A Benelli M1 Super 90-nek rajta kellene lennie minden régi iskolás kacsa vadász sörétes puska birtoklási listáján

A Super Black Eagle előtt a Benelli M1 volt a legjobb vízi madár sörétes puska, amit valaha gyártottak.

Ha egy olyan öreg vízimadár vadász vagy, mint én, akkor a Benelli M1 Super 90-nek rajta kell lennie a rövid kacsa vadász sörétes puska birtoklási listádon. Már a sarki lúd vadászatokat vezető napjaim óta akartam egy 3 hüvelykes Super 90 öntöltőt, ami még az 1990-es években volt. A Benelli Super Black Eagle sokkal népszerűbb a mai kacsa vadászok körében, de én szeretem a régi puskákat. Szeretem a diófából és acélból készült sörétes puskákat, és nem akarok azzal foglalkozni, hogy mi divatos, habár az SBE egy valóban nagyszerű tehetetlenség által hajtott félautomata és nem csak trend.

Nem vettem meg az M1-et, amikor még elérhető volt. Volt más puska, amit meg akartam venni, és úgy gondoltam az M1 egy olyan nagyszerű öntöltő volt, ami hasonlóan népszerű lesz, mint John Browning Auto-5 puskája és rengeteg időm lesz megvenni. Tévedtem. 2005-ben megszüntették a gyártását.

Néhány éve a régi sarki lúd vadászterületem közelében voltam El Campoban és bementen egy fegyverboltba 16-os lőszert venni és ott voltak: két M1 egymás mellett csücsült egy polcon. A barátom Richard Foley látta meg őket először és lefoglalta a szintetikus M1-et, én pedig boldogan adtam át $700-t a fa agyazásúért 12-es kaliberben és 660 mm-es csővel.

A 121 volt az első félautomata Benelli, ami elérhető volt Amerikában.

Egy gyors Benelli történelem

A Benelli sörétes puskák jól megérdemelten szerezték meg a hírnevüket a megbízhatóságuk és magas minőségük miatt, különösen a kacsa vadászok körében. Sétál be bármely búvóhelyre a négy fő repülési útvonal mentén és nagy valószínűséggel lesz itt egy Benelli.

A Benelli Armi-t 1967-ben alapították a Benelli testvérek, akik motorokkal építették fel az olasz gyártási hírnevüket. A testvérek meg voltak győződve arról, hogy a sörétes puskák jövője a félautomata kialakításokban (okos gondolat) rejlik, és még egy lépéssel tovább akarták vinni egy forradalmi tervezéssel. Az első kínált modell a 121 M1 volt, egy taktikai sörétes puska fa agyazással.

A német Heckler und Koch vállalat úgy döntött, hogy szeretne egy darabot az amerikai sörétes puska piacból. Magas minőségű puskákat és kézi lőfegvereket gyártottak és a következő logikus lépés a sörétes puska volt. De nem akartak keresztül menni a saját tervezés időigényén és költségén. Így elkezdtek Benelliket importálni Amerikába a 80-as és 90-es években. Ma a Benelli USA importálja a puskákat. A Stoeger, Franchi, Chapius, és Uberti mind a Benelli zászló alá esnek, a Beretta pedig a felügyeli mindet.

Benelli M1 Super 90 tulajdonságok

  • Kaliber: 20 és 12
  • Zárszerkezet: Félautomata (tehetetlenség által hajtott)
  • Tárkapacitás: 4+1
  • Töltényűr: 3 hüvelykes
  • Puskacső: Acél, lépcsőzetes, ventillált borda
  • Puskacső hossza: 460, 610, 660, 710, vagy 760 mm
  • Choke: Skeet, IC, M, IM, és F
  • Súly: 3,26 kg (12-es kaliber)
  • Ár: $700 – $1000

Miért lövök az M1-el

Amikor megtaláltam azt az M1-et, egyből az elsődleges sörétes puskám lett. Elővettem a korai réce szezonban és hibátlanul teljesített. Az M1 azóta elkísért vadászatokra Kansas, Missouri, Tennessee, Arkansas, Mississippi, és Texas államokban. Soha nem akadt el egyik lőszerrel sem, amivel használtam. Szeretem az M1-et, mert számíthatok rá, ami élvezetté teszi a lövést vele. Egy dolgot csináltam a Super 90-nel, hogy finomabb legyen a vállhoz, kicseréltem a gyári agytalpat (soha nem volt puha) a Limbsaver AirTech agytalppal.

Ahogy láthatod nem sok elemből áll össze az M1.

Hogyan működik a Benelli M1 Super 90

Bruno Civolani olasz mérnök érdeme az a tehetetlenség által hajtott rendszer, ami a Benelli sörétes puskákat működteti. A forradalmi, rövid visszarúgású platformja egy két részes zárral működik forgó zárfejjel, és egy erős rugóval rendelkezik a forgó fej és a zárszerkezet között. A kezdeti visszarúgás összenyomja azt a rugót, míg a forgó zárfej oda szorul a puskacsövet záró körmökhöz.

Azon a ponton az erős rugó előre nyomódik és kioldja a zárfejet, ami az egész szerkezetet hátra küldi. Ez a mozgás kiveti a hüvelyt, felhúzza az ütőszeget és egy új lőszert húz a tárból a töltényűrbe. Ez egy nagyon gyors folyamat, de egyszerű és tiszta is. A visszarúgás rugó az agyazásban található a Benneliknél, ami azt jelenti, hogy kevésbé vaskos az előagy és ezért annyival karcsúbbak, mint a gázhajtású puskák, amik dugattyúkat használnak, ami a tubus tár fölött vagy végén helyezkedik el. A tehetetlenség által hajtott puskák nem állnak olyan sok alkatrészből, mint a gázhajtásúak, így lényegesen könnyebbek.

Sok súly megtakarítás származik a Benelli galvanizált alumínium tokból is. Az alumínium elég erős és korrózióálló. Ez egy jó anyagválasztás, amit már azelőtt használtak, hogy a Benelli belépett a sörétes puska piacra. A zár rögzítése acél az acéllal történik a puskacső meghosszabbítása veszi körbe a forgó zárfejet.

A tisztításhoz való szétszedés elég könnyű. Csavard ki az előagy anyát, hogy kioldd a puskacsövet és húzd le a puskacsövet és előagyat együtt. Távolítsd el a zárfogantyút, és a zár egy egységként kijön. Szedd ki az elsütő szerkezet tartó tűket egy kalapáccsal és lyukasztóval, hogy kiszedhesd, és a puska készenáll a tisztításra.

Öt süllyesztett illesztésű choke van az M1-hez: skeet, negyedes, feles, háromnegyedes és teljes.

Milyen a Benelli M1 Super 90 szórása

Amikor megvettem ezt a puskát, csak egy feles choke volt hozzá. Csak azzal az utángyártott chokekal teszteltem a szórását, amivel kacsára vadászok, így beszereztem gyári negyedes és teljes choke-okat, hogy lássam hogyan lő a puska minhárommal 40 yardon egy 75 cm-es körbe. A szórást a 3-inch Winchester Xpert No. 2 lőszerrel vizsgáltam 1 1/8 uncia töltettel és 1,550 fps torkolati sebességgel.

A negyedes choke 50 százalékos szórást ért el (70 a 141 sörétből), a feles 72 százalékot (100 a 141-ből), a teljes pedig 84 százalékot (113 a 141-ből). A teljes choke szórása felnyitotta a szememet. Amikor az acél elkezdte az ólmot helyettesíteni (vadásztam acéllal  az első nem toxikus zónában Amerikában, Houston-tól délkeletre) az 1980-as években, a tesztelés nagy része azt mutatta, hogy az IC chokeok feles szórást értek el, a felesek pedig teljes choke szórást. A gyári teljes szórása némileg jobb volt, mint az amit az utángyártott choke-om nyújtott, ami egy Jeb’s Mid-Range .695 szűkítéssel, ez érthető is, mert a Benelli teljes choke átmérője .686. Jegyezzük meg, hogy az acélt nem szokták teljes chokekal lőni, mert sérülhet a puskacső. Azt tapasztaltam, hogy megúszhatod, ha kisebb méretű acél sörétet lősz teljes chokekal. Azonban ez nem javasolt egyik sörétes puska gyártó által sem, ezért, ha mindenképp teljes chokeot akarsz használni, akkor használj bizmutot, ami egyes esetekben nagyon közel van az acél sörét árához, és némileg sűrűbb.

M1 Super 90 változatok

A Benelli mindig több változatot kínál a sörétes puska szériákból és az M1 Super 90 sem kivétel. Az M1 kapható 12-es és 20-as kaliberben 610, 660, 710, vagy 760 mm puskacső hosszal, valamint egy taktikai modell 460 mm-es csővel. Ezen kívül van hozzá egy szarvas slug cső a fehérfarkú szarvasvadászok számára. A puskák kaphatók voltak terepmintás változatban, valamint fekete szintetikus és fa agyazásal is.

Egy negatívuma az M1-nek a puskacső kivitelezése a fekete szintetikus modellen, ami nem annyira golyóálló, mint a tok bevonata. A tok különösen ellenáll a karcolódásnak és korróziónak. A puskacsőnek azonban hamar berozsdásodik a felülete és könnyen karcolódik. Én bevonattam teflonnal a puskacsövemet és így kiküszöböltem ezeket a problémákat. A cerakote is egy népszerű kivitelezés.

Ha nem találsz egy M1-et, az M2 is egy jó második opció.

Az M2 egy jó második opció.

Ha nem találsz egy Super 90-et, az M2-őt még gyártják és ugyanaz a belső működtető rendszer van benne, ami az M1-ben. A Benelli kiegészítette az M2-őt néhány dologgal, mint a ComforTech agyazás, amiben egymásba illeszkedő szintetikus gerendák vannak a visszarúgás tompítására. Az M2 ezen kívül Crio choke-okkal rendelkezik, puhább agytalppal, és több külső kivitelezéssel, habár nem kapható fa agyazással és előaggyal. A Benelli 20-as és 12-es kaliberben kínálja az M2-őt, valamint 660mm-es és 710 mm-es csővel.  J o h n  G o r d o n

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!