújdonsággal: A két vállalat belement egy együttműködésbe és egy kétfunkciós hőkamerát fognak piacra dobni. A kamera sok innovációval rendelkezik, ami így még nem létezik a piacon: A kettős funkció főleg abban mutatkozik meg, hogy lehetőségünk van a készüléket a gombokkal átállítani előtét üzemmódba. A borotvaéles AMOLED kijelzővel a maximumot hozzák ki a Franciaországban gyártott 640×480 pixel felbontású Infra-HD érzékelőből. A kijelzőt tökéletesen optimalizálhatjuk a felhasználási célra az összes ismert szín és kontraszt opció mellett. Erről egy automatika üzemmód, egy speciális vadász üzemmód, egy kereső üzemmód és egy városi üzemmód (legmagasabb kontraszt) gondoskodnak.

A Heimdall és Noblex együttműködése

A készülék közös fejlesztése a két üzletvezető Lutz Belger (Noblex) és Matthias Ruckdeschel (Heimdall) információja szerint egy véletlennek köszönhető. A Heimdall eredetileg néhány alkatrészt akart gyártatni a Noblex-szel a tervezett hőkamerájához. Ebből jött létre egy tartós partnerség a hőkamerák területén. Ezen partnerség filozófiája a két vezető szerint, hogy egy olyan terméket dobjanak piacra, amit Németországban gyártanak innovatív technológiával rendelkezik és megfelel a legmagasabb minőségi szabványoknak.

Ez nem csak abból látszik, hogy az összes tartozékot, mint például a táskát, német gyártók készítik. Hanem abból is, hogy egy egyedülálló szervizet terveznek: Míg a konkurens gyártóknál a vevőknek részben hónapokat kell várniuk a hibás készülékeknél a termék megjavítására, addig a Noblex/Heimdall készüléknél kapnak egy azonnali cserekészüléket, amíg a saját készüléküket meg nem javították. Ezen kívül azt tervezi a két vezető, hogy rendszeres Firmware frissítést adnak ki, hogy mindkét készüléket szinten tartsák a legújabb technológiákkal.

Lutz Belger a Noblextől (balra) és Matthias Ruckdeschel a Heimdalltól már várják a huzamos partnerséget.

A technika: AMOLED kijelző és célzó üzemmód

Azért, hogy a maximumot hozzák ki az európai érzékelőből, a partnerek egy AMOLED kijelző mellett döntöttek a készülékhez. Ez a technológia 2 előnnyel rendelkezik a hagyományos LED technológiával szemben: Egyrészt a vadászt nem zavarja meg éjszaka, ha belenéz az optikába. Másrészt a kontrasztok megjelenítése főleg a hőkameráknál játszik egy nagyon fontos szerepet. Ezt a tulajdonság nyújtja egy AMOLED technológiás készülék.

A készülék egy további különlegessége, hogy lehetőséget nyújt a készülék speciális átállítására előtétté. Így a Noblex és a Heimdall nem csak az érzékelő egy bizonyos részét használják, tehát azt amit a céltávcső optikája lefed, hanem a teljes pixel területet. Az eredmény egy jóval nagyobb felbontású kép, mint a hasonló készülékeknél. És a vadakat jobban beazonosíthatjuk és észlelhetjük.

3 nyomógomb elég a Heimdall Fokus kezeléséhez.

Az 18650 típusú akkumulátorok balra és jobbra az okulár felett helyezkednek el.

A Noblex és Heimdall hőkamera – a tények

A két gyártó adatai szerint két változat lesz kapható: Egy olcsóbb és egy drágább modell. A készülékek súlya 500 g lesz. Gyárilag fokozatosan kalibrálják a készülékeket. Ez egy optimális képet eredményez és a felhasználónak nincs szüksége egy drága kalibrálásra. A multifunkciós, katonai szabványok szerint gyártott port a készülékeken nem csak a lehetséges energiaellátásra szolgál (a fő ellátás mellett: 18650 típusú akkumulátorok) hanem csatlakoztatható képek átjátszásához, képernyőre csatlakoztatáshoz valamint a készülék frissítéséhez is.

A készülékek már előrendelhetők. A gyártó által megadott eladási ár jelenleg még nem ismert, mihelyt kapunk információkat az árral kapcsolatban, közölni fogjuk. Mihelyt több információ derül ki a készülékről, tájékoztatni fogunk Benneteket. Már megrendeltük a tesztkészülékeket, reméljük Október végére megérkeznek.

A Heimdall Fokus hőkamera súlya csak kb. 500 gramm lesz.