A túlélési szakértőnk kedvenc kései a vadonba és városba

Válogatott túlélőkések.

Ha túlélési felszerelésről van szó, akkor mindenkinek más az ízlése. Ugyan vannak dolgok, amiben egyezik a véleményünk, nagy valószínűséggel sok másban különbözik. Vegyük például a túlélő késeket. Sokkal több túlélő kés kapható a piacon, mint amennyi környezet van, amit túl kell élni, és a kedvenc túlélő késed sokban különbözhet a más valaki által legjobbnak tartott késtől (bár fogadni mernék, hogy ezek az eszközök hasonlítanak egymáshoz néhány dologban). Ahhoz, hogy egy kés valaki kedvence lehessen tartósnak kell lennie, éltartónak, legyen jó fogása és lássa el azokat a feladatokat, amik az adott terület túléléséhez szükségesek. Tehát a dzsungelben a kedvenc késünk inkább macséta vagy kukri formájú lehet, az erdőkben pedig lehet egy fafaragó stílusú kés. Amikor megkértek, hogy írjak a tíz kedvenc túlélő késemről, boldogan igent mondtam, mivel ez az egyik téma, amiért rajongok. Tehát, olvassatok tovább és lássuk, hogy a Ti kedvenceitek közül valamelyik egyezik az enyémekkel.

Az Ultima fogazása kitűnő és erős markolattal rendelkezik.

10. CRKT Ultima

Míg a CRKT Ultima széria késeit úgy tervezték, hogy az első bronzkori tőrökre hasonlítsanak 4000 évvel ezelőttről, a Martinez Ultima távol áll egy relikviától. Michael Martinez belepakolt néhány nagyon modern tulajdonságot és technológiát a tanto hegyű késébe. A Martinez Ultima 12,5 cm-es full-tang pengéje 1.4116 rozsdamentes acélból készült és egy vékony titán nitrid bevonat borítja. Ezen kívül rendelkezik a kizárólag CRKT-n megtalálható és szabadalmaztatott Veff™ fogazással (kimondhatjuk a „cápafogat”?) A fekete üvegszálas műanyag markolaton több mint 70 háromszög alakú markolat szegmens található, ami kitűnő fogást biztosít akár nedves vagy száraz, sáros vagy véres. Martinez Ultima-hoz egy fantasztikus egyedi tokot kapunk, két külön patent fogja a kést, és van még egy külső zseb, amit egy csat zár le, ebben egyéb felszerelést tárolhatunk. A kés súlya 238 g és Taiwanban gyártják.

Az RD6 nagyszerűen alkalmazható a kemping körüli fárasztó feladatokra, és fa hasogatásra, ha szükséges

9. Ontario RD-6

Én rajongok a design-okért, akár kis késekről van szó, akár nagyról. És a nagyok oldalán az Ontario Knife Company Ranger kés szériájának tagjai lényegében zsebméretű macséták. A kedvencem közülük az RD-6. Ez a szolid és vaskos kés egy 16,5 cm-es pengével rendelkezik, ami 5160-as acélból készült és 53-55 Rockwell C keménységű. Egy lenyűgöző acéldarab, a kés profiljának vastagsága 6,6 mm; és ugyanaz a por bevonat található rajta, mint az Ontario késeken. Hogy teljes legyen ez az erős eszköz, Micarta markolatot kapott és egy fekete, M.O.L.L.E. kompatibilis nejlon és Kydex tokot, ami bőségesen el van látva zsebekkel. A kedvencem ennél a hatalmas késnél az egyensúly a tömege és kezelhetősége között. Az 510 grammos késnek megvan a tömege a hasogatáshoz, de így is elég fürge marad. Ha ez a kés egy személy lenne, akkor egy rögbi játékos lenne, aki sortáncolni is tud. Ezt a jó kést az U.S.A.-ban gyárják.

Egy kipróbált és igaz kialakítás, a SOG nagyon jó kést gyárt

8. SOG Seal Pup Elite

Nem minden túlélő késnek kell óriásinak lennie, és ez a közepes méretű kés rendelkezik sok jó tulajdonsággal, amit elvárunk és amiben bízunk egy SOG-nál. A legjobb tulajdonsága az éltartama. Tudom, hogy ha ezt a kést használom néhány napi teendőmhöz, akkor is éles marad, ha egy vészhelyzethez van rá szükségem. Ez a hosszantartó él az AUS-8 acél keménységének köszönhető és a keményítési módszernek. A SOG egy hűtőanyagos (hideg) keményítési folyamatot alkalmaz, ami fokozatosan hűti a felmelegített pengéket -300°F-ra (-184°C). Nagy rajongója vagy a SOG fröccsöntött, üvegszállal erősített műanyag markolatának. Az apró öntött gyémántformák a markolaton kitűnő fogást biztosítanak, nedves és száraz feltételek között. Még egy jó tulajdonság a penge kemény fekete TiNi kivitelezése, a könnyű súly (csak 153 g), és egy ráspoly a penge gerincén található reszelő, hornyok készítéséhez, reszeléshez és a hüvelykujj elhelyezéséhez. A kés teljes hossza 24,1 cm, a penge hossza 12,3 cm. A vissza fogott nylon tok rendelkezik egy zsebbel az egyéb felszerelésnek, fűzőlyukakkal a lekötözéshez; és modulárisan kompatibilis. A SOG Seal Pup Elite Taiwanban készül.

Az M16-02Z nagyszerű minden napi viselet vagy túlélő kés

7. CRKT M16-02Z

Ki mondta, hogy a túlélő késeknek fix pengéseknek kell lenniük? Évekig az egyik kedvenc mindennapi késem egy összecsukható volt, a CRKT M16. Könnyűek, élesek, áramvonalasak és nagyszerűen lehet velük vágni mindenféle anyagot. Ezen kívül élesek maradnak nagyon sokáig. A CRKT késcsaládból a Kit Carson M16 kései a legnépszerűbb széria. Az M16-02Z rendelkezik azzal a tartóssággal, amit a márkától elvárunk, és egy 7,6 cm-es pengével, amit önvédelemre terveztek. A kés teljes hossza kinyitva 18,7 cm. Az összecsukott hossz 10,8 cm, súlya pedig 102 g. Az övcsipesznek csak egy pozíciója van, de ez az a pozíció, amit a döntő többség előnyben részesít. A penge AUS 4 acélból készült, keménysége 55-57 Rockwell C. A markolat anyaga üvegszálas nylon. Ez a kés egy keresztzárral záródik és a CRKT saját AutoLAWKS biztosító rendszerével (a kis piros másodlagos zár). Ezt a csúcsminőségű kést Taiwanban gyártják.

Egy tanto penge és agresszív markolat teszik a Shenanigan-t nagyon hasznossá

6. CRKT Ken Onion Shenanigan

A túlélés nem mindig az erdőkről és a vidékekről szól, néha a városi dzsungelről szól. A Shenanigan  összecsukható kés megkapta a CRKT minőséget és Ken Onion erkölcstelen stílusát azért, hogy egy életre szóló barátot kapjunk, ami kész megvédeni minket és mindent, ami fontos nekünk. Azoknak, akik nem ismernék Ken Onion-t, Ő egy hawaii-ról származó feltaláló és egyedi késkészítő, aki bekerült a Blade Magazine dicsőségcsarnokába. Ez a kés megmutatja, hogy miért. A markolat vonalai egy nagyon természetes fogást biztosítanak, ezt még fokozza a gyémánt mintázat, az ujjak számára kialakított hornyok és a hüvelykujj helye. A tanto hegy, kicsi homorulat a gerincen és a fogazott rész egy elvetemült kinézetet adnak ennek a késnek. Hozzátesz még a kés összképéhez az, hogy nagyon könnyedén nyílik, csupán a hüvelykujjunkkal kell megpöccinteni a gerincen lévő gombot. Ha elég gyorsan csináljuk, ez a kés olyan, mintha egy nyitósegéd lenne rajta. Az a Shenanigan, ami nálam van 108 grammos, és 55-57 Rockwell C. keménységű tanto pengéje van. A markolat anyaga üvegszálas nylon. Ez a kés egy megbízható keresztzárral záródik. A kés visszafogott és csúcsminőségű a kialakítása. A képen látható Shenanigan Taiwanban készült.

Egy ésszerű árért az SCHF 14 egy nagyszerű vétel

5. Schrade SCHF 14

Egy olcsó és jó kést keresel? A Taylor Brand Schrade kés szériája stabil minőséget nyújt kellemesen alacsony áron. A Schrade SCHF 14 fix pengéjű kés 8Cr13 magas széntartalmú rozsdamentes acélból készült egy nagyon különös “stone wash (mosott kő)” kivitelezéssel. Ezen foltos, ragyogás mentes kivitelezésnek köszönhetően majdnem úgy néz ki ez a kés, mintha egy kovács készítette volna kézzel. A drop point penge full tang és rendelkezik egy szíjtartóval. A hornyolt és rovátkolt G-10 markolatborítás egy kiváló markolatot ad nagyon jó árért. Az öntött övön viselt tok pont jól tartja a kést és kiengedi a megfelelően erős húzásra. A kés teljes hossza 20 cm, a penge hossza 8,6 cm, az SCHF 14 súlya 159 g. A kés legjobb tulajdonsága az ára. A boltokban $50 (Amerikában) körül kapható, de interneten megtaláltam $32-ért is. Ezen az áron egy ládányit is vehetnék. Az egyetlen panaszom az, hogy elég tompán szállítják. Készülj fel arra, hogy meg kell élezni használat előtt.

A Hoodlum ötvöz egy macsétát és egy kidolgozott munka kést, ami egy nagyon érdekes érzést nyújt

4. Buck Hoodlum

Ez a kés valahol a rövid macséta és hosszú túlélő kés között van. Ron Hood tervezte, aki egy közkedvelt ember a túlélési közösségben. Ez a hosszú kés nagy emelőerőt nyújt és sok kemping körüli feldat A súlya és hossza nagyon megkönnyíti a hasogató és ütő munkákat, a nagy choil pedig meglepő eredményeket produkált kisebb vésési projekteknél. A Hoodlum pengéje 25,4 cm és 5160 acélból készült, por bevonatú kivitelezéssel a korrózióállóság miatt. Teljes hossza 39,4 cm, súlya pedig 414 g. A markolaton eltávolítható fekete vászon Micarta borítások találhatóak, ezek alatt a markolat kialakítása olyan, hogy a sokkhatásokat elnyeli és felerősíthető egy botra, lándzsaként. A tok tartós nylonból készült, M.O.L.L.E. kompatibilis, rendelkezik lábszíjjal és egy tágas első zsebbel. Ez a jól kiegyensúlyozott Hoodlum $179-ba kerül (Amerikában). Röviden, ez a hosszú kés macsétaként viselkedik hasogató munkáknál, és kisebb késként viselkedik az aprólékosabb feladatoknál.

U.S.A. gyártmány a csizmához erősítve.

3. Vulture Cholera

Pár évvel korábban a Vulture Equipment Works bemutatta a Cholera nevű fix pengés késüket a SHOT Show-n (a 2014-es show késének választották). Szerencsém volt és korán kaptam egy példányt ebből a késből, és nagyon lenyűgözött a túlélési oktatásaim során. Hőkezelt, 1095-es magas széntartalmú acélból készült, Scandi grind alakú, ami úgy gondolom a legjobb forma a fafaragáshoz. A penge még tartósabb a tiszta Cerakote kivitelezésnek köszönhetően. Fúrni és szúrni is lehet ezzel a késsel a 14 cm-es gerinc csúcsánál található hamis élnek köszönhetően . A sötét vászon Micarta markolat borítás jó fogást biztosít, akár nedvesen vagy szárazon. Ez a késsel még tüzet is lehet gyújtani. Van egy rejtekhely a pengén egy kúpos horonnyal a mellékelt tűzgyújtó használatához. A tűzgyújtó kényelmesen passzol a Kydex tokba, van rajta egy ferrocerium rúd és két 3/16 inches magnézium rúd, hogy még melegebb gyulladást adjon. A kés súlya 269 g, és az U.S.A-ban készítik. Ha azt tervezed, hogy mostanában kidobatod magad egy lakatlan szigetre, ez a kés egy nagyon jó társ lenne, de meg kell fizetni a szolgálataiért.

A legendás laminált acélból készített MORA könnyedén átvág egy bundát

2. Light My Fire MORA

Már régóta a Mora laminált acél fanatikusa vagyok a fafaragó késeik miatt. A kések, amiknél ezt a laminált acélt használják, erősek, hosszú élettartamúak és borotva élesek a kicsomagolástól kezdve. Nem gondoltam, hogy ez lehet még ennél jobb is, amíg valaki nem adott egy csúcsminőségű tűzgyújtó rudat ezekhez a késekhez. A Light My Fire (gyújtsd meg a tüzemet) svéd tűzkés a Light My Fire és a Mora of Sweden együttműködésének eredménye. Ők együtt létrehoztak egy éles és strapabíró kést, beépített tűzgyújtóval. A kés Sandvik 12C27 rozsdamentes acélból készült. A 8,9 cm-es penge egy gumi bevonatú markolatban helyezkedik el, ami tartalmazza a rejtett tűzgyújtó rudat. A penge bajnokként vág, úgy hasítja át a bőrdarabokat, faragja a fát és vágja a 2,5 c,-es szövetet, mintha papír lenne. A rozsdamentes acél mellett döntöttek, ami kizárta a Mora acéllal szembeni leggyakoribb reklamációt: azt, hogy mennyire könnyen rozsdásodik. A svéd FireSteel tűzgyújtó az egyik legjobb minőségű ferrocerrium rúd, ami ma a piacon kapható. Az 5,400°F szikra zuhatag bőséges és könnyen kezelhető, így nagyszerűen alkalmazható hétköznapi tábortüzekhez és túlélési feladatokhoz egyaránt. A FireSteel egyformán működik szárazon és nedvesen, minden magasságban. Ezt a tűzgyújtó rudat meg kell csavarni, hogy kivehessük a markolatból, ez egy nagyszerű tulajdonság, hogy biztonságosan a helyén maradjon, amíg nincs rá szükség. Összességében a kés, a tűzgyújtó rúd és a stabil műanyag tok súlya egy kicsivel több, mint 113 g. Számos színben kapható (Én a narancssárgát ajánlom a biztonság és láthatóság miatt), bolti ára $35 (Amerikában) körül van. Gúnyolódjatok csak, ha akartok, de annak ellenére, hogy ennek a késnek a pengéje patkányfarok méretű és egy műanyag markolatba dugták bele, a penge minősége és a tűzgyújtó rúd stabilan a listám második helyén tartják.

És végül a túlélő kések bajnoka

1. SOG Force

A kedvenc túlélő késemet a SOG gyártja. A Force fix pengéjű kés kicsit hasonlít a klasszikus Ka-Bar-ra, de önmagában teljesen különböző kés. A SOG Force 15,2 cm-es pengéje vastag AUS 8 acélból készült, ami borotva éles már a kicsomagolástól fogva és gyakorlatilag törhetetlen. A SOG Force markolata üvegszállal erősített nylonból készült, ezen keresztül megy a penge szár és a végén egy üvegtörőként végződik. Az üvegszállal erősített nylon hihetetlenül könnyű, így a Force nagyon egyszerűen viselhető, a 298 grammot szinte teljesen a penge súlya teszi ki. A markolat kontúrját durva tarkítás borítja, ami apró pontokból áll, ezek gondoskodnak arról, hogy a kés a kezünkben maradjon, ahova való. A kést Taiwanban gyártják. Én már hasogattam, véstem, mészároltam és szeleteltem a Force-ommal éveken keresztül, és nem látszik rajta rongálás a penge bevonatának kopásán kívül. Ez a kés erős, éles és olyan érzés, mintha a kezem meghosszabbítása lenne. Bárkinek ajánlanám ezt a túlélő kést.