A Burris a céltávcsöveit már Európába is szállítja egy ideje. Ebben a cikkben bemutatjuk a Burris XTR II 5-25×50 Long-Range céltávcsövet és eláruljuk, hogy milyen céltávcsövet kaptok a Beretta leányvállalatától a pénzetekért. A legfontosabb funkciókat a videóban is elmagyarázzuk.

Írta: all4shooters

Itt a Burris XTR II céltávcső látható egy 6,5 Creedmore kaliberű Unique Alpine JPR-1 Nordland puskán.

A Burris az XTR II 5-25×50 céltávcsövet kínálja a taktikai és sport Long-Range lövészeknek. Az ára kb. 1.200,- Euro, így a céltávcső a költségtudatos lövészeket vagy a belépőket célozza meg. Eközben olyan funkciókat is kínál, amik ebben az árkategóriában egyedülállók és inkább csak drága európai termékeknél fedezhetőek fel.

Az általunk tesztelt Burris XTR II felszereltségéhez egy megvilágított SCR célkereszt tartozott ami az első képsíkban helyezkedik el. A megvilágított célkereszt fényereje 11 fokozatban állítható és a parallaxiskiegyenlítés 50 m-től a végtelenig tart. Az SCR rövidítés jelentése “Special Competition Reticle” – magyarul kb. speciális verseny célkereszt. Ezt a Burris kimondottan az XTR II-höz fejlesztette. A cél az volt, hogy a célkeresztet a távcső képességével hangolják össze.  A széria egyes távcsövei további célkeresztekkel is kaphatóak.

Teljesen balra a célkeresztállító gomb található.

A Burris összes céltávcsövének egyszerű és ösztönös a kezelése. Így a tesztelt modell megvilágításának vezérlése a céltávcső baloldalán található. Itt helyezkedik el a parallaxiskiegyenlítésállító kerék. 12 illetve 3 óra pozícióban tolható el a célpont magasság- illetve oldalirányba. A Burris XTR II nagyítását is a megszokott módon állíthatja a lövész: Az okulár hátsó részén egy tárcsával.

Nem csak az 5x nagyítás teszi érdekessé a Long-Range- és PRS lövészek számára, hanem a nagy magasságállítási tartomány, 200 cm 100 méteren. Itt a tornyot 2 fordulattal állíthatjuk 100-100 cm 100 méteren. Nagy távolságokhoz egy kellemes és már szinte elengedhetetlen funkció.

Burris XTR II 5-25×50 videó:

A Burris XTR II 5-25×50 műszaki adatai:

Modell:Burris XTR II 5-25×50
Ár:kb. 1.300,- Euro
Célkereszt:SCR MIL
Nagyítás:5-25x
Objektívátmérő:50 mm
Középtubus átmérő:34 mm
Kilépő pupilla:10,0 – 2,0 mm
Látómező 100 méteren:7,0 – 1,4
Hosszúság:414 mm
Súly:910 g

Burris XTR II összegzés:

A Burris XTR II állítótornyainak nagyon jó a fogása és a kezelése.

A Burris egy amerikai gyártó, ami a Betetta csoporthoz tartozik és itt egy nagyon jó ár-teljesítmény arányt kínál. Amerikában a Burris a legtöbbet eladott céltávcsövekhez tartozik – mivel ott is fontos a minőség. És most Európában is lehetőségünk van ezt a minőséget a fegyverünkre tenni az XTR II 5-25×50-nel. A Burris XTR II biztosan nem csak a költségtudatos Long-Range lövészeknek jelent alternatívát a hagyományos gyártók helyett, hanem mindazoknak, akik díjazzák az optikai minőséget, a jó eldolgozást és a terjedelmes felszereltséget és mind ezek mellett nem szeretnének lemondani a könnyű, biztos és ösztönös kezelhetőségről.

Információk a fegyverről: Unique Alpine JPR-1 Nordland

A JPR-1 a Unique Alpine legújabb ismétlő puskája, ami jó pontosságot kínál és egyesíti az új technológiákat a tradicionális értékekkel. Az eredmény: Irányított bevezetés, irányított kilökés, 3 állású biztosító az ütőszegen és 1 MOA alatti precíziós értékek (válogatott gyári lőszerekkel lőttünk). Ennek a kompetenciának egy évtizedes történelme van. A Unique Alpine a katonai és rendőrségi precíziós puskák egyik vezető specialistájának számít. Ez a tökéletesség most rendelkezésre áll a civil felhasználásra is. A videóban látható modell az alábbi kaliberekben kapható: .243 Win. • 6,5 Creedmoor • 6,5 x 47 Lapua • .308 Win. Rövidesen készíteni fogunk egy tesztet a fegyverről.

A Burris honlapján további információkat találhattok az XTR II-ről és az összes kapható változatról.