Az ikonszerű SBE sörétes puskát teszteljük tengeri récéken szezon végén, brutális környezetben, Alaszkában

Luke Kjos céloz az új 20-as kaliberű Benelli Super Black Eagle 3-mal.

Több évtizednyi gyártás és a Super Black Eagle három generációja után a Benelli bejelentette, hogy az SBE3 20-as kaliberű és 3 inches 12-es kaliberű változatban is kínálják majd. A bemutatás egy olyan időszakban történt, amikor a vízi madár piac éhezik a kis kaliberű ajánlatokra, a vadászok pedig lecserélik a nehéz 3½ inches lőszereket a 3 inches nem mérgezőkre, aminek ugyanolyan a leterítő ereje, de kisebb a visszarúgása.

„Mindig volt igény a 20-asra – az emberek évek óta kérték,” mondta George Thompson, a Benelli termékmenedzsment igazgatója. „A 20-as kaliberek piaci részesedésének növekedése az utóbbi öt évben folyamatosan öt százalék volt, és egy év alatt 20 százalékot növekedett.

Sok oka van ennek a megnövekedett igénynek, beleértve a minőségi lőszerek kínálatának növekedését.

„A súlycsökkenés egy plusz, és ha megvan a megfelelő lőszer és choke kombináció, akkor abszolút hatékony,” mondta Zach Meyer a BOSS Shotshells-től, aki az első tarka récéjét a 20-as kaliberű SBE3-mal lőtte múlt héten. Szezon végén vadásztunk tengeri récére Alaszkában az Adak szigeten, és a 20-as jól teljesített és probléma nélkül ismételt a megerőltető lövések és durva körülmények ellenére.

A 20-as kaliber 2¾- és 3-inches lőszerekhez készül, és szinte nem lehet megkülönböztetni a 12-es kaliberű SBE3-tól, ha az komponensekről és a tulajdonságokról van szó. Azonban ahogy várnánk, a kis kaliberű kínálat határozottan karcsúbb, fürge kezelhetőséggel, kis kaliber a vastag téli rétegeknél. A súlya 2,63 kg, ami 450 grammal könnyebb, mint a 3-inches 12-es kaliberű.

A20-as kaliber 450 grammal könnyebb, mint az SBE3 12.

Egyes vadászok csodálkozhatnak azon, hogy a Benellimiért kínálja az SBE-t 12 inches változatban, mivel a 3 inches lőszereket simán beletehetjük a már meglévő 3,5 inches töltényekhez készült SBE3-ba. De sok embernek nincs is szüksége vagy nem is használja azt az extra fél hüvelyk sörét kapacitást, de mégis fizetnek érte.

„Van egy kézzelfogható előnye a 3 inches 12-es kaliberű SBE3-nak,” mondta Thompson, „Mégpedig az, hogy olcsóbb. Ha soha nem használsz 3,5 inches lőszereket, akkor megspórolhatsz néhány száz dollárt és vehetsz egy 3 inches töltényűrrel rendelkező puskát.”

Még egy kis előnye a kisebb méret. A 3 inches SBE3 teljes hossza 2 cm-rel rövidebb, és ~100 grammal könnyebb, mint a nagy testvér.

A vadászoknak azonban várniuk kell a 20-as kaliberű Benellire az új BE.S.T. kivitelezésben, mert az alkatrészek bevonásához szükséges gyártási kapacitás korlátozott. A BE.S.T. kivitelezésű 20-as kaliberű puskához legközelebb a Benelli ETHOS Cordoba modell áll.

Habár az SBE3 20 már most megrendelhető, Thompson azt mondja, hogy a készlet Februárban fog megérkezni és onnantól könnyen elérhető lesz. A Super Black Eagle 3 20-as kaliberű puska ára $1,699 fekete szintetikus tussal és $1,799-ra nő a Realtree, Mossy Oak, és Optifade camo változatoknál. A 3 inches modellek szintén $1,699-nál kezdődnek és jelenleg elérhetők. N a t a l i e  K r e b s