Tartsd tovább élesen a vadászkéseidet és a broadhead nyílvesszőidet egy fenőszíj alkalmazásával.

Egy fenőszíjjal tovább élesen fogja tartani a késed pengéjét.

A kés pengéjének jó élezése és élesen tartása az egyik legfontosabb képesség mindenkinek, aki időt tölt a szabadban. A vadonban akad néhány eszköz, ami megmentheti az életedet, mint egy jó kés, ennek ellenére nem sok vadász képes élesen tartani egy pengét.

Rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, amik megkönnyítik az élezési folyamatot, számomra azonban a fenőszíj a legjobb. Ha volt valaha egy egyenes pengéjű borotvád (vagy láttál egyet a moziban), akkor tudod miről beszélek. Egy borbély fogja a borotváját és úgy élesíti, hogy oda-vissza húzza egy hosszú bőrszíjon. Ugyanezt megteheted a vadászkéseiddel vagy a broadhead nyílvesszőiddel – ez tovább élesen fogja tartani őket.

A fenés egyszerű, és a pengéid élessége egy új szintet érhet el. A fenés elve az élesítés és polírozás, hogy befejezzük az élezési folyamatot és élesen is tartsuk a pengét, ami megkönnyíti a vágást. A fenés lényegében csak egy nagyon finom csiszolás, ami folytatja azt, amit egy gyémánt köszörűkövön vagy bármely más élező módszerrel elkezdtél.

A kés pengéjét a köszörű felületére helyezzük úgy, hogy egy szögben legyenek, és áthúzzuk, nem toljuk (hogy ne akadjon el). A fenőszíj lehúzza az összes megmaradt mikro sorját, ahogy oda-vissza húzod a pengét mindaddig, amíg egy éles pengét nem kapsz. Azt gondolhatod, hogy a dobozból kivett zsebkésed éles, de általában jelentősen élesebbé lehet tenni őket a durva gyári penge fenésével. A csúcsminőségű késeknek is származhat előnye egy fenőszíjból.

A fenőszíjak legelterjedtebb anyaga a bőr, de van jobb opció is annál, hogy az öveden húzogatod a késedet egy tábortűz mellett. A bőr azért jó, mert tartós, változó a dörzsölése, és nagyszerű a ledörzsölt részek leszedésében. Ha szeretnél rendelni egy fenő készletet, akkor vehetsz előre elkészített fenőszíjakat (bőrdarabokat ragasztanak egyfajta falapátra, hogy erős és egyenletes fogást biztosítsanak).

Választhatsz egy sima vagy velúr oldalt, és akár mindkét oldalon lehet egy bőr csík a folyamat különböző szakaszaihoz. Könnyedén elkészítheted a sajátodat különböző bőrtípusokkal és egy olyan markolattal, ami megfelel az igényeidnek. Az a lényeg, hogy legyen könnyen kezelhető. Habár valószínűleg a legjobb, számos különböző anyaggal fenheted a késeidet. A kartonba ágyazott csiszolóanyagok, amik tönkre teszik a késed élét, ha elvágod, kitűnő fenőanyaggok.

Vidd a késed élét a következő szintre

Egy fenőszíj a broadhead nyílvesszőidet is élesen tarthatja.

Egy fenő összetétel az, ami igazán a következő szintre emelheti a késed élességét (vagy különböző fenőszíjak különböző durvaságú felülettel). Az olyan kiskereskedők, mint a DLT trading és más élező beszállítók, számos összetételű fenőanyagot kínálnak, hogy a fenőszíjaidnak nagyon specifikus és hatékony csiszoló tulajdonságot adjanak. Vannak botok, amik hasonlítanak a polírozó vegyületekhez, amiket a helyi szerszámboltban is megtalálsz, de vannak olyan paszták és még spray-k is, amik meghatározott méretű gyémánt részecskéket tartalmaznak.

Amikor befejezted a pengéd élezését a fenő szerszámoddal, köveddel vagy szíjaddal, akkor még mindig viszonylag durva lesz, és épp úgy, mint a fa csiszolásnál, minél finomabb fenőanyaggal fejezed be az élezést, annál simább lesz a felület. Nem akarjuk keverni a csiszoló felületeket ugyanazon a fenőszíjon, és lesz nagyon hasznos, ha több oldala van a fenőszíj, vagy több fenőszíj áll rendelkezésünkre. Én egy kétoldalút használok. Az egyik oldalon egy durvább csiszoló vegyület van, a másikon pedig egy finomabb befejező fenő anyag.

A fenő technika ritmusának elsajátítása időt és gyakorlást igényel. De mihelyt ráérzel, valószínűleg azt fogod észrevenni, hogy sokkal kevesebbet használod a fenőköveidet és eszközeidet. Ha már megvan a jó él, onnantól sokkal könnyebb a karbantartása csupán egy fenőszíjjal, és én már ritkán használok köveket a késeimnél, hacsak nem akarom átalakítani a pengét, vagy nem sérült meg az él.

Terepen a Worksharp Guided Field Sharpener élezőt használom, amiben vannak kövek és kerámiák az él újraépítéséhez, de van rajt egy kis bőr fenőszíj rész is az oldalán a befejezéshez. Miután feldolgoztam egy állatot, általában párszor áthúzom a kést a kerámia részen, majd befejezem a fenőszíjon. Még az eldobható pengéket is élesebbre fenheted – és több élettartamot hozhatsz ki belőlük – egy fenőszíj alkalmazásával.

A broadhead nyílvesszőket is fenheted, hogy javítsd az élüket is megmaradjon a hegyük, ahogy bármi mást is, amit borotva élesen akarsz tartani. Az éleid sokkal tovább megmaradnak, ha egy fenőszíjjal tartod karban őket az állandó köszörülés helyett. T y l e r  F r e e l